Vad Ska Sås I Mars?


Vad Ska Sås I Mars
Vad är det som kan sås under mars? – Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas, det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden.
Visa hela svaret

Vad kan man Direktså i mars?

Så i februari – Mikrogrönt, även kallat babyleaf eller mikroblad, odlas enkelt på fönsterbrädan. Bredså (så tätt) frön av till exempel grönkål, bladrädisa, koriander eller sallat i en låg och bred kruka med blomjord. Håll jorden fuktig! När skotten är 5–10 cm höga och bladen har utvecklats skördar och äter du dem som lyxgrönt! I februari kan du börja så och förodla en del av sommarens grönsaker och blommor.
Visa hela svaret

Vad plantera ute i mars?

Köldtåliga växter att pryda entrén med – Penséer små ljuvliga glädjespridare som klarar flera graders frost. De passar bra både som välkomnande blommor vid entrén, till balkongens lådor och altanens krukor. Murgrönor och påskliljor av alla de slag är bra kompisar i krukor som även de tål kalla nätter. Perfekt i början av säsongen.
Visa hela svaret

Vilka grönsaker kan sås tidigt?

Vår – I mars är det dags att börja plantera grönsaker, till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Deras fröer är nämligen så tåliga mot kyla att de kan sås när temperaturen är över sex grader. Tänk på att inte sätta alla grönsaker för tidigt, många mår bättre av att planteras i april.

 • För känsliga växter är det bra att förodla, det ger ett försprång av utvecklingen och skyddar från både väderomslag och ohyra.
 • Under april kan man börja förodla gurka, pumpa, fänkål, melon och broccoli i små krukor för senare utplantering.
 • Nu är det även dags för den årliga beskärningen av äppel- och päronträd.

Generellt sätt kan man säga att ju yngre trädet är desto mer ska beskäras. Även bärbuskar kan behöva beskäras under mars-april. Röd- och svartvinbärsbuskar mår bra av att mår bra av att glesas ut lite för att ge lite extra boost. I början av maj är det dags att odla sättpotatis.
Visa hela svaret

Kan man Vinterså i mars?

Om man inte hunnit så i början av mars? – Ibland kan det såklart hända att vi inte hinner med att vinterså i slutet av februari eller i början av mars. Det som kan vara bra att veta är att allt som man kan så i början av mars, kan man också så under hela mars och även senare.

Men i slutet av mars, då det brukar vara lite mer vår hos oss bör man nog kalla sådden för en kall tidig vårsådd, och inte en regelrätt vintersådd. Men ur odlingssynpunkt är det skitsamma vad sådden heter, bara man gör den! Känner man sig det minsta orolig för om man ska våga kasta sig ut i kallsåddens äventyr, ja då kan man väl göra ett litet experiment.

Ta några frön av flera olika grönsaker som vi listat ovan och resten av fröna sår du på ditt vanliga sätt. Sedan kan du själv göra en utvärdering. Lycka till med utomhussådderna i mars! Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Visa hela svaret

När kan man börja så frön ute?

Så direkt på våren och skörda på sommaren – Det vanligaste är ju att så grönsaksfröer direkt i jorden på växtplatsen utomhus på våren och försommaren under april, maj och juni. Tidpunkten kan dock variera lite beroende på vilken växtzon du bor i. Så fort eventuell tjäle gått ur marken och jorden är tillräckligt varm går det att börja så.
Visa hela svaret

Kan man sätta lökar i mars?

Driv sommarblommande lökar Redan i mars kan många av de sommarblommande lök – och knölväxterna börja drivas inomhus eller i växthuset om det är uppvärmt.
Visa hela svaret

Vad kan man plantera året runt?

Oändliga möjligheter – Kål, tomater och gurkor är förstås bara en bråkdel av vad du kan odla inomhus. Kryddor, krasse, sallad, ingefära, chili, paprika, ingefära, ananas, physalis, vitlöksblast, jordgubbar, groddar och mikrogrönt, ja till och med potatis går också att odla med rätt belysning, god jord och näring.

 1. Det finns egentligen få begränsningar förutom ytan.
 2. Och har du den, kan du även odla större växter, vad sägs om att plocka en klase bananer från soffan? Det är faktiskt fullt möjligt med lite pyssel och tålamod.
 3. Bortsett från de grönsaker du äter direkt så går det också bra att förodla plantor för senare utplantering.

Många grönsaker har så lång utvecklingstid att de behöver sås redan under vintern för att ha en chans att hinna ge frukt på sommaren, det gäller bland annat, chili, paprika, aubergine och kronärtskocka. Vad Ska Sås I Mars
Visa hela svaret

Vad kan man så tidigt ute?

De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. I februari är det dags att så aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar. Purjolök är också värd att så tidigt.
Visa hela svaret

You might be interested:  How To Describe A Dessert?

När ska paprika sås?

Hur odlar jag paprika? – Du kan så fröna i mars. Det brukar ta cirka 8 veckor från sådd till plantering. Så fröna i små krukor eller såbrätten, de behöver inte blötläggas utan du kan plantera dem direkt i jorden. Börja i en liten kruka med såjord där du sticker ner fröet cirka 1 cm. Vad Ska Sås I Mars ‘Redskin’ är en paprikasort som är rund och kompakt och som passar bra för krukväxtodling. Vad Ska Sås I Mars Ett tips är att knipsa av den första blomman, vilket påskyndar förgrening och ger större skörd. Spara de tre starkaste skotten och stötta upp dem.
Visa hela svaret

Vilka fröer kan Kallsås?

Äntligen är det dags att börja smyga igång sådderna av fröerna som ska bli till sommarens maffiga blomsterbuketter! Att kallså blomsterfrön av tex klint, rosenskära och lejongap i godislådor är mitt absolut bästa odlingsknep. Det är plättlätt, tar ingen plats inomhus och sådden sköter sig nästan helt själv! Dessutom blir plantorna stadiga och fina och redan avhärdade när det är dags för utplantering i rabatt. Vad Ska Sås I Mars Rosenskära Purity och Collarette White. Vad Ska Sås I Mars Rosenskära Vad Ska Sås I Mars Blåklint och slöjsila VARFÖR JAG FÖRODLAR Att kallså blomsterfröerna från mitten på mars är perfekt för mig i odlingszon 1, och kanske även för stora delar av vårt avlånga land. Jag förodlar mina sommarblommor av två anledningar, jag behöver ett försprång jämte mot mördarsniglarna som gillar späda små blomsterskott och jag vill ha blommor som ger skörd lite tidigare. Vad Ska Sås I Mars ATT KALLSÅ FRÖER När man kallsår efterliknar man de naturliga omständigheterna med värme och solljus som gör att det lilla fröet vaknar. Det börjar gro och utvecklar sig till en knubbig, välmående planta under kontrollerade former i en godislåda med lock, vilket fungerar som ett litet drivhus för växterna. Vad Ska Sås I Mars Vad Ska Sås I Mars GÖR HÅL I GODISLÅDAN Jag borrar hål i botten och i locket. Det är ingen skönhetstävling, dessa hål kan se ut lite hur som helst. Det är ingen fara om plastburken spricker lite, funktionen man vill åt är att det inte blir vatten stående utan att det rinner ut så det inte blir för vått om fötterna för plantan. Vad Ska Sås I Mars FYLL MED JORD Godislådan fyller jag med Hasselfors Garden P-jord och packar jorden lätt genom att jag placerar flera askar i varandra och trycker till en aning. Sedan vattnar jag igenom ordentligt så jorden är riktigt fuktig. Därefter störsslar jag ut ett ca 1 cm tunt lager med Hasselfors Garden S-jord och fördelar fröna jämt (försöker i alla fall) över ytan och ser till så att de har god kontakt med jorden. Vad Ska Sås I Mars Vad Ska Sås I Mars Vad Ska Sås I Mars BÄSTA JORDEN Hasselfors Garden S-jord som omfamnar det lilla fröet är lätt och lucker och ger fröet de bästa förutsättningarna för en bra start i livet. När sedan det lilla fröet börjar utveckla rötter söker de sig ner till Hasselfors Garden P-jord som är mörk och myllig och ger fröna näring och växtkraft. Vad Ska Sås I Mars Vad Ska Sås I Mars PLACERA GODISLÅDAN UTOMHUS Jag märker sedan både godislådan och en etikett med namnet på vad jag har sått och datum och sätter på locket. Sådden placerar jag sedan utomhus i skyddat läge, dvs en plats där solen inte gassar för hårt eller regn kan komma och dränka dem.

Lådorna kan vara bra att ha lite koll på, den första tiden kanske det räcker med att titta till dem en gång i veckan om det fortfarande är väldigt kallt ute. Jag kan villigt erkänna att jag personligen går och kollar dessa sådder både morgon och kväll, man är ju så ivrig att få se det gro, men det fiffiga med detta sätt är att fröna vaknar först när det är rätt tid för dem.

När de första hjärtbladen har börjat kika upp, tar jag av locket, flyttar fram dem i solen och vattnar så att inte sådden torkar ut. Vad Ska Sås I Mars Vad Ska Sås I Mars DET FIFFIGA MED ATT KALLSÅ! Lämpliga sommarblommor att kallså är tex blåklint, rosenskära, vallmo, lejongap, vädd för att nämna några. Så fort fröerna har börjat gro behöver man hålla lite koll på lådorna och temperaturen. De små plantorna kan vara lite känsliga för väldigt många minusgrader och då kan det vara bra att antingen ta in dem inomhus över natten eller täcka med en filt eller ett par lager väv. Vad Ska Sås I Mars Det fififiga är också att man kan dra upp väldigt många frön utan att belamra alla möjliga fönster och ljusinsläpp man har inomhus. Men mina absolut dyraste och käraste frön som jag kanske bara har ett fåtal av sår jag hellre i vindruvsaskar inomhus. Då fyller jag botten med Hasselfors Garden P-jord och lägger sedan ungefär en centimeter Hasselfors Garden S-jord som jag sedan sår fröna på. Vad Ska Sås I Mars BREDSÅDD OCH SKOLNING När jag kallsår frön i godislådan har jag en tendens att så hela fröpåsen (man behöver inte göra det har jag hört från någon, men vem är måttfull när det kommer till blomster?) och då kan det bli olika trångt i godislådorna. Att så på detta vis kallas bredsådd och för att varje planta ska utvecklas optimalt mår de bra av att skolas, dvs planteras i en egen kruka, i ny näringsrik P-jord efter ett tag. Vad Ska Sås I Mars Vad Ska Sås I Mars Vad Ska Sås I Mars Då stjälper jag upp hela godisburkens innehåll på en bricka och petar försiktigt i sär plantorna och flyttar dem till ny näringsrik och mullrik jord genom att försiktig hålla dem i bladen och lyfta ner dem i sin nya kruka. Hos mig i odlingszon 1 planterar jag ut dessa plantor på sin växtplats i rabatt eller blomsterbädd i slutet på maj ungefär, då brukar den värsta frostfaran vara över och dessa blommor kan börja sin tillväxt mot ståtliga blomsterhav. Vad Ska Sås I Mars Jag hoppas att du ska känna dig inspirerad av detta blogginlägg om kallsådd och testa att odla några sommarblommor på detta vis. Berätta gärna för mig hur det går! Ännu en gång vill jag tacka Hasselfors Garden som gör det möjligt för mig att producera dessa långa och informativa blogginlägg.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Ser Springmask Ägg Ut?

Vad kan man inte Kallså?

Principen för vintersådd/kallsådd är enkel. Frön vilar i sin kalla jord ända tills solen börjar värma och småningom när fröet själv känner att det är rätt temperatur, så gror det. Frön är smarta och programmerade på det här sättet. Det är enkelt att vinterså bara du vet vilka blommor och grönsaker som går att använda.

 1. Du kan tänka som så att åtminstone de blommor som självsår sig och kommer upp överallt nästa år är sådana du kan vinterså.
 2. Ringblomma, Vallmo, Blåklint, Fingerborgsblomma, Atlasblomma och Färgsporre för att nämna några.
 3. Är du osäker på om dina frön går att vinterså kan du försöka söka svaret på internet.

Annars kan du också testa med en del av fröna ur påsen och om det inte funkar sår du resten när du ser att det misslyckats. Vad Ska Sås I Mars Blåklint, ringblomma och vallmo är utmärkta för vintersådd I Österbotten har vi den fördelen/nackdelen att köldperioden är lång (ibland iallafall). Nu varierar det förstås från år till år, men den stränga vinterkölden och snön kommer sällan före julen.
Visa hela svaret

Kan man Kallså tomater?

Olika sätt – Det finns faktiskt olika sätt att så tomater. Du kan så dem inne, det vill säga förså tomaterna innan utplantering i lådor, brätten, kuber, krukor och mjölkkartonger. I år ska jag prova både jordkuber och pluggbrätte till tomaterna, det blir spännande att se om vilken variant som skapar stadigaste plantor.

 • Jag sår normalt från mitten av mars till början av april och bor i zon 3 om jag försår inomhus.
 • Du kan också kallså tomater, det vill säga ställa dem ute så gror de när temperaturen i jorden och luften är lagom för tomaterna.
 • Det senarelägger tomatskörden något men och andra sidan får du härdiga plantor som är anpassade för klimatet.

Eftersom jag finner det lugnande, energigivande och ganska roligt är jag en sån som försår mina tomater och pysslar om dem i veckor. Jag vattnar och planterar om, snackar med dem och gullar. Jo, jag lovar.
Visa hela svaret

Vilka blommor kan man så i mars?

Mitten på mars och äntligen är det dags att börja peta ner de små fröerna i jorden! De magiska små fröerna som bär på allt det som ska skapa njutning, buketter och härlig mat för alla gästande humlor och bin under den ljusa varma årstiden i min trädgård.

 1. Nu börjar jag förkultivera sommarblommor så som rosenskära, zinnia och lejongap.
 2. Vecka 12 är även den vecka som det äntligen är dags att peta ner luktärtsfröer i den djupa mörka jorden för att få blommor att plocka till midsommar.
 3. I år planerar jag att utöka mina odlingar av sommarblommor.
 4. Blommorna använder jag i mitt kreativa skapande men även när jag håller workshops i Blomsterpill.

I och med boksläppet “Hannas Blomsterpill & Mönsterlek” som står inför lansering så tänker jag att jag kanske ska ordna med några riktigt härliga och extra inspirerande tillfällen med blomsterpill och då behöver jag riktigt mycket läckra sommarblomster! Jag förkultiverar eller försår alla mina sommarblomster inomhus. Soilblockers funkar som så att man stämplar ut jord med ett litet handredskap. Jag har köpt mina hos Paulina Velobloom som odlat på detta sätt i massa år. Jag börjar med att stämpla ut de små kuberna som jag försår de minsta fröerna i. Här ovan är det blomstermorot som jag dröslat ut efter bästa förmåga. När de små plantorna har växt till sig en aning, stämplar jag nya, större kuber där jag sticker ner de mindre kuberna i. En väldigt enkel omskolning! Vad Ska Sås I Mars Vad Ska Sås I Mars Tidigare har jag bredsått alla sådder i gamla vindruvsaskar, mer om det kan du läsa HÄR, Med bredså menar jag att jag drösar ut en hel massa frön över ytan som ryms i vindruvsasken. När plantorna har växt till sig så planterar jag om dessa till krukor, så som jag har gjort med penséerna ovan. Vad Ska Sås I Mars Jag använder mig av planteringsjord till det mesta, både frösådder och omplantering. Undantaget är chili som alltid sås i såjord, en lite magrare variant av jord som innehåller mer sand och mindre näring. Jag är en ganska lat odlare och tänker oftast att funkar det så funkar det, och det gör det för det mesta. Vad Ska Sås I Mars Den stora såveckan för luktärter är vecka 12. Det är då alla mina fröer från www.ceciliawingard.se åker fram från frysen där de vanligtvis förvaras. Jag packar en ganska så stor kruka, 2 liter stor kanske, med planteringsjord och vattnar igenom ordentligt. Vad Ska Sås I Mars Vad Ska Sås I Mars Vad Ska Sås I Mars Vad Ska Sås I Mars Krukorna med luktärterna tar jag sedan in och placerar varmt och ljust. När plantorna har kommit upp en bit får de åka ut utomhus, luktärter tål så mycket mer än vad man någonsin tidigare trott. Det är många myter som Cecilia slår hål på i sin bok, mer om denna magiska uppslagsbok kan du läsa om HÄR, Vad Ska Sås I Mars Vad Ska Sås I Mars För mig är blommorna en del av mitt skapande. Jag älskar att gå ut i trädgården och förundras över hur det växer och vad som kommer upp och som ger mig möjligheten att plocka in stora fång av blomster. På sommaren odlar för att fylla på mitt inspirationskonto som sedan räcker hela året runt.

Rosenskära och luktärt är ett måste i min trädgård men i år så bjuder jag in så många fler sorter. Några kommer jag att lyckas med och några kommer jag inte alls att klara av så bra. Väder och vind bestämmer även en hel del av hur det blir med skörden, Jag önskar mig en långsam och utdragen vår där jag verkligen får hinna med att njuta av allt och sakta få se hur naturen vaknar och erbjuder nya intryck varje dag.

Att odla är att tro på att det finns en morgondag. Kram// Hanna P.S. Om du gillade det här inlägget och tyckte det var intressant att ta del av får du hemskt gärna klicka i “like”. Då vet jag vad du gillar och kan skriva och visa mer av de grejorna! D.s
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Koka Ägg I Äggkokare?

När kan man börja fixa i trädgården?

September kan bli en månad där du njuter av sommarens skörd och blommor, men också en perfekt tid för att plantera nytt, dela eller flytta växter inför nästa säsong. Förbered trädgården och dina planteringar för vintervilan och sätt vårlökar för att få tidig blomsterglädje nästa år.
Visa hela svaret

Kan man gödsla i mars?

Men här är en liten checklista över aktuella saker att göra i trädgården i mars -april. Gödsla gräsmattan när tjälen har släppt. Plantera träd, buskar och perenner. Beskär fruktträd fram tills knopparna börjar svälla.
Visa hela svaret

Vilka frön växer snabbast?

Sorter att odla med barn – För att odlingen ska bli spännande och rolig är det bra att välja fröer som gror och växer snabbt. Solros, ringblomma, pumpa, blomsterböna, krasse och sockerärtor är bra alternativ för otåliga. När intresset väl har väckts kan ni gå vidare med mer tålamodsprövande sorter som tar lite längre tid.

Sår ni pumpa kan du som är vuxen ta och skära av en tom petflaska som barnen sedan får sätta ner i jorden (med den avskruvade korken uppåt) i krukan eller på platsen där ni sått pumpan. Petflaskan fungerar som ett litet minidrivhus och kan vara kvar på platsen tills dess fröet blivit till en planta. Vattna med jämna mellanrum.

Ska ni så sockerärtor kan du visa barnen hur en först sköljer sockerärtorna i natten för att de ska gro ännu snabbare. Därefter sår ni fröerna direkt i trädgårdslandet eller krukan ni vill odla dem i. Så länge ärtorna har något att klättra på och får en skvätt vatten då och då så trivs de bra.

 1. Ett växtstöd kan ni göra själva genom att sticka ner några pinnar i jorden och knyta ihop dem med ett snöre i toppen.
 2. Odlar ni sockerärtor i pallkrage så finns det praktiska spaljéer för pallkragar som gör det enkelt att odla både på höjden och nere i pallkragen.
 3. Uppmuntra barnen att själva gå och plocka och smaka på sockerärtsskidorna med jämna mellanrum.

Då får dessutom ärtorna hjälp på traven med blomningen och fler ärtor utvecklas under flera veckors tid. Vill ni ta odlingen ett steg längre går det också att bygga en koja med hjälp av klättrande växter. Här får ni tips om hur ni går till väga, Vad Ska Sås I Mars När ni väntar på att det ska växa kan ni göra fågelskrämmor, skyltar och dekorera pallkragar. Foto tv: Markus Danielsson
Visa hela svaret

När är det dags att sätta Tomatfrön?

Odla tomater från frö – Eftersom vår varma sommarperiod är så pass kort behöver tomater alltid förodlas, Det betyder att du sår dem i kruka inomhus redan i februari eller mars för att ge dem ett försprång när det är dags att plantera om dem utomhus. Utbudet av tomatsorter är brett och olika sorter odlas på lite olika sätt. Men din tomatsådd inomhus går alltid till på samma sätt.
Visa hela svaret

När kan man börja Direktså?

När ska man direktså? – När det är dags att direktså beror lite på var i landet du bor och hur snabbt våren bestämmer sig för att värma upp jorden. Vanligtvis är perioden för direktsådd någonstans mellan april och juni. Generellt brukar man säga att jorden ska vara minst 5 grader.
Visa hela svaret

Vad ska man plantera på våren?

Vårblommor kan vänjas vid svalare temperaturer – Förutom lökblommor finns det även andra sorters vårblommor som fungerar utmärkt att plantera i vårens första utomhuskrukor. Många växter tål kyla om de successivt får vänja sig vid svalare temperaturer.

I vårkrukorna kan du till exempel plantera vackra tusenskönor, förgätmigej och bukettranunkel, Den vackra bukettranunkeln trivs bäst på en ljus och halvskuggig plats. Var noga med att inte placera den i direkt solljus där den snabbt kan torka ut. Bukettranunkeln bör vattnas med jämna mellanrum, men inte överbevattnas.

Bukettranunkeln kan hittas i flera olika färger, till exempel gula, röda, mycket mörkt lila och nästan svarta. De finns även i mer milda nyanser så som i vitt och rosa. Vad Ska Sås I Mars Vissa krukväxter tål svalare temperaturer bättre än andra. Penséer är även dem vårblommor som tål viss kyla och är lämpliga för vårplantering i kruka. Ett bra sätt att framhäva de vackra blommorna är att komplettera med gröna växter, så som murgröna, slideranka och örter som rosmarin och timjan. Vad Ska Sås I Mars Om du vill komplettera krukblommor med gröna växter är till exempel murgröna eller sliderankor bra alternativ. De tål kyla så länge du härdar dem långsamt.
Visa hela svaret

Vad blommar i mars?

Några växter som blommar i mars Blåstjärna/scilla, jordviva, julros, krokus, pärlhyacint, snödroppar, sälg (tidiga vårar), vintergäck. Snödroppar blommar för fullt i mars. Jordviva kan börja blomma då men de flesta av mina börjar i april och blommar sedan länge.
Visa hela svaret