Vilken Värme Ska Man Steka Pannkakor På?
På vilken värme ska pannkakor tillagas? Pannkakor måste verkligen tillagas på medelvärme. För grytor med temperaturinställning är den optimala temperaturen 375 ° F. Om du lagar pannkakorna på för låg värme blir de för hårda. Är det bättre att laga pannkakor på hög eller låg värme?
Visa hela svaret
Contents
Hur varm ska plattan vara pannkakor?
Hur hög värme ska man ha på pankakor när man steker dom? – Emma Hej! Det där kräver lite fingertoppskänsla! Omkring medelvärme brukar behövas. När pannkakorna får fin yta och stelnar ungefär samtidigt är temperaturen rätt. Om du märker att de bränner i pannan innan smeten stelnat på ovansidan är temperaturen för hög, och om smeten bara ligger och skvalpar utan att ta färg och bli fast är temperaturen för låg. Rapportera olämplig kommentar Kommentar av osignerat 5 maj 2022 Det här är bullshit Rapportera olämplig kommentar Kommentar av osignerat 9 februari 2022 Va. Rapportera olämplig kommentar Kommentar av Niklas 3 februari 2022 Vilken temperatur då?? Rapportera olämplig kommentar Kommentar av osignerat 2 december 2021 Vart står det Rapportera olämplig kommentar Kommentar av osignerat 24 april 2020 Men hur mycket ska temperaturen vara när man värmer degen! Svar av Mattias 7 februari 2021 Läs så har du ju svaret Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt, Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt ! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. kokasylt.se Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak! Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida. Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan. Läs mer,Hur värma frysta pannkakor?
Tillagning – Värm från djupfryst till 70°C centrumtemperatur. Ca-tider, gäller fylld ugn. Varmhållning: Rekommenderad varmhållning under lock. Konvektionsugn med ånga: 150°C, 25-30 min Kombiugn kombiläge: 150°C, 20-25 min Mikrougn (750W): 120 g, 2 min
Visa hela svaret
Hur länge klarar sig pannkakor?
Tillaga pannkaka så här: –
- Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Blanda.
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa sedan i resten av mjölken.
- 6 dl mjölk
- Vispa i äggen. Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter, så håller pannkakssmeten ihop bättre.
- 3 st ägg
- Lägg på en smörklick i stekpannan (en smörklick för varje pannkaka). Hetta upp stekpannan på medelhög effekt. När smöret slutar bubbla är det dags att hälla på pannkakssmeten.
- ca 50 g smör
Stekpanna med smör.
- För varje pannkaka: Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten). Häll på pannkakssmet i stekpannan, ca 0.5-1 dl, mängden beror på hur tjocka pannkakor du vill ha. Lyft upp stekpannan och luta den åt olika håll så att smeten rinner ut och fördelar sig jämnt över stekpannan. Häll på pannkakssmet.
- När ytan stelnat och blivit matt (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft försiktigt med en stekspade och vänd snabbt. Den andra sidan går fortare (ca 30 sek – 1 min). Pannkakan är färdig när den fått fin färg på båda sidor utan att bli bränd. Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka. Glöm inte röra om i botten av smeten för varje pannkaka. Justera ev. värmen på spisen så att pannkakorna får fin färg utan att bli brända. Om dina pannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge.
- Servera pannkakorna med goda tillbehör som t.ex. jordgubbssylt, vispad grädde eller hallon.
- Ev: Servering:
- jordgubbssylt
- eller hallonsylt och annan sylt
- vispad vispgrädde
- bär t.ex. hallon, blåbär, jordgubbar
- jordgubbssylt
Pannkaka serverad med hallon.
- Ev: Servering:
Serveringstips: Servera med sylt t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt eller blåbärssylt. Tips: Använd två stekpannor så går gräddningen fortare. GI Tips: Byt ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få lite nyttigare pannkakor med fibrer. Tänk också på tillbehören. Se recept på fullkornspannkakor, Variationstips: Tillsätt 1 tsk vaniljsocker för lite vaniljsmak på pannkakorna. Hållbarhet och förvaring: Pannkakorna kan förvaras i kylskåp ca 5 dagar. De kan också frysas 3-6 månader. Varken efter förvaring i kylskåp eller frysen blir de lika frasiga och goda som nygräddade. | Lunch | Vegetariskt | E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
- skicka svar till dig
- visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. ✏️ Skrivet av 2021-10-30 19:13 Svar till Martin: Du måste ha glömt att vispa smeten inför varje stekning. /mvh ✏️ Skrivet av Martin 2021-10-29 13:06 Det där med att låta jäsa var inget bra. Jag gjorde dubbel sats som fick jäsa i 30 minuter. Varenda pannkaka gick sönder när dom skulle vändas.
Och då lät jag pannkakan ligga 5 minuter innan jag skulle vända! Däremot göra smeten och stek med en gång är det enda som får pannkakorna att hålla när man vänder dom! ✏️ Skrivet av Mira Nylund 2021-10-02 13:49 Älskar pannkakor!! Röker en fet och så lite pankakor med sylt och grädde så är man i himlen ❤️ ✏️ Skrivet av Sandra 2021-07-16 14:32 Bästa pannkakorna 👍👍👍👍 ✏️ Skrivet av C.K 2017-10-24 18:49 Älskar alla dina recept.
Ska jag baka/ laga mat så kollar jag här först. Enkla goda och lyckade recept, såna man faktiskt lyckas följa och lyckas med själv. 😊
Visa hela svaret
Vad äter man först ärtsoppa eller pannkaka?
Ärtsoppa serveras främst på torsdagar och kombinationen ärtor och fläsk har mycket gamla anor. Tillbehör som pannkaka och varm punsch har efter hand lagts till framförallt av restaurangnäringen. Ärtsoppa kan ätas och tillagas på många olika sätt, och många kopplar rätten till torsdagar, studentliv eller det militära. Kategori: Mattraditioner Öppnas i nytt fönster. Geografiskt läge : Hela Sverige Att rätten framförallt serveras på torsdagar tros ha sitt ursprung i en katolsk tradition att inte äta kött på fredagar vilket innebar att man under torsdagen hade möjlighet att äta en större mängd som kompensation för fredagens avhållsamhet. Gula ärter och varm punsch serveras i trädgården hos Disponent V A Deshayer 9 juni 1904 (ja, på en torsdag!). Foto: V.A. Deshayer, Vänersborgs museum (CC BY-SA). På torsdagar har det av tradition ätits ärtsoppa till lunch eller middag. Ärtsoppans huvudingredienser är gula ärter och rimmat fläsk.
- Den innehåller ofta också lök, kryddas med mejram och/eller timjan, ibland ingefära och äts ofta med senap.
- Det är inte bara i hemmen ärtsoppa äts på torsdagar.
- Många restauranger och matbespisningar serverar fortfarande ärtsoppa på torsdagarna.
- De senaste decennierna äts ofta pannkakor som efterrätt.
- Det är vanligen tunnpannkakor på ägg, mjölk och vetemjöl som serveras med sylt.
Det nyaste tillbehöret är vispgrädde. Många anser också att knäckebröd med stark ost hör till måltiden. Att dricka varm punsch till är ett mer ovanligt tillbehör, som främst förkommer vid särskilda sammankomster, till exempel hos vissa sällskap eller studentnationer.
- På en del restauranger kan man också få varm punsch till ärtsoppan.
- Ärter med fläsk är en rätt med anor från medeltiden.
- Och lika gammal är dess anknytning till torsdagarna.
- Pannkaka och punsch är dock tillbehör som tillkommit under senare tid.
- Att vi äter ärter och fläsk på torsdagen anses hänga samman med att man under den katolska tiden inte åt något kött på fredag, Jesus dödsdag.
På torsdag skulle det istället ätas ordentligt och inte minst kött. Begreppet ärter och fläsk inbegriper både ärtsoppa som andra kombinationer av stuvade ärter och kokt fläsk. Ärter ingick ofta i naturalöner. Det handlade i äldre tid, fram till mitten av 1800-talet, om gråärter.
De odlades i många varianter i större delen av landet och hörde till basfödan. Ärtorna blötlades och kokades i vatten eller buljong. Ärtorna åts med kall mjölk som hälldes upp i en djup tallrik. I Bohuslän åts salt sill som var skuren i skivor som tillbehör. Även bondbönor kokades, ibland med fläsk som tillbehör.
Så steker man pannkakor
När gula ärter eller vitärter, som de också kallades, blev vanliga kom de att användas till ärtsoppan eftersom de ansågs mer smakliga. Vissa gråärter har en något beskare smak. Utspisningsstater från de kungliga slotten finns bevarade från 1500- och 1600-talen.
De äldsta matordningar vi har är från hospitalen, även under protestantisk tid bevarades en del traditioner från klostrens sjukstugor. Bland annat skiljde man på köttdagar och köttfria dagar. Enligt katolsk sed hörde fredagen till de köttlösa dagarna och torsdagarna till köttdagarna. Det gällde även bespisningsinrättningen vid Uppsala universitet.
År 1625 fick de intagna på hospitalet i Västerås kål eller ärter och fläsk varje torsdag. Kött kunde ju användas vid vilket mål som helst, äfven till matsäck och där de voro ifriga jägare åts det mer än annars, men i de ordentliga bondgårdarna, där det var god ordning, var i regel en dag köttdagen.
Eller som man kallade det, ärterdagen. De gamle använde ock ärter, väl kände till gula ärter, som de kallade vitärter. Men i min ungdomstid använde de grå ärter, som bönderna själfva odlade, somliga mer, andra mindre, och då de kött- eller ärterdagen kokade både kött och ärter. Köttet först och så ärterna i spadet och så ärtsoppa, och stundom så mycket att det blef öfver till en annan gång.
Då fick man äta kall ärtsoppa, påspädd med söt mjölk, som smakade bra. Stundom fanns äfven kvar kallt kött, och då så mycket bättre. Nu är det knappt någon bonde eller jordbrukare som odlar gråärter, dumt nog. De voro präktiga och blefvo billigare än gula ärter, som nu köpes.
- Väl har någon bonde, och äfven jag, försökt att så gula ärter, men det har ej lyckats bra.
- Sommaren är för kort, de äro för ömtåliga för frost.
- EJ Strömqvist, Fjällsjö, Ångermanland 1933.
- Uppsala 6569) Ärtsoppa kan tillagas på många olika sätt, men gemensamt är att ärterna ska läggas i blöt över natten.
Gråärter kunde förvällas i särskilt spad, så den bittra smaken skulle gå ur. Soppan kunde kokas med fläsket i, men lika vanligt eller vanligare var att använda spad, eller sod, i vilket man tidigare kokat kött eller fläsk. Vanligt var att avreda med potatis eller mjöl.
- Man ville gärna att soppan skulle vara simmig.
- I senare tid kunde också risgryn användas.
- Mejram var den vanligaste kryddan, men timjan har också använts, framför allt i södra Sverige.
- Gul lök eller purjolök och ingefära har också sedan långt tillbaka varit vanliga ingredienser i ärtsoppan.
- Oktiden kunde bli längre om vattnet var kalkhaltigt.
Därför rekommenderades förr i kokböckerna att man skulle använda å- eller sjövatten. Om man inte hade tillgång till mjukt vatten, fick ärterna under natten före ligga i salt vatten, som noga avsköljdes före kokningen. Kokar man ärterna i kallt vatten flyter skalen upp till ytan och kan skummas av.
- I många fall gjordes en stuvning av ärterna och fläsket åts som tillbehör.
- I Sverige är ärtsoppan förknippad med det militära livet och Svenska Lottakåren.
- Ofta kokas stora mängder ärtsoppa i fältkök.
- Även här är det på torsdagar som ärtsoppan serveras.
- Faktum är att ärtsoppan är något av ryggraden i den militära mathistorien, inte bara i Sverige.
Torkade ärter var förr en praktisk färdkost i alla sammanhang. Inte minst för soldater och sjömän på handelsskepp och i flottan som var borta långa tider. Torkade ärter är lätta att transportera och har mycket lång hållbarhet. Det är också stadig, näringsrik mat som man står sig länge på.
Visa hela svaret
Vad ska man inte steka i gjutjärn?
Hej! Här kommer ett lite annorlunda inlägg än vad som brukar dyka upp här på bloggen. Nämligen något så nördigt som en liten kort introduktion av vad för olika pannor och grytor jag använder mig av när jag lagar min mat här hemma! Jag kan få ganska starka drag av prylnördighet när jag släpps lös i rätt sammanhang.
Framförallt har jag en grej för köksgrejer (go figure), men även för vissa typer av kläder och prylar. Gärna jeans. Jag kan googla i dagar innan jag köper ett nytt par brallor, och då ska de vara jävligt bra, helst reko och framförallt helst av sjukt hög kvalité och bra modell. Jag älskar dry denim som man själv får slita in i flera månader, och som blir som ett andra skinn.
Det är mycket mer miljövänligare än de där superbehandlade skitbrallorna man kan köpa på HM, aldrig sweatshoptillverkade och sjuuukt snygga. Lite så är jag med mina grytor också. De ska vara kvalité. Och kvalité för mig handlar om lång livstid, om bra egenskaper, och det får gärna också kräva snäppet mer inläsning och teknik för att man ska få ut max ur dem. Om det inte kräver lite av dig, så är det inte alls lika roligt att använda dem.
Just därför älskar jag gjutjärn och kolstål. Bägge två är levande material, som påverkas direkt av om du missköter dem, men som kommer att ge tillbaks mångfalt om du tar hand om dem. De har fantastiska värmeegenskaper, får grymma nonstickbeläggningar och är bara fruktansvärt snygga. I min gjutjärnssamling har jag idag hela fyra stycken olika pannor, samt en Le Creusetgryta – dvs emaljerad gjutjärn, vilket är perfekt för långkok eller grytor där man inte vill att ingredienserna ska reagera med järnet.
Det är en vanlig 28 cm panna, en 28 cm grillpanna, en 28 cm traktörpanna (dvs med höga, raka kanter och lock) samt en lite mindre plättlagg. Plättlaggen är begagnad, men annars har jag köpt eller fått resten själv. Ni kan väl tricken för att få ut max ur sina gjutjärnspannor?
Stek in dem väl med rapsolja eller liknande värmetålig olja. Värm upp med ett täckande lager olja och låt stå på medelvärme i 10 minuter. Låt därefter svalna med oljan i pannan, och diska sedan ur med varmt vatten UTAN diskmedel. Upprepa varje gång pannan börjar tappa sin beläggning. Stek aldrig på för hög värme. Gjutjärn har väldigt bra värmeegenskaper vilket innebär att de håller värme länge och kräver lägre värme på spisplattan för att bli varma. Om du steker på för hög värme blir pannan därför väldigt varm och ytegenskaperna försämras, och kan i värsta fall deformeras. Koka helst inte saker i pannan. Det förstör beläggningen och du måste behandla om ytan. Diska aldrig med diskmedel. Använd bara hett vatten, annars förstör du beläggningen och måste börja om på nytt. Samma gäller för kolstål! I och med att du inte diskar ur med diskmedel så tar pannan lätt smak av det du lagar. Var därför försiktig med att laga starka saker, eller att använda olivolja som har låg röktemperatur. Det kommer att göra att nästa sak du lagar kommer att ta smak, och att pannan riskerar att ryka mycket om du steker på högre värme nästa gång.
Om du håller dig till dessa tips så har du några fantastiska stekpannor som kommer att räcka livet ut! Min kolstålssamling är dock betydligt nyare och en spännande ny upptäckt. Kolstål ska precis som gjutjärn inte tvättas med diskmedel, utan endast med hett vatten för att låta det instekta fettet bilda en beläggning på stålet. Det, samt reaktionen som sker i stålet (en typ av oxidering, liknande rost, fast mer kontrollerad) ger långsamt en bättre och bättre nonstick effekt och en fantastiskt vacker yta.
Här har jag två stycken bjässar från det franska märket De Buyer! Dels en 36 cm i diameter stor stekpanna som är perfekt på grillen eller på en stor platta när man ska laga mat åt ett helt gäng. Jag använde den bland annat till mitt Texas Chili-recept här senast, vilket blev perfekt. Och dels en 28 cm gryta med välvda kanter, som är perfekt när man vill både bryna och koka i samma kärl.
Det är nämligen svagheten hos Le Creusetgrytan – emaljen gör det helt hopplöst att bryna någonting, då det har väldigt dåliga stekegenskaper. Men här kan man göra bägge, vilket är väldigt behändigt! Tips för kolstål:
Även här ska man som sagt inte diska med diskmedel, använd bara hett vatten och torka sedan direkt torrt med papper, annars riskerar du rostfläckar. Efter varje användning, smörj pannan med lite olja, som du sedan torkar av med papper. Första gången du använder pannan ska du tvätta den i skållhett vatten för att få bort det skyddande vaxlager de levereras med. Värm därefter upp den med olja tills det ryker. Ta av från värmen och låt svalna. Häll av oljan och torka torrt med papper. Sen är den redo att användas!
Varför bränna in stekpanna?
Varför ska jag bränna in min gjutjärnspanna – Att din gjutjärnspanna är väl inbränd är A och O, framför allt för att förhindra att maten bränner fast. I en fabriksny panna är detta oftast inte något du behöver oroa dig över, numera bränns gjutjärnspannorna in redan i fabriken.
Med tiden kommer dock beläggningen att slitas och då kan det vara bra att bränna in din gjutjärnspanna på nytt. Om maten bränner fast i större utsträckning än tidigare, om du kan se tydliga skiftningar i beläggningen eller om det har uppstått rost någonstans, bör du fundera på att bränna in din panna på nytt.
Det här är ett projekt som visserligen tar ett par timmar, men majoriteten av tiden sköter det sig självt. Med andra ord perfekt för en dag när du har annat att pyssla med i hemmet. Det är lättare än vad du tror, och när du väl har bemästrat proceduren så är det något du bör med dig livet ut.
En händig skicklighet att ha med sig och lära ut till andra. Vissa stekpannor kan ha inslag av andra material. Det är något du behöver ta reda på innan du startar processen för inbränning. Har du till exempel en så behöver du skruva av trähandtaget innan du påbörjar inbränningen. Annars är det inga konstigheter.
Du står snart med en inbränd gjutjärnspanna framför dig som är redo att användas igen. Med den kan du laga en mängd olika maträtter, från grytor till bröd, efterrätter och pasta. Gjutjärnspannor är bland de mest praktiska (och fina) verktygen du har i din köksarsenal.
ger fin stekyta håller i generationer är hälsosamma.
Utöver det så är gjutjärn mer miljövänligt än exempelvis teflon. Teflon har en väldigt kort livslängd och beläggningen skadas lätt av hårda redskap. Därmed måste de ofta slängas efter bara några års användning. Det är onödigt, både för naturen och dig som konsument.
Visa hela svaret
Hur varmt blir det i en stekpanna?
Hur varm blir en stekpanna – Hur varm en stekpanna blir beror på materialet, spisen och vad som finns i stekpannan. Olika stekpannor har olika egenskaper. I regel brukar temperaturerna se ut så här:
Låg värme: Stekpannan värms upp till ungefär 145 °C. Medium värme: Stekpannan värms upp till 180-200 °C på en gasspis. I de här temperaturerna kan du steka exempelvis grönsaker, omeletter och pannkakor. Hög värme: Stekpannan når oftast en temperatur mellan 200 °C och 315 °C på högsta effekt.
De flesta stekpannor kan uthärda upp mot 150°C värme, vilket är en normal temperatur när du steker mat. Men när använder en stekpanna med non-stick, kan det vara bra att inte överstiga 150-180 °C – och framförallt inte för snabbt.
Visa hela svaret
Hur många pannkakor äter du?
* Hur många personer receptet räcker till varierar naturligtvis – alla äter olika mycket! Receptet räcker till att steka cirka 16 stycken tunna pannkakor av normalstorlek (cirka 0,5 dl smet per pannkaka). Alltså 4 pannkakor per person.
Visa hela svaret
Hur får man Ugnspannkaka att inte fastna?
Ugnspannkaka Ugnspannkaka är favorit som passar lika bra till frukost, lunch, mellanmål, efterrätt eller att packa ner i matsäcken. Så enkelt men ack så gott! Recept, 1 långpanna 4 dl mjöl 0.5 tsk salt 1 tsk socker (kan uteslutas) 8 dl mjölk 4 st ägg 1 msk smör till smörjning av långpanna TIPS! Om du vill servera pannkakan som efterrätt är det gott att ha 2 tsk vaniljsocker i smeten. Gör såhär: Värm ugnen till 200°.
Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Vispa ned mjölken lite i taget för att få klumpfri smet. Vispa sedan i äggen. Häll smeten i smord långpanna ca 30×40 cm. Smörj ordentligt och mjöla lite så den inte fastnar. Eller lägg bakplåtspapper på den smorda plåten, smöret får bakpappret att fastna bättre. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 min.
Pannkakan kommer att svälla upp i ugnen och sedan sjunka igen. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite. Skär upp i bitar och servera med sylt eller bär. Lättvispad grädde till är mums!
Visa hela svaret
Varför blir pannkakan platt?
Platt ugnspannkaka Min ugnspannkaka sväller inte upp och blir “fluffig”, utan bara platt och trist. Jag har fått tips om att ta mer ägg än vad som står i receptet, men det är svårt att lyckas i alla fall. Vad är felet? – Lotta Svårt att säga vad det beror på. Receptet på på ger visserligen inte någon väldigt “fluffig” kaka, men lite ska den lyfta.
Jag skulle prova följande:Tillsätt ett extra ägg och 1/2-1 dl extra vetemjöl. Se till att smeten får stå och svälla ordentligt innan du gräddar den.
Kolla så att ugnen är uppe i temperatur ordentligt innan du sätter in pannkakakan. (Ett sätt är att ställa ugnen på 250 grader och sedan sänka den till 225 när kakan sats in.) Ta inte ut kakan för tidigt och öppnan ugnsluckan tidigast efter halva tiden. Lycka till med pannkakan! Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men passar både som varmrätt och till snittar. Visst kan det vara gott med en välgjord köttfärssås. Men du kan lätt använda färs för att locka fram andra smaker om du väljer kött från rådjur eller älg. är gott både tillsammans med potatis och som tillbehör till soppa och ett gott bröd.
Visa hela svaret
Är pannkakor bra mat?
Pannkakor, fiskpinnar, köttbullar och falukorv. Oavsett hur höga ambitioner man har brukar de flesta småbarnsföräldrar hamna i en loop av några få klassiska vardagsrätter. Särskilt om barnen själva får vara med och bestämma. Så frågan är hur pass dåligt samvete man ska ha.
Testfakta bad barndietisten Sara Ask titta närmare på innehållet i sju populära måltider. Jämförelsen är gjord utifrån rekommenderat dagligt intag för en 4-åring. – Man behöver absolut inte få panik. Innehållet i de här rätterna är helt okej. Det man behöver komplettera med är D-vitamin, via till exempel lätt- och mellanmjölk.
Magrare mjölk är berikad med d-vitamin till skillnad från standardmjölk. – Servera också riktig fisk ett par gånger i veckan så att barnet får i sig mer d-vitamin omega 3. Fiskpinnarna utlovar Omega 3, men det är väldigt lite det handlar om, säger hon.
- Även om ingen rätt är direkt usel näringsmässigt, så skiljer det ändå en del.
- Fiskpinnar, falukorv och falafel ger mindre näring än övriga rätter.
- Men så länge barnen äter bra måltider i övrigt är det här inget problem, enligt Sara Ask.
- När det gäller korven kan man också välja produkter med hög kötthalt för ett bättre näringsinnehåll.
Den stora överraskningen är pannkakor. Äggen och mjölken ger ett bra tillskott av protein, d-vitamin, kalcium och många andra näringsämnen. – Det är lite kul att just pannkakor sticker ut positivt. Negativt är om det blir stora mängder sylt och att rätten ger snabb energi, men inte mättar så bra.
- Barn som riskerar att bli överviktiga bör därför inte äta sig mätta på pannkakor alltför ofta, säger Sara Ask.
- Mest socker får man via blodpuddingen, så länge man inte väljer en sockerfri variant.
- Men även med socker rekommenderar Sara Ask att denna rätt dukas fram med jämna mellanrum.
- Blodpudding är framförallt en fantastisk källa till järn som är viktigt för tillväxten och utvecklingen hos små barn.
– Maträdslan hos barn brukar pika mellan två och fem år, men de flesta kan tänka sig lite blodpudding. Just den utbredda matfobin i den här åldern är en anledning till att låta barnen få vara med och bestämma matsedeln till viss del, enligt Sara Ask.
- Att samma rätter dukas fram vecka efter vecka innebär en trygghet.
- Samtidigt måste man som förälder våga utmana och hjälpa barnet att utveckla sitt smaksinne.
- Tänk gärna “varannan barnens” och servera andra rätter däremellan.
- Så länge barnet är friskt gör det inget att det bara äter en makaron en kväll.
Man kan ju alltid ge dem en kvällsmacka innan sängdags. En omdiskuterad krydda som ingår i de flesta av rätterna är salt. Salthalten finns dock inte med jämförelsen eftersom den är beroende av hur mycket salt man själv använder i matlagningen. Dessutom skiljer sig halten åt mellan olika halvfabrikat.
– Salta med förnuft, använd joderat salt och välj fabrikat med lägre salthalt, säger Sara Ask. I jämförelsen har vi inkluderat morotsstavar, men inga andra grönsaker. Ett barn behöver få i sig cirka 400 gram frukt och grönt per dag. Sara Ask tipsar att man ställer fram flera skålar med grönsaker i olika färger till middagen.
– Det är både roligt och bra att äta färgglatt. Olika färger ger olika antioxidanter som har olika effekt på kroppen. Ställ gärna fram små skålar med ärtor, majs, paprika, kokt broccoli eller blomkål. Även drycken är viktig för näringsinnehållet. Och ska man följa rekommendationerna för sockerintag är det endast mjölk eller vatten som gäller till vardags.
Visa hela svaret
Hur varm ska Punschen vara?
Dryck 1: Punsch på 20 cl flaska Carlshamns Flaggpunsch nummer 588 på Systembolaget – Veckans första Punsch är klassikern Flaggpunsch. Carlshamnspunschen började tillverkas på 1850-talet i Karlshamn. Detta efter att LO Smith, även känd som brännvinskungen, köpt upp tillverkningen och bytt namn på drycken till Flaggpunsch.
De två svenska örlogsflaggorna som ligger till grund för namnet finns än idag kvar på flaskan. Idag tilverkas Flaggpunschen I Finland. Skall ni servera den till ärtsoppa rekommenderar jag att ni värmer den något till circa 40 grader så att alla aromer verkligen kommer fram. Ni kan även med fördel servera denna punsch som Avec efter maten, då gärna iskall! Doft: Arraksosande doft med kryddor och pomerans.
Munhåleupplevelse: Mycket söt smak med mängder av arrak och pomerans. Alkohol: 26% Pris: 74 kr för flaska om 20 cl
Visa hela svaret
Hur länge ska man vattna plattan?
BRA ATT VETA EFTER GJUTNING
Bra att veta EFTER GJUTNING När betongytan är hård ca 12-20 timmar efter gjutning, skall den hållas vattenmättad i ca 2 veckor. Detta kan ske med hjälp av vattenspridare eller genom tät täckning med plast. Är ni osäkra, rådgör gärna med oss. Risken för så kallade plastiska krympsprickor finns alltid vid betonggjutning och är som störst under de första timmarna efter gjutning. Med ganska enkla medel kan man föhindra att sprickor uppstår genom att täcka betongen direkt efter gjutning. Risken är annars stor att värmen flödar ut ur betongen och drar med sig det obundna vattnet ur betongen, eller att värmetillförseln från exempelvis solinstrålöning påskyndar uttorkningen.
Skillnader i fuktighet mellan luft och betongmassa påverkar också fuktavgången Sker detta för hastigt och innan hårdnandet kommer igång krymper betongen och det uppstår plastiska krympsprickor.
Läs även broschyren “De första viktiga timmarna”:Ladda ner broschyren här
: BRA ATT VETA EFTER GJUTNING
Visa hela svaret