Hur Länge Håller Ost Efter Bäst Före Datum?


Hur Länge Håller Ost Efter Bäst Före Datum
5. Hårdost – 3-4 veckor efter bäst före datum minst i oöppnad förpackning, ofta längre. Öppnad kan hårdosten hålla nästan lika länge om den inte stått framme i rumstemperatur för mycket. Ju hårdare ost, typ parmesan, desto längre hållbarhet. Fukt kan få den att mögla, håll påsen torr och fräsch.
Visa hela svaret

Kan man äta ost efter utgångsdatum?

12 ingredienser som håller betydligt längre än bäst före datum Visste du att ett vanligt svenskt hushåll på två vuxna och två barn slänger mat för värde mellan 6 400 – 9 200 kr per år? En av anledningarna till detta onödiga matsvinn är att många slänger mat för att de tror att det inte längre är säkert/gott att äta efter bäst föredatumet Bäst föredatumet ska mer ses som en riktlinje eller gräns för när det börjar bli dags att kolla, lukta och smaka för att verifiera om maten är ok.

 1. I många fall handlar det om att producenten sätter en garanti för att produkten håller högsta kvalitet innan det datumet.
 2. Hela 15 % av Sveriges befolkning tolkar dock datumet som “sista förbrukningsdag” och slänger allt som passerat datumet.
 3. Bäst före”-datum är en kvalitetsmärkning – inte en säkerhetsmärkning – som innebär att varan ska ha fullgod kvalitet gällande exempelvis smak, färg och konsistens fram till det angivna datumet.

Men det betyder inte att varan inte kan ätas efter det. Producenterna är inte heller sugna på att flytta datumen framåt så de blir mer anpassat efter verkligheten. En av anledningarna är att vi konsumenter ser på produkter med lång hållbarhet som “ofräscha”.

 1. En annan anledning är att producenterna får fler produkter sålda även om en del av det som säljs hamnar i soporna.
 2. Det finns mycket vi som konsumenter kan göra för att minska vårt matsvinn, återkommer till senare med ett mer utförligt inlägg.
 3. Ett sätt är att ha kunskap om hur länge maten faktiskt håller och kunna avgöra när det faktiskt behöver slängas.

Tycker jag själv har rätt bra koll på att inte slänga mat i onödan iom att jag faktiskt jobbar för ett minskat matsvinn med appen Ingmar. Men här är några ingredienser som jag lärt mig håller betydligt längre än vad jag först trodde.

Sylt & marmelad Det enda som kan hända efter bäst före är att sockret kristalliseras. Ibland kan sylt få mögel, men är det sylt med normal mängd socker så kan du bara ta bort möglet med lite marginal så är resten helt ok att äta. Sylt som är sockerfria eller låg sockermängd behöver slängas om det börjat mögla.
Müsli och granola Tumregeln är att torkad mat såsom müsli och granola håller väldigt lång tid. Eftersom det inte finns vatten så är det inte en bra miljö för mikroorganismer som mögel eller bakterier. Men när flingorna tappat sin smak så kan det vara läge för soporna
Senap Senap håller år efter år även om datummärkningen säger något annat. Dock så kan den torka ut, men det kan du lösa genom att spä den med lite vatten.
Vatten på flaska Att låta en oöppnad flaska kolsyrat vatten stå en lång tid kan minska kolsyran men det är inget farligt att dricka eftersom det inte växer bakterier i en stängd flaska
Ägg I Sverige så stämplas alla äggförpackningar med bäst före som är 28 dagar efter packningsdag. Detta är dock avsett för när äggen förvaras i rumstemperatur och även då kommer äggen hålla betydligt längre. Förvarar du dom dessutom i kylskåpet så håller de i många månader till.
Mjölk Om mjölken hålls kyld och oöppnad så kan den hålla i flera veckor efter bäst före datumet. Och även om den är öppnad så håller den oftast många dagar efter utsatt datum. Gammal mjölk som blivit dålig är inte farligt att dricka men smakar surt.
Kaffe Kaffetillverkare sätter vanligtvis bäst före datum 1 år efter att den förpackades. Men med vakumförpackning så smakar kaffet likadant i flera år. Arvid Nordquist har själva sagt att inte ens den bästa kaffekonnässören kan känna någon smakskillnad efter två år.
Skinka Skinka är inte farligt att äta efter bäst föredatumet. Den kommer börja smaka illa när bakterier växer i den, men då kommer du också märka att den luktar illa.
Yoghurt & filmjölk Det är nästan omöjligt för yoghurt och fil att bli för gammal, oavsett den korta hållbarhet som står på paketet. Men har du väl öppnat den så brukar den hålla 7-10 dagar efter bäst föredatumet om du håller den kyld. Yoghurt med frukt i kommer dock mögla så småningom.
Bröd Färskt bröd smakar ju såklart bäst, men det är inte farligt att äta gammalt bröd. Dock ska du hålla utkik efter mögel och då är det dags att slänga brödet.
Ost Ost brukar bara bli bättre ju äldre den blir, så länge paketet inte är öppnat så kan den hålla väldigt länge om den ligger i ett kallt kylskåp. Ost som har öppnats och tagits på brukar dock växa mögel efter några veckor i kylen. Det är dock inte skäl att slänga hela osten. Bara skär bort möglet med lite marginal så är resten av osten helt ok att äta.
Juice Det som kan hända när juice står för länge är att den börjar fermentera. Det är dock inte farligt så släng bara juicen när den smakar konstigt.

Ytterligare tre ingredienser: Choklad: Det är nästan inget vatten i choklad och det finns socker som hjälper till att konservera den. Om din choklad får lite grå/vitaktig yta så betyder det inte att du måste slänga den. Det är bara lite sockerkristaller som fått en annan grövre form om chokladen utsatts för fukt.

Här finns en sida som heter och där hittar du mycket mer detaljerad info om alla möjliga ingredienser och dess hållbarhet. Missa inte att kolla in på vår stora lista med för barnfamiljer. Vill du få mer kontinuerlig inspiration och tips av andra barnfamiljer så gå då med i vår Facebookgrupp:

: 12 ingredienser som håller betydligt längre än bäst före datum
Visa hela svaret

Hur länge håller ost i kylen oöppnad?

Förvaring och hållbarhet gällande parmesanost Ost är ett livsmedel med lång hållbarhet. Så länge osten är hel, det vill säga i den form den ystats och lagrats, skyddas den från oxidering genom sitt tjocka skal. När osten delas exponeras fler ytor och osten får en kortare hållbarhet, genom att vakuumförpacka ostarna skyddas de mot syre.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Skalar Man Kokta Ägg Lättast?

Kan ost bli för gammal?

Kan man äta hårdost som börjat mögla? Ja, osten går att äta efter att du skurit bort mögelfläckar och ytterligare minst två centimeter runt det angripna stället. Välkommen till Arla Forum! Vi hjälper dig gärna med svar på frågor kring Arla, våra produkter och recept.

Karolina Receptansvarig Moa Kommunikatör Camilla Kommunikatör Christina Kommunikatör Johan Kommunikatör

Det är Arlabönderna som äger Arla, Oavsett vilken av våra produkter du väljer, går allt Arla tjänar tillbaka till Arlabönderna. Det gör att mjölkbönderna kan fortsätta verka för ett Sverige med öppna landskap. Tack för att du köper vår mjölk!🐄 : Kan man äta hårdost som börjat mögla?
Visa hela svaret

Kan man frysa in ost?

02 oktober 2017 En frysa-och-tina-ost-på-bästa-sätt-guide. Mest för att det är ett långt ord. Också för att det kan vara svårt att göra rätt. En del ost lämpar sig bättre än annan att frysa. Men, oavsett osttyp, så stoppar man mognadsprocessen när man fryser osten.

 • Därför kan ostkvaliteten försämras om du fryser osten.
 • Överlag så bör man inte ha mat i frysen i mer än ett år.
 • Att frysa ost Bara hårdostar med hög fetthalt (25% eller mer) är bra att frysa.
 • Packa in osten i aluminiumfolie, plastfolie eller vaxat papper, och lägg den sen i en plastpåse eller en plastlåda.

Osten klarar sig i frysen i max 3-4 månader. Vi rekommenderar att frysa in osten i mindre bitar, speciellt när det gäller ost med lägre fetthalt. Frysningen kan göra att osten blir lite smulig. Hårdost – parmesan, cheddar Skär osten i bitar på max 500 gram.

Lägg varje ostbit i en fryspåse eller en tät burk. Om osten är stor, skär den i mindre bitar på max 500 gram. Riven hårdost Riv osten med ett rivjärn. Stoppa osten i fryspåsar. Tryck ut all överflödig luft. Stoppa i frysen. Du kan sedan ta fram så mycket du behöver och stoppa tillbaka resten. Skivad hårdost Skär osten i lämpliga skivor med en kniv eller ostkniv.

Skär motsvarande stora bitar från bakplåtspapper. Stapla varannan ostskiva varannan bakplåtspapper med runt 10 ostskivor i varje hög. Lägg i fryspåsar, pressa ur luft, märk med datum och frys. Du kan också använda en fryslåda. Frysta ostskivor kan användas i matlagningen, på mackor eller på hamburgare.

Vitmögelost – brie, camembert Brie och Camembert kan förvaras i sin ursprungsförpackning. Pressa ut överflödig luft från påsen. Blåmögelost – Stilton, ädelost, gorgonzola Feta blåmögelostar kan frysas utan problem. Dela osten i mindre bitar och frys i fryspåsar. Tina långsamt, så kan du ha dem både i matlagning och på ostbrickan.

Att tina ost Märk med datum och stoppa i frysen. När det är dags att tina osten så se till att den tinar så långsamt som möjligt för att osten inte ska ta skada och smaka illa av upptiningen. Det tar lite längre tid, men blir garanterat bättre. Vilka ostar kan INTE frysas in? Mjuka, färska ostar med hög vattenhalt funkar inte bra att frysa in.
Visa hela svaret

Måste man ha ost i kylen?

Alla livsmedel har olika krav på idealisk förvaring. För ost är kylskåp den optimala förvaringsplatsen: Tack vare de låga temperaturerna blir cellmetabolismen långsammare och de mikroorganismer som finns i osten förökar sig långsammare – osten går att avnjuta längre och förstörs inte så snabbt som i rumstemperatur.
Visa hela svaret

Hur länge håller en oöppnad Västerbottenost?

Q&A – Västerbottensost® När kom Västerbottensost® till? 1872 skapades receptet som ligger till grund för den Västerbottensost som vi äter än idag och det var mejerskan Ulrika Eleonora Lindström som skapade det. Hennes mytomspunna recept är en väl bevarad hemlighet, som bara några få personer känner till.

När Ulrika Eleonora Lindström var i 30-årsåldern fick hon ett arv på 500 riksdaler, som hon använde till en utbildning vid mejeriskolan i Degeberg, nära Lidköping i Västergötland. Där lärde hon sig att göra Västgötaost och 1869 tog hon med sig den kunskapen till det nystartade Gammelbyns mejeri. Ulrika Elenora började som piga, men redan efter tre år tog hon över ansvaret som en erkänt skicklig mejerska.

Ingen vet helt säkert vad som hände den berömda dagen 1872 när receptet för Västerbottensost blev till. Enligt myten var det distraktionen av en uppvaktande mjölkdräng som gjorde att Ulrika Eleonora missade att passa ystkaret ordentligt. Osten ansågs först vara misslyckad, men när den senare provsmakades upptäcktes den unika smaken.

Oavsett sanningshalten i detta möte, var det den skickliga mejerskan Ulrika Eleonoras som som tog till vara den nya kunskapen och skänkte den till eftervärlden med sitt berömda och väl bevarade recept. Hur tillverkas Västerbottensost®? Västerbottensost har tillverkats på samma sätt ända Västerbottenost has been made in the same way ever Västerbottensost har tillverkats på samma sätt ända sedan mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade sitt mytomspunna recept 1872.

Receptet är fortfarande en väl bevarad hemlighet som bara några få levande människor känner till. Det har faktiskt gjorts försök att tillverka osten på andra platser, men det har varit omöjligt tillverka den på andra platser än just Burträsk. Varför, har ingen lyckats hitta en förklaring till.

 • Ommer mjölken till Västerbottensost® från Norrland? Ja.
 • Mjölken som vi använder i Västerbottensost kommer från gårdar några mils radie från Burträsk mejeri.
 • Hur länge lagras Västerbottensost®? För att mogna och utveckla sin unika smak lagras all Västerbottensost under minst 14 månader.
 • Mognadslagret ligger i Ånäset, Västerbotten, och har en katedralliknande känsla.

Där vilar sig de 18 kilo tunga ostarna i form, och vänds varje dag under 22 dagar innan de doppas i varmt paraffin för att skyddas. Hur vet man när osten är klar? Västerbottensost lagras i minst 14 månader. Vid varje Västerbottensost lagras i minst 14 månader.

 1. Vid varje ystning är den en ost som slumpvis väljs ut och provas.
 2. På så sätt vet man att den smakar likadant som övriga av dem som ystas vid samma tillfälle.
 3. Då Västerbottensost bestämmer själv när den mognat färdigt kan det vara så att man provar den några gånger innan den bedöms som godkänd Västerbottenost.

Men den ost som provas kommer inte ut i butiker så det finns ingen risk att få borrhål i ostarna. Är Västerbottensost® laktosfri? Ja, laktosen försvinner under lagringstiden. Varför är osten smulig ibland? Västerbottensost är en levande produkt som själv bestämmer när den mognat klart och uppnått sin unika smak.

Ibland tar den längre tid på sig att uppnå full smak än 14 månader. En längre mognadstid och lagringsperiod innebär ibland en viss förändring i textur och man kan uppleva osten som något sprödare och ibland även med ett större inslag av kristaller, vilka båda kan innebära en större utmaning att skiva osten.

Däremot ger en längre lagringstid en djupare smak som kan vara en fördel om man tex tänkt använda osten till en ostbricka eller i matlagning. Vi har inte ändrat något i vår tillverkning utan tillverkar Västerbottensost på samma sätt som vi alltid gjort och med mjölk från våra egna gårdar runtom Burträskbygden.

 • Våra kvalitetsbedömningar är också detsamma där vi bedömer smak, konsistens, doft och textur utifrån våra hårt ställda krav.
 • Västerbottensost är en svår ost att hyvla och vi håller med om att vissa ostar, som lagrats länge, kan vara nästintill omöjliga att hyvla skivor av.
 • Det här är något vi ständigt arbetar med, men som dessvärre inte har en enkel lösning.
You might be interested:  Varför Är Pasta Bra För Kroppen?

Går det att frysa ost? Det går utmärkt att frysa ost! Bäst är att frysa osten riven. Hela ostbitar blir gärna lite smuliga i Bäst är att frysa osten riven. Hela ostbitar blir gärna lite smuliga i konsistensen när de tinat. Fryst ost går utmärkt att använda i matlagningen och är den riven behöver den inte tinas utan kan användas direkt från frysen.

 1. An man ta med Västerbottensost® på resa? Det går jättebra att förvara osten utan kyla i ett dygn- den kan dock ge ifrån sig lite vätska.
 2. Lukta och smaka för säkerhets skull om den varit utan kyla längre än så.
 3. Smakar det bra är det bara att mumsa! Kan man köpa en Västerbottensost® helost av er och vad kostar det? Vi säljer tyvärr inte ost till privatpersoner, men våra helostar finns hos livsmedelsgrossister som Martin&Servera, Svensk Cater, Menigo.

De kan också beställas av alla ICA-butiker i Sverige så fråga på din lokala butik. Priserna sätter butikerna själva. Kommer det att uppstå brist på Västerbottensost® igen? In order for a Västerbottenost to have its unique taste, it needs time to mature.

 1. It’s not something that can be accelerated.
 2. Every week, Master Cheesemaker För att en Västerbottensost ska få sin unika smak behöver den tid att mogna.
 3. Det är inget som kan påskyndas.
 4. Varje vecka väljer Ostmästare Thomas Rudin och hans team ut de ostar som har mognat färdigt.
 5. Vi kan inte utesluta att vi även framöver kommer att ha för lite ost färdigmognad.

Det är ett unikt och levande hantverk att göra Västerbottensost och vissa ostar behöver mer tid att mogna än andra så det är svårt att säga exakt när det i dagsläget i så fall skulle ske. Hoppas att du har förståelse för det. En sak är säker och det är att vi inte vill tumma på kvalitén.

 1. Smak och kvalité: Det som är speciellt med Västerbottensost är dess unika smak och att vi säkerställer en jämn, hög kvalité över tid.
 2. Oavsett tid på året smakar den på samma sätt och håller samma höga kvalité.
 3. Samtidigt innehåller ost en levande kultur och vissa av ostarna behöver längre tid på sig för att uppnå den unika smaken.

Detta är inget vi kompromissar med. Alla ostar vilar under lång tid på mognadslagret i Ånäset och behöver skyddas från jäst- och mögelangrepp som kan innebära en hälsorisk. Tillsatserna bidrar till att dessa angrepp kan undvikas. För oss är livsmedelstillsatserna befogade då alternativet är kassation av ost med matsvinn som följd.

 1. En lång lagringstid är viktig för att få fram den unika smaken.
 2. Det innebär i sin tur att osten utsätts för många risker på sin väg fram till sin fulla smakpotential.
 3. Små mängder av jäst- och mögelsvampar finns naturligt omkring oss och riskerar att förstöra osten.
 4. Västerbottensost tillverkas av fyra enkla ingredienser; norrländsk mjölk, mjölksyrakultur, löpe och salt.

För att Västerbottensost inte ska utsättas för tillväxt av bakterie-, jäst- och mögelsvamp använder vi små mängder av konserveringsmedel som är vanligt förekommande vid osttillverkning. Miljö: Västerbottensost tar lång tid på sig att mogna, minst 14 månader.

 1. Under denna tid utsätts osten för både jäst- och mögelsvampar som finns naturligt i vår omgivning.
 2. En mögelpåväxt innebär kvalitetsförsämringar och kan leda till en hälsorisk.
 3. Dessutom måste osten kasseras, med matsvinn som följd.
 4. Vi som företag har ett ansvar att minimera matsvinn.
 5. Med anledning av detta ser vi att tillsatserna är befogade, då vi anser att alternativet inte är hållbart ur miljösynpunkt.

Vad är ett konserveringsmedel? Ett annat ord för konserveringsmedel är livsmedelstillsats. Det är ett ämne som tillsätts ett livsmedel för att påverka exempelvis hållbarhet, smak eller konsistens. För Västerbottensost använder vi enbart tillsatser som påverkar hållbarheten, så kallade konserveringsmedel, för att kunna stå emot jäst- och mögelsvampar.

 1. Smaken och konsistensen hos Västerbottensost kommer naturligt av mjölkråvaran, den långa lagringstiden, husfloran i Burträsk mejeri och det hemliga receptet sedan 1872.
 2. Vad är en livsmedelstillsats? En livsmedelstillsats är ett ämne som tillsätts livsmedel för att påverka exempelvis hållbarhet, smak och konsistens.

För Västerbottensost använder vi enbart tillsatser som påverkar hållbarheten, så kallade konserveringsmedel, för att kunna stå emot jäst- och mögelsvampar. Smaken och konsistensen hos Västerbottensost kommer naturligt av mjölkråvaran, den långa lagringstiden, husfloran i Burträsk mejeri och det hemliga receptet sedan 1872.

 1. Vilka regler finns gällande tillsatser? Inom EU finns en gemensam lagstiftning som reglerar användandet av livsmedelstillsatser.
 2. Det innebär att de tillsatser som EU har godkänt är säkra att använda.
 3. Tillsatser måste alltid deklareras på livsmedlets förpackning.
 4. Är det säkert att äta livsmedel som innehåller tillsatser? Ja.

Samtliga livsmedelstillsatser måste vara godkända enligt EU för att få användas. För att en tillsats ska bli godkänd ska den vara säker för hälsan och kunna motiveras för sin användning. För oss innebär det att undvika tillväxt av jäst- och mögel som kan innebära en hälsorisk och att osten därmed måste kasseras med matsvinn som följd.

Vi som företag har ett ansvar att minimera matsvinn. För oss är tillsatserna befogade då vi anser att alternativet inte är hållbart ur miljösynpunkt. Varför använder ni livsmedelstillsatser? Västerbottensost tar lång tid på sig att mogna, minst 14 månader. Under denna tid utsätts osten för både jäst- och mögelsvampar som finns naturligt i vår omgivning.

En mögelpåväxt innebär kvalitetsförsämringar och kan leda till en hälsorisk eller till kassationer av produkten med matsvinn som följd. Med anledning av detta ser vi att tillsatserna är befogade, då vi anser att alternativet inte är hållbart ur hälso- och miljösynpunkt.

Har ni några planer på att ta bort tillsatserna? Eftersom Västerbottensost bygger på ett snart 150 årigt recept och denna egensinniga ost bestämmer själv när den mognat klart så har vi i dagsläget inte hittat någon del i produktionen som vi kan förändra utan att förlora Västerbottensost unika smak och kvalitét.

Vilka är våra konserveringsmedel och vad gör de? Kaliumsorbat (E202), Natamycin (E235) och Natriumnitrat (E251) är vanliga konserveringsmedel vid osttillverkning som är godkända i EU samt Svenska Livsmedelsverket. Kaliumsorbat E 202, är ett konserveringsmedel som finns naturligt i många frukter och bär som tex lingon och hjortron.

Kaliumsorbat förhindrar tillväxt av jäst- och mögelsvampar. Kaliumsorbat är vanligt förekommande i många livsmedel som sylt, marmelad, torkad frukt, gelé, bröd, läsk och desserter mm. Natamycin E 235, är ett konserveringsmedel som förhindrar tillväxt av jäst- och mögelsvampar. Natamycin appliceras på ytan av osten då risken för tillväxt ökar under den långa lagringstiden.

Natriumnitrat, E 251, som också kallas salpeter är ett konserveringsmedel. Salpeter kan köpas i kryddhyllan och används exempelvis i saltlagen till julskinkan. Vi använder salpeter för att förhindra tillväxt av produktförstörande bakterier. Det finns ju ostar som inte har några tillsatser, varför har ni kvar dem? Många ostar som är tillsatsfria har en kortare lagringstid, vilket innebär en lägre risk för jäst- och mögelangrepp.

 1. Västerbottensost har en lång lagringstid, minst 14 månader, vilket innebär ökad risk för tillväxt.
 2. Förändringar som krävs vid tillverkningen för att erhålla en ost utan livsmedelstillsatser gör att vi riskerar att förlora den unika smak och kvalité som kännetecknar Västerbottensost.
 3. Finns det planer på en ekologisk Västerbottensost®? I dagsläget finns inte några sådana planer.
You might be interested:  Hur Länge Klarar Sig Pasta I Kylen?

Däremot är en del av mjölken i Västerbottensost redan idag ekologisk då den kommer från närliggande ekogårdar runtom Burträsk. Resterande mjölk kommer från lokala utvalda gårdar från trakterna kring Burträsk.För att en produkt ska vara ekologisk krävs att all mjölk är ekologisk och i dag har vi inte tillräckligt med ekologiska mjölkgårdar i området kring Burträsk.
Visa hela svaret

Hur länge håller en brie ost?

För alla mjuka ostar tipsar vi om en yttersta hållbarhet på 3 veckor. Det beror på att sådana ostar kan torka ut och då har en viktig del av smaken, som finns i ostfettet, försvunnit. I den här gruppen finns färskost, men också Brie, kittostar, samt mögelostar.
Visa hela svaret

Kan man äta brie som gått ut?

Har Ockelbo Ost egen tillverkning av ost i Ockelbo? Nej, men vi samarbetar med mejerier för att ta fram helt unika smaker och ostar bara för oss. Jag är laktosintolerant, kan jag äta ost? All hårdost har låg laktoshalt eftersom laktosen bryts ned vid lagrig.

 1. Ju längre osten är lagrad desto lägre blir halten av laktos.
 2. Många som är känsliga mot laktos kan alltså äta hårdost men det beror helt på hur känslig man är.
 3. Dessertostar har ofta högra halt av laktos då dessa inte lagras.
 4. Mitt barn är mjölkallergiker kan han/hon äta ost? Nej, vid mjölkallergi utesluter man alla mjölkprodukter ur kosten.

Mjölkallergi innebär att en person är allergisk mot något innehållsämne i mjölk, vanligen mjölkprotein. Det är inte samma sak som laktosintolerans. Det är ca 2-3 % av alla småbarn som är mjölkallergiker men det växer sedan i de flesta fall bort. Vad är E-nummer och måste det finnas i ost? E-nummer är ett specifikt id nummer som används för beteckning av livsmedelstillsatser som godkänts för användning i Europa.

 • Tillsatserna kan vara av typerna konserveringsmedel, klumpförebyggande medel, livsmedelsfärgämne, antioxidationsmedel, sötningsmedel, ytbehandlingsmedel, smakförstärkare, surhetsreglerande medel, emulgeringsmedel, förpackningsgaser etc.
 • I ost skapas en miljö där olika faktorer hämmar tillväxt av mikroorganismer vilket gör att mögel lätt växer på ytan.

För ost används alltså främst konserveringsmedel som sprutas på vaxet eller på ytan av osten för att undvika tillväxt av mögel. Är möglet på ost farligt? Nej, skär man bort det synliga möglet plus någon centimeter till går det utmärkt att äta osten. Går det bra att äta osten efter “bäst-före-datum”? “Bäst före datum” är en rekommendation.

Det finns ingenting som säger att en ost inte går att använda efter det datumet oavsett om förpackningen är öppnad eller inte. Man får helt enkelt lita på sina sinnen. Så länge lukt, smak, utseende och konsistens är bra går det alldeles utmärkt att använda osten. Jag har köpt en ost som är möglig innan “bäst-före-datum”, vad beror det på? Kylförvaring av ost är mycket viktig.

En vanlig orsak till att mögel uppstår är att kylan måste fungera korrekt i alla led; mejeri, transport, butik och konsument. En felaktig hantering i kylkedjan förkortar oftast produktens hållbarhet. En annan orsak till mögel är att förpackningen är otät.

 • Jag är gravid, kan jag äta dessertost som är pastöriserad? Livsmedelsverkets rekommendation är: “Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk.
 • Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.
 • Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta.” Går det att köpa ost direkt från Ockelbo Ost? Vi säljer enbart ost till livsmedelsbutiker och har ingen egen ostbutik.

Var kan jag köpa ost från Ockelbo Ost? Ockelbo Ost säljer ost direkt till butik vilket gör oss flexibla, oberoende och gör dessutom att vi kan hoppa över fördyrande led i hanteringen. Vi har möjlighet att leverera ut ost i hela Sverige. Det går bra att ringa till oss så berättar vi var närmaste butik finns.
Visa hela svaret

Kan hårdost bli gammal?

När osten är lagrad under många månader kan mängden aminosyror bli så mycket att det blir vätska på ytan av osten. Den vita beläggningen på hårdost som du frågar om och som ofta misstas för mögel, är med stor sannolikhet kristaller som naturligt fällts ut i osten.
Visa hela svaret

Hur länge håller ost på tub?

Så länge håller. – Fond Håller i flera år, men kan tappa i smak. Släng om den börjar mögla. Grädde/crème fraiche/yoghurt Kan ätas tills den möglar eller börjar klumpa sig. Honung Sägs vara en produkt som i stort sett aldrig blir gammal. Det som kan hända är att den börjar jäsa.

Det är inte farligt att äta jäst honung, men den kan smaka lite annorlunda. Inlagd sill Vid lång förvaring kan fisken börja härskna. Det är inte farligt att äta härsken mat men det smakar mycket illa. Inlagda grönsaker Håller i flera månader. Inläggningen kan dock grumla sig efter ett tag. Kaviar En öppnad tub kan man i regel ha i flera månader.

Det kan inte växa till farliga bakterier som vi blir sjuka av i kaviar på tub. Leverpastej Håller cirka en vecka. Den härsknar och smakar illa när den har blivit dålig. Majonnäs på burk Cirka 1–3 månader. En burk håller kortare tid än en tub eftersom den har en större yta som exponeras för luft.

 1. Majonnäs (och även dressing) kan härskna.
 2. Majonnäsen i burken kan även torka på ytan efter en tid.
 3. Marmelad Håller i flera år.
 4. An skära eller sockra sig, eller börja mögla när den blir dålig.
 5. Mjukost Mjukost i ask har en större yta där luft kommer åt och kan därför mögla lättare än mjukost i tub.
 6. Asken klarar några veckor i kylskåp, medan tuben oftast håller cirka 3 månader i kylskåp.

Senap Håller i över ett år. Släng om den börjar mögla. Sylt Håller i flera år. Kan skära eller sockra sig, eller börja mögla när den blir dålig. Tacosås Håller två veckor i kylskåp. Våta kryddblandningar, till exempel röd och grön curry Håller i flera år.
Visa hela svaret

Måste man ha ost i kylen?

Alla livsmedel har olika krav på idealisk förvaring. För ost är kylskåp den optimala förvaringsplatsen: Tack vare de låga temperaturerna blir cellmetabolismen långsammare och de mikroorganismer som finns i osten förökar sig långsammare – osten går att avnjuta längre och förstörs inte så snabbt som i rumstemperatur.
Visa hela svaret