Är Potatis Nyttigare Än Pasta?


Är Potatis Nyttigare Än Pasta
Blodsockersnålt – Kokt potatis ger lägre blodsockersvar än pasta, trots att potatis har högre GI-värde. En portion potatis ger färre gram kolhydrater än en portion pasta. Mängden kolhydrater multiplicerat med GI-värdet bestämmer hur mycket blodsockret höjs efter en måltid. I kall form påverkar kokt potatis blodsockret minst.
Visa hela svaret

Vad har mest kalorier pasta eller potatis?

Potatis – Den kritik som riktas mot potatis cirkulerar främst kring dess höga GI-värde. För det första: För tränande personer är det mer eller mindre är betydelselösa GI-skillnader jämfört med andra matbaserade kolhydratkällor. För det andra: När man diskuterar GI är det viktigt att ha den totala kolhydratmängden i åtanke, då effekten på blodsockret balanseras ut av en mindre mängd kolhydrater.

Potatis är relativt kalori- och kolhydratsnålt jämfört med andra vanliga kolhydratkällor.100 gram potatis innehåller bara drygt 80 kcal och 18 g kolhydrater jämfört med okokt ris och pasta som innehåller cirka 350 kcal och 70–75 g kolhydrater (notera dock att 100 gram okokt ris är avsevärt mycket mer mat än 100 gram potatis).

Potatis mättar dessutom exceptionellt bra. I en studie från 1995 som publicerades i European Journal of Clinical Nutrition var kokt potatis det livsmedel som mättade bäst (!) av alla som undersöktes. Bättre än samma kalorimängd från ris, pasta, bananer, fisk och rött kött.
Visa hela svaret

Kan man äta potatis om man vill gå ner i vikt?

Potatis mättar bra – En annan missuppfattning är att potatis är “fyllt av stärkelse och därför ger massa kalorier utan att mätta”, Studier visar tvärt om att potatis är ett av de livsmedel som mättar allra bäst per kalori! Det är alltså ett jättebra livsmedel att äta om du vill behålla eller gå ner i vikt, eftersom det ger mättnad på relativt lite kalorier jämfört med andra livsmedel.
Visa hela svaret

Vad är nyttigare än pasta?

Nyttigare alternativ- Byt ut pasta, ris och potatis Vill du börja äta mer nyttigt, minska kolhydraterna i kosten eller helt enkelt börja äta mer grönt men vet inte vart du ska börja? Jag har satt ihop en kanon lista på nyttigare alternativ till dig som vill hitta ett sätt att byta ut ris, pasta och potatis.

 1. Att äta nyttigt är faktiskt inte svårt och jag ska ge dig super bra tips om hur du kan omvandla en vanlig rätt utan att krångla till det för mycket.
 2. Innan jag kör igång med listan av alternativ så måste jag bara säga att jag inte försöker förespråka någon särskild diet.
 3. Gillar du pasta, potatis, nudlar och ris lika mycket som jag gör så ska du faktiskt äta det med gott samvete! Men det är inte fel att testa nya ingredienser i maten och äta mer grönt.

Det smakar gott och gör gott för kroppen. Listan kommer att uppdateras med jämna mellanrum med bilder och nya tips. Skrolla ned och låt dig inspireras! Är Potatis Nyttigare Än Pasta Pasta, nudlar & lasagne Bönpasta är ett bra alternativ som dessutom smakar gott. Det finns olika varianter att välja på och hittas i välsorterade mataffärer. Ett till hett tips som kommer att få dig att älska denna underbara grönsak är byta ut pastan mot zucchini.

 • Byt ut lasagneplattorna, cannelloni eller spaghetti mot det.
 • Grymt gott och smidigt.
 • Om du ska göra zucchinispaghetti, så kallade “zoodles”, skär du tunna strimlor.
 • Oka upp vatten med salt, doppa strimlorna i det heta vattnet i ca 5-10 sekunder.
 • Sila av och servera med önskad tillbehör.
 • Om du lagar lasagne eller cannelloni följer du ett recept som vanligt, det enda du ska tänka på är att ha en tjockare sås än vanligt.

Vanligtvis suger lasagneplattor åt sig vätska medan zucchinin vätskar sig. Se till att använda en fast och lagom stor zucchini för bäst resultat. Den är inte lika mättande som kanske pasta är med det kan du enkelt kompensera med att servera mer sallad eller bönor bredvid maten. Är Potatis Nyttigare Än Pasta Är Potatis Nyttigare Än Pasta Pizza Byt ut några dl vetemjöl i receptet mot en mörk mjölsort. Testa även blomkålspizza med blomkålscrust, jätte god. Recept på den hittar du Är Potatis Nyttigare Än Pasta Är Potatis Nyttigare Än Pasta Potatis Jag älskar potatis och att utesluta det helt är för mig omöjligt. Man kan dock ha mindre potatis på tallriken och mer broccoli, bönor och andra grönsaker. Ska du göra potatisklyftor i ugnen kan du även slänga med lite lök, champinjoner, rotfrukter av olika slag, zucchini, paprika, blomkål osv. Är Potatis Nyttigare Än Pasta Ris, couscous eller bulgur Istället för couscous kan du riva blomkål på grova sidan av rivjärnet, både stammen och blomkålshuvudet. Doppa smulorna i kokhetvatten, som du smaksatt med buljong eller salt, i ca 5-10 sekunder. Sila av och servera som couscous eller ris. Är Potatis Nyttigare Än Pasta Är Potatis Nyttigare Än Pasta Är Potatis Nyttigare Än Pasta Panering Testa att byta ut ströbrödet i en panering mot quinoa, det blir jätte gott. Krispigt och läckert, precis som en vanlig panering. Recept hittar du där jag panerat kycklingfilé med quinoa. Är Potatis Nyttigare Än Pasta Dryck Vatten är den bästa drycken till maten. Smaksätt gärna med bär, frukt eller gurka för en fräsch smak. Sist men inte minst Ös på tallriken med allt från hummus, sallad, bönor, kikärtor, morot, paprika, broccoli till selleri så blir kroppen glad och du blir mätt.
Visa hela svaret

Är det nyttigt med potatis?

Potatis och hälsa Vi och näringsfysiologerna är överens om att potatis är hälsosam basmat. Den är 99,9 procent fettfri och innehåller värdefulla vitaminer och antioxidanter. Bästa tipset: Ät den med skalet på. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalcium och kostfibrer.Innehåll i 250 g potatis/dagligt rekommenderat behov: Kalcium 2,3% Protein 7,8% Energi 10,4% Järn (kvinnor) 11,1% Järn (män) 20% C-vitamin 34,4%Källa:

Visa hela svaret

Är det bra att äta potatis varje dag?

Därför kan du lugnt äta potatis – Den ljusbruna rotfrukten har på grund av ett högt innehåll av stärkelse fått rykte om sig att vara fettbildande. Men det är synd. Utöver att vara en av de råvaror som är mest mättande relativt antalet kalorier så är en oskalad potatis nämligen fylld av viktiga näringsämnen som kroppen behöver.

Till skillnad från ris och pasta innehåller potatis med skal faktiskt så mycket C-vitamin att 250 gram räcker för att täcka halva ditt dagsbehov. Samtidigt är den ovala rotfrukten också en källa till B-vitamin och mineraler som kalium och järn. LÄS OCKSÅ: 10 myter om potatis Hur nyttig potatisen är beror dock på hur den tillagas.

Om du äter potatis i form av pommes frites och chips finns inte mycket nyttighet kvar. Läs nedan hur du tillagar potatisen så nyttigt som möjligt. Fyra medelstora potatisar ger dig 3,5 gram fibrer, vilket är mer än 10 procent av den mängd du ska ha per dag. © iStock LÄS OCKSÅ: Är sötningsmedlet aspartam farligt? Och hur mycket lightläsk kan man dricka?
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Ser Löss Ägg Ut?

Vad man inte ska äta för att gå ner i vikt?

Välj rätt fett – Det finns olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är hur fettsyrorna, som fetterna består av, är uppbyggda. Mättat fett är inget kroppen behöver. De flesta skulle därför må bra av att byta ut livsmedel med mycket mättat fett mot andra som innehåller mycket omättat.

Konsistensen på ett matfett i kylskåpstemperatur avslöjar vilken typ av fett det innehåller. Ju hårdare, desto mindre hälsosam. Smör är hårt i kylen, medan rapsolja förblir flytande.1-0 till raps.

Visa hela svaret

Vilket är nyttigast kokt eller stekt potatis?

Bakad och ångad potatis nyttigast – Hur du tillagar din potatis kan också spela en roll i hur nyttig den är. Kokad eller bakad potatis anses vara det nyttigaste sättet att tillaga potatis. Kokad potatis är innehållsrikt med vitaminer och mineraler, särskilt potassium, phosohirys, B-vitamin, C-vitamin och andra vitaminer.
Visa hela svaret

Är morot bra för att gå ner i vikt?

Hur många kalorier innehåller en morot? – Precis som fettinnehållet är mängden kalorier i en morot också väldigt låg – en normalstor morot på 65 gram innehåller nämligen endast 25 kalorier. Oavsett om du vill upprätthålla en hälsosam livsstil eller försöker att gå ner i vikt är morötter alltså ett bra alternativ om du letar efter en kalorisnål råvara,
Visa hela svaret

Vad är nyttigare än potatis?

Sötpotatis – nyttigare än vanlig potatis Sötpotatis har blivit en favorit hos många, inte minst bland hälso- och träningsintresserade. Och det är inte bara gott, sötpotatis är även riktigt nyttigt. Men är det nyttigare än vanlig potatis, trots sitt namn? Kostexperten Yvonne Lundgren reder ut frågetecknet och bjuder dessutom på goda recept med sötpotatis.

 1. Fär det första är sötpotatis inte ens en potatis, namnet till trots, utan en flerårig krypande ört som tillhör familjen vindeväxter.
 2. Det är rotknölarna som man använder på ungefär samma sätt som man använder vanlig potatis.
 3. Söt smak Det finns ett hundratal olika sötpotatissorter och den tåligaste som odlas i växthus här i Sverige heter beauregard och har en söt, nötaktig smak som kan bakas, grillas, göra pommes på, göra puré på, göra gratäng av eller koka soppa på.

Är sötpotatis nyttigare än vanlig potatis? Den vanliga potatisen har fått ett oförtjänt dåligt rykte i takt med att lågkolhydratdieter blivit mer populära. Visst innehåller potatis mycket kolhydrater men den mättar bra och innehåller relativt få kalorier.

Näringsmässigt skiljer sig inte potatis och sötpotatis särskilt mycket åt. Fördelen med sötpotatis är att den är fullproppad med antioxidanter, vilket gör den till ett bättre val jämfört med den vanliga potatisen. Den är också C- och E- vitaminrik, innehåller även betakaroten och mineraler som koppar, kalium och järn.

Dessutom är sötpotatisen fiberrik vilket är bra för matsmältningsorganen eftersom fibrerna förhindrar och lindrar förstoppning, som eventuellt kan leda till tjocktarmscancer. Odla egen sötpotatis För den som vill prova att odla sötpotatis som krukväxt går det bra att sätta knölarna i vanlig jord och låta toppen sticka upp ovan jord.

Vattna regelbundet och placera i ett ljust läge så kommer skottbildningen snart igång och plantan blir så småningom en fin krukväxt. Satsa på ekologisk sötpotatis Sedan får man aldrig glömma att vi har olika tycke och smak. Gillar du vanlig potatis ät då den, och som med allt annat, med måtta. Tänk på att potatis är vår mest besprutade gröda.

Bintje och King Edward är värst. Välj därför ekologiskt eller KRAV-märkt om ni har möjlighet. Man tror att sötpotatis ursprungligen kommer från Centralamerika. Den tros ha odlats i minst 5 000 år och introducerades till Spanien redan innan den vanliga potatisen.

 • Är Potatis Nyttigare Än Pasta Bakad sötpotatis.
 • Nyttiga recept med sötpotatis
 • Recept: Sötpotatispommes med avokadoröra 2 personer

Sötpotatispommes Ingredienser: Cirka 1 stor sötpotatisolivolja alt. Ekologiskt kokosfettev. mandelmjöl fling- eller örtsalt Gör så här: Skala potatisen och skär i ganska tunna skivor, som pommes frites. Lägg den skurna sötpotatisen i en skål. Häll över olivolja eller smält kokosfett (gärna utan smak) och blanda runt ordentligt så potatisen blir täckt av fettet.

 1. Jag hällde även över lite mandelmjöl och blandade, men det gör man som man vill.
 2. Sprid ut bitarna ordentligt på en plåt med bakplåtspapper och ställ i ung ca 30 minuter på 200 grader.
 3. Ta ut och strö fling- eller örtsalt över.
 4. Avokadoröra Ingredienser: 1 avoado 1-2 msk kvarg (vill man ha den fetare tar man turkisk yoghurt) saften av ½ lime ½ chilifrukt eller jalapeño, finhackad örtsalt Gör så här: Mosa avokadon med en gaffel och blanda i resten av ingredienserna.

Blanda runt ordentligt. Ställ kallt en stund innan servering.

 1. Recept: Sötpotatissoppa med getost och pumpakärnor 4 portioner
 2. Ingredienser: 1 klyftad gul lök 2 skivade vitlöksklyftor 1 msk olivolja 800 g skalad tärnad sötpotatis 8 dl vatten 3 msk grönsaksfond 150 g getost ½ citron, pressad saft ½ tsk kajennpeppar 1 ½ tsk salt ½ tsk svartpeppar 50 g pumpakärnor 3 msk olivolja
 3. 2 msk färsk mynta

Gör så här: Bryn försiktigt lök och vitlök i olivolja i en rymlig kastrull i två minuter. Lägg i sötpotatisen och slå på vatten och fond. Koka tills potatisen mjuknat, cirka 15 minuter. Tillsätt ¾ av getosten, citronsaft och kryddor. Mixa med en stavmixer till en slät soppa.
Visa hela svaret

Kan man äta pasta när man bantar?

Åt samtidigt GI-kost – Även om studien endast undersökte personer som åt så kallad GI-kost*, menar forskarna att resultaten är tydliga: Pasta bidrar varken till viktuppgång eller ökat kroppsfett när den äts som en del av en hälsosam kost.
Visa hela svaret

Hur mycket potatis ska man äta?

Ska du bjuda på middag med potatis eller köpa potatis till alla på midsommar? Så här mycket potatis går det per person och portion. Fråga : Hur mycket potatis ska vi räkna med per person på midsommar? Vi ska ha en grannmiddag och fira midsommar med hela radhusområdet – och självklart vill alla ha färskpotatis till! Hur mycket potatis ska man då beräkna per person? Läs också : Så kokar du färskpotatis på bästa sätt Svar : Man brukar beräkna att det går åt 200–225 g oskalad potatis per portion.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Marsipan Till Tårta?

Är kokt potatis bra för magen?

Många anledningar att äta potatis Först och främst äter vi potatis för att den är god, omtyckt och kan varieras på många olika sätt. Kokt, gratäng, bakad, sallad, mos, raggmunkar, ugnsrostad, kronans kaka, stuvad. och frasiga rårakor. Mums! Här listar vi fler anledningar! Potatis toppar listan på mättnadsindex (= hur mycket maten mättar per kalori) Kokt potatis är det livsmedel som mättar mest per kalori och har dessutom lägst antal kalorier per portion.

Om potatisen tillagas med mycket fett blir förstås energiinnehållet ett annat. En portion kokt potatis har färre gram kolhydrater och färre kalorier än till exempel en portion pasta. Därför höjer potatis inte blodsockret lika mycket som en portion lägre om potatisen äts i en måltid. Ät gärna potatis i en komplett måltid tillsammans med grova grönsaker, något proteinrikt och lite fett så blir blodsockerhöjningen långsammare än om du bara äter potatis.

Kall potatis innehåller resistens stärkelse och sänker därför blodsockret långsammare än om du äter nykokt, varm potatis. Potatis innehåller fiber som är bra för tarmarna och magen. Kokt kall potatis innehåller också resistent stärkelse som bidrar till bra bakterieflora.

Antioxidanter, mineraler, vitaminer

Potatis innehåller mycket av mineralerna kalium och magnesium som hjälper till att hålla blodtrycket på normal nivå. Allra bäst effekt har potatisen om den ångkokas eller kokas i osaltat vatten. Vår kära knöl innehåller intressanta antioxidanter samt vitamin B och C.

 1. Mycket av dessa värdefulla ämnen sitter i skalet så använd gärna det! Och det är inte nog med det, den innehåller bra protein också.
 2. Potatis är resurseffektiv att odla och ingår i en varierad och bra växtföljd.
 3. Det är klimatsmart och resurssnålt att odla potatis.
 4. Du mättar många på en liten yta och du påverkar nästan inte klimatet alls.

Om du i högre grad låter bli att skala potatis tar du ännu bättre tillvara på resurserna. Skalet kan sitta kvar i många maträtter, det ger både smak och antioxidanter (men skala potatis till barn under 1 år). Potatis kan odlas i hela Sverige med gott resultat.

Sort- och säsongsvariation

Det finns många olika sorters potatis med olika smaker, färger och egenskaper som passar till olika maträtter. Vi får också variation under årets säsonger genom primör-, färsk- och sommarpotatis samt den mer lagringståliga vinterpotatisen. Upptäck potatisen mångfald genom att ordna en potatisprovning.

Den svenska matkulturen innehåller en mängd rätter baserade på vår älskade knöl – till sill, i Jansons frestelse, potatismos till korv, palt, i raggmunkar och mycket mer. Potatisen kan också användas i bakning av både bröd och kaffebröd där den bidrar med saftighet. Få livsmedel är lika självklara i svensk mattradition som potatis; till vardag och helg, högtider och fester.

Med inspiration av andra kulturers maträtter, olika kryddor och nya tillagningssätt sätter bara fantasin begränsningar för mångfalden.

Prisvärd och lätt att ha hemma

Potatis är prisvärd och särskilt vinterpotatis har lång hållbarhet när den förvaras svalt och mörk. Med potatis hemma går det alltid att laga något enkelt och omtyckt som t ex rårakor, bakad potatis eller en god potatissoppa. Den finns i “alla” butiker och nästan alltid finns det minst ett ekologiskt alternativ.

 • PS! Du vet väl att kokt potatis blir allra godast om du kokar den med precision och mäter kärntemperaturen med termometer.
 • Färsk potatis är klar vid ca 94°C och vinterpotatis vid ca 96°C! Tidningen Råd och Rön listade i aug 2017 sju anledningar att äta potatis som gav inspiration till den här texten.

Listan är sedan kompletterad och omarbetad.

 • Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet
 • Fler anledningar:
 • eferoni

Fler receptförslag hittar du i vår receptbank: http://www.hungrig.nu/?p=12791&m=4253 Källa: Råd och Röd samt tillägg av Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet
Visa hela svaret

När ska man äta potatis?

Egen färskpotatis till midsommar är härligt gott! Här tipsar Nils Åkerstedt om hur man gör för att lyckas även om man bor i norra Sverige där snön kanske ligger kvar i maj. – Den som vill skörda färsk potatis till midsommar ska ta in sättpotatis i mitten på mars–början på april.

 • Lägg den på en ljus plats där temperaturen är mellan 15–20 grader.
 • Det är mycket viktigt att det är riktigt ljust, annars blir groddarna långa.
 • Det bästa är om de inte är längre än 10–15 millimeter när potatisen skall sättas.
 • Det är möjligt så gott som överallt i Sverige att odla potatis ute och få den klar till midsommar, oavsett hur dålig våren är.

Det enda som behövs är en plats där solen lyser några timmar per dag och att potatisen sätts i sand. Bygg en ram och fyll med sand Gör en ram av bräder 20–40 cm hög med en yta på 1–2 kvadratmeter och fyll den med sand. Välj natursand som kallas sättsand 08, betonggrusgrus 08, m m.

 • Det spelar ingen roll hur underlaget är där ramen placeras, men det är alltid en fördel om den ligger på jord så att den befintliga markfukten kan tränga upp genom sanden för det underlättar vattningen.
 • Om ramen görs lägre än 40 cm bör man först lägga tidningar i botten innan sanden fylls i för att undvika fleråriga ogräs i odlingsbädden.

När sanddjupet är större lyckas inte ogräsen ta sig igenom sanden upp till ytan. Tidningarna förhindrar ogräs som t. ex. kvickrot att växa upp genom sanden första sommaren och då dör de rötter som finns under sandbädden. Smält eventuell snö och sätt senast 1:a maj För att hinna få färdig nypotatis till midsommar måste den sättas senast 1 maj.

 1. Det går att klara av även i de trakter där snön ligger kvar den tiden.
 2. Jag sätter alltid lite potatis 1 maj trots att det ibland finns snö i drivor runt sandbädden.
 3. Genom att strö på sand eller aska på snön några veckor innan, smälter den bort där potatisen skall sättas.
 4. Om hela den upphöjda bädden täcks med fiberduk blir det tillräckligt varmt i sanden för att potatisen skall kunna sättas trots köldgrader på nätterna.

Kupning behövs inte Eftersom den här potatisodlingen inte ska kupas behövs det inte stora avstånd mellan raderna eller mellan potatisen i raderna, 20–25 cm är tillräckligt. Potatisen skall inte sättas djupare än att den täcks med 3–5 cm sand. Täck med dubbel fiberduk Täck över bädden med två lager fiberduk och vattna lite lätt 2–3 gånger i veckan med ljummet vatten, men vattna inte mera än att sanden blir fuktig.

 • När blasten kommit upp får den inte nudda fiberduken för då riskerar den att frysa sönder.
 • Täck med gräsklipp och vattna Potatis har ju näring i knölen så att den klarar sig till dess blasten blir 10–15 cm hög.
 • Då skall den gödslas med gräsklipp.
 • Finns det inte något gräs vid den tiden kan man antingen plocka lite gröna växter som finns mot väggar och andra varma platser och hacka sönder, eller också kan man använda lagrat gräsklipp sedan förra sommaren.
You might be interested:  Hur Mycket Protein I Bacon?

Täck ytan mellan potatisstånden med 5–10 cm tjockt lager och fortsätt att vattna 2–3 gånger i veckan, men fortfarande med små mängder varje gång. Sanden blir fort fuktig. Att vattna mera än vad som behövs för att den skall bli fuktig är bara till nackdel eftersom näringen då spolas bort.2–3 veckor efter det första lagret gräsklipp lagts på, läggs ett nytt lager lika tjockt.

Var extra noga med att lägga gräsklipp alldeles intill stjälkarna så att inte ljus kan tränga ner på den nya potatisen, som då blir grön. Efterhand som blasten växer ökas vattenmängden. Även om det regnar bör man vattna lika ofta som tidigare därför att det mesta av regnet rinner av blasten och hamnar utanför.15 kilo på en kvadratmeter Väntar man med skörden till på eftersommaren bör ytterligare ett lager gräsklipp tillföras.

Då kan man få ca 15 kilo potatis på en kvadratmeter.
Visa hela svaret

Vad är nyttigast morötter eller potatis?

Rotfrukterna som bränner fett Är Potatis Nyttigare Än Pasta Är Potatis Nyttigare Än Pasta Är Potatis Nyttigare Än Pasta 1 AV 3 Rotfrukter mättar bra och har lågt kaloriinnehåll.2 AV 3 En fördel med rotfrukter är att man kan äta stora mängder utan att det gör åverkan på midjemåttet, enligt Fredrik Paulún. Foto: LEIF JACOBSSON 3 AV 3 Rotfrukter är fulla av fibrer och fibrer och ett bra alternativ för den som vill hålla sig borta från gluten.

 1. Foto: FOTOGRAF THOMAS CARLÉN / ©THOMAS CARLÉN OCH EXPRESSEN (BÅDE TRYCK OCH INTER Publicerad: 26 feb 2016, kl 10:36 Rotfrukter är inte bara goda – sorter som sötpotatis, rödbetor och morötter är också både fulla av fibrer och är ett bra alternativ för den som vill hålla sig borta från gluten.
 2. De har dessutom positiv inverkan för den som vill gå ner i vikt.

– Det är väldigt bra eftersom de är näringsrika men kalorisnåla. Man kan säga att de mättar väldigt bra per kalori, förklarar näringsfysiologen Fredrik Paulún. Rotfrukter är både gott och går att variera i det oändliga som bas i grytor, rostade i ugnen eller som kokt tillbehör.

Dessutom är rödbeta och sötpotatis en härlig färgklick på tallriken. Men för den som går i vikttankar finns det också fördelar med att välja rotfrukter. – Det är väldigt bra eftersom de är näringsrika men kalorisnåla. Man kan säga att de mättar väldigt bra per kalori, förklarar näringsfysiologen Fredrik Paulún.

– Det är 5 till 8 procent kolhydrater i de flesta rotfrukter jämfört med exempelvis ris och pasta som har 30 till 40 procent. Så portionen rotfrukter kan vara mycket större men ändå ge färre kalorier.
Visa hela svaret

Kan man leva på potatis och ägg?

Uppsalabon Jenny Lind,35, ska bara äta potatis under ett helt år. Hon vill göra ätandet tråkigt bland annat för att komma ifrån sitt matmissbruk men också för att få en hälsosammare livsstil. Potatis, ångkokad potatis, klyftpotatis i ugn och sötpotatis.
Visa hela svaret

Är det mycket socker i potatis?

Skillnad mellan socker och potatis Anki Sundin, NGruppen Jag är involverad i en diskussion kring kolhydraternas vara och icke vara på, Vi diskuterar nu skillnaden mellan potatis och socker, och för att inte ta upp för mycket plats på kostdoktorn.se, så publicerar jag mitt ena svar i sin helhet här.

 • Det är ett svar på en av Frank Nilssons kommentarer: Då tittar vi väl på GI-värdet för sackaros.
 • Det ligger enligt den internationella GI- och GL-tabellen från 2002 på mellan 58 och 65 med glukos som standard (för 50 gram).
 • För potatis ligger värdet på mellan 70 och 56, beroende på sort och koktid.
 • Från en portion potatis som väger 150 gram får vi enligt tabellen runt 25 gram kolhydrater, vilket skulle ge ett GL på mellan 14 och 18.För sackaros har man valt att ta ett medelvärde för en portion om 10 gram sackaros och fått ett GL på 7 för det.

Det är sannolikt inte helt korrekt att bara multiplicera upp värdena hur som helst, men om vi gör det ändå, så skulle 25 gram sackaros ge ett GL om 2.5*7=17.5. Värt att föra till diskussionen för den som upplever det stötande att potatis i vissa fall skulle ge samma blodsockerbelastning som socker, är att många parametrar påverkar GI och därmed GL.

 1. Vanligtvis äter vi inte kokt potatis som det är, utan lägger till något protein- och fettrikt livsmedel, till exempel kött och sås.
 2. Det sänker GI-värdet och därmed GL.
 3. Tyvärr har vi ingen bra modell för att uppskatta GI- och GL-värden från hela måltider, utan får nöja oss med teoretiska resonemang.
 4. Det är en påtaglig brist som jag har respekt för.

Socker är många av oss däremot vana att äta som det är i form av godis, läsk och liknande. Det skulle betyda att blodsockerbelastningen blir högre av att äta 25 gram sackaros i form av godis än av att äta 150 gram potatis. Därtill kommer att många inte nöjer sig med en så relativt liten portion godis – ofta slinker både det dubbla och trippla ned, är min gissning.

Gelékonfekt ligger på ca 70% mono- och disackarider, så gissningen är nog inte helt orimlig.) Jag menar dessutom att vi behöver betrakta livsmedel med hänsyn till andra faktorer än endast deras GI- och GL-värden. Övrigt näringsvärde och mättnadskänsla är två sådana, särskilt om vi tänker oss att vi dricker upp de 25 grammen socker i form av sötad dryck, som alltså inte mättar påtagligt.

Vi kan heller inte diskutera potatisens vara eller icke vara i kosten hos individen om vi inte först tar hänsyn till hur mycket socker vederbörande äter. Jag skulle inte i första hand rekommendera någon att ta bort potatis för att gå ned i vikt. Jag skulle fokusera på utrymmesmaten, allt från chips till läsk via godis, kakor och bullar.

Hela diskussionen, som jag ser det, behöver utkristalliseras till hur den optimala kosten skulle se ut på individnivå och hur vi kan tänka oss att äta utifrån det. Som jag påpekat många gånger även i andra sammanhang, är min uppfattning att alla inte behöver utesluta eller ens dra ned på kolhydratintaget i allmänhet.

Däremot bör källorna till kolhydrater vara av det näringsrika slaget, och socker behöver de flesta dra ned på eller helt utesluta. Vill man gå ned i vikt behöver man sedan dra ned på energiintaget. En del väljer att göra det genom att dra ned på kolhydratrika livsmedel, andra på fettrika livsmedel eller en kombination av de båda.
Visa hela svaret