Är Couscous Nyttigare Än Pasta?


Är Couscous Nyttigare Än Pasta
Nyttig mat som inte är så nyttig som du tror – Proteinbars. Någon med näsa för marknadsföring kom på den briljanta idén att lansera något som faktiskt kan vara lika onyttigt som godis, men få det att verka sunt. Proteinbars är krasst sett inte något annat än en komprimerad massa av behandlade kemikalier, förpackade som nyttigheter – men som innehåller både mer socker och kalorier än vissa chokladkakor.

 1. Tips! Om du vill äta dom ändå, så leta efter protein bars med så få ingredienser som möjligt.
 2. Titta noga på innehållsdeklarationen.
 3. Och leta efter sådana med mindre än 20 gram socker och 200 kcal per portion.
 4. För att vara på den riktigt säkra sidan kan du göra dina egna proteinbars av proteinpulver, havregryn, nötter, torkad frukt, frön, dadlar, ägg, sojamjölk, vatten eller liknande.

Torkad frukt, Massor av vitaminer och fibrer, absolut. Men även en laddning full av socker. Tips! Ät färsk frukt istället. Då får du även i dig vätskan i frukten, vilket gör att du snabbare blir mätteftersom volymen har ökat. Vitamindrycker. De låter ju som en riktigt bra idé: vatten fullt av vettiga vitaminer och antioxidanter.

Men kroppen tillgodogör sig vitaminerna mycket bättre genom att du äter mat istället med dessa näringsämnen. Var också mycket försiktig med vitamindrycker som innehåller dolt socker, läs innehållsförteckningen. Tips! Drick vanligt vatten istället, det räcker som komplement till vitaminerna du äter i fast form.

Caesarsallad med kyckling, Räck upp en hand ni som beställer en sån här på restaurang istället för hamburgare med pommes frites, i tron om att ni väljer något kalorisnålt! Grunden i rätten är inte så pjåkig, nämligen romansalladen och kycklingbröstfilén.

 1. Problemet är tillbehören, den knaperstekta baconen, smörstekta krutonger, de rikliga mängderna riven parmesan och sist men verkligen inte minst – den superfeta, karaktäristiska casardressingen.
 2. Vi snackar lätt 800 kalorier per sallad här.
 3. Tips! Välj bort krutongerna och dressingen och ringla över lite balsamvinäger istället.

Eller gör en egen dressing med kalorisnålt innehåll om du gör rätten själv. Spenatpasta, Låt inte den gröna färgen lura dig och förföra dig att tro att detta är ett så särskilt mycket bättre alternativ än vit/vanlig pasta. Mängden spenat i denna pasta är sannerligen försumbar.

 1. Du får i dig mycket mer av nyttigheterna från spenat om du äter den som den är, som tillbehör till din pastarätt.
 2. Tips! Välj bönpasta istället, dessutom får du i dig en hel dos av protein.
 3. Couscou s.
 4. Erbjuds ofta som kolhydratalternativ på salladsbarer.
 5. Men couscous må se exotiskt nyttigt, fast det i själva verket inte är något annat än mikroskopiskt liten vit pasta.

Tips! Välj quinoa istället om det är det där finkorniga du är ute efter. Eller riven blomkål, på det sättet smyger du in mer grönt i din mat. Smaksatta riskakor, Signalerar bra val tack vare sitt kalorisnåla innehåll, inte sant? Men sanningen är att riskakornas brist på fibrer gör dem till något som mest påminner om att äta luft fast med kalorier.

 • Alltså rätt så meningslös mat som inte GER dig något vettigt.
 • De har även en förhållandevis hög kolhydratdensitet i förhållande till sin vikt.
 • En liten riskaka väger bara 9 gram men 80% av dessa 9 gram är kolhydrater.
 • Jämfört med exempelvis en potatis (som många felaktigt undviker), så väger den 170 gram men bara 23% är kolhydrater.

Tips! Välj knäckebröd istället, eller allra helst proteinrikt hårt bröd med mycket frön. Nötter, En av de vanligaste fettfällorna när det gäller fitnessmat. Många rekommenderar nötter och det är ett viktigt komplement till en balanserad kost då de innehåller viktiga och nyttiga fetter och mineraler samt vitaminer.

MEN – mängden kära ni! Mängden! Många drar i sig näve efter näve och då kan du utan problem ha stoppat i dig 700 kalorier innan du hunnit blinka. Tips! Väg nötterna. Alltid. Naturgodis. Förvänta dig ingen medalj bara för att du väljer nötterna och det andra från naturgodishyllan istället för den mer färgglada lösgodishyllan några meter bort! Många tror att de kan äta naturgodis utan dåligt samvete, men även här handlar det om okunskap.

LÄS på innehållsförteckningen! Naturgodis kan innehålla mängder av tillsatt socker, transfetter, gummi, färgämnen och kemiska glansmedel (!) som är både ofattbart kaloririkt men även skadligt för kroppen på grund av alla konserveringsmedel, förtjockningsmedel, mm.

 1. Tips! Ät inte frukterna eller bären torkade, doppade i choklad med glansmedel – ät dem naturliga, som de är istället.
 2. Och ät gärna nötter men i obehandlad form (inte rökta, inte rostade, inte kanderade, inte saltade, inte “fixade”) – men återigen en påminnelse om att vara uppmärksam på mängden. Sushi.

Marknadsförs ofta som hälsomat. Men riset i sushi innehåller socker och varje bit sushi kostar dig cirka 50 kalorier, så då kan du räkna ut hur mycket det blir om du drar i dig en 12-bitarsportion. Tips! Ät sashimi istället! Foto iStockphoto Uppdaterad 10 september 2021 : Sunda maten som inte är så sund som du tror
Visa hela svaret

Är det nyttigt med couscous?

Ris och potatis i all ära – men bulgur, couscous och quinoa har också sin självklara plats, speciellt i rätter med ursprung i Mellanöstern. De nyttiga grynen ingår till exempel i Tabbouleh, en klassisk sallad och mezerätt i Libanon som görs på persilja, färska tomater, lök, olivolja samt bulgur eller couscous.

Bulgur är ett av världens äldsta förädlade livsmedel och användes i Egypten och Israel omkring tusen år före Kristus. Det består av durumvete som förkokats, torkats och krossats och har ett högt näringsvärde och fiberinnehåll. Även couscous har gamla traditioner och är egentligen benämningen på en hel gryträtt som tillagades av berberna i Nordafrika redan på 800-talet.

Numera är couscous synonymt med den finkorniga pasta av durumvete som är ett utmärkt tillbehör till lamm, får, fisk och skaldjur. Quinoa eller mjölmålla, som den också kallas, är en ört som växer vilt i Sydamerika. Växtens frön är ätliga och finns i många olika färger och storlekar.

De vanligaste är svarta, vita och röda, men det finns även blå quinoa. Fröna har en lätt nötig smak och kan användas på samma sätt som ris, couscous eller pasta, speciellt i sallader. Inkaindianerna planterade de första fröna och gav dem namnet chisaya mama – alla gryns moder. Alla tre sorterna finns även som ekologiska i vårt sortiment.

Gemensamt för bulgur, couscous och quinoa är att de låga halterna av omättade fetter samt det rika innehållet på B-vitamin och olika mineraler som järn, magnesium, fosfor, zink och kalcium. Här kan ni se en film från vår bulgur-leverantör Duru.
Visa hela svaret

Vad är bäst couscous eller ris?

Couscous – Couscous är små förkokta gryn som görs av durumvetets kärna. Således är detta inte ett glutenfritt alternativ. I fullkornscouscous ingår hela kornet, kli, grodd, och kärna. Couscous går snabbt att laga; koka upp dubbla mängden vatten, ta bort kastrullen från plattan, ha ner couscousen och låt den stå och svälla 5-10 minuter under lock.

 • Tiden varierar beroende på tillverkare så kolla på paketet.
 • Couscous är gott att ha i vegetariska biffar, sallader eller att servera istället för ris.
 • Du kanske också har hört talas om taboulleh som är en klassisk libanesiskt sallad som görs med persilja och i vissa fall couscous.
 • Smaken på couscous påminner om den på pasta.

» Här hittar du recept med couscous
Visa hela svaret

Vad är nyttigast av bulgur och couscous?

Vilken är nyttigast? – Det är generellt sett nyttigare att välja den kolhydrat som processats allra minst. Helst av allt något som är helt oprocessat. När det kommer till vete, dit bulgur och couscous tillhör, kan det vara svårare att välja fullkorn. Även om Quinoa inte är ett “korn” och därigen inte kan vara ett “fullkorn” så sälja fröet nästan alltid som hel kärna (dvs motsvarigheten till fullkorn). Jag saknar adekvat utbildning inom många områden som jag skriver om. Gillar att lära mig, tex genom att läsa forskning. Däremot läser jag den inte noggrant. Ta allt jag skriver med en stor nypa salt. Tack! 🙂
Visa hela svaret

Är det kolhydrater i couscous?

Kolhydrater finns i spannmålsprodukter, potatis, bär, frukt och flytande mjölkprodukter. Däremot innehåller grönsaker mycket lite kolhydrater. Potatis, makaroner, ris.

LIVSMEDEL MÄNGD KOLHYDRATER, g
Vitlökspotatis 125 g 20
Pasta 1 dl kokt 15
Ris, långkornigt 1 dl kokt 15-20
Couscous, förkokta 1 dl ca 15

Visa hela svaret

Vilka gryn är nyttigast?

Vilka gryner och fröer är nyttigast! Det finns massor av spännande, goda och nyttiga fröer och gryner som kan göra din müsli eller gröt till ett riktigt hälsosamt alternativ. Testa dig fram och hitta din egen favorit. D et finns massor av spännande, goda och nyttiga fröer och gryner som kan göra din müsli eller gröt till ett riktigt hälsosamt alternativ.

Även vanligt havregryn är nyttigt, särskilt när det används till gröt eftersom kokningen tar fram de vattenlösliga fibrer som finns i havre och bildar en geléaktig hinna som gör upptaget i tarmen långsammare. Testa dig fram och hitta din egen favorit och använd gärna olika kryddor som kanel, nyponpulver, kardemumma och muskot för att göra det hela än mer spännande.

Nakenhavre Nakenhavre är en form av havre utan skal som har mer smak och högre näringsinnehåll än vanlig havre. Den innehåller också mer fett, protein, E-vitamin, fosfor och magnesium. Används till gröt, i sallader, i matbröd samt istället för ris, pasta eller potatis.

You might be interested:  Does Pasta Make You Fat?

Quinoaflingor Kul alternativ till müslin och med högt proteininnehåll. Sojaflakes

Utmärkt som bas i en müsli. Glutenfritt och bra proteinvärde. Linfrön Utmärkt som topping till gröt eller som ingrediens i müsli. Högt innehåll av vattenlösliga fibrer som sänker GI. Giftigt i stora mängder så max en matsked om dagen. Finns också som krossade lin frön som är goda att blanda i gröt.

Solrosfrön Perfekt som “krydda” i både gröt och müsli. Rostade ger mer smak. Pumpakärnor Gott och nyttigt i müslin. Finns också som rostade som ger mer smak. Rika på zink. Psylliumfrön, “loppfrön” Rolig “krydda” till gröten. Rik på nyttiga fetter och högt fiberinnehåll. Hampafrön Innehåller fullvärdigt protein och massor med nyttiga mineraler och bra fetter.

Utmärkt att strö över gröten eller i sallader. Finns också som olaglig sort och används då i cannabisframställning. Chiafrön En av de största vegetabiliska källorna för omega-3 – bara två teskedar innehåller mer omega-3 än en laxfilé, dessutom rik på kalk och antioxidanter.
Visa hela svaret

Vilket är det nyttigaste riset?

Råris innehåller mer näringsämnen – Den stora skillnaden är att råris innehåller mer vitaminer, mineraler och betydligt mycket mer fibrer. Bland annat handlar det om magnesium, järn, zink, selen, Vitamin B1 och B3. När man tar fram det vita riset tas också vissa nyttiga fettsyror bort, syror som finns kvar i råris.

 • Råris kallas det när det yttersta skalet på riset är borta.
 • Riset behöver skalas för att man ska kunna koka och äta det.
 • Var blir en hinna kring riset, och det är den hinnan som innehåller mycket av vitaminerna och mineralerna.
 • För att man ska kunna få fram vitt ris så behöver man ta bort det yttre skiktet.

Då tar man alltså även bort en hel del av risets näringsämnen. Råris ses som hälsosammare av många då fibrer och andra näringsämnen i råris kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar, samt andra livsstilssjukdomar. Man har också sett att vitt ris ger snabb blodsockerhöjning.
Visa hela svaret

Varför är inte ris nyttigt?

Fördelen med råris/brunt ris – Vitt eller brunt – alla typer av ris innehåller samma mängd kalorier, kolhydrater, fett och protein. Den verkliga skillnaden ligger i vitaminerna, mineralerna och fibrerna. När man tar bort kliet för att få vitt ris förlorar grynet B1, B3 och järn.
Visa hela svaret

Är det vete i couscous?

Vilken mat innehåller gluten? – Gluten finns i vete, råg, korn och all sorts mat som görs med dessa sädesslag. Låt oss ta en mer detaljerad titt på några av dem:

Spannmål som innehåller gluten: vete, kamut, dinkel och korn

Vete, korn, kamut och dinkel finns i all mat som görs på vete (vitt, durum och fullkorn). Kamut och dinkel finns i mat som bröd, pasta, ravioli, tortellini; bakelser (tårtor, muffins, kakor, osv.), krutonger, kex, snacks i paket, skorpor; våfflor, pannkakor, crepes; pizzor, kringlor; tortilla gjord på mjöl, grissini och nattvardsbröd.

Mannagryn, bulgur och couscous innehåller också vete och även pudding kan vara tillverkade med lite mjöl. Även om gnocchi (typisk italiensk rätt) består mest av potatis, så förbereds den traditionellt med lite vetemjöl. Öl, lager och ale är andra förbjudna produkter, eftersom de kan vara baserade både på vete och korn.

Glutenintoleranta måste vara försiktiga eftersom det är vanligt att vitt mjöl används vid förberedningen av kött, fisk och vissa dressingar, såväl som i såser. När ni äter ute, så är det ett måste för glutenintoleranta att be om att få reda på detaljerna om tillagningen av maträtterna på menyerna, innan ni beställer.

Glutenöverraskningar

Många vet inte om det, men följande rätter kan också innehålla gluten:

 • Buljong i soppor och buljongkuber
 • Brödsmulor och krutonger
 • Vissa typer av godis
 • Stekta rätter
 • Imitationsfisk
 • Vissa typer av lunchkött och grillkorv
 • Malt
 • Matzoen
 • Kryddade chips och andra kryddade snacks
 • Salladsdressingar
 • Tillagad kalkon
 • Soja
 • Kryddat ris och pastablandingar

En del mat i förpackningar kan innehålla både tillsatser och ingredienser som innehåller gluten, Det är därför en bra princip att alltid kolla etiketter och innehållsförteckningar för sådana produkter. Exempelvis kan en del bearbetade mejeriprodukter så som ost, yoghurt, vispgrädde och liknande innehålla gluten från tillsatser.
Visa hela svaret

Är bulgur bra om man vill gå ner i vikt?

Bulgur Fråga Jag är en kvinna på 33 år som försöker att gå ner i vikt. Jag har uteslutit ris, pasta och potatis i min mat, men jag älskar bulgur. Är bulgur nyttigt? dietist, Stockholm Besvarad: 2009-03-04 Svar: Visst ska du äta bulgur. Bulgur är en bra kolhydratkälla som består av förkokta krossade vetekorn. Bulgur innehåller mycket fiber och mineraler. Men varför utesluter du ris och pasta? Det tycker jag inte du ska göra.
Visa hela svaret

Kan man äta bulgur om man vill gå ner i vikt?

Övrigt –

 • Välj recept med låga GI-värden eller LCHF-recept,
 • Jag steker i smör, olivolja eller rapsolja.
 • Jag äter inte sent på kvällen.
 • Jag äter inte jättestora portioner (som jag gjorde tidigare) utan nu äter jag mer normala och blir mätt på det.
 • Blir jag lite småhungrig mellan måltiderna äter jag en frukt eller nötter.
 • Ät gärna mat som innehåller fett så blir du mätt. Undvik dock härdat fett och transfetter som finns i margarin och köpta pulversåser. Ät gärna vispgrädde, smör och goda såser (t.ex. béarnaisesås) och alla sorters kött även kött med hög fetthalt som t.ex. revbensspjäll. Ät gärna fet fisk som lax och till mellanmål passar nötter bra.
 • Ät gärna mycket protein som finns i bland annat kött, fågel, fisk, ägg, keso och kesella.
 • Om du vill styrketräna samtidigt är det jätteviktigt att du äter extra mycket protein. Tränar man hårt kan det även behövas en del kolhydrater.
 • Köp fullkornsris, råris, fullkornsbulgur, hel bulgur, mathavre, matkorn eller quinoa och ät endast små portioner av det istället för vanligt ris, pasta och potatis. Alternativt utesluter man detta helt om man vill följa en mer renodlad LCHF-diet och gå ner i vikt snabbare.
 • Tänk på att hellre lite mer fett än kolhydrater. Undvik sockerfällor, kolla alla produkter som skryter om sin låga fetthalt hur mycket socker det är i dem! Speciellt yoghurt och fil med bärsmak och flingor innehåller massa socker!
 • Drick ingen läsk, övergå till mineralvatten istället. Ät inte godis.
 • Köp sötningsmedel t.ex. sötströ eller sukrin med stevia och använd istället för socker om du absolut vill ha sött, tänk bara på att det bästa är att äta så lite sött som möjligt så blir man inte sugen på sött. Tänk dock på att många sötningsmedel innehåller kemikalier som kanske inte är så hälsosamma ur andra perspektiv. Välj därför gärna sötningsmedel med stevia om du vill ha sötningsmedel eftersom stevia är en naturprodukt. Men helst ska man undvika både socker och sötningsmedel.
 • Blir du bjuden på fest så kan man gå en extra lång promenad innan festen och/eller äta små portioner av sötsakerna.
 • Alkohol bör man helst undvika, det är som att äta koncentrerat socker. Det som inte är så farligt att dricka är ett glas rött vin och det näst bästa är ett glas torrt vitt vin, därefter kommer 40% ren starksprit som t.ex. Absolut Vodka. Undvik öl, alkoläsk, cider, likörer och drinkar, det är minst lika onyttigt som läsk plus att det stimulerar aptiten och gör att man stoppar i sig en massa andra onyttigheter.
 • En dag i veckan kan man unna sig något gott. Jag rekommenderar min äppelostkaka som inte är så jätteonyttig. En ruta mörk choklad kan jag också unna mig då och då. Fruktsallad eller färska hallon och/eller blåbär med vispad grädde är också gott.
 • Ju hårdare man följer riktlinjerna desto fortare går man ner i vikt. Därför kan man äta allt men det tar längre tid att gå ner i vikt. Men äter man väldigt lite av något sött så är det inte så farligt som om man äter väldigt mycket sött, så därför är små portioner att rekommendera av det som är onyttigt. Fuskar man rejält och vräker i sig mat och alkohol så kan det dröja upp till 4-5 dagar innan man är tillbaka på minus igen. Det får man ta med i beräkningen om man tycker att det är värt det eller inte. Ett tips är att alltid bestämma sig innan man går på en fest om och hur mycket man ska fuska och sedan hålla sig till det oavsett hur gott allting ser ut. En bra regel man kan ha är att aldrig ta om. Ta små portioner och fokusera på att lägga upp maten snyggt på tallriken och ät sedan långsamt så är du färdig samtidigt som de som äter mer.

Visa hela svaret

Är couscous mättande?

Couscous från havet är en nyttig, god och mättande rätt.
Visa hela svaret

Vilken pasta har minst kcal?

“Många mår bäst av att äta de flesta kolhydraterna under morgonen och dagen eftersom då är behovet av energi som störst.” – Vad är vad? Traditionell pasta, Görs ofta på ägg och durumvete som är gulare och har högre proteininnehåll än vanligt vetemjöl.

 1. I billigare pastasorter är äggen borttagna och allt eller delar av durumvetet är ersatt av vanligt vetemjöl.
 2. Färsk pasta,
 3. Innehåller vanligtvis durumvete och ägg och skiljer sig alltså inte från traditionell torkad pasta med samma innehåll.
 4. Fullkornspasta,
 5. Måste för att få kallas fullkornspasta innehålla minst 50 procent fullkorn.
You might be interested:  Hur Mycket Protein I Bacon?

Innehåller mer näring och nästan dubbelt så mycket fibrer som vanlig pasta. Fiberpasta, Är ofta lika ljus som traditionell pasta, men har tillsatt fiber från vete eller havre. Innehåller mer vitaminer, mineraler och antioxidanter än traditionell pasta.

Bön-, lins-, eller kikärtspasta, Görs på mjöl från olika typer av bönor, kikärtor eller linser och är ofta gluten- och äggfri. Innehåller mer näring och protein, och mindre kolhydrater än vanlig pasta. Glutenfri pasta, I glutenfri pasta har vetemjölet ersatts av vetestärkelse, där veteproteinet gluten är borttaget.

Men även pasta gjord på exempelvis majs, bönor, liner, bovete, kikärtor eller ris är vanligtvis glutenfri. Nudlar, Finns i många olika former. Äggnudlar är gjorda på ägg och mjöl, glasnudlar är gjorda på stärkelse från mungbönor, risnudlar på rismjöl och sjögräsnudlar på tång.
Visa hela svaret

Vilken pasta har minst kalorier?

1. Är al dente nyttigare än välkokt pasta? – Ja! Pasta som är al dente är något nyttigare än den välkokta. Al dente betyder att pastan inte är helt genomkokt, utan har lite tuggmotstånd kvar i kärnan. Kortfattat ger detta ett lägre GI, som i sin tur leder till att du håller dig mätt längre.
Visa hela svaret

Vilken är den nyttigaste kolhydraten?

Kolhydrater, i form av till exempel fullkornsprodukter, är däremot extra hälsosamma. Tillsammans med grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt och bär är de exempel på nyttiga kolhydrat – källor, som bidrar med fibrer, vitaminer, mineralämnen och skyddande växtämnen, till exempel antioxidanter och andra bioaktiva ämnen.
Visa hela svaret

Vilka kolhydrater ska man äta för att gå ner i vikt?

Olika dieter passar för olika personer – Det finns många olika dieter. Olika metoder passar olika människor. Det går tyvärr inte att svara på vilken diet som är bäst. Det finns inte ett sätt som fungerar för alla, utan du måste utgå från dig själv och vad du tror kan fungera för dig.

GI. Du väljer livsmedel med så kallade långsamma kolhydrater som till exempel grovt bröd, flingor, gryn och baljväxter. Samtidigt väljer du bort livsmedel med så kallade snabba kolhydrater som till exempel läsk, godis, vitt bröd och söta flingor. 5:2. Du fastar två dagar i veckan. Under veckans fem övriga dagar äter du som du brukar göra. De dagar du fastar ska inte ligga direkt efter varandra. Minst en dag då du äter som vanligt ska ligga mellan de två dagarna då du fastar. Lågkolhydratkost. LCHF är ett exempel på en diet då du äter lågkolhydratkost, Du väljer bort livsmedel som innehåller mycket kolhydrater som till exempel bröd, gröt, flingor, pasta, ris och sötsaker. I stället väljer du livsmedel med mycket protein och fett som till exempel ägg, ost, grädde, jordnötssmör, fisk, kött och korv.

Läs mer om dessa dieter och hur de kan påverka hälsan på Livsmedelsverket.se. Studier visar att dieter där du äter en mindre andel kolhydrater ger en snabbare viktnedgång i början jämfört med om du äter enligt de nordiska näringsrekommendationerna. Men efter ett år har viktminskningen planat ut och du får samma viktminskning oavsett metod.
Visa hela svaret

Vad är det värsta man kan äta?

Många delar in mat i två kategorier: nyttigt eller onyttigt. Men mat är så mycket mer än så och i det här inlägget går vi igenom ämnet i mer detalj. I media målar man ofta upp mat som “bra eller dåligt”, där man helst ska äta mycket av det som är bra och inget av det som är dåligt.

Detta bidrar till förbud, rädsla och en osund inställning till mat om du frågar mig. Hos oss på IntensiveKost finns inga pekpinnar och förbud, istället ger vi en grundlig förklaring till hur mat fungerar. Vi tror att med mer kunskap om våra makroämnen (kolhydrater, protein och fett) så blir det mer tydligt hur våra val kring mat påverkar våra mål och hälsa.

Låt mig börja med hur vi delar upp mat: A: Näringsrikt (innehåller näringsämnen som kroppen behöver.) B: Näringsfattigt (innehåller inte mycket näringsämnen som kroppen behöver.) C: Energirikt (innehåller mycket energi, dvs. kalorier.) D: Energifattigt (maten innehåller inte mycket energi, dvs.

 1. Kalorier).
 2. All mat är alltid en kombination av kategorierna ovan.
 3. Nedan ser ni de kombinationer som är möjliga: AC – Näringsrikt + energirikt AD – Näringsrikt + energifattigt BC – Näringsfattigt + energirikt BD – Näringsfattigt + energifattigt Till exempel: avokado är näringsrikt och energirikt (AC) medan rödkål är näringsrikt men energifattigt (AD).

Begreppet “onyttig mat” används ofta för att beskriva mat som innehåller mycket socker och fett, men egentligen är det kombinationen näringsfattig och energirik (BC) man syftar på. Om du får i dig i energibehov under en dag genom mat från BC kategorin så missar du näringsämnen som kroppen behöver vilket kan leda till näringsbrist.

 • Näringsbrist är inte samma sak som att vara underviktig, näringsbrist kan du få oavsett vikt.
 • Exempel på näringsfattig och energirik mat är godis, läsk, snacks och söta bakverk.
 • Flera studier visar att en stor del socker och fett i kosten inte är optimalt för hälsan, speciellt i kombination med inaktivitet.

Risken för högt blodtryck, högt blodsocker, höga blodfetter och övervikt ökar när kosten till stor del består av näringsfattig och energirik mat. Äter du av de näringsämnen kroppen mår bra av så är det ingen fara att äta snacks eller sötsaker ibland, det är helheten som är viktig.

 • Vill du ha tips på näringsrik mat som ger volym och mättar skriver Ellen Nielsen om ämnet här: http://www.intensivekost.se/blogg-recept/volym-och-mttnad Nu till nyttigt.
 • Det som blir lite problematiskt med begreppet “nyttigt” är att näringsrik mat kan också vara energirik (AC) och bör därför ätas i rätt mängd.

Exempel på mat i denna kategori är avokado, nötter, lax, nötsmör, oliver osv. Äter du obegränsat av dessa för att det är “nyttigt” så hamnar du lätt på ett energiöverskott vilket långsiktigt leder till övervikt. Mängden du bör äta beror helt på ditt energibehov och hur du äter i övrigt.

 • Ombinerar du energirik mat med energifattig mat blir det oftast ganska bra i slutändan så länge du får i dig näringsämnen du behöver.
 • Ett exempel på bra balans är ugnstekt lax med råkostsallad och kokt potatis, vilket är en kombination av energirikt och energifattig mat.
 • Ett exempel på en näringsrik måltid som kan bli för energirik (för de flesta av oss) är tex.

en sallad med bas av bulgur och bönor och toppas med lax, fetaost, oliver, massa nötter plus någon röra med dressing på det och kanske ett fröbröd/knäcke. Allt detta är jättebra men energimängden kan enkelt sticka iväg när många av råvarorna är energirika.

Variera gärna mellan energirika och energifattiga ingredienser. Däremot, för den som har högre energibehov så är energirika livsmedel något att rekommendera så man kommer upp i rätt mängd kalorier. Det är alltid viktigt att se över ens mål så man kan anpassa maten därefter. En aktiv person som har ett väldigt högt energibehov (idrottare och hårt tränande personer till exempel) och behöver få i sig en högre mängd makroämnen än snittet, speciellt kolhydrater och protein.

Mängden kolhydrater, och speciellt snabba kolhydrater kan då verka mycket för en som inte tränar hårt men är en väldigt normal mängd för en tränande person. Det som är “onyttigt” för en person kan vara “nyttigt” för en annan beroende vad man behöver. Tycker ni det är intressant med kost för idrottare kan jag varm rekommendera Linda Bakkman’s bok “Maten bakom resultaten”.

Hur ska man tänka då i denna djungel av begrepp och förklaringar? Mitt tips är att lära sig ovan uppdelning av mat och sedan ha koll på vad du stoppar i dig. Anpassa kosten så gott du kan till de mål du har och med så mycket variation som möjligt. Om du tex. ska ligga på ett kaloriunderskott är det klokt att främst välja mat som är näringsrik och energifattig och komplettera med bra fetter så du håller mättnaden och förser kroppen med de näringsämnen du behöver.

Har du ett högre energibehov så betyder det inte att du kan äta vad som helst, som man kanske ofta tror, utan kroppen (och hjärnan) behöver fortfarande alla näringsämnen för att fungera bra. Nedan ser ni exempel på mat i olika kombinationer: AC – Näringsrikt + energirikt

Lax Oliver Nötter och fröer Granola bars och liknande “naturgodis” De flesta smoothies och juicer Rawfood bakverk och annat med torkad frukt + nötter Torkad frukt ex. dadlar, fikon, russin osv.

AD – Näringsrikt + energifattigt

Magert protein ex kyckling och vit fisk En del magra mejeriprodukter som kvarg, keso och yoghurt (osötad) Baljväxter Grönsaker Rotfrukter Frukt

BC – Näringsfattigt + energirikt

Godis Läsk Saft Chips Bakverk

BD – Näringsfattigt + energifattigt

En del sockerfria och lightprodukter tex. sockerfria syrup, godis med sötningsmedel, light och sockerfria drycker osv.

Är du osäker på om något är tex. energirikt eller näringsfattigt kan du alltid knappa in råvaran/maten i ett kostdataprogram eller olika appar för kostregistrering. Ex: Lifesum, Matkalkyl.se, Dietist Net, Nutrition Data Mvh, Maria Michael Ps. På IntensiveKost går vi igenom många livsmedel, produkter och exempel på olika näringssammansättningar.
Visa hela svaret

Är det bra att äta havregrynsgröt på kvällen?

Mellanmål i all ära, men ett proteinrikt kvällsmål är viktigt för återhämtningen. Gör en snabb gröt och ät tillsammans med kvarg för att bli både mätt och belåten. Använd lite rostade nötter som extra krydda! En smoothie är enkel att göra och alldeles lagom mycket för att få i dig på kvällen.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Skriver Man Med På Tårta?

Är havregrynsgröt bättre än bröd?

Fil/yoghurt med musli/flingor – Val av mejeriprodukt: Det viktigaste vid val av yoghurt och fil är att produkten är naturell för att minimera intaget av tillsatt socker. Även om produkten är sötad med sötningsmedel som inte ger några kalorier vänjer du dig vid att det ska smaka sött.

 1. Fetthalten är inte lika viktig, välj den fetthalt som du tycker bäst om och som mättar bäst.
 2. Vid en högre fetthalt, till exempel grekisk yoghurt, kan du enkelt få ner antalet kalorier genom att äta en mindre mängd.
 3. Bra att känna till är dock att lättmejeriprodukter innehåller färre kalorier och mindre av det mättade fettet som kroppen inte behöver.

Val av müsli/flingor: Det bästa alternativet är om du väljer en basmüsli som har högt fiberinnehåll och inget tillsatt socker. Eller gör en egen müsli: Blanda 2 dl av varje: havregryn, rågflingor, solroskärnor, rostade hasselnötter och ev. grovhackade aprikoser för mer sötma.

 • Tyvärr innehåller flingor ofta tillsatt socker, även om det finns bättre och sämre alternativ.
 • Om du absolut vill ha flingor välj då en flingsort med mycket fibrer och minimalt med tillsatt socker.
 • Bra riktlinje är nyckelhålsmärkningens krav med minst 6 g fibrer/100 g müsli/flingor och max 9 g tillsatt socker/100 g.

Toppa gärna med frukt eller bär! Gryn: Det finns många olika varianter av gröt och det är bara att variera vilka gryn du väljer, till exempel rågflingor eller havregryn. Råg- och havregrynsgröt ger bra kvalitet på kolhydrater och har ett högt fiberinnehåll. Råg innehåller lite mer fibrer än havregryn medan havregryn har en aning högre proteininnehåll.

 • Variera eller välj det du tycker är godast! Det finns dock gröt som inte innehåller så mycket fibrer och som mest bidrar med snabba kolhydrater – till exempel risgrynsgröt och mannagrynsgröt.
 • Dessa ska man inte äta varje dag.
 • Topping: Det som sedan avgör om gröten blir nyttig är vad du har på gröten.
 • Har du sylt på gröten tillsätter du mycket dolt socker och du vänjer dig vid att det ska smaka sött.

Ett enkelt och gott alternativ är att värma frysta bär i mikron och ta på istället. Eller varför inte toppa gröten med skivad banan eller äpple? Strö gärna på några valnötskärnor så får du i dig både omega-3 och omega-6. Har du mjölk till gröten får du i dig högkvalitativt protein, kalcium och en lång rad vitaminer. Val av bröd: En smörgås kan egentligen vara hur nyttig eller onyttig som helst. Välj ett bröd utan tillsatt socker (står i innehållsförteckningen) och högt fiberinnehåll. Gärna minst 6 g fibrer/100 g, vilket är gränsen för nyckelhålsmärkning. Om du inte har tillgång till innehållsförteckningen finns det två sätt att ta reda på om brödet innehåller socker.1.

 1. Om brödet känns kladdigt är det troligt att det innehåller mycket socker i form av sirap 2.
 2. Tar du en tugga och tänker “åh vilket gott bröd”, så är det sannolikt inte det nyttigaste brödet.
 3. Brödet ska vara gott men inte för gott.
 4. Du ska vilja ha en eller två skivor, inte mer.
 5. Pålägg: Även val av pålägg avgör om mackan blir nyttig.

Att bre Nutella eller honung på smörgåsen gör den till rena godiset. Ha istället på något proteinrikt på mackan såsom kalkon, ost med låg fetthalt (10-17 %), keso, bönröra eller varmrökt lax. Toppa gärna med grönsaker som paprika, tomat eller groddar och kanske en frukt vid sidan om.
Visa hela svaret

Varför lägga havregryn i blöt?

Avslutning – Nu har du fått läsa hur vi gör havregrynsgröt med mer tillgänglig näring och som är lättare för kroppen att smälta. Det är egentligen inte så svårt, det man behöver vänja sig vid är blötläggningen kvällen innan om man ska äta det till frukost men själva blötläggningen är hur enkelt som helst.
Visa hela svaret

Kan man äta bulgur om man vill gå ner i vikt?

Övrigt –

 • Välj recept med låga GI-värden eller LCHF-recept,
 • Jag steker i smör, olivolja eller rapsolja.
 • Jag äter inte sent på kvällen.
 • Jag äter inte jättestora portioner (som jag gjorde tidigare) utan nu äter jag mer normala och blir mätt på det.
 • Blir jag lite småhungrig mellan måltiderna äter jag en frukt eller nötter.
 • Ät gärna mat som innehåller fett så blir du mätt. Undvik dock härdat fett och transfetter som finns i margarin och köpta pulversåser. Ät gärna vispgrädde, smör och goda såser (t.ex. béarnaisesås) och alla sorters kött även kött med hög fetthalt som t.ex. revbensspjäll. Ät gärna fet fisk som lax och till mellanmål passar nötter bra.
 • Ät gärna mycket protein som finns i bland annat kött, fågel, fisk, ägg, keso och kesella.
 • Om du vill styrketräna samtidigt är det jätteviktigt att du äter extra mycket protein. Tränar man hårt kan det även behövas en del kolhydrater.
 • Köp fullkornsris, råris, fullkornsbulgur, hel bulgur, mathavre, matkorn eller quinoa och ät endast små portioner av det istället för vanligt ris, pasta och potatis. Alternativt utesluter man detta helt om man vill följa en mer renodlad LCHF-diet och gå ner i vikt snabbare.
 • Tänk på att hellre lite mer fett än kolhydrater. Undvik sockerfällor, kolla alla produkter som skryter om sin låga fetthalt hur mycket socker det är i dem! Speciellt yoghurt och fil med bärsmak och flingor innehåller massa socker!
 • Drick ingen läsk, övergå till mineralvatten istället. Ät inte godis.
 • Köp sötningsmedel t.ex. sötströ eller sukrin med stevia och använd istället för socker om du absolut vill ha sött, tänk bara på att det bästa är att äta så lite sött som möjligt så blir man inte sugen på sött. Tänk dock på att många sötningsmedel innehåller kemikalier som kanske inte är så hälsosamma ur andra perspektiv. Välj därför gärna sötningsmedel med stevia om du vill ha sötningsmedel eftersom stevia är en naturprodukt. Men helst ska man undvika både socker och sötningsmedel.
 • Blir du bjuden på fest så kan man gå en extra lång promenad innan festen och/eller äta små portioner av sötsakerna.
 • Alkohol bör man helst undvika, det är som att äta koncentrerat socker. Det som inte är så farligt att dricka är ett glas rött vin och det näst bästa är ett glas torrt vitt vin, därefter kommer 40% ren starksprit som t.ex. Absolut Vodka. Undvik öl, alkoläsk, cider, likörer och drinkar, det är minst lika onyttigt som läsk plus att det stimulerar aptiten och gör att man stoppar i sig en massa andra onyttigheter.
 • En dag i veckan kan man unna sig något gott. Jag rekommenderar min äppelostkaka som inte är så jätteonyttig. En ruta mörk choklad kan jag också unna mig då och då. Fruktsallad eller färska hallon och/eller blåbär med vispad grädde är också gott.
 • Ju hårdare man följer riktlinjerna desto fortare går man ner i vikt. Därför kan man äta allt men det tar längre tid att gå ner i vikt. Men äter man väldigt lite av något sött så är det inte så farligt som om man äter väldigt mycket sött, så därför är små portioner att rekommendera av det som är onyttigt. Fuskar man rejält och vräker i sig mat och alkohol så kan det dröja upp till 4-5 dagar innan man är tillbaka på minus igen. Det får man ta med i beräkningen om man tycker att det är värt det eller inte. Ett tips är att alltid bestämma sig innan man går på en fest om och hur mycket man ska fuska och sedan hålla sig till det oavsett hur gott allting ser ut. En bra regel man kan ha är att aldrig ta om. Ta små portioner och fokusera på att lägga upp maten snyggt på tallriken och ät sedan långsamt så är du färdig samtidigt som de som äter mer.

Visa hela svaret

Vad är skillnad på couscous och bulgur?

Bulgur – Bulgur är de där ljusa, gulaktiga kornen som liknar couscous. Bulgur består av hela durumvetekärnor som ångkokats, torkats och sedan krossats. Skillnaden mellan couscous och bulgur är att en större del av vetekornen bevarats i bulgur, vilket gör kornet närings- och fiberrikt.

De lättlagade grynen anses vara ett av de äldsta preparerade livsmedlen i världen. I bibeln finns referenser till bulgur och man tror att de åts redan innan Kristus födelse. Sedan dess har bulgur varit ett viktigt livsmedel i Mellanöstern. Numer är bulgur även vanligt i USA och Europa. Det går snabbt att laga bulgur.

Man kokar upp vatten, saltar och häller i kornen. Sen är det bara att låta vattnet absorberas och eventuellt tillsätta lite olja för saftigare gryn. Är Couscous Nyttigare Än Pasta
Visa hela svaret

Är bulgur bra om man vill gå ner i vikt?

Bulgur Fråga Jag är en kvinna på 33 år som försöker att gå ner i vikt. Jag har uteslutit ris, pasta och potatis i min mat, men jag älskar bulgur. Är bulgur nyttigt? dietist, Stockholm Besvarad: 2009-03-04 Svar: Visst ska du äta bulgur. Bulgur är en bra kolhydratkälla som består av förkokta krossade vetekorn. Bulgur innehåller mycket fiber och mineraler. Men varför utesluter du ris och pasta? Det tycker jag inte du ska göra.
Visa hela svaret

Hur många kalorier har couscous?

Kolh. Det finns 168 kalorier i Couscous (Kokt) (150 g).
Visa hela svaret