Hur Länge Får Man Fiska Hummer?


Hur Länge Får Man Fiska Hummer
Hummerpremiär 2022 –

Premiär för hummerfisket 2022 är den 26 september kl.07.00.Fritidsfiskare får fiska till och med 30 november.Yrkesfiskare får fiska till och med den 31 december.

Visa hela svaret

Hur länge kan en hummertina ligga i?

En miljon svenskar är fritidsfiskare. Praktiskt Båtägande har träffat en av dem – Kristian Ryberg – för att få lite tips om krabbfiske. Tips som även fungerar i jakten på havets svarta guld – hummer. Till vardags arbetar Kristian Ryberg på ett företag som specialiserat sig på bredbandslösningar och satellitkommunikation för sjöfartsnäringen.

 • Stora delar av fritiden ägnar han också åt maritim verksamhet, dock med en helt annan inriktning.
 • Jag gillar alla typer av fiske.
 • Nu senast var jag på Käringön över påsk och fiskade havsöring.
 • Annars är det mycket havsfiske.
 • Vi är ett gäng som brukar åka upp till Norge varje sommar, det blir tionde året i år.

Vi brukar åka till Lyngen som ligger strax nordost om Tromsö i Nordnorge. Det är en otroligt lång bilresa, drygt 220 mil härifrån, men det är det värt, för det är fantastiskt fiske och fantastisk natur, berättar Kristian. Och som om inte det vore nog: – I maj, samma helg varje år, brukar vi åka upp till Tydal i Norge för att pimpla röding.

Peppar, peppar men jag hoppas att isen klarar sig i år också. Vi brukar hyra en spartansk stuga med fantastisk utsikt mot Sylarna. Och på sommaren blir det mycket makrillfiske här hemma. Hemma är sedan drygt fem år ett radhus på Hönö i Göteborgs norra skärgård. En perfekt bas för en hängiven fritidsfiskare av Kristian Rybergs kaliber.

Ett stenkast från havet och med båtplatsen ett par minuter bort är det lätt att förstå att den utflyttade västgöten trivs som – för att vara lite göteborgsk – fisken i vattnet. Ungefär i samma veva som Kristian bosatte sig på Hönö väcktes även hans intresse för att fiska hummer.

 • Den årliga hummerpremiären är en västkustföreteelse så omgiven av ritualer och traditioner att den närmast kan jämföras med älgjakten i övriga delar av landet.
 • Eftersom det inte är så mycket som skiljer, vare sig när det gäller grundprincip eller redskap, låg även krabbfiske nära till hands.
 • Numera fiskar Kristian krabba regelbundet under sommarhalvåret.

För att under hösten, tillsammans med tre lika inbitna kamrater, flytta fokus till hummerfisket. Vad säger lagen Enligt den gällande lagstiftningen får du som fritidsfiskare lov att fiska krabba med max sex krabbtinor. Varje bur ska vara utrustad med en flyktöppning på 75 millimeter.

 • Är det säsong för hummer – mellan den första måndagen efter den 20 september och Valborg – är det tillåtet att använda 14 hummertinor, som ska vara utrustade med två flyktöppningar på minst 54 millimeter.
 • Det finns tinor av flera fabrikat på marknaden som är försedda med kombinationsflyktöppningar så att de går att använda både till krabb- och hummerfiske.

Men vad ska man tänka på om man vill köpa tinor? – Jag tycker att om man bara ska prova på att fiska så kan man börja med att köpa de lite enklare tinorna som finns på bland annat Biltema och Jula, de kostar inte så många kronor, säger Kristian Ryberg.

Prislappen på en enklare hummertina landar på 170-180 kronor. Och, som sagt, är du osäker på hur flitigt de kommer att användas duger de gott. Men enligt Kristian Rybergs erfarenhet kan det löna sig att gå upp ett snäpp i kvalitet och pris – cirka 500-700 kronor – om du tror att det kan finnas en risk att du blir biten.

– Köper du en billig tina så väger den bara några få kilo, medan de tinor jag fiskar med i dag väger cirka tio kilo. Och det är klart, får du mycket krabba blir det tungt att dra upp, säger Kristian med ett leende. Om tinan väger för lätt finns det en risk att den flyttar sig om det blåser upp och går lite grov sjö. Trivs på grund Gemensamt för både krabba och hummer är att de lever på klipp- och stenbotten i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Krabban kan bli upp till 30 centimeter bred över skalet och väga cirka fem kilo. Vanligast är en skalbredd på 15-20 centimeter.

 1. Även hummer kan väga uppemot fem kilo med en största längd på cirka 50 centimeter.
 2. Oftast ligger vikten på ett halvt till ett kilo.
 3. Både krabba och hummer trivs på, eller i närheten av, grund.
 4. Ristian Rybergs viktigaste råd är därför att studera sjökortet noga innan man ger sig ut de första gångerna.
 5. Ta en grundtopp som du ser på sjökortet och så lägger du dig i utkanten av den.
You might be interested:  Hur Testar Man Äkta Honung?

Se också till att lägga dina tinor på lite olika djup, du får prova dig fram lite. Allra helst ska du placera tinan i nederkanten av toppen. Det är inte ovanligt med krabba som bifångst i samband med hummerfisket, konstaterar Kristian Ryberg. Tillgången på krabba, vars värsta naturliga fiende är torsken, har ökat rejält på senare år i takt med att förekomsten av torsk har minskat.

Till varje tina behövs även en lina och en så kallad garnblåsa eller boj. Alla bojar ska enligt lagen vara märkta med namn och adress samt om ägaren är fritids- eller yrkesfiskare. Veckorna kring hummerpremiären i slutet av september och början av oktober när det är gott om redskap i sjön kan det vara en god idé att vara lite kreativ för att lättare hitta sina egna redskap.

Särskilt om du fiskar i populära farvatten, där det med lätthet kan gå tretton garnblåsor på dussinet. – Ett tips är att göra som vi gjort. Vi har tagit vanliga pet-flaskor som vi sprejat med fluorescerande färg som vi sedan knutit ihop med våra garnblåsor.

 • Annars kan man se att folk tar allt från femliters dunkar till flaggor för att sticka ut.
 • Finns det sjökortsplotter ombord är det ett perfekt hjälpmedel att använda för att markera ut platserna för sina tinor med så kallade waypoints.
 • Dock höjer Kristian Ryberg ett varnande finger.
 • Se till att överväga orsak och verkan när du märker ut dina redskap, påpekar han.

– Du ska se till att ha rätt storlek på garnblåsan. Den ska varken vara för stor eller för liten. Nu fiskar du ju krabba mest på sommaren och då är det lugnare, men på hösten när det är hummerfiske och det ofta blåser 10-15 m/s och går vågor på 1,5-2,0 meter, då kan en för stor garnblåsa lyfta tinan om du har en lättare modell av krabb- eller hummertina och en för stor garnblåsa.

 1. Har du otur kan blåsan och sjögången skjuta iväg tinan till ett djupare område.
 2. Om du då inte har tillräckligt lång lina så är din tina förlorad.
 3. Flyt- eller sjunklina I handeln finns det ofta färdiga set med lina, flöte och garnblåsa.
 4. I regel är halva linan av en typ som flyter medan andra halvan sjunker.

Som nybörjare gjorde Kristian Ryberg misstaget att enbart använda flytlina. – Säg att du har 30 meter lina på din tina och så lägger du den på tio meters djup. Då vill du inte ha 20 meter lina som flyter omkring, eftersom det då finns en risk att någon kör över och kapar linan, och så förlorar du din bur, säger han och skrattar.

 • Det kan även orsaka problem om någon får in linan i propellern och tappar styrförmågan.
 • Det är speciellt farligt när det blåser mycket och man kan börja driva mot grundet.
 • Numera använder Kristian och hans hummerfiskande vänner enbart sjunklina på sina redskap.
 • Eftersom de nästan uteslutande fiskar på djup mellan 12 och 25 meter har de gjort det enkelt för sig genom att förse varje tina med 30 meter lina.

– En detalj att tänka på är att sätta en liten träbit, en bit läkt eller liknande eller ett vanligt flöte, fem till åtta meter från själva tinan som du knyter in med lite björntråd. Eftersom linan sjunker finns det annars en risk att den kan sno in sig i tinan och kanske täpper till ingångarna eller i värsta fall fastnar i bottnen.

Över huvud taget konstaterar Kristian Ryberg att, precis som i all annan form av fiske, det handlar mycket om erfarenhet och rutin. Men medan det ofta går att få tips och hjälp när det gäller andra former av fiske så är just hummerfisket omgärdat med mycket hysch-hysch och hemlighetsmakeri. – Det är ju så att de gamla veteranerna får våldsamt mycket mer hummer än vad en annan får.

Vi ser ju, jag och mina tre kompisar, att vi blir bättre på allting för varje år som går. Det är små detaljer hela tiden. Ibland, om än sällan, får vi någon fiskargubbe att dela med sig av någon liten grej: “Tänk på det här eller tänk på det där.” Men det handlar väldigt mycket om erfarenhet. Saltad makrill som agn När det gäller att agna sina burar för bästa fångst har Kristian Ryberg testat sig fram. Både krabba och hummer är asätare. Första säsongen köpte han rens från den lokala fiskhandlaren. Runt omkring konstaterade han att många väljer att agna sina tinor med laxhuvuden medan andra blandar lax och makrill.

 1. Själv har han övergått till att uteslutande agna med makrill, som han fiskar under sommaren och saltar in själv med grovsalt.
 2. Saltad makrill är det som merparten fiskar med.
 3. Se bara till att salta in den ordentligt, annars luktar den jävel efter ett tag, säger han och skrattar.
 4. För ändamålet brukar han använda en bunke eller hink med lock som går att försluta.
You might be interested:  Breaking Pasta In Front Of Italian Fiance?

– Börja med att lägga mycket grovsalt i botten på kärlet. Lägg sedan ett lager med fisk som du först har rensat ordenligt innan du lägger ett rikligt lager med salt ovanpå. Och sedan kan du fortsätta att fylla på efter hand. Det luktar nästan ingenting och makrillen håller sig otroligt väl.

Egentligen, erkänner Kristian Ryberg, har han inget som helst belägg för sin teori när det gäller agn. Men han har en bestämd känsla av att krabbor inte är lika nogräknade och att hummern vid en ren jämförelse är mer kräsen. – De gubbarna här ute som hållit på och fiskat hummer i hela sitt liv kanske garvar ihjäl sig när de läser det här.

Men det är alla fall den känslan vi fått när vi har fiskat, att det är så, säger han och flinar. Påverkas fiskelyckan av väder, vind och strömförhållanden? – Ja, det ska vara lite rörelse i vattnet. Jag tror att är det helt stilla, då står de bara, det får gärna vara lite rörelse i vattnet.

 1. Det kanske inte behöver vara storm eller kraftig kuling, men lite rörelse i vattnet.
 2. Då inbillar jag mig att du har bättre möjligheter att lyckas, för om det är för bra väder känns det bara som om de står och tjurar.
 3. Hur länge kan en tina ligga i innan den måste vittjas? – När det är hummersäsong tror jag att de flesta – om de kan – vittjar varannan dag.

Men när det strulat med jobb eller om det varit riktigt dåligt väder har vi haft i grejerna i en vecka och det har gått bra också. Det är klart att det är bättre om man kan göra det inom en vecka, men de överlever ju. Fast har det varit över 20 krabbor i en bur så kan det vara någon som inte är riktigt lika pigg.

Hummergrund är lika väl bevarade hemligheter som svampställen. Man ska inte förvänta sig att alla delar med sig. Däremot upplever Kristian Ryberg att inställningen till krabbfisket, mycket tack vare att tillgången är så god, är betydligt mer avslappnad. – Fråga lokalt. När det gäller krabba i alla fall så tror jag att alla kommer tala om att här kan du nog få krabba.

Då kan de bara rita in på sjökortet var du ska fiska. Hummer är väl lite mer känsligt då, säger Kristian Ryberg och skrattar. Men krabba kan du nog fråga om lokalt där du bor. Eller om du åker på semester, hör med de lokala fiskarna om de har några tips för att fiska krabba.

Ristians måsten Flytoverall – i alla fall på hösten Flytväst En bra båtshake – så att du kommer åt Sjökort Gummiband, alternativt buntband – för att binda hummerklor Bra att ha Någon form av hjul – för att avlasta om fiskelyckan är god och burarna är tunga Plotter Ekolod Av: Text Thomas Hyrén Foto Samuel Karlsson Faktaruta Så kokar du krabba/hummer 4 portioner 2 medelstora krabbor (ca 1 kg)/humrar (ca 800 g) 2 l vatten 2 dl pilsner 4 msk salt 2 sockerbitar Ett rejält knippe krondill (Ev.1-2 tsk kummin eller anis) Gör så här: Kontrollera först att skaldjuren är levande.

Böj ut stjärten och knacka på skalet. Stjärten böjs hastigt om djuret lever. Skölj skaldjuren i kallt vatten före tillagning. Koka upp vatten, pilsner, salt, socker och dill samt eventuellt kummin eller anis. Lägg i en hummer eller krabba i taget med huvudet före i den kokande lagen.

Låt grytan koka upp innan du lägger i nästa. Koka sedan under lock i 20 minuter. Låt skaldjuren kallna i spadet, kyl så fort som möjligt. Obs! Använd alltid en hålslev, tång eller plasthandskar när du hanterar de kokta skaldjuren, eftersom kokta skaldjur är extremt känsliga för bakterier. Servera till: Rostat bröd, citron.

Stark krabbsås 2 dl lätt crème fraiche 2 dl majonnäs ½ dl chilisås 1 krm sambal oelek 1 tsk färsk riven ingefära 1 tsk honung Gör så här: Rör ihop alla ingredienser en stund innan servering. Låt stå och gotta till sig i kylen i 30 minuter. Aioli 2,5 dl majonnäs 2 vitlöksklyftor Salt & peppar ½ g saffran Gör så här: Blanda den pressade vitlöken med salt, peppar och saffran.
Visa hela svaret

När är hummer aktiv?

Hummer, Amerikansk hummer – Världsnaturfonden WWF / Hummer, Amerikansk hummer Hur Länge Får Man Fiska Hummer Hummern är fredad under sommarhalvåret då äggläggning och befruktning sker. Hummern lever på steniga bottnar på grunt vatten, där den kan hitta en bohåla att gömma sig i under dagen. Hummern är framförallt aktiv på natten. Den äter alla slags bottenlevande djur, till exempel musslor, snäckor och sjöborrar.
Visa hela svaret

Hur många hummertinor får fritidsfiskare ha?

Hgst sex tinor – Vid fritidsfiske fr sammanlagt hgst sex hummertinor anvndas samtidigt. Den som fiskar med fiskelicens fr ha hgst 40 hummertinor. Det r bara hummertinor som f anvndas vid fiske. Fr man hummer i ngot annat redskap mste man genast slppa i humrarna igen.
Visa hela svaret

You might be interested:  Outlook Ost File Too Large?

Vilken årstid kan man fiska?

Gös olika årstider – Gösen leker sent på våren och gillar varmare vatten. Det är dock en fisk som går att fiska året runt med gott resultat. Under höst och vinter står ofta gösen i djupare vatten tack vare att det finns varmare vatten där. Dagsfiske fungerar bra under senvår samt tidig höst och under sommaren är kvällsfisket ofta bäst.
Visa hela svaret

När får man inte fiska?

Fiske är förbjudet under tiden från och med 1 oktober till och med den sista mars. Förbudet gäller inte fiske med hummer tina. Under perioden 1 april till 30 september är dessutom vissa andra redskap tillåtna till exempel handredskap som ej släpas efter båt. Fiske med angeldon eller liknande metod är inte tillåtet.
Visa hela svaret

När får man lägga i hummertinor?

Första måndagen efter 20 september är en mycket speciell dag längs den bohuslänska kusten. Det är hummerpremiär, och redan i gryningen glider båtarna ut för att lägga i sina hummertinor.
Visa hela svaret

Var ska man lägga hummertinor?

Hans första minne av hummerfiske är från Hakefjorden, han var åtta år och ute med farfar. Yrkesfiskare blev han som 15-åring. – Pappa och farfar var fiskare. Det var det naturliga steget. Inget annat än fiske existerade på Åstol. Folket räckte inte till utan vi fick rekvirera folk från fastlandet.

På de stora båtarna var vi åtta man, säger Ingvar Ludvigsson Sedan dess har mycket hänt. Då hade Åstol mellan 500 och 600 invånare året runt. Nu, när sommaren är slut, har de flesta åkt hem. Inte mer än 160 bofasta är kvar, många äldre. Det är tyst på de smala gatorna och i hamnen är bara handels-boden öppen.

Kaféet håller stängt när vi går längs sjöbodar i en doft av sälta och med skrikande måsar utåt havet. En sak är dock sig lik vid den här tiden på året. Överallt ligger tinor travade inför årets hummerpremiär. På däck och bryggor, eller nedsänkta i vatten för att träet ska mättas och inte luftbubblor skrämma bort djuren.

 • Hummerfisket är väldigt intressant.
 • Det är lika spännande varje gång som tinan kommer, säger Ingvar Ludvigsson.
 • Han slutade med yrkesfiske 2007 och började köra färjan på heltid.
 • Men han har kvar sin 28 fots Stigfjord – och är redo med diesel i tanken och 14 tinor och agn.
 • Det är makrill, sill och laxhuvuden, inköpta för 50 kronor i en frigolitlåda i Fiskebäck.

– Det verkar bättre ju mer det luktar, säger Ingvar Ludvigsson. Han går ut klockan sex i morgon, tillsammans med en kompis. Minnet är som ett ekolod, botten och bra fångstplatser är memorerade. – Vi har nästan en tre kvart ut till fiskeplatsen vid Nordkråkan, sydväst om Marstrand, med djup på mellan åtta och tjugofyra meter.

På tjugofem meter och djupare börjar berget ta slut. Hummertinan ska sitta på berg, inte på lerbotten. Han är mycket vid Nord- och Sörkråkan. – Det går en rygg mellan dem, och där brukar jag sätta tinorna. Hummer går både djupt och grunt och jag brukar ligga på mellan 15 och 20 meter. På lite större djup får man ofta krabba.

– Det vill vi inte ha. Går krabban in först kommer ingen hummer. Sedan gör det inget om man får några krabbor, det är alltid gott. Jag kokar dem i en kvart i vanligt vatten och saltar rätt så häftigt. Han använder dock krabba i hummerfisket: – Ett knep är att krossa en krabba och lägga ner en halva i agnpåsen med laxhuvudet.

 • Ofta håller sig krabban borta då.
 • Ett laxhuvud varar i uppemot en vecka om vattnet är lite kallare.
 • Det står sig väldigt mycket mer än sill och makrill.
 • Ett vanligt amatörfel är att dumpa alla tinorna för tätt, utan tillräckliga mellanrum.
 • Det som kan hända då är att linorna och kulorna trasslar in sig i varandra.

Det blir jobbigt. Ingvar Ludvigsson och hans fru har bestämt sig att flytta från Åstol till Västervik, för att komma närmare barn och barnbarn. Därför blir det hans sista hummerpremiär som bofast, men han kanske återvänder när det är dags nästa gång. – Det vet man ju aldrig, säger han och ler finurligt.
Visa hela svaret

Hur många hummertinor får fritidsfiskare ha?

Hgst sex tinor – Vid fritidsfiske fr sammanlagt hgst sex hummertinor anvndas samtidigt. Den som fiskar med fiskelicens fr ha hgst 40 hummertinor. Det r bara hummertinor som f anvndas vid fiske. Fr man hummer i ngot annat redskap mste man genast slppa i humrarna igen.
Visa hela svaret

Hur länge kan man ha hummer i sump?

Reglerna för hur länge hummern får hållas i sump är också ändrade. Tidigare har det varit tillåtet att hålla hummer i sumpningsanordning i havet från och med premiären till den 10 maj. Nu ändras slutdatum till 31 januari. Regler för hummerfiske på Havs- och vattenmyndighetens webb Länk till annan webbplats.
Visa hela svaret