Hur Mycket Äggvita I Ett Ägg?
1 dl äggvita motsvarar 3 stycken äggvitor. En äggvita från ett medelstort ägg (à 55 gram) väger ca 37 gram.
Visa hela svaret
Contents
Hur många CL äggvita i ett ägg?
Vad väger ett ägg och hur mycket volym har det? –
Extra stora ägg, XL, väger över 73 gram (volym 65 ml) per styck, varav äggvitan väger 48 gram (46 ml), äggulan 20 gram (19 ml). Typ stora frukostägg. Stora ägg, L, väger 63-73 gram per styck. (volym 57 ml) per styck, varav äggvitan väger 41 gram (39 ml), äggulan 19 gram (18 ml). Medelstora ägg, M, väger mellan 53-63 gram. (volym 50 ml) per styck, varav äggvitan väger 37 gram (36 ml), äggulan 14 gram (14 ml). Små ägg, S, väger under 53 gram. (volym 43 ml) per styck, varav äggvitan väger 32 gram (31 ml), äggulan 12 gram (12 ml). Vitan väger i genomsnitt 60% av ägget, gulan 30% och skalet 10%.1 äggula motsvarar ca 1 msk.1 äggvita motsvarar ca 2 msk.2 uppvispade ägg är ca 1 dl.10 uppvispade ägg blir 5 dl.3 äggvitor motsvarar ca 1 dl äggvita.10 äggvitor blir 3,5 dl äggvita.6-7 äggulor motsvarar ca 1 dl äggula.10 äggulor blir 1,5 dl äggula.1 ägg binder en dl vätska som olja eller smält smör i majonnäs, bearnaise och hollandaisesås. Ägg börjar stelna vid 65 grader.
Hur många ägg är 100 g äggvita?
100 g äggvitor (ca 3 st) innehåller 10,1 g protein, 0 g fett och 1,2 g kolhydrater.
Visa hela svaret
Hur mycket är 5 äggvitor?
Hur mycket väger en deciliter? Vad väger en deciliter mjöl, frön, gryner, nötter, salt och andra ingredienser? Enkel lista för dig som behöver veta vad olika saker väger.
- Jag föredrar att alltid väga ingredienserna när jag bakar eftersom det är ett precist mått medan exempelvis 1 deciliter mjöl kan innebära olika mycket beroende på om man packar ihop mjölet eller om det är luftigt.
- Dock är det inte alltid man har tillgång till en våg och då är det bra att kunna konvertera enkelt till volymmått.
- Här har jag listat de vanligaste livsmedlen men har jag missat något är det toppen om du skriver en kommentar så lägger jag till det.
Viktigaste och vanligaste frågan först: Vad väger 1 dl salt? Svar: 125 gram. En tesked salt väger 6 gram och en matsked dryga 18 gram. Vad väger ett ägg? De ägg man köper i butiken är oftast av medelstorlek (M). Det finns även stora (L), små (S) och de lite ovanligare extra stora (XL).
- Det är väldigt tydliga gränser som gäller för de olika klasserna, något som underlättar vid användande.
- Om man tillåts generalisera lite kan man säga att äggvitan utgör sextio procent av äggets totala vikt medan äggulan står för trettio procent och skalet tio procent.
- Små ägg (S) väger mindre än 53 gram per styck.
Äggvitan väger mindre än 31 gram och äggulan mindre än 17 gram. Medelstora ägg (M) väger 53-63 gram per styck. Äggvitan väger 31-37 gram och äggulan 17-20 gram. Stora ägg (S) väger 64-73 gram per styck. Äggvitan väger 38-42 gram och äggulan 21-23 gram. Extra stora ägg (XL) väger mer än 73 gram per styck.
Äggvitan väger mer än 42 gram och äggulan mer än 23 gram. Behöver man 1 deciliter äggvita behövs cirka 3 medelstora ägg. Till 1 deciliter äggula får man räkna med drygt 6 gulor. I jämförelse kan nämnas att ett normalt strutsägg väger 1.5 kg medan ett vaktelägg väger ynka 7-10 gram. Vad väger 1 deciliter mjöl? Durumvetemjöl väger 65 gram per deciliter Grahamsmjöl väger 60 gram per deciliter Kornmjöl väger 50-55 gram per deciliter Kruskakli väger 20 gram per deciliter Maizena väger 55 gram per deciliter Potatismjöl väger 80 gram per deciliter Rågmjöl väger 55 gram per deciliter om det är grovt och 50 gram om det är fint Rågsikt väger 50-55 gram per deciliter Sojamjöl väger 60 gram per deciliter Ströbröd väger 50 gram per deciliter Vetemjöl väger 60-65 gram per deciliter.
Det vanligaste är att man räknar på 60 gram eftersom det gäller för industrimjölen
- Vetekli väger 35 gram per deciliter
- Vad väger 1 deciliter socker? Farinsocker väger 80 gram per deciliter Florsocker väger 60 gram per deciliter Honung väger 120-140 gram per deciliter Muscovadosocker väger 80 gram per deciliter Pärlsocker väger 60 gram per deciliter Sirap väger 140 gram per deciliter Strösocker väger 90 gram per deciliter
- Glykossirap väger 140 gram per deciliter
- Vad väger 1 deciliter gryn eller frön? Bulgur väger 80 gram per deciliter Couscous väger 80 gram per deciliter Havregryn väger 40 gram per deciliter Linfrön väger 65 gram per deciliter om de är hela Mannagryn väger 70 gram per deciliter Matvete väger 80 gram per deciliter
- Polentagryn väger 70 gram per deciliter
- Vad väger bakpulver, salt och diverse andra ingredienser? Bakpulver väger 150 gram per deciliter vilket innebär 15 gram per matsked och 5 gram per tesked
- Kakao väger 40 gram per deciliter
- Vad väger 1 deciliter nötter? Cashewnötter väger 50 gram per deciliter Hasselnötter väger 65 gram per deciliter Kokos (riven) väger 35 gram per deciliter Mandel (sötmandel) väger 65 gram per deciliter Mandel (spån) väger 20-35 gram per deciliter Russin väger 50-75 gram (torkad frukt är väldigt varierande beroende på grad av torkning)
- Valnötter väger 40 gram per deciliter
- Vad väger 1 deciliter smör? Fast smör väger 95 gram per deciliter
- Smält smör väger 90 gram per deciliter
: Hur mycket väger en deciliter?
Visa hela svaret
Hur mycket flytande äggvita?
Marknadsbudskap –
Marknadsbudskap: | En stor förpackning med flytande pastöriserad äggvita som är perfekt när du t.ex. vill ha exakt dosering vid bakning och ska göra maränger eller suffléer. Med den här produkten slipper du krångel med att separera vitan och gulan – det har vi redan gjort åt dig.1 dl äggvita motsvarar 3 äggvitor. Äggvitan tillverkas genom knäckning av svenska kontrollerade ägg och separering av äggvita från äggula och skal, därefter tillsätts övriga ingredienser. Äggvitan pastöriseras sedan och kyls. |
---|
Kan man köpa bara äggvita?
En stor förpackning med flytande pastöriserad äggvita som är perfekt när du t. ex. vill ha exakt dosering vid bakning och ska göra maränger eller suffléer. Med den här produkten slipper du krångel med att separera vitan och gulan – det har vi redan gjort åt dig.
Visa hela svaret
Är det mest protein i äggvitan eller äggulan?
Näringsvärdet i ägg – Som kan utläsas i tabellen ovan innehåller ett medelstort ägg på ca 55 g (utan skal) strax under 80 kcal, ca 7 g protein, 5 g fett och i princip inga kolhydrater. En äggvita innehåller ca 15 kcal och strax under 4 g protein medan gulan bidrar med strax över 60 kcal, 3 g protein och allt fett.
- Notera att allt protein INTE sitter i vitan vilket är en vanlig missuppfattning.
- Ägg innehåller en rad vitaminer och mineraler varav de flesta finns i just gulan.
- Vitamin E, D-vitamin, B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter vi hittar i riklig mängd i äggula.
- Ägg är en komplett proteinkälla, det innehåller nämligen alla essentiella aminosyror som människan behöver.
Människans proteinbehov kan alltså tillgodoses genom att endast äta ägg. Fettsammansättningen är gynnsam i ägg, 25 E% är enkelomättat fett, 9,4 E% är fleromättat och 18,1 E% kommer från mättat fett. Kolesterolhalten är relativt hög, därav den långlivade myten om att ägg skulle höja LDL-kolesterolhalten i blodet.
Visa hela svaret
Hur mycket är 8 äggvitor?
1 dl äggvita motsvarar 3 stycken äggvitor. En äggvita från ett medelstort ägg (à 55 gram) väger ca 37 gram.
Visa hela svaret
Vad är nyttigast äggvita eller äggula?
Därför är ägg nyttigt Därför är ägg nyttigt Fakta Gillar du ägg och så kanske du också är intresserad av att veta hur många ägg du kan äta om dagen och om det är så nyttigt som många kanske tror. Och hur är det med äggvita vs äggula, vad är nyttigast? Vi har frågat en expert om hur bra ägg är för oss.
Tips! Se våra Petra Lundström är doktorand vid Karolinska Institutet och har en dubbel master i medicinsk fysiologi och nutrition och hon har stenkoll på allt du behöver veta om ägg. Är det nyttigt med ägg och i sådana fall varför? – Det är nyttigt för att det innehåller högkvalitativt protein som ofta används som “golden standard” för att mäta kvalitén på proteiner i livsmedel.
I äggvitan finns proteiner och i äggulan finns fetter, kolesterol och karotenoider. Ägg är även en bra källa för vitaminer och mineraler. Ägg är dessutom ett komplett biologiskt system som är designat för att ge fostret näring och att skydda det från bakterier och virus.
Ägg består med andra ord av skyddsmekanismer som har antimikrobiella egenskaper. Läs mer här om, Vad är nyttigast, äggulan eller äggvitan och varför är det så? – Inget är bättre än det andra de har båda sina fördelar. Ägg är ett komplett livsmedel förutom att det saknar kolhydrater. Ett flertal kemiska föreningar i både vitan och gulan har antioxidativa egenskaper.
Några av antioxidanterna motverkar ögats åldrande genom att skydda mot fria radikaler. Ägg innehåller även kolin som behövs för att nervcellers kommunikation ska fungera. Många väljer ju att inte äta äggulan utan istället bara äta vitan. Ur ett hälsoperspektiv, vad tycker du om det? – Det är osmart av flera anledningar.
Äggulan innehåller LDL som betyder low density lipo protein vilket är känt för att vara det “onda” kolesterolet. Ägg innehåller även HDL som betyder high density lipoprotein vilket brukar kallas för det “goda” kolesterolet. Det är med andra ord en perfekt balans mellan det “onda” och det “goda” och en bra anledning till att äta gulan.
Varför man inte vill äta äggulan tror jag kommer bland annat från rädsla för kolesterol och kroppsbyggare på 80-talet åt äggvitor men inte gulan för att undvika fettet. Varför ska man äta ägg? – Därför att det innehåller så mycket näring, man blir mätt och ägg är så gott och går att variera i oändlighet.
- Det är dessutom billigt.
- Läs också: Hur många ägg bör man äta i veckan? – Det är svårt att ange en exakt siffra men några studier har visat att det är ofarligt att äta tre ägg om dagen.
- Individer som har familjär hyperkolesterolemi ska däremot undvika ägg.
- Är det farligt att äta för mycket ägg? – Det är ALDRIG bra att äta mycket av något oavsett.
Stor konsumtion av råa ägg är inte bra alls. Finns det några myter om ägg du kan slå hål på? Att det innehåller mycket fett. En äggula innehåller cirka 6 gram fett vilket är väldigt lite i jämförelse med nötter (100 gram hasselnötter innehåller 63 gram fett).
Det och kolesterol är nog de största myterna om ägg och de stämmer verkligen inte. För den som tränar flera gånger i veckan är ägg suveränt som återhämtning, det ger mättnad och det innehåller mängder av ämnen som är bra för oss. Läs också: Energi på menyn Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Bli ett proffs Varför behöver vi protein? Hur mycket behöver vi? Och vilka proteinkällor finns det? Vad får du i dig? Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig. Tips & recept Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept! Välj vego! Kan man drabbas av proteinbrist om man slutar äta kött? Mythbusting Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Här slår vi hål på alla äggmyter! Inför långdistansloppet! ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.
Visa hela svaret
Vad finns i äggvitan?
Äggvitan – Äggvitan utgör ca 60 % av äggets vikt. Den består av 88 % vatten och 12 % torrsubstans som främst består av protein. Äggvitan består av tre delar: en inre del, ett yttre tunnflytande lager och mellan de båda en tjockflytande, seg del. Äggvitan är värmereglerande, bestämmer fuktighetsgraden och avger näringsämnen till kycklingfostret.
Visa hela svaret
Hur många äggulor går det på 1 dl?
1 Deciliter (dl) Äggula 35 % av äggmassan motsvarar:
1 dl | 1 liten | 1 portion |
---|---|---|
100 g | 15 g | 150 g |
Kan man frysa in äggvita?
Frysa in ägg – så gör du Visst går det att frysa in ägg om du bara kan de rätta knepen. Här får du lära dig hur det går till. Ägg går att frysa, om man bara vet hur. FOTO: Foto: Istock Ägg i skal går inte att frysa, skalet måste bort först. Häll upp hela ägg i en bunke, vispa sönder gulan och frys i en liten burk. Skriv datum och hur många ägg du fryst in på burken. För att göra det lättare att använda äggen sedan kan du också frysa till puckar i små formar, en halv deciliter per form.
- Den mängden motsvarar ett ägg om du behöver följa ett recept.
- Läs också: Äggvitor klarar sig bäst i frysen och är perfekta att till exempel göra maräng av eller berika omeletten med.
- Räkna med att varje deciliter äggvita motsvarar vitan från 3 ägg.
- Gulor som fryses ensamma blir geléartade när de tinas.
För att undvika det kan äggulan blandas med lite salt eller socker innan den fryses in. Salt används när gulan ska användas till salta rätter, socker när du vill göra söta saker av den. Räkna med en halv tesked salt eller en matsked socker till 2,5 deciliter vispad äggula.
Visa hela svaret
Hur får man bara äggvita?
Det här är ett superenkelt sätt att separera äggvitor från gulor. Det enda som krävs är att du inte har något emot att bli kladdig om händerna. Du behöver: ägg (förstås) 1 skål för själva separerings-processen 1 skål för äggvitor 1 skål för äggulor rena händer Gör så här: Skulle äggulan brista och rinna ut i vitan så går det tyvärr inte att rädda vare sig gulan eller vitan. Försök att få äggskalet att gå av hyfsat på mitten så att du har minst en större bit skal kvar som äggulan kan vila i. Håll ägget över separerings-skålen och låt äggvitan rinna ner i denna. När du känner dig redo så kupa den hand som inte håller i ägget över skålen och häll försiktigt över resten av ägget i handen. Lägg skalet åt sidan och häll nu försiktigt över gulan mellan dina två händer. Tanken är att äggvitan ska rinna ner i separerings-skålen mellan fingrarna, medan gulan fortfarande är hel. Så småningom kommer all vita ha runnit ner i skålen och du kan lägga gulan i äggule-skålen. Vitan häller du över i äggvite-skålen. Det är smart att separera ett ägg i taget och hälla över vitan från separeringsskålen till äggviteskålen innan du börjar med nästa ägg. Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland. Visa alla inlägg av Stockholm Foodie
Visa hela svaret
Är flytande äggvita bra?
Äggvita näringsvärde – För just äggvita lyder näringsinnehållet som följande: Per 100 g
Kalorier (kcal) 51Lipider 0,2 gMättat fett 0 gFleromättat fett 0 gEnkelomättat fett 0 gKolesterol 0 mgNatrium 166 mgKalium 163 mgKolhydrater 0,7 gKostfiber 0 gSocker 0,7 gProtein 11 g
Källa: Wikipedia. Det som särskilt sticker ut i dessa näringsämnen är den låga andelen fett och kolhydrater mot det höga proteininnehållet. Just att äggvitorna innehåller mycket protein är främsta anledningen till att de passar bra som tillskott för de som tränar mycket.
- En del argumenterar att man inte bara ska äta äggvitan utan äggulan också, men det ser inte jag som en nödvändighet.
- Ja, äggulan innehåller många bra vitaminer, men är det främst för proteinets skull man vill ha ett tillskott så är äggvitan bättre.
- De vitaminerna man förlorar genom att inte äta äggulan kan man hitta i andra livsmedel.
En nackdel som faktiskt finns med äggulan är att den innehåller mycket kolesterol vilket kan vara dåligt för hjärtat och dina blodkärl, så för att minska risken för hjärt- och kärl-sjukdomar är det säkrast att inte äta för stora mängder äggula.
Visa hela svaret
Hur lång tid tar det att vispa äggvita?
Sätt ugnen på 100°C varmluft (eller 100°C på över/undervärme i vanlig ugn). Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret och ättiksspriten, ca 2 minuter på medelhastighet. Tillsätt resten av strösockret och vispa på hög hastighet till en fast maräng, ca 4 minuter.
- Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott.
- Spritsa eller klicka ca 50 små maränger eller ca 30 större på 2 bakpappersklädda plåtar (för 50 st små eller 30 st större).
- Vid varmluft: Ställ in plåtarna samtidigt i ugnen.
- Grädda ca 1 timme.
- Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 30 minuter.
Vid över/undervärm e: Obs! Grädda en plåt i taget i 1 1/2 timme. Plåt två kan stå framme och vänta på sin tur. Marängerna ska inte stå kvar på eftervärme.
Visa hela svaret
Kan man vispa äggvita för länge?
För att lyckas med maräng kan det vara bra att känna till några enkla tips. –
När man vispar maräng är det viktigt att bunken är helt torr och fri från fett. Använd inte en plastbunke eftersom fett kan gömma sig i små rispor på insidan av bunken. Fett gör nämligen att marängen blir glansig och inte lyfter i ugnen. Använd en glasskål eller en rostfri kopparbunke. Äggvita som stått i kylen och luftat sig några dagar passar alldeles utmärkt till maräng eftersom lite vatten hinner avdunsta. Citronsaft stärker äggvitan under vispning medan salt bara förlänger vispningen. Socker gör att skummet blir stabilt och förbättrar dessutom bakningsförmågan. Om du vispar maräng med elvisp så börja med att vispa vitorna på medelhastighet tills skummet lyft ordentligt. Öka sedan hastigheten och vispa till en fast maräng. Om man vispar för länge så riskerar man att marängen blir smetig och sjunker ihop igen. Sockret ska man tillsätta lite i taget annars riskerar man att marängen blir kompakt. Blir marängen glansig och rinnig, då har man tagit i sockret för snabbt. Vispar man för hand kan man ställa bunken på sidan och vispa med stora tag, helst med en ballongvisp. Om man däremot gör varmvispad maräng, såkallad Schweizisk maräng har man i äggvita, socker och citronsaft samtidigt och vispar marängen kraftigt över ett vattenbad tills den blir varm. Sedan tar man av marängen från värmen och fortsätter vispa tills den är kall. Maränger ska gräddas på låg ugnstemperatur tills de blir helt torra. Det är viktigt att förvara marängerna torrt, gärna i en burk med lock. Då håller de nämligen i flera veckor.
Är det bra att äta ägg efter träning?
Vad ska du äta efter ett träningspass? – “Kroppen behöver kolhydrater i kombination med protein för att bygga upp musklerna,” säger Feller. När kroppen bryter ner kolhydraterna omvandlas de till glukos. En del av glukosen lagras i musklerna som glykogen, som kroppen senare använder.
Den här processen, känd som glykogensyntes, hjälper dig med bränsle för hela dagen, och får din kropp att orka nästa gång du spelar fotboll eller går på ett Tabata-pass. Proteinrika livsmedel som ägg, tonfisk och yoghurt är också viktiga för återhämtning efter träning. Som en del av en process som kallas muskelproteinsyntes, bidrar näringsämnet till reparationen av de mikrotårar i muskelvävnad som naturligt uppstår under aktivitet.
Att äta 15 till 25 gram protein under två timmar efter träning kan optimera proteinsyntesen, enligt forskning från Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada och American College of Sports Medicine. Viktigt att tänka på är att en proteinökning efter träningen endast är nödvändigt om ditt träningspass sker mer än tre timmar sedan din senaste måltid, enligt Journal of the International Society of Sports Nutrition review.
Visa hela svaret
Är ägg bra för att bygga muskler?
Det beror på äggets innehåll av högvärdigt protein, som hjälper till att bygga upp muskelstyrkan och förhindrar muskelförluster. Amerikanska forskare har gått igenom 25 studier om protein och kommit på varför proteinet i ägg ger styrka, kraft och energi. De poängterar följande:
Proteinet levererar en stabil och varaktig energi, eftersom det inte får blodsockret att stiga så att energinivån störtdyker igen när blodsockret faller. Protein i kosten har direkt inverkan på muskelmassa, styrka och funktion hos personer i alla åldrar. Äggets protein innehåller alla de essentiella aminosyror som kroppen behöver för att bygga och upprätthålla muskelmassa. Aminosyran leucin är särskilt viktig för musklernas utnyttjande av glukos. En kost rik på leucin är därför bra när man ägnar sig åt uthållighetsträning. När musklerna ska återhämta sig efter t.ex. uthållighets- eller styrketräning är den processen också beroende av att man får i sig leucin via kosten.
Hur mycket äggvita kan man äta?
Är det säkert att vräka i sig en massa ägg? – Äggvita kan du äta hur mycket som helst av, men gulan innehåller stora mängder kolesterol som många tror ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Även om dagligt äggätande verkar öka kolesterolnivåerna i blodet, ser man i de flesta metaanalyser ingen koppling mellan ägg och risken för kärlsjukdom. Journal of the American College of Nutrition,Volume 37, 2018 – Issue 2. Effects of Egg Consumption on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. “> 14 BMJ 2020; 368. Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis. “> 15 The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 111, Issue 4, April 2020, Pages 795–803. Association of egg intake with blood lipids, cardiovascular disease, and mortality in 177,000 people in 50 countries. “> 16 Det är dock viktigt att påtala att dessa metaanalyser inte specifikt tittar på kroppsbyggare och andra kraftsportare. De gäller bara ett normal intag på ett till tre ägg per dag. Byggare är inte normalt folk. I en gammal studie uppgav kroppsbyggare att de åt upp till 81 ägg per vecka. Int J Sports Med 1986; 07(6): 342-346. Dietary Intake, Anthropometric Measurements, and Blood Lipid Values in Weight Training Athletes (Body Builders). “> 17 Deras kolsterolnivåer var inte sjukliga, men resultaten garanterar inte att en så massiv äggkonsumtion är riskfri på sikt. Dessutom lär det finnas ett genetiskt och individuellt gensvar på kolesterol i födan. Vissa kanske påverkas mer, andra mindre. Det finns alltså inte belägg för påståenden att du drabbas av hjärtsjukdom bara för att du är förtjust i ägg, men forskningen tar heller inte hänsyn till någon som trycker dussintals ägg i veckan.
Visa hela svaret
Hur mycket ska ett ägg väga?
Snittägget väger 63 g. * 63 g ägg består av ca 7 g skal, 37 g vita och 19 g gula. Vitaminer och mineraler per 56 g.
Visa hela svaret
Hur skiljer man äggulan från äggvitan?
Det här är ett superenkelt sätt att separera äggvitor från gulor. Det enda som krävs är att du inte har något emot att bli kladdig om händerna. Du behöver: ägg (förstås) 1 skål för själva separerings-processen 1 skål för äggvitor 1 skål för äggulor rena händer Gör så här: Skulle äggulan brista och rinna ut i vitan så går det tyvärr inte att rädda vare sig gulan eller vitan. Försök att få äggskalet att gå av hyfsat på mitten så att du har minst en större bit skal kvar som äggulan kan vila i. Håll ägget över separerings-skålen och låt äggvitan rinna ner i denna. När du känner dig redo så kupa den hand som inte håller i ägget över skålen och häll försiktigt över resten av ägget i handen. Lägg skalet åt sidan och häll nu försiktigt över gulan mellan dina två händer. Tanken är att äggvitan ska rinna ner i separerings-skålen mellan fingrarna, medan gulan fortfarande är hel. Så småningom kommer all vita ha runnit ner i skålen och du kan lägga gulan i äggule-skålen. Vitan häller du över i äggvite-skålen. Det är smart att separera ett ägg i taget och hälla över vitan från separeringsskålen till äggviteskålen innan du börjar med nästa ägg. Jag är en svensk foodie hemmahörande i Årsta, söder om Södermalm i Stockholm. Gillar att laga mat som avkoppling och kan bli lite väl nördig ibland. Visa alla inlägg av Stockholm Foodie
Visa hela svaret
Hur mycket väger 1 stort ägg?
Äggets storlek – Äggets storlek är relaterad till två saker: hönsrasen och hönsåldern. När våra bönder får ett nytt team av höns lägger de unga hönsen små ägg (små ägg väger mindre än 53 gram). När hönsen växer börjar de lägga större ägg. Under större delen av läggningsperioden lägger hönsen ägg i storlekarna M och L (från 53 gram till 72 gram). Om ett ägg väger mer än 73 gram är det ett XL-ägg.
Visa hela svaret