Hur Länge Håller Ägg Efter Bäst Före Datum?
Hur vet man egentligen om äggen fortfarande är bra? Det verkar som att ägg är något som verkligen engagerar folk. Hur länge klarar de sig efter bäst före-datum? Hur ska de förvaras? Hur länge står sig kokta ägg? Efter att jag hade skrivit om att vi måste sluta noja kring bäst före-datum var det flera som hörde av sig med frågor.
Bland det som frågades mest kring var ägg. Därför tänkte jag att vi tar en ordentligt genomgång, en gång för alla. Hur länge klarar sig ägg egentligen? Generellt kan man säga att om man förvarar dem svalt, med spetsen nedåt så klarar de sig ett par månader efter bäst före-datumet. Knäck ägget och lukta.
Luktar det inte illa är det fortfarande bra. Men varför då så kort tid till bäst före-datumet? Jo, saken är den att EU har satt gränsen 28 dagar från värpdatum för ägg. Skälet är att i de flesta länder förvarar man ägg i rumstemperatur (betydligt varmare än här uppe) och många har också problem med salmonella.
Då är 28 dagar rimligt. I Sverige klarar de sig betydligt längre i rumstemperatur och ställer man in dem i kylen klarar de sig lätt ett par månader efter bäst före-datum. Många är överens om att man förlänger hållbarhetstiden genom att förvara dem med spetsen neråt. För den som vill läsa mer i ämnet har Konsumentföreningen Stockholm publicerat ett projektarbete om just äggs hållbarhet som du hittar här (pdf).
Hur känner man igen ett färskt ägg? Låt oss börja med de ägg som fortfarande är inkapslade i skalet. Fyll en skål med vatten och lägg i ägget. Om det sjunker till botten är det färskt och om det flyter upp till ytan är det inte lika färskt, snarare gammalt.
Om ägget reser sig upp men inte flyter upp till ytan är det runt en vecka sen det värptes. Skälet till att det blir så här är att lite av ägget hela tiden dunstar bort genom skalet. Ju mer som dunstar desto större blir luftbubblan i ägget. När den blivit tillräckligt stor orkar den bära ägget upp mot ytan.
Om man knäcker ägget ser man direkt om det är färskt eller inte. Ett färskt äggs gula är spänstig och reser sig lite. Vitan ligger samlad runt och flyter inte iväg. Lite som på bilden ovan. Ett äldre ägg rinner ut betydligt mycket mer. Skillnaden är enorm när man väl börjar titta efter det.
- Är gamla ägg farliga? Njae.
- Dels har vi inte salmonella här i landet och dels så hinner de bli skämda innan de blir farliga.
- När de är skämda så luktar de illa.
- Det går inte att missta sig. Tro mig.
- Hur länge står sig kokta ägg? Om man kyler ner det inom ett par-tre timmar efter att det kokats klarar det sig minst en vecka i kylskåp.
Jag vet att många slänger sina kokta ägg efter ett par dagar. Det är vansinne. Minst en vecka alltså, glöm inte det. Några andra saker vi bör tänka på? Ja, ägg tar lätt smak av saker runtomkring. En klassiker är att lägga en bit färsk tryffel tillsammans med råa ägg i en burk med tätslutande lock.
Visa hela svaret
Contents
Hur länge kan man ha ägg efter bäst-före-datum?
Förvara råa ägg i kylskåpet, cirka 4 °C. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före -datumet har passerat. Märkningen av hållbarhetstiden på ägg är idag satt med avseende på bibehållen kvalitet vid lagring i rumstemperatur. Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta.
Visa hela svaret
Kan man äta ägg som har gått ut datum?
Hur länge håller ägg? Hur länge håller ägg Äggfakta! Hur länge håller äggen sig färska? Det är väl bara att gå efter bäst-före-datumet eller? Här kommer lathunden alla äggälskare behöver.
Om du förvarar ägg i kylskåpet med den spetsiga delen nedåt så kan ägg hålla upp till tre månader. Det står ofta ett ganska så kort datum på äggkartongen men detta är ingenting att stirra sig blind på. Märkning och förvaring av ägg går under en EU-lagstiftning och då anpassar man sig helt enkelt efter alla länder inom EU. Salmonella i ägg är också vanligare utanför Sverige så det är ytterligare en anledning att man sätter ett relativt kort bäst-före-datum. Du kan absolut äta ägg som passerat sitt bäst-före-datum. Lukta på ägget, och om det luktar illa ska du inte äta det. Ett pinfärskt ägg lägger sig i botten av en kastrull med vatten. Ett ägg som är cirka en vecka gammalt reser sig lite upp och ett gammalt ägg flyter upp till ytan. Ett hårdkokt ägg håller ungefär en vecka i kylskåpet. Se bara till att skalet är intakt och för att ägget inte ska ta smak av andra råvaror i kylskåpet så kan du lägga det i en förslutningsbar behållare.
Minska matsvinnet! Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in – och hur du bäst går tillväga! Minska snackssvinnet! Kan man frysa in chips, choklad och småkakor? Mindre svinn! Vi berättar hur du förvarar fisk bäst för längre hållbarhet och minskat matsvinn! Klimatsmart Här får di tipsen som hjälper dig grilla mer hållbart.
Visa hela svaret
Hur länge varar ägg?
Hur länge håller ett ägg? – men bäst-före-datumet är satt till 28 dagar efter värpning och egentligen håller ägg i 6 veckor från värpning i rumstemperatur. I kylskåpet håller det upp till 3 månader! Det tror jag inte alla vet. Så ta helt enkelt bäst-före-datum med lite salt och med datummärkning på ägget kan du ta ställning till om du tror det går att äta.
Visa hela svaret
Hur gamla ägg kan man baka med?
Hur länge håller ett ägg? – men bäst-före-datumet är satt till 28 dagar efter värpning och egentligen håller ägg i 6 veckor från värpning i rumstemperatur. I kylskåpet håller det upp till 3 månader! Det tror jag inte alla vet. Så ta helt enkelt bäst-före-datum med lite salt och med datummärkning på ägget kan du ta ställning till om du tror det går att äta.
Visa hela svaret
Hur länge kan man ha kokt ägg i kylen?
Hållbarhet för ägg
Förvara ägg
Ägg håller två månader under perfekta förhållandenÄgg håller längre i kylenSpetsiga sidan ner – ännu längre hållbarhet Ägg är sin egen förpackning och äggen på hyllan i butiken får enligt EU:s regler stå kvar till 28 dagar efter värpdagen Ägg som du köper i en vanlig svensk butik håller i minst 2 månader om du förvarar dem rätt. Så här: Temperaturen har stor betydelse för äggets hållbarhet. Men om du förvarar ägg i kylskåp så förlängs livslängden ordentligt. En dag i rumstemperatur sägs motsvara fyra dagar i kylskåpet. |
table>
table>
Förvara ägg
Visa hela svaret