Äta Pasta Som Stått Framme Över Natten?


Äta Pasta Som Stått Framme Över Natten
Ju längre tillagad mat står framme i rumstemperatur, desto större är risken att det kan ha bildats så mycket bakterier att man blir magsjuk. Även om man upphettar maten igen och alla bakterier dör, kan det finnas kvar värmetåliga toxiner (gifter) från bakterier, till exempel Bacillus cereus och Staphylococcus aureus.
Visa hela svaret

Kan man äta pasta som stått framme?

Därför kan rester av ris och pasta göra dig sjuk Ris och pasta är två tacksamma standardbaser i matlådan. Men få är medvetna om hur farligt det är att äta ris eller pasta som tillagats och därefter fått svalna i rumstemperatur en längre tid. Bara efter ett par timmar i rumstemperatur kan tillagat ris eller pasta börja utveckla giftiga ämnen, rapporterar – Du måste sätta ris och pasta kallt, helst mindre än 10 grader, snabbt efter måltiden.

Annars kan maten göra dig sjuk, säger Eva Lillebakken, rådgivare på norska Livsmedelsverket, Bakterien “bacillus” trivs bra i temperaturer runt 14-10 grader, men dör först vid upphettning till 110 grader – därför hjälper det inte att värma upp maten igen. Den är dessutom svår att upptäcka, då den är luktlös.

Om maten får vila i rumstemperatur i sex timmar kan bakterien bli skadlig för människor. – De första symtomen på att du har blivit sjuk är akuta kräkningar, säger Eva Lillebakken till NRK. Matförgiftningen kan vara i uppåt 26 timmar och vid ovanligt höga doser av giftet kan sprida sig till levern – vilket innebär en risk för dödlig utgång.

Detta är dock mycket sällsynt men har förekommit i Japan, där det kallas för “rissjukan”. Därför gäller det att snabbt få in resterna i kylskåpet. Och undvik att låta en frys matlåda tina i rumstemperatur under en längre tid. Här följer några smarta tips från om hur du snabbt kan kyla maten innan du ställer in den i kylskåpet: • Kallt vattenbad: Mat i volymer större än en halvliter kan svalna i ett kallt vattenbad.

Byt vattnet ofta eller lägg i kylklampar för att hålla temperaturen i vattenbadet konstant kallt under hela avsvalningen. • Utomhus: Mat i volymer större än en halv liter kan även svalna ute om utetemperaturen är några plusgrader eller kallare. • Mindre behållare: Det går även bra att dela upp större volymer mat i mindre behållare så att den svalnar snabbt i rumstemperatur.
Visa hela svaret

Hur länge håller en matlåda utan kyl?

Hur länge håller maten i väskan? Köerna ringlar sig kring mikrovågsugnarna när tusentals studenter ska värma sina matlådor varje dag. Men hur håller sig maten utanför kylskåpet? För många studenter består lunchen av en matlåda som tagits med hemifrån.

Men hur länge håller sig en sallad i väskan om du slängde ihop den i morse? Håller den sig bättre än kylskåpskall köttfärssås som lagades i förrgår, eller den frysta curryn från förra veckan? Caroline Linninge arbetar som forskare i livsmedelsteknologi på Lunds tekniska högskola och hon anser att all mat ska in i kylen så fort som möjligt: – En sallad som gjordes i morse ska inte vara i rumstemperatur.

Uppskuren mat har nämligen större ytor för bakterier att frodas på. – Olika bakterier förökar sig olika snabbt, vissa tar flera dagar på sig medan andra bara behöver 20 minuter. Värme, syre och utrymme är något de trivs i, säger hon. Bakterier älskar ytor Köttfärssåsen är ett liknande exempel.

 • Den har större yta för bakterierna att röra sig på än en solid köttbit.
 • Har den tillagade färsen varit i kylskåp i mer än två dagar skulle Caroline Linninge inte rekommendera att äta den.
 • Att värma rätten dödar visserligen bakterierna.
 • Men även döda bakterier kan leda till obalans i tarmfloran, som kan påverka kroppen negativt, säger hon.

Fryst är bäst Att frysa storkoken är det bästa för att hämma bakterietillväxten. Då stannar processen upp, och så länge maten hålls fryst påbörjas den inte så lätt igen. – En f rusen matlåda kan hålla sig i rumstemperatur mycket längre än de andra alternativen.

 1. Så länge den fortfarande är kall när man värmer de n, förklarar hon.
 2. Matlådan ska följaktligen befinna sig i rumstemperatur så lite som möjligt, och framför allt salladen borde du inte låta ligga i väskan särskilt länge.
 3. Du kommer inte nödvändigtvis bli sjuk av att äta din rumsljumna mat, men allt kommer till priset av bakterier.

: Hur länge håller maten i väskan?
Visa hela svaret

Kan man äta kyckling som stått framme över natten?

Så länge kan tillagad kyckling stå ute. – Liksom rå kyckling kan även tillagad kyckling innehålla bakterier om den lämnas i rätt (eller fel) förhållanden. Du kan utan risk låta tillagad kyckling ligga framme i rumstemperatur i upp till två timmar eller upp till 60 minuter om temperaturen är över 32 grader. Därefter riskerar du att bakterier växer till sig.
Visa hela svaret

Hur länge kan kokt pasta stå framme?

Många frukter och grönsaker kan förvaras i kylen, men några av dem får köldskador om det är för kallt. Här har vi sammanställt hur länge några av våra vanligaste mejerier, frukter och grönsaker håller. Ladda ner en mer utförlig lista. Så länge håller mjölk Mjölk är ett ganska känsligt livsmedel som mår bra av att förvaras kallt. På mjölkpaketet finns en rekommendation om förvaring i max +8 grader och bäst före-datumet är satt utefter en sådan förvaring. Mjölken har betydligt längre hållbarhet än så om du förvarar den i +4 grader eller kallare.

 1. Så länge håller ost Hårdost har lång hållbarhet.
 2. Om du upptäcker mögel, skär bort möglet samt ytterligare en centimeter runtomkring.
 3. Resten går bra att äta.
 4. Förvaras i plastpåse i kyl.
 5. Riv gärna ost och frys in.
 6. Så länge håller yoghurt Yoghurt är en syrad mjölkprodukt med relativt lång hållbarhet.
 7. Har du bara yoghurten ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum.
You might be interested:  Is Bacon Smoked Or Cured?

Så länge håller grädde Grädde som har fått stå i kylen har hållbarhet på minst tre till fyra dagar efter bäst före-datum har passerat. Lukta och smaka på grädden innan du bestämmer dig för att slänga den. Är grädden dålig luktar och smakar den “gammalt” eller surt Så länge håller crème fraîche Crème fraiche är en syrad grädde med lång hållbarhet. Så håller potatis längre Potatis är en tålig knöl som vid rätt förvaring kan hålla upp till åtta månader. Optimal förvaring är mörkt och vid en temperatur mellan +4 till +6°C. Förvaras potatisen ljust kan den bilda ofarligt klorofyll som gör den grön. Den ofarliga gröna färgen signalerar även att det kan ha bildats giftiga glykoalkaloider i potatisen och därför ska man kasta bort gröna potatisar.

 • Glykoalkaloider kan även bildas om potatisen skadats och därför bör man skära bort det skadade området med god marginal.
 • Så länge håller kokt pasta Förvara koka pasta i en lufttät förpackning och kyl ned den inom två timmar efter att du lagat den, så håller den länge.
 • Har du +4-5 grader i kylen håller sig pastan fräsch i minst fem dagar.

Lukta på pastan innan du beslutar dig för att kasta den. Luktar och smakar den inget konstigt och ser okej ut i konsistensen så går den oftast bra att äta. Så länge håller kokt ris Förvara kokt ris i en lufttät förpackning och kyl ned det inom två timmar efter att du lagat det, så håller det länge. Så håller avokadon längre En omogen avokado förvarar du bäst i rumstemperatur till den mjuknar och om du inte vill äta den direkt flyttar du den till kylen. Optimal förvaringstemperatur för avokado är +7-13°C. Så håller tomat och gurka längre För att behålla tomatens aromer och smaker, förvaras de bäst vid en temperatur mellan +11-14°C.
Visa hela svaret

Kan man äta en matlåda som stått framme över natten?

Vårt råd är att inte lämna mat framme i rumstemperatur längre än 2 timmar. Om du lämnar maten framme längre så finns risk för att olika bakterier ska växa till sig till skadliga mängder. Det gäller även listeriabakterier. Listeriabakterierna dör när du upphettar maten i matlådan.
Visa hela svaret

Hur länge håller pastasallad i rumstemperatur?

Hållbarhetstid för pastasallad

Typ av pastasallad Kylskåp
Pastasallad (med mjölk- eller majonnäsdressing) 3 till 4 dagar
Pastasallad (oljebaserad dressing) 4 till 5 dagar

Visa hela svaret

Kan man äta 1 vecka gammal matlåda?

Ägg På förpackningarna brukar det stå att äggen håller sig i 28 dagar efter värpning, men det är ingenting du ska stirra dig blind på. Om du förvarar dina ägg i kylskåpet med spetsen neråt håller de i upp till tre månader. Ett kokt ägg som förvaras i kylskåp håller i ungefär en vecka.

Är du osäker på hur gamla dina ägg är kan du göra ett smart test. Lägg ägget i en kastrull med vatten. Ett färskt ägg lägger sig i botten, ett ägg som är några veckor gammalt reser sig litegrann och ett gammalt ägg flyter. Mjölk Mjölk är ett relativt känsligt livsmedel och mår bra av att förvaras kallt.

Bäst före-datumet på mjölkpaketen är satt efter förvaring i max +8 grader, men om du förvarar din mjölkförpackning i +4 grader istället håller mjölken nästan dubbelt så länge. Yoghurt Eftersom yoghurt är en syrad mjölkprodukt håller den längre än till exempel grädde och mjölk.

 1. Har du yoghurten ordentligt kyld kan den hålla upp till 10 dagar efter bäst före-datum.
 2. Ika bara så det inte bildas mögel kring öppningen, i så fall bör du slänga hela förpackningen.
 3. Ost Ost har lång hållbarhet så länge du förvarar den i kylen.
 4. Om du upptäcker mögel är det bara att skära bort, men ta ytterligare någon centimeter för säkerhets skull.

Har du mycket ost över som börjar sjunga på sista refrängen går det utmärkt att riva och frysa in – det är perfekt att ta fram när du gör pizza, lasagne eller paj. Matlådan Har du en matlåda i kylen som du är osäker på om du bör äta eller inte? Tillagad och upphettad mat håller normalt 5–7 dagar i kylskåp.
Visa hela svaret

Vad ska man bunkra inför krig?

Lista med livsmedel som är bra att bunkra med under en kris: Hårt bröd, kex och skorpor. Rågflingor, havregryn, mjöl, müsli eller frukostflingor. Kött- fisk- och vegetariska konserver, exempelvis tonfisk, makrill, köttfärs- tomat- och pastasås, lax- och fiskbullar, köttbullar, korv, kokt kött, ärtor, bönor, majs,
Visa hela svaret

Vad ska man bunkra om det blir krig?

Din beredskap för vatten, mat, hygien, skydd och värme Se till att ladda för matförråd som du klarar dig i upp till 7 dagar. Glöm heller inte dina personliga mediciner. Dricksvatten är den viktigaste nödvändigheten och det kan du enkelt lagra och transportera i dunkar, vilka ska stå mörkt och svalt.
Visa hela svaret

Hur länge ska mat svalna innan kyl?

Nedkylning En tumregel för säker nedkylning av mat är att matens kärntemperatur (mitt i maten) ska ner till +8°C eller kallare inom sex timmar. Tid och temperatur ska kontrolleras när större mängder mat kyls ner. Snabb kylning är viktig för att inte bakteriesporer, som överlever kokning, ska hinna föröka sig i maten.

 1. Om ni tillämpar cook chill- matlagning så ska nedkylning ner till +3°C eller kallare ske på högst 1,5 timmar.
 2. Nedkylning av varm mat är ett känsligt moment.
 3. Maten ska inom sex timmar kylas tills det är +8°C eller kallare i mitten av maten.
 4. Små mängder (några portioner), som inte stått framme till servering, kan kylas på avdelningen.
You might be interested:  Vilken Ost Är Bäst Till Pizza?

Effektivast är att ställa blecket/grytan i kallt vatten och sedan lägga över den kylda maten i mindre kärl med lock i kylen. Livsmedel som skall förvaras eller serveras kylda skall så fort som möjligt efter upphettning, eller efter den slutliga beredningen om ingen värmebehandling sker, kylas ned till en temperatur som inte medför att en hälsorisk uppstår.
Visa hela svaret

Kan man förvara mat i 12 grader?

Frukt och grönsaker – Eftersom grönsaker och frukt naturligt avger fukt behöver de förvaras i en låda för att de inte ska frysa inne i kylen. Viktigt att tänka på är att grönsaker fortsätter att leva även efter att de skördats och att förvara dem svalt och mörkt ger dem bästa förutsättningar för att överleva längre och fortsätta att smaka bra.

 • I lådan skyddas grönsaker och frukt och de viktiga näringsämnena bibehålls och de klarar av att hålla sig fräscha länge.
 • Men ofta är grönsakslådan placerad i botten av kylen, vilket inte är helt optimalt eftersom det är kallast där.
 • Bäst är om grönsakerna placeras i mitten av kylskåpet där det inte är lika kallt.

Om du dessutom har dem placerade mer i ögonhöjd kommer ni inte missa att äta upp grönsakerna innan de hinner bli dåliga. Har du lyxen att ha två lådor för grönsaker i ditt kylskåp kan du med fördel separera dina grönsaker så att du förvarar rotfrukter och potatis i en låda, och andra grönsaker i en annan.

 • Dels för att de mår bra i olika luftfuktighet, och dels för att de också avger olika fukt och rotfrukterna ofta har jordbakterier på sig.
 • TIPS: Kolla om det finns möjlighet att ställa in luftfuktigheten i dina lådor.
 • Grönsaker mår bra vid ca 80-90 % luftfuktighet, medan rotfrukter mår bättre vid ca 90-95 % luftfuktighet.

I en del kylskåp kan man också reglera temperaturen – perfekt för just grönsaker som inte behöver lika kalla temperaturer! Frukt och grönsaker som inte mår bra i kylskåp: Det finns vissa grönsaker som inte trivs i för kalla temperaturer som det är i kylskåp, alltså ca 4-6 grader kallt.
Visa hela svaret

Kan man äta ris som stått framme?

Symtom och komplikationer – Det värmetåliga toxinet orsakar framför allt kräkningar. Det är i första hand ris och risrätter som är aktuella. Genom sin sporbildande förmåga överlever bakterien kokning. Vid för långsam nedkylning, eller om maten får stå för länge i rumstemperatur eller på för svag varmhållning, kan bakterien tillväxa och bilda toxin.

 • Eftersom toxinet är värmetåligt förstörs det inte heller vid uppvärmning/stekning av maten.
 • Det värmekänsliga toxinet kan ge upphov till diarréer och orsakar ofta utbrott via till exempel kött, grönsaksrätter och desserter.
 • Det krävs minst 100 000 bakterier per gram mat för att tillräckligt stor toxinmängd ska kunna bildas och förorsaka sjukdom.

Smittan sprids ej från person till person. Tiden till insjuknande är för det värmetåliga kräktoxinet kort, en till sex timmar. Det värmekänsliga diarrétoxinet har en längre inkubationstid, 6 till 24 timmar. Patienten insjuknar akut med illamående, kräkningar, magsmärtor och diarré.
Visa hela svaret

Kan man äta ost som legat framme?

4. “Dessertostar bör stå framme några timmar före servering” – RÄTT En till två timmar innan osten ska ätas bör du ta ut den från kylskåpet, säger Vincent Lefèvre. Ost innehåller fett, som när det är kallt inte släpper alla smakämnen. Dessutom får man inte rätt konsistens om man äter osten kall: en hårdost blir till exempel extra hård när den står i kylen.
Visa hela svaret

Kan man värma pasta två gånger?

Den kände journalisten och läkaren Michael Mosley, berömd efter sin rapportering om 5:2-dieten, drar en lans för att vara mer noggrann vid uppvärmningen. Tricket är att innertemperaturen måste upp i 82 grader för att ta kål på skadliga bakterier. Men även om utsidan av maträtten ångar av hetta kan det var tillräckligt kallt inuti för att bakterier ska överleva.

 • Rör om maten så att allt värms jämnt, tipsar Mosley.
 • Värm inte upp maten mer än en gång, råder han.
 • För varje nedkylning ökar risken att farliga bakterier förökar sig, vilket försvårar eliminering nästa gång maten åker i pannan eller mikron.
 • Det är särskilt sant för otäckingen Bacillus cereus, en bakterie som trivs i ris och producerar värmetåliga toxiner (gifter) varpå diarré och kräkning kan bli följden.

Om man verkligen ska spara risrester ska de in i kylen högst en timme efter tillagning, manar Michael Mosley: – Annars spelar du sannerligen rysk roulett med din mage. Bacillus cereus är en vanlig sporbakterie som lever i jord och vattendrag och finns i små mängder i de flesta råvaror.
Visa hela svaret

Kan man äta kall pasta?

Stärkelse omvandlas till nyttigt fett – Istället fortsätter den resistenta stärkelsen till tjocktarmen, där mikrofloran ombildar den till nyttiga fettämnen som tas upp i blodet och det är bra för din hälsa. Det sunda fettet förebygger nämligen en lång rad hjärt-kärlsjukdomar.

 1. En annan hälsobonus av den resistenta stärkelsen är att den har samma effekt som fibrer och det hjälper din avföring.
 2. Den resistenta stärkelsen innebär även att den kalla pastan och potatisen från igår får ett lägre glykemiskt index.
 3. Det är en stor fördel för hälsan.
 4. När de kalla kolhydraterna omsätts i tarmen ger de ett stabilare blodsocker och det är bra för att förebygga typ 2-diabetes.

Den här sjukdomen kan uppstå när du dag efter dag äter socker och snabba kolhydrater, som får blodsockret att snabbt skjuta i vädret. Och det är inte bara din hälsa som har glädje av de kalla kolhydraterna. Du får exempelvis fem procent färre kalorier när du kyler den kokta potatisen, framför att äta den varm.
Visa hela svaret

Kan man bli magsjuk av gammal creme fraiche?

1. Mjölkprodukter som yoghurt, färskost och créme fraiche – Varför just dessa mejeriprodukter? Jo, de innehåller mycket vatten. Skulle dessa ha blivit utsatta för giftbildande mögelsvampar så sprider de sig över hela produkten. Här går det tyvärr inte heller att avgöra med blotta ögat om svampen skulle vara giftbildande eller ej. Så börjar någon av dessa mjölkprodukter hemma att mögla: släng!
Visa hela svaret

You might be interested:  Outlook Ost Is In Use?

När blir pasta dåligt?

Pasta. Om den har förvarats i en lufttät förpackning i ett torrt skafferi, kan du äta torkad pasta tre år efter bäst före-datumet.
Visa hela svaret

Vad händer om man kokar pasta för länge?

Prova – Prova dig fram ta upp lite pasta mot slutet av kokningen och smaka! Dela på pastan och titta på snitttytan, när det vita partiet i snittytan precis försvunnit – då är pastan färdigkokt. Koka inte för länge då mister pastan sin spänst och goda smak.
Visa hela svaret

Varför kokar pasta över?

Varför kokar pasta så ofta över? Lästid: 0 Minuter När pasta kokar, löser sig stärkelsen i vattnet och bildar vitt skum på ytan. Stärkelsen får vattnets ytspänning att öka så att bubblorna får svårare att brista. Vattnet blir med andra ord segare. Speciellt om grytan har lock på kan bubblorna stiga upp och svämma över kanten.
Visa hela svaret

Hur länge klarar sig färsk pasta i rumstemperatur?

Hur länge klarar sig färsk pasta i rumstemperatur? – Det kan gå bra men det finns en viss risk för att du blir magsjuk. Vårt råd är att inte lämna mat framme i rumstemperatur längre än 2 timmar. Om du lämnar maten framme längre så finns risk för att bakterier kan föröka sig.
Visa hela svaret

Kan man värma pasta två gånger?

Den kände journalisten och läkaren Michael Mosley, berömd efter sin rapportering om 5:2-dieten, drar en lans för att vara mer noggrann vid uppvärmningen. Tricket är att innertemperaturen måste upp i 82 grader för att ta kål på skadliga bakterier. Men även om utsidan av maträtten ångar av hetta kan det var tillräckligt kallt inuti för att bakterier ska överleva.

Rör om maten så att allt värms jämnt, tipsar Mosley. Värm inte upp maten mer än en gång, råder han. För varje nedkylning ökar risken att farliga bakterier förökar sig, vilket försvårar eliminering nästa gång maten åker i pannan eller mikron. Det är särskilt sant för otäckingen Bacillus cereus, en bakterie som trivs i ris och producerar värmetåliga toxiner (gifter) varpå diarré och kräkning kan bli följden.

Om man verkligen ska spara risrester ska de in i kylen högst en timme efter tillagning, manar Michael Mosley: – Annars spelar du sannerligen rysk roulett med din mage. Bacillus cereus är en vanlig sporbakterie som lever i jord och vattendrag och finns i små mängder i de flesta råvaror.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det innan man får matförgiftning?

Orsaker till matförgiftning – Föroreningar kan hamna i maten i alla led av matkedjan. Från tillverkning, skörd, paketering, transport, förvaring fram till tillagning. De kan finnas med i mat du köper i affären eller mat du äter på restaurang. Du kan också bli sjuk av hur du hanterat mat hemma.

 • En vanlig orsak till matförgiftning är mat som stått framme eller inte värmts tillräckligt.
 • Då kan vissa bakterier bilda gifter, toxiner, i maten.
 • Det ger symtom inom några timmar.
 • Matförgiftning kan också orsakas av gifter som finns i jord och som följer med grönsaker, eller naturliga gifter som bildas i växter till exempel solanin i potatis och giftet i flugsvamp.

En tredje orsak till matförgiftning är att du fått i dig bakterier som gett upphov till tarminfektion, till exempel på grund av salmonella, campylobacter eller listeria. Du kan minska risken att bli sjuk av mat genom att:

Tvätta händer, redskap och köksytor ofta. Tvätta alltid händerna med varmt vatten och tvål innan du lagar mat. Rengör alla redskap och ytor med varmt vatten och diskmedel. Tvätta händerna och rengör redskap och ytor efter att du hanterat rått kött, rå fisk och rå kyckling. Håll isär råa råvaror och färdig mat. När du handlar, lagar mat och förvarar mat ska du alltid tänka på att hålla rått kött, kyckling, fisk och skaldjur undan från grönsaker och färdig mat för att undvika föroreningar. Tillaga maten ordentligt. Du kan oskadliggöra många smittämnen genom att laga maten till en säker temperatur. Använd gärna termometer. Kyckling ska tillagas till minst 65 grader. När du äter färdiglagad mat ska du tänka på att hetta upp den ordentligt. Kyl eller frys maten så snart som möjligt. Det är särskilt viktigt under sommarmånaderna då maten lättare blir dålig. Små mängder ljummen mat kan sättas in i kylen direkt, större mängder kan först svalna. Dela gärna upp i mindre behållare så det svalnar snabbare. Tina fryst mat i kylskåp. Det säkraste sättet att tina fryst mat är att ställa den i kylskåpet, inte framme i rumstemperatur.

Matförgiftning ger symtom som kan variera beroende på vad som är orsaken. Symtomen kommer ofta relativt snabbt, inom några timmar efter att du ätit förorenad mat, och går över inom ett till två dygn. Oftast ger matförgiftning ett eller flera av följande symtom:

illamående kräkning vattnig diarré magknip, magsmärtor feber

Symtomen ger vanligen med sig inom ett till två dygn. Under den tiden finns det saker du kan göra för att lindra besvären och minska risken för vätskebrist:

Låt magen vila. Undvik mat och dryck några timmar i den mest akuta fasen. Drick lite och ofta. Sug på isbitar eller drick små klunkar vatten. Prova vätskeersättning, Håll koll på symtom på vätskebrist, att du kan kissa och att urinen inte blir för mörk och koncentrerad. Börja äta små mängder. När du mår bättre kan du börja äta små mängder lättsmält mat, till exempel kex, rostat bröd, banan, kokt potatis och ris. Undvik viss mat och vissa ämnen tills du mår bättre. Det gäller mjölkprodukter, kaffe och produkter som innehåller koffein, alkohol eller nikotin samt fet eller starkt kryddad mat. Använd egen handduk. Dela inte handdukar, och var noggranna med att tvätta händerna med tvål efter toalettbesök.

Visa hela svaret

Hur ska man förvara pasta?

Pasta bör förvaras svalt och torrt. Håll locket stängt eller använd en förseglad behållare för att undvika förorening från insekter eller andra föroreningar.
Visa hela svaret