Alternativ Till Pasta Och Ris?


Alternativ Till Pasta Och Ris
Hem / Inspiration / Hälsa / GI / Istället för ris, pasta och potatis Alternativ Till Pasta Och Ris Foto: Nurlan Emir Publicerad den 22 maj, 2019 Numera kan man hitta quinoa, bulgur, dinkel, bönor, linser och andra tillbehör med lågt GI i vilken mataffär som helst. Här är tips på några goda smakkombinationer och tillbehör som kan ersätta pasta, ris och potatis! Text: Mia Troberg Det är enkelt att byta ut en del av pastan, riset och potatisen mot nya GI-vänliga alternativ.
Visa hela svaret

Är potatis bättre än ris och pasta?

Rikt på kalium – Potatis innehåller protein, kolhydrater, fibrer, vitaminer och mineraler. Halten av de blodtryckssänkande mineralerna kalium och magnesium är högre än i pasta och ris, och potatis är därför det bästa valet för den som behöver sänka trycket. Undvik att koka potatisen i saltat vatten – då försvinner en del av effekten.
Visa hela svaret

Vad ska jag äta om jag inte ska äta kolhydrater?

Olika dieter passar för olika personer – Det finns många olika dieter. Olika metoder passar olika människor. Det går tyvärr inte att svara på vilken diet som är bäst. Det finns inte ett sätt som fungerar för alla, utan du måste utgå från dig själv och vad du tror kan fungera för dig.

GI. Du väljer livsmedel med så kallade långsamma kolhydrater som till exempel grovt bröd, flingor, gryn och baljväxter. Samtidigt väljer du bort livsmedel med så kallade snabba kolhydrater som till exempel läsk, godis, vitt bröd och söta flingor. 5:2. Du fastar två dagar i veckan. Under veckans fem övriga dagar äter du som du brukar göra. De dagar du fastar ska inte ligga direkt efter varandra. Minst en dag då du äter som vanligt ska ligga mellan de två dagarna då du fastar. Lågkolhydratkost. LCHF är ett exempel på en diet då du äter lågkolhydratkost, Du väljer bort livsmedel som innehåller mycket kolhydrater som till exempel bröd, gröt, flingor, pasta, ris och sötsaker. I stället väljer du livsmedel med mycket protein och fett som till exempel ägg, ost, grädde, jordnötssmör, fisk, kött och korv.

Läs mer om dessa dieter och hur de kan påverka hälsan på Livsmedelsverket.se. Studier visar att dieter där du äter en mindre andel kolhydrater ger en snabbare viktnedgång i början jämfört med om du äter enligt de nordiska näringsrekommendationerna. Men efter ett år har viktminskningen planat ut och du får samma viktminskning oavsett metod.
Visa hela svaret

Varför är bulgur bättre än ris?

Bulgur Fråga Jag är en kvinna på 33 år som försöker att gå ner i vikt. Jag har uteslutit ris, pasta och potatis i min mat, men jag älskar bulgur. Är bulgur nyttigt? dietist, Stockholm Besvarad: 2009-03-04 Svar: Visst ska du äta bulgur. Bulgur är en bra kolhydratkälla som består av förkokta krossade vetekorn. Bulgur innehåller mycket fiber och mineraler. Men varför utesluter du ris och pasta? Det tycker jag inte du ska göra.
Visa hela svaret

Vilken pasta har minst kolhydrater?

Vad är vad? –

Traditionell pasta. Görs ofta på ägg och durumvete som är gulare och har högre proteininnehåll än vanligt vetemjöl. I billigare pastasorter är äggen borttagna och allt eller delar av durumvetet är ersatt av vanligt vetemjöl. Färsk pasta. Innehåller vanligtvis durumvete och ägg och skiljer sig alltså inte från traditionell torkad pasta med samma innehåll. Fullkornspasta. Måste för att få kallas fullkornspasta innehålla minst 50 procent fullkorn. Innehåller mer näring och nästan dubbelt så mycket fibrer som vanlig pasta. Fiberpasta. Är ofta lika ljus som traditionell pasta, men har tillsatt fiber från vete eller havre. Innehåller mer vitaminer, mineraler och antioxidanter än traditionell pasta. 
 Bön-, lins-, eller kikärtspasta. Görs på mjöl från olika typer av bönor, kikärtor eller linser och är ofta gluten- och äggfri. Innehåller mer näring och protein, och mindre kolhydrater än vanlig pasta. 
 Glutenfri pasta. I glutenfri pasta har vetemjölet ersatts av vetestärkelse, där veteproteinet gluten är borttaget. Men även pasta gjord på exempelvis majs, bönor, liner, bovete, kikärtor eller ris är vanligtvis glutenfri. Nudlar. Finns i många olika former. Äggnudlar är gjorda på ägg och mjöl, glasnudlar är gjorda på stärkelse från mungbönor, risnudlar på rismjöl och sjögräsnudlar på tång. De tre senare är vanligtvis glutenfria. Nudlar ska ej förväxlas med de snabbnudlar som finns i olika varianter. Snabbnudlar är ofta preparerade på olika sätt och har helt annat näringsinnehåll.

You might be interested:  Hur Länge Klarar Sig Pasta I Kylen?

För fler tips på goda, nyttiga pastarecept, bli medlem hos ViktVäktarna här!
Visa hela svaret

Kan man äta pasta och gå ner i vikt?

Gick ner i vikt – Studiens huvudförfattare Dr John Sievenpiper vid St Michaels sjukhus säger till tidningen The Independent att studien visade att pasta inte bidrog till viktuppgång eller att kroppsfettet ökade. Hos de deltagare som åt pasta såg forskarna till och med en viktminskning.
Visa hela svaret

Varför ska man undvika ris?

Finns det mat som små barn inte ska äta?

 • Skrivet av MAM
 • 25 juni, 2019
 • När barnet är kring ett år gammalt så kan de äta i stort sätt samma mat som du som vuxen gör. Men det finns några saker som du ska undvika att ge till det lilla barnet:
 • Bränd mat Om maten är bränd så bildas skadliga ämnen som inte är bra varken för dig eller ditt barn att äta.
 • Vissa sorters fisk – strömming från Östersjön – vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern
 • – sik från Vänern eller röding från Vättern.
 1. Dessa fiskar kan innehålla höga halter av miljögifter och bör därför inte ätas mer än 2-3 gånger per år.
 2. Egenfångad fisk Abborre, gädda, gös och lake kan innehålla kvicksilver så därför rekommenderas inte barn att äta det för ofta.
 3. Hälsokostprodukter Produkterna är oftast inte vetenskapligt testade och inte heller testade på barn, så därför rekommenderas inte hälsokostprodukter till barn, då man inte säkert vet hur det påverkar dem.
 4. Kaffe, svart te och koffein Barn är mer känsliga för koffein än vad vuxna är och kan få hjärtklappning och bli illamående om de får i sig kaffe, stora mängder svart te eller andra produkter som innehåller koffein.
 5. Opastöriserad mjölk/färskost Det kan finnas skadliga bakterier i opastöriserad mjölk som barn (och vuxna) kan bli sjuka av.

Riskakor och risprodukter Ris kan innehålla arsenik. Därför ges rådet att inte ge riskakor eller risdryck till barn under sex år. Om ni ska äta ris så är det en god idé att variera olika märken för att minska risken att få i sig för höga halter arsenik, men sammanlagt bör barn inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger i veckan.

Salt När barnet är cirka ett år så kan klarar kroppen av att reglera saltbalansen. Var ändå försiktig med saltet även efter ett års ålder och använd jodberikat salt då jod behövs för att reglera ämnesomsättningen Grön potatis Grön eller skadad potatis innehåller ett ämne som heter solanin. Det kan ge magont, kräkningar och diarré hos både barn och vuxna.

Socker, saft, godis och läsk Försök att undvika detta så långt det går. Det tillför väldigt lite näring och innehåller mycket socker som inte är bra för barn. Socker är dessutom inte bra för barnets tänder. Barn under 1 år bör heller inte få: Honung Honung kan innehålla sporer som bildar bakterier i barnets tarmar.
Visa hela svaret

Är Havreris nyttigare än vanligt ris?

Varför är det bra att byta ut ris mot havreris? – – Först och främst medför odlingen av havren på västsvenska åkrar bara en sjättedel så stor klimatpåverkan jämfört med risodling i Asien. Havreriset innehåller dessutom ett väsentligt bättre näringsvärde än det importerade vita riset och har 67 procent mer protein, 7,5 gånger mer kostfibrer, fleromättade fettsyror samt 26 procent mindre kolhydrater. Alternativ Till Pasta Och Ris Havren växer på Västgötaslätten och odlas inom en radie på högst 10 mil från Fazers kvarn i Lidköping.
Visa hela svaret

Vilka kolhydrater ska man undvika för att gå ner i vikt?

Vad är kolhydrater och bör de alltid undvikas? Bör man alltid undvika kolhydrater? Lär dig mer om olika typer av kolhydrater och dess källor från ledande Herbalife Nutrition-experter. Är kolhydrater verkligen fienden? De senaste decennierna har kolhydrater gått från att hyllas till att bli viktnedgångens största fiende.

Men är det här kontroversiella makronäringsämnet verkligen inte bra för dig? Susan Bowerman, fil.mag., dietist och direktör för näringsutbildning på Herbalife Nutrition, menar att kolhydraterna kanske bara är missförstådda! Om man äter få eller inga kolhydrater alls undviker man ofta de mest välkända kolhydratkällorna som bröd, pasta och potatis, men visste du att det även finns kolhydrater i många andra livsmedel? Susan förklarar: “Massor av livsmedel innehåller kolhydrater, och det är bra, eftersom kroppen behöver kolhydrater som bränsle.” Susan betonar emellertid att alla kolhydrater är olika.

Hon förklarar att ju mindre bearbetade kolhydraterna är, desto bättre är de. Ett exempel på bra alternativ är frukt, grönsaker, bönor och fullkorn. “Förutom att dessa livsmedel innehåller kolhydrater ger de oss också vitaminer och mineraler”, säger hon.

 1. Vegetabiliska livsmedel ger oss även kostfibrer.” De kolhydrater som man ska undvika finns i sådant som är bearbetat och raffinerat, det kan exempelvis vara kakor, kex, vit pasta, bröd på vetemjöl samt maträtter som exempelvis pizza.
 2. Sådant ger inte kroppen mycket mer än kalorier”, säger Susan.
 3. Därför är det vettigt att vi tillgodoser behovet av kolhydrater från hälsosammare källor, eftersom vi då får i oss många andra näringsämnen på köpet.” Varför är kostfibrer så viktiga? Många känner inte till att kostfibrer är en typ av kolhydrat.
You might be interested:  Hur Ser Löss Ägg Ut?

Fibrer anses vara en av de viktigaste kostfaktorerna. Kostfibrer finns i livsmedel som till exempel frukt, grönsaker samt spannmål och spelar en stor roll för en normal tarmfunktion. Prova havre-äpple-fiberdryck – ett kalorikontrollerat alternativ som innehåller 5 g kostfibrer per portion.

 • Och den verkligt goda nyheten? Den smakar gott och är sockerfri! Vill du gå ner i vikt och öka fiberintaget? Ersätt två måltider om dagen med din favoritsmak av Herbalife Nutritions Formula 1-shake*, plus en daglig portion av havre-äpple-fiberdryck för att öka ditt dagliga fiberintag.
 • Avsluta dagen med en hälsosam och balanserad måltid.

Kom ihåg Resultaten du uppnår beror till 80 procent på maten du äter och till 20 procent på motionen du utövar, så varför inte testa några av Samantha Claytons träningstips för att forma kroppen? * För viktkontroll: Att byta ut två måltider om dagen mot måltidsersättningar som en del av en energibegränsad kost bidrar till viktnedgång.
Visa hela svaret

Hur går man ner 0 5 kg på en vecka?

Hur mycket kan man gå ner i vikt? Alternativ Till Pasta Och Ris När man har bestämt sig för att gå ner i vikt, vill man ofta se snabba reslutat av sina anstängningar för att hålla motivationen uppe. Vanligtvis brukar de flesta som vill gå ner förändra sina befintliga matvanor. Generellt brukar man säga att om man minskar sitt kaloriintag med 500 kcal per dag, går man ner 0,5 kg i vikt per vecka.
Visa hela svaret

Vilket ris har minst kolhydrater?

Fördelen med råris/brunt ris – Vitt eller brunt – alla typer av ris innehåller samma mängd kalorier, kolhydrater, fett och protein. Den verkliga skillnaden ligger i vitaminerna, mineralerna och fibrerna. När man tar bort kliet för att få vitt ris förlorar grynet B1, B3 och järn.
Visa hela svaret

Kan quinoa ersätta ris?

Quinoa. Det används på liknande sätt som sädesslag, men quinoa är faktiskt ett proteinrikt frö som är helt glutenfritt och släkt med spenaten. Quinoa kan användas istället för ris och finns i olika vackra färger.
Visa hela svaret

Varför ska man undvika ris?

Finns det mat som små barn inte ska äta?

 • Skrivet av MAM
 • 25 juni, 2019
 • När barnet är kring ett år gammalt så kan de äta i stort sätt samma mat som du som vuxen gör. Men det finns några saker som du ska undvika att ge till det lilla barnet:
 • Bränd mat Om maten är bränd så bildas skadliga ämnen som inte är bra varken för dig eller ditt barn att äta.
 • Vissa sorters fisk – strömming från Östersjön – vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern
 • – sik från Vänern eller röding från Vättern.
 1. Dessa fiskar kan innehålla höga halter av miljögifter och bör därför inte ätas mer än 2-3 gånger per år.
 2. Egenfångad fisk Abborre, gädda, gös och lake kan innehålla kvicksilver så därför rekommenderas inte barn att äta det för ofta.
 3. Hälsokostprodukter Produkterna är oftast inte vetenskapligt testade och inte heller testade på barn, så därför rekommenderas inte hälsokostprodukter till barn, då man inte säkert vet hur det påverkar dem.
 4. Kaffe, svart te och koffein Barn är mer känsliga för koffein än vad vuxna är och kan få hjärtklappning och bli illamående om de får i sig kaffe, stora mängder svart te eller andra produkter som innehåller koffein.
 5. Opastöriserad mjölk/färskost Det kan finnas skadliga bakterier i opastöriserad mjölk som barn (och vuxna) kan bli sjuka av.

Riskakor och risprodukter Ris kan innehålla arsenik. Därför ges rådet att inte ge riskakor eller risdryck till barn under sex år. Om ni ska äta ris så är det en god idé att variera olika märken för att minska risken att få i sig för höga halter arsenik, men sammanlagt bör barn inte äta ris eller risprodukter oftare än fyra gånger i veckan.

Salt När barnet är cirka ett år så kan klarar kroppen av att reglera saltbalansen. Var ändå försiktig med saltet även efter ett års ålder och använd jodberikat salt då jod behövs för att reglera ämnesomsättningen Grön potatis Grön eller skadad potatis innehåller ett ämne som heter solanin. Det kan ge magont, kräkningar och diarré hos både barn och vuxna.

Socker, saft, godis och läsk Försök att undvika detta så långt det går. Det tillför väldigt lite näring och innehåller mycket socker som inte är bra för barn. Socker är dessutom inte bra för barnets tänder. Barn under 1 år bör heller inte få: Honung Honung kan innehålla sporer som bildar bakterier i barnets tarmar.
Visa hela svaret

Varför är det inte bra att äta ris?

Risätandet i Sverige har ökat med 40 procent sedan 1990-talet och i dag konsumerar vi mellan fem och sex kilo ris per person och år. Tillsammans med pasta har riset tagit plats på matbordet på bekostnad av potatisen. Men bland andra Livsmedelsverket manar oss att äta ris med måtta.

Anledningen är att ris ofta innehåller mycket arsenik, som i sin tur ökar risken för bland annat hud- och lungcancer. Rekommendationen är att inte äta ris mer än fyra till sex gånger i veckan. Äter du mer, kanske till flera mål om dagen, rekommenderar Livsmedelsverket att du successivt ersätter en del av riset med annat.

You might be interested:  Is Risotto Rice Or Pasta?

Emma Halldin Ankarberg är toxikolog på Livsmedelsverket och deltog för några år sedan i en större studie av arsenik i ris. – I det projektet såg vi att upp till en tredjedel av den arsenik vi får i oss kommer från ris, säger hon. Arseniken i riset tas upp från jorden där riset odlas och det finns olika typer av tungmetaller som arsenik och kadmium även i andra typer av spannmål och rotfrukter som vi äter.

 1. Men riset har en särställning i och med att det samlar så mycket arsenik, säger Emma Halldin Ankarberg.
 2. Även om olika jordar ger olika mycket arsenik i riset kan man enligt Emma Halldin Ankarberg inte säga att det finns visa regioner eller länder där riset har lägre halter.
 3. Berggrunden varierar från plats till plats och vi kunde inte säga att det var bättre med ris från en region än från en annan, säger hon.

I stället är det Livsmedelsverkets favorittips om att äta varierat och att välja varor från olika leverantörer som gäller för att minska risken att få i sig för mycket arsenik från ris. – Det är ett sätt att sprida riskerna, som gäller för alla produkter, säger Emma Halldin Ankarberg.

 • Ris är också en varugrupp där Livsmedelsverket går emot sitt vanliga råd om att man ska välja fullkornsprodukter.
 • Anledningen är att innehållet av arsenik är högre i risets skal, som finns med i fullkornsprodukter.
 • Eftersom arseniken finns i jorden och tas upp av riset hjälper det inte att välja en ekologisk produkt, tvärtom visar Livsmedelsverkets tester att de ekologiska produkterna ibland innehåller mer arsenik än de konventionellt odlade.

För den som vill äta mindre ris och letar efter produkter som, i alla fall till form och användning, liknar riset finns det mycket att välja på i butikshyllorna. Allt från vete till riven blomkål lanseras som rissubstitut. Ur näringssynpunkt är det inget problem att överge riset.

 • Ris är inte ett livsmedel som bidrar med någon speciell mineral eller så, som du inte får i dig någon annanstans, säger Emma Halldin Ankarberg.
 • Många av risalternativen innehåller i stället fler nyttigheter i form av protein, fibrer och mineraler än riset.
 • Vi har delat upp risersättarna i fyra grupper.

Det enklaste, billigaste och nyttigaste alternativet är kanske att helt enkelt ersätta riset med ett annat spannmål. Ett av de populäraste alternativen är helt vetekorn som valsats och ångats. Det kokar på mindre än en kvart och kan användas till samma rätter som ris, även om smaken inte är densamma.

 • Matvetet innehåller marginellt mer protein än ett vanligt basmatiris, men betydligt mer fibrer och är fullkorn.
 • Om du vill ha ett större proteininnehåll kan quinoa vara ett alternativ.
 • Den innehåller 14 procent protein och 7 procent fibrer.
 • Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO är quinoa det spannmål som innehåller mest näringsämnen per 100 kalorier.

Men, smakar det så kostar det. I det här fallet tre gånger så mycket som vetet. Ett annat alternativ är bovetet, som trots namnet inte är en vetesort utan en ört. Det innehåller inte gluten och kan vara ett alternativ för den som har valt ris av den anledningen.

 • Den som vill ha mer protein kan testa ris av linser och kikärtor.
 • Det påminner om den baljväxtpasta som vi tidigare har testat, men i form av ris.
 • Den innehåller över 20 procent protein, men har ett högt kilopris på över 120 kronor.
 • Högt kilopris är det även på de olika blandningar av gryn, ris och baljväxter som säljs i butikerna.

Av någon anledning blir till exempel priset på quinoa avsevärt högre när det blandas med billigare bulgur och säljs som en mix. Även Okivis blandning av havre, råg, vete och korn har ett högt kilopris jämfört med om du skulle ha köpt produkterna var för sig och blandat dem själv.

En produkt som sticker ut lite i ­sammanställningen är Supermix Råris ­Blackeyebönor, som innehåller 37 procent ­råris. Vi har valt att ha med den i vår sammanställning eftersom den marknadsförs som ett alternativ till ris. De flesta risersättarna innehåller ungefär lika mycket energi per 100 gram som ris, men det finns undantag.

Blomkålsris och broccoliris innehåller mindre en än tiondel av energin jämfört med övriga risvarianter och är egentligen bara en färdigriven, och i vissa fall förvälld, variant av respektive grönsak.
Visa hela svaret

Kan man äta ris om man vill gå ner i vikt?

Tankar om kalorier i ris – Ris är ett av de äldsta och vanligaste spannmålen i världen, och det verkar som att äta mer av det leder till utmärkta hälsofördelar. En av hälsofördelarna du kan förvänta dig genom att äta ris är viktminskning, trots att livsmedel med mycket kolhydrater normalt sätt inte är ett bra val.
Visa hela svaret