Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta?


Beräkna Tårtbitar & Sugarpaste Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Här får du hjälp att räkna ut hur många tårtbitar din tårta räcker till och även hur mycket marsipan eller sugarpaste du behöver. Det är omöjligt att ange exakt antal bitar på en tårta. Dels beror det på hur många tårtglada tårtätare som finns på kalaset, dels beror det på om det innan tårtan serveras har bjudits på både förrätt, varmrätt och efterrätt.

Om tårtan skall serveras som efterrätt får man beräkna något mer. Tilexempel till bröllop brukar det gå åt något mindre, då man ofta ätit mycket mat innan, men är det till dop och det bara är tillexempel tårta och kaffe så går det ofta åt något mer. När du skall klä din tårta med sugarpaste eller marsipan är det viktigt att du inte kavlar för tunt, 3-4 mm är lagom.

Kavlar du för tunt syns alla ojämnheter, det blir väldigt mycket veck och du har ingenting att sträcka i utan att det går sönder. Med detta i åtanke kan man följa nedanstående ca-tabell. Med denna beräkning får du lite över som du kan använda till kantdekorationer runt tårtan.

Tabellen är beräknad för en tårta som är ca 7-8 cm hög.
Rund 10 cm 4 bitar 250 gr
15 cm 8 bitar 350 gr
20 cm 12 bitar 500 gr
25 cm 20 bitar 750 gr
30 cm 28 bitar 1 kg
35 cm 36 bitar 1,3-1,5 kg
40 cm 45 bitar 2 kg
45 cm 55 bitar 2,5 kg
Fyrkantig* 10 cm 5 bitar 250 gr
15 cm 10 bitar 350 gr
20 cm 16 bitar 500 gr
25 cm 24 bitar 750 gr
30 cm 34 bitar 1 kg
35 cm 44 bitar 1,3-1,5 kg
40 cm 54 bitar 2 kg
45 cm 65 bitar 2,5 kg
Långpannetårta 42 x 30 cm = 40-45 bitar. Beräkna minst 1,5 kg med sugarpaste till en långpannetårta. *Beräkna något mer till fyrkantig tårta

Beräkna Tårtbitar & Sugarpaste
Visa hela svaret

Hur fäster man sugarpaste på tårta?

Figurer kan fästas på tårtlocket med hjälp av lite vatten, kristyr eller smält choklad. Överbliven fondant bevaras bäst i en lufttät burk eller påse i rumstemperatur.
Visa hela svaret

Hur många tårtbitar 24 cm?

Beräkna mängd marsipan och antal tårtbitar Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Funderar du över hur mycket marsipan eller sockerpasta du behöver för att täcka tårtan? Eller hur många personer tårtan kommer att räcka till? Se guiden som en riktlinje för hur mycket marsipan/sockerpasta som behövs till tårtor i olika storlekar. Du får också en indikation för hur många tårtbitar det blir av tårtan.

Storlek tårta Antal bitar Mängd
10 cm 4 300 g
15 cm 8 400 g
20 cm 12 500 g
25 cm 20 750 g
30 cm 28 1 kg
35 cm 36 1,5 kg

Beräkna bitar och marsipan/sockerpasta till fyrkantiga tårtor

Storlek tårta Antal bitar Mängd
10 x 10 cm 5 300 g
15 x 15 cm 10 400 g
20 x 20 cm 16 600 g
25 x 25 cm 24 800 g
30 x 30 cm 34 1,1 kg
35 x 35 cm 44 1,5 kg
40 x 30 cm (långpanna) 45 1,7 kg

Beräkna mängd marsipan och antal tårtbitar
Visa hela svaret

Vad ska man ha under Sockerpastan?

Kan man lägga marsipan eller sockerpasta direkt på grädde?

Kan man lägga marsipan eller sockerpasta direkt på grädde?

Nej. Man bör undvika att lägga marsipan och sugarpaste direkt på grädde. Faktum är att man bör undvika att pastan kommer i kontakt med grädde överhuvudtaget, eftersom sockret i pastan får vasslen i grädden att släppa vilket gör att tårtan blir fuktig betydligt fortare.

 • Det bästa är att man lägger tårtbotten högst upp under pastan.
 • Vill man göra en kupol med grädde kan man göra det under tårtbotten.
 • Sen bör man slå en smörkräm runt om tårtan för att undvika att pastan kommer i kontakt med ev.
 • Gräddfyllning.
 • Ofta måste man kanske av tidsskäl göra tårtan dagen innan den skall ätas och för att den skall hålla och inte bli fuktig bör man lägga en under /.

Ytterligare ett tips för att inte tårtan skall fukta upp så snabbt är att inte förvara den i alltför kallt kylskåp. Höj temperaturen till ca 8-10 grader istället för 4 grader. En tårta som är väldigt nedkyld och kommer ut i värmen tar väldigt lätt upp fukten från luften (varm luft binder mer fukt). Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta : Kan man lägga marsipan eller sockerpasta direkt på grädde?
Visa hela svaret

Kan man lägga på sockerpasta dagen innan?

Jag får ofta frågor om tårttillverkning. Två vanliga frågor är hur tidigt man kan förbereda dekorationerna och om man kan göra tårtan dagen innan för att inte behöva göra allt samma dag som kalaset. Här kommer några tips på när du gör de olika momenten i tårttillverkningen.

DEKORATIONER Tid: Dekorationer i sugarpaste eller marsipan kan göras långt i förväg eftersom materialet till största del innehåller socker. Utan problem kan du göra dekorationerna 2-3 veckor i förväg och det skulle säkert fungera längre i förväg också. Förvaring: Förvara dina dekorationer mörkt, dammfritt och i rumstemperatur.

På sommaren kanske rumstemperatur blir för varmt, men inte i kylskåpet och inte i solen/vid elementet kan vara en bra regel. Jag förvarar mina dekorationer i ett skafferi som är lite kallare än övriga huset men inte kylskåpskallt. De dekorationer som man vill ska torka (blommor, figurer som ska hålla formen m.m.) förvaras som de är, när de väl torkat kan man lägga dem i en burk.

 • De dekorationer som man vill ska vara lite mjuka lägger man i en tätslutande burk tills det är dags att dekorera tårtan.
 • ATT GÖRA OCH PLANERA EN TÅRTA Så här planerar jag mina tårtor.
 • DAG 1 (eller tidigare): Baka tårtbotten.
 • Låt den svalna och frys sedan in den.
 • Tårtbotten klarar sig i frysen några månader så förbered om du kan.

Ett bra recept på tårbotten hittar du här, Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Baka tårtbotten och frys in DAG 2: Ta fram tårtbotten ur frysen och dela den med en vass kniv innan den hinner tina helt. En halvtinad kaka smular inte lika mycket som en tinad kaka. Ha i fyllningen i tårtan, plasta in tårtan med plastfolie och ställ den i kylskåpet. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Fyll tårtan och förvara i kylskåp DAG 3: Spackla tårtan. Du kan använda någon typ av smörbaserad kräm eller grädde. Använder du grädde bör du fodra locket (med olja, smält smör eller ett tunnt lager smörkräm) innan du täcker tårtan så att sugarpasten eller marsipanen inte smälter när den kommer i kontakt med grädden. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Spackla tårtan Täck tårtan med sugarpaste eller marsipan. Se till att kavla ut täcket så att det är större än själva tårtan. Jobba bit för bit nedåt för att få bort luftbubblor och veck. Skär av locket längs botten när du är nöjd. En “steg för steg”-beskrivning på hur jag täcker en tårta hittar du här, Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Täck tårtan Dekorera tårtan. Jag använder oftast bara lite vanligt vatten för att fästa dekorationerna på tårtan. Det går också bra att använda kristyr eller göra egen “lim” genom att koka upp lite vatten med mycket socker i och låta det svalna. Förvara tårtan i kylskåpet utan lock eller i en tårtkartong. Ett lock över tårtan kan göra att sugarpasten eller marsipanen svettas. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Dekorera tårtan DAG 4: Ät tårtan och njut! Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Kalasdags!
Visa hela svaret

Hur arbetar man med sockerpasta?

Ja kära vänner, jag har märkt att det finns oerhört mycket frågor från er vad gäller det som behövs till att göra tårtor och dekorationer. Så därför tänkte jag göra en liten guide till er över de saker som kan vara bra att ha när man börjar. Ni kommer även att finna länkar längst ner i inlägget till flertalet steg-för-steg jag tidigare gjort.

 1. Jag har fått många förfrågningar över fler steg-för-steg och jag lovar försöka göra fler till er.
 2. Det tar dock lite tid att både tillverka, fota samt sammanställa dessa så ni får ha lite tålamod 🙂 Bli nu inte förskräckta när ni ser listan här nedanför.
 3. Självklart behöver ni inte ALLT på en gång.
 4. Det tar tid att bygga upp ett bra “lager” med saker och det blir lätt kostsamt.

Därför rekommenderar jag att satsa på färdiga paket där du får många produkter till ett bra pris. Jag kan så klart inte tipsa om precis allt som finns på marknaden. Då skulle detta inlägg aldrig ta slut. Men det jag kan tipsa om just nu är det ni kan behöva som blir ett slags grundutbud och som ni kommer långt med.

 1. Ni hittar länkar till flertalet butiker längre ner i detta inlägg och jag kan tipsa er om att kolla runt och se vad ni hittar som passar just er.
 2. Många av produkterna jag tipsar om i detta inlägg är det jag själv startade med och som jag funnit oerhört användbara.
 3. Samtliga saker har jag använt till det mesta jag gjort.

Jag vill passa på och tipsa om en ny e-butik som kommer slå upp portarna inom kort (tror redan nästa vecka). Den heter TANT FONDANT och flera av produkterna ni finner tips på nedan går att köpa där. Om länkarna ej funkar för tillfället så beror det på att sidan är under uppbyggnad men den kommer funka inom kort då butiken öppnar. Jag kan glädja er som är nybörjare att Tant Fondant kommer ha många startpaket för nybörjare och det hurrar vi så klart för!!! Då kör vi!!! – Sockerpasta (sugarpaste) är en massa som är lik marsipan.

Den används för att täcka tårtor och göra dekorationer med. Spn är fri från gluten, mjölkprodukter, mandel och nötter samt ägg vilket gör den mycket allergivänlig. Läs dock alltid innehållsförteckningen på den sort du använder då ingredienserna kan skilja sig och undantag alltid finns. Det finns det många sorter av sugarpaste och smaken är som baken vad gäller hur man tycker om att arbeta med dem.

Mitt råd är att testa olika och hitta den man själv tycker mest om att arbeta med. Jag har gått igenom många olika märken men kommit fram till att min absoluta favorit är Wiltons sugarpaste. Den använder jag både till att modellera, täcka tårtan med samt göra blommor av. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Produkten hittar du HÄR, Om du inte vill eller har möjlighet att köpa färdig SP så kan du göra det med hjälp av recepten här nedan: Hur man gör egen MMF: MMF betyder marschmallowfondant och är något man kan göra själv. Du behöver: 5 dl marshmallows, hårt packade (ca 300 g) 2 msk vatten 1 msk matolja 7 – 9 dl florsocker Mät upp 5 dl marshmallows, packa dem ganska hårt i decilitermåttet.

Det funkar bra med vilket märke av marschmallows som helst. Lägg dem i en skål och häll på vattnet och oljan. Smält i micron i en minut och ta sedan ut dem för att kolla. Om inte allt är smält sätter man in dem i micron igen, fast i 10 sekundersintervaller. De bränns lätt i micron så var försiktig! Det får inte vara några klumpar kvar utan det ska vara en jämn och fin vit massa.

Häll upp allt florsocker, börja med 7-8 dl, på en torr bänk eller bord. Forma en grop i mitten och häll ut marshmallowsen i gropen. Ta hjälp av en slickepott eller stekspade el liknande och arbeta in florsockret i degen. Det här är väldigt kletigt och om du känner att du vill ta hjälp av händerna kan det vara bra att olja in dem med matolja/rapsolja innan, då fastnar inte degen lika lätt! Degen ska vara som ett kletigt tuggummi när den är klar, dvs den ska inte kännas mjuk och härlig.

 1. Oroa dig inte för att den känns för kletig för den ligger till sig och då är det bättre att den är för kletig så den inte blir för torr sen! Plasta in den ordentligt, lägg sedan i en tät burk med lock och ställ in i skafferiet över natten.
 2. Den ska ej stå i kyl! Om den skulle kännas för kletig dagen efter kan man ha i mer florsocker! Skulle den däremot kännas torr och hård kan man mjuka upp den några få sekunder i micron.

När det är dags att kavla ut den eller använda den till dekorationer kan det vara bra att använda Maizena eller potatismjöl på bänken eller bordet för att den inte ska fastna. Den kletar och fastnar väldigt lätt. Kavla ut den tunnt men inte för tunnt för då spricker den lätt, men inte heller för tjockt, 2-4 mm är lagom.

Hur man gör egen SP: Den här mängden räcker att täcka en stor tårta på 24-26 cm i diameter, inklusive dekorationer: 1 msk gelatin 0,6 dl kallt vatten 1,25dl flytande glukos eller ljus sirap (glukos finns på apoteket). För riktigt kritvit sp; använd glukos!! 1 msk glycerol (finns på apoteket) 2 msk matolja eller kokosfett 900-1000 g florsocker 2-3 droppar smak och färg, om man så önskar Blanda gelatinet och det kalla vattnet.

Låt stå tills det tjocknat. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt sirapen och glycerolen, blanda väl. Rör i det vegetabiliska fettet och dra bort från värmen. Tillsätt eventuellt smak och färg. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.

Häll hälften av florsockret i en skål och häll i den fingervarma blandning. Blanda väl. Tillsätt successivt resten av florsockret och blanda tills kladdigheten minskar. Det är dock viktigt att inte tillsätta för mycket florsocker, sätter man för mycket florsocker blir sp:n för torr och skör och svår att kavla.

Så lämna sp:n lite kladdig och om det behövs kan du i stället tillsätta mera florsocker vid utkavlingen. Plasta in sp:n väl i färskfolie och förvara i lufttät ask i rumstemperatur (sp går också bra att frysa). Den får gärna vila ett dygn innan du använder den.

Sen när det är dags att kavla ut den knådar du den mjuk och tillsätter eventuellt florsocker. Enklast kavlar du på oljat eller florsockrat silikon-/plastunderlag. Och kom ihåg att spackla tårtan med smörkräm eller motsvarande eller, om du vill spackla med grädde, fodra sp:n med olja eller smält smör innan du lägger den på tårtan! – Flowerpaste är en mycket elastisk pasta som går att kavla mycket tunt och den torkar snabbt.

Den är i första hand tänkt att användas till sk sugarflowers, sockerblommor, som man binder upp på ståltråd men kan även användas för draperingar och tygimitationer. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Då tar vi nästa avsnitt med sådant som du behöver för att dekorera samt göra tårtan så där extra tjusig: – Pastafärger använder man till att färga in sugarpaste och marsipan. Du kan även använda det till att färga frosting, smörkräm och grädde samt macarons.

 1. Det är väldigt dryga färger och du kan uppnå flera olika nyanser beroende hur mycket av färgen du använder.
 2. När du färgar in din sp eller marsipan ska du tänka på att inte ta för mycket av färgen.
 3. Du börjar med att doppa tex en tandpetare i färgen och drar sedan av den mot materialet du ska färga.
 4. Nåda sedan in färgen ordentligt så att degen blir jämnt färgad.

Vill du ha starkare färg så tar du helt enkelt lite mer med en ny tandpetare. Till skillnad mot karamellfärg som är flytande så är pastafärg mer geleartad i sin konsistens och som sagt betydligt drygare. Medan du får hälla ner en halv burk av karamellfärgen så behöver oftast bara en nålsudd med pastafärg.

Använder du karamellfärg för att färga din sp eller marsipan så får du också räkna med att degen kommer bli både kladdig och svårarbetad. Mina favoriter vad gäller färger är Wilton och Squires Kitchen som jag anser håller mycket bra kvalité. Börja med att köpa ett flerpack färger så du har en bas. Grundfärgerna är bra att ha och sedan kan du komplettera allt eftersom.

Det går bra att blanda olika färger för att få fram andra nyanser än de du köper. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Pastafärg Squires Kitchen. Produkten finner du HÄR, Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Pastafärg Wilton. Produkten finner du HÄR, – Pulverfärg använder du när du dekorerar tårtor och bakverk och vill ge dem vackra pärlemoeffekter och färgskiftningar. Jag använder det mycket till blommor. Pulverfärgerna är ätbara, har lång hållbarhet och är dryga. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta – Modelleringsverktyg kan man inte få för många av. Jag rekommenderar att börja med ett kit som innehåller flera verktyg, snarare än att köpa dem var och en för sig. När du sedan har kommit en bit på vägen och vill lära dig ännu mer så kan du köpa in den styckvis beroende på vad du ska ha dem till. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Modelleringsverktyg 6 delar, JEM. Produkten hittar du HÄR, Jag ska försöka göra en guide till vad du kan använda de olika verktygen till. Det är många som velat ha en sådan så håll koll framöver så dyker den upp! Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Modelleringsverktyg Wilton, 10 delar. Produkten hittar du HÄR. Vill du veta hur dessa verktygen används så hittar du en manual för det HÄR, – Penslar är alltid bra att ha. Jag använder dem till massor av saker som tex lägga på dust och glitter, skugga, måla på dekorationer och tårtan, Brusch Embroidery, pensla på vatten när dekorationer ska fästas samt mycket mer. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Produkten hittar du HÄR, – Smoother och tårtskrapa är två verktyg som jag inte skulle klara mig utan. För dig som arbetar med marsipan och sugarpaste är dessa verktyg både bra och viktiga. Smoothern arbetar du med när själva täcket på tårtan ska bli platt, rakt och fint.

Hur man gör det kan du lära dig genom att ta en titt på videon HÄR, Sen är det bara till att öva, öva och ÖVA!!! Tårtskrapan använder du för att skrapa av överflödig smörkräm eller grädde. På detta sätt blir tårtan jämnare. Tänk på att det är underarbetet på tårtan som är viktigast för hur rak och jämn den blir.

När man lägger på ett lager med smörkräm runt och på tårtan så kallar man det för att “spackla”. Tips på hur man gör det kan du hitta HÄR, Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Produkten hittar du HÄR, Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Tårtskrapa. Produkten hittar du HÄR, – Paletter är bra att ha, funkar utmärkt till att använda när smörkrämen eller grädden ska läggas på. Jag har flera storlekar, både raka och vinklade och jag använder dem jämt! Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Produkten hittar du HÄR, – Blomstansar är väldigt bra att ha för den som vill göra vackra dekorationer i form av blommor. Man kan köpa många av stansarna både i enstyck och i flerpack och det finns en väldigt stor mängd med olika blommor. För den som vill ha många stansar på en gång så råder jag dig till att köpa ett startkit. Kitet hittar du HÄR. Det innehåller 26 olika delar och blommor som bla kallor, hortenstia, ros, prästkrage mfl. Mycket bra att ha och jag garanterar dig många kvällar sittandes med blomtillverkning tills ögonen går i kors! Ska du göra blommor så behöver du även en Formdyna som du kan forma dina blommor på/i. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Produkten hittar du HÄR, – Ett set med tyllar (används till spritsning) kan också vara bra att ha. Jag använder dem inte bara till spritsning utan även till att göra olika delar till mina tårtdekorationer. Genom att vända spritsen så att baksidan ligger neråt så kan jag tex stansa ut däck och andra små runda detaljer.

Det gäller till att tänka utanför boxen mina vänner! Spritsning används ofta på tårtor och det finns oerhört många vackra tekniker. Ett tips är att söka på Youtube där det finns mängder med manualer på hur man gör och vad man ska använda. Du kan ju dessutom göra vackra cupcakes med läcker spritsning och det är ju aldrig fel.

Saker med många användningsområden tycker vi om!! Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Tyllset från Wilton.22 tyllar. Produkten finner du HÄR, – Bakformar är också bra att ha så klart. Ska du göra fina höga bottnar så behöver du ett bra recept vilket du finner HÄR, Du behöver även bra bakformar! Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Wiltons bakformar, 4 st. Mått: 20, 25, 30, 35 cm i diameter. Produkten finner du HÄR, -Kavel är viktigt att ha. Framför allt en bra sådan. Jag rekommenderar en större kavel antingen i plast eller i marmor. Ska du kavla ut stora lock i marsipan eller sugarpaste så behöver du en kavel som är ordentlig. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Fondantkavel 50 cm. Produkten finner du HÄR, Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Liten fondantkavel, 23 cm. Produkten hittar du HÄR, För den som är villig att lägga lite mer pengar så kan jag tipsa om den här: Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Det är ett dekorationsset på 48 delar som innehåller bla kavel, formdyna, blomtillverkningstillbehör, smoother, verktygsset, penselset och mycket mer. Produkten hittar du HÄR, -Länkar till baktillbehörsbutiker www.lyckasmedmat.se www.strosselannat.se www.tartdecor.se www.slojddetaljer.se www.kakburken.se www.kakbutiken.se -Vill du lära dig mer? Då hittar du några användbara steg-för-steg här: Miniconverse: Hur man quiltar en tårta (rutmönster): Hur man gör frills (volanger): Hur man gör rosor: Hur man gör vackert mönster med strössel; Hur man gör egen form till sp-figurer: Hur man gör en enkel och vacker blomma i flera lager: Hur man gör honungsbin i sugarpaste: Hur man modellerar en söt nalle: Hur man gör en söt julgran av sugarpaste: Julstjärna i sugarpaste: Hur man modellerar en kalla (blomma): Hur man gör brusch embroidery (ett slags spetsmönster): Hur man gör en tårta med “hemlighet” (hålrum att fylla med tex godis): Hur man gör sockerflarn (sockerdekorationer som ser ut som glas): Hur man gör en bebis av maripan eller sugarpaste: Jag hoppas denna guide har hjälpt er lite på vägen.

 1. Ommer jag på mer så kommer jag skriva in det i detta inlägg så att allt ligger samlat.
 2. Undrar du något som du tror att jag kan svara på, eller om du vill se någon speciell guide här så skriv gärna en rad i fältet nedan! Uppdatering 1/7-14: Nu finns det bra Nybörjarkit med massor av bra verktyg hos Tant Fondant!!! Klicka HÄR så kommer du direkt dit!!! PS; ni vet väl att Stheavenstreet även finns på FB? Klicka HÄR så kommer du direkt dit! Där kan du ta del av bla tävlingar samt mängder av inspirationsbilder och annat kul.

Caroline – http//:stheavenstreet.blogspot.com –
Visa hela svaret

Hur tjock ska sockerpasta vara?

Att täcka en tårta med sugarpaste (sp) – Kavla alltid ut locket så det är större än själva tårtan. Jag kavlar ut alla min lock på Maizena majsstärkelse som finns bland mjölprodukterna i mataffären. Det gör så att locket inte fastnar i underlaget. Kavla inte för tunt, locket ska vara 3-4 mm tjockt dels för att inte skavanker ska synas igenom och dels för att du lättare ska kunna sträcka ut sp’n utan att den spricker. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Sedan använder jag min smoother med ett jämt tryck över tårtan för att jämna till ytan och få bort ev luftbubblor under locket Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Nu börjar processen att försöka få bort alla veck runt tårtan och då “smeker” jag översta delen av tårtans kant runt, runt, runt lite i taget. (Det underlättar att ha tårtan på en snurrplatta) Lättast är att vara lätt på handen och använda lillfingret så att säga och jobba sig neråt. Skulle det bli veck är det bara att försiktigt lyfta sp’n och “smeka” undan dem Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta När tårans kanter är släta och fina brukar jag använda smoothern igen och forma kanterna raka och fina genom att trycka med ett bestämt tryck och hålla emot med handen på motsatt sida Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Nu är det dags att skära bort överflödet av sp’n. Använd en vass kniv och skär så nära intill tårtan det går. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Tillsist är det bara att att försiktigt ta bort den överflödiga sp’n Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Skulle det behövas så kan du nu med hjälp av kniven eller smoothern jämna till sp’n längst med kanten. Den här gången blev resultatet bra så jag behöver inte göra det. Nu är det dags för det roliga, DEKORERINGEN Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta Kommentarer Svar: Hej och tack så mycket!!!Man brukar säga att det beräknas ca 500 gram sockerpasta/normalstor tårta och då räcker det oftast till lite dekorering. Mvh Linda Linda Runn Svar: Hej, och tack så jättemycket! Jag skulle baka bottnar och förbereda ev fyllningar på fredagen, monter ihop tårtan på lördag, spackla, täcka och dekorera den på söndag Eller om du har tid på måndag.

Om du inte använder ballina sp och spacklar tårtan med grädde behöver den fodras med olja. Ta en neutral olja och smeta på locket innan du vänder den över tårtan. Stort lycka till! Mvh Linda Linda Runn Svar: Det går jättebra med raps eller matolja. Mvh Linda Linda Runn Svar: Men TACK!!! Det är viktigt att ingen frukt/bärmousse eller marsanfyllning kommer i kontakt med sp´n då smälter den garanterat.

Spacklade du tårtan med grädde eller smörcreme? Om du spacklar med grädde måste sp´n innehålla gelatin, gör den inte det måste du fodra sp´n med en fet barriär. Lättast är att pensla ut en smaklös olja på locket innan du vänder det mot grädden. Lycka till nästa gång! Kramar Linda Linda Runn Svar: Hej! Vad roligt att du hittade min blogg.

Jag beställer min sockerpasta och pastafärger bl.a. från tartdecor.se. Ballinas vanilj sockerpasta gillar jag bäst. Det går att färga med karamellfärger men då ska du vara försiktig så det inte blir för blött. Lycka till! Med vänlig hälsning, Linda Linda Runn Svar: Fyll den gärna med en mousse. Finns massor av olika här under fliken recept-tårtfyllningar.

Det är gott med någon chokladganache till. Med vänlig hälsning, Linda Linda Runn Trackback
Visa hela svaret

Hur stor tårta till 40 pers?

Måttabell. Tabellen är beräknad för en tårta som är ca 7-8 cm hög. Långpannetårta 42 x 30 cm = 40 -45 bitar. Beräkna minst 1,5 kg med sugarpaste till en långpannetårta.
Visa hela svaret

Varför får man sprickor i sockerpasta?

Vad kan jag göra om sockerpastan spricker? – Om man har en sockerpasta som vill spricka så kan man tillsätta lite olja. Viktigt att man inte tar för mycket, arbeta in lite olja åt gången. Använd en olja utan smak. Har man problem med att sockerpastan spricker när den hänger över kanten på tårtan kan detta bero på att man inte kavlat den tillräckligt tunt.
Visa hela svaret

Hur länge klarar sig sockerpasta i kylen?

Hur länge håller sugarpasten om den är öppnad?

Hur länge håller sugarpasten om den är öppnad?

Problemet är inte att den blir gammal utan att den torkar. Antingen kan man förvara den i dubbla plastpåsar som sedan läggs i en burk i rumstemperatur så kan den hålla i några veckor. Det bästa är att frysa ner den då håller den betydligt längre än bäst före datum.

 1. Låt den gärna tina långsamt i kylskåp.
 2. Sockerpastan innehåller ju så mycket socker vilket är konserveringsmedel i sig självt.
 3. Så länge den är mjuk att jobba med och smakar bra så är det inget problem att använda den.
 4. Sockerpasta som man färgat in och knådat är känsligare eftersom man har knådat in bakterier.

I rumstemperatur kan den hålla 1-2 veckor men det är bättre att frysa den för att undvika att den jäser. Lukta på den innan du använder den så den inte luktar dåligt. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta : Hur länge håller sugarpasten om den är öppnad?
Visa hela svaret

Vilken är den bästa Sockerpastan?

Bästa sockerpastan hittar du här – Snabba leveranser

Bästa sockerpastan hittar du här – Snabba leveranser

Bästa sockerpastan är, Det säger vi inte för att det är vår egen utan den är extraordinärt bra när det kommer till både smak och funktion. Det finns en mängd olika märken och kvalitéer på sockerpasta. Många innehåller även stärkelse, vilket försämrar kvalitén.

 • Den typen av sockerpasta torkar för snabbt och spricker lätt.
 • Är synnerligen elastisk, slät och lätt att kavla.
 • Och den spricker ej.
 • Tack vare att den är så lättkavlad är den bra för nybörjaren som kanske inte är så van.
 • Går också bra att kavla tunt utan att spricka, om man nu vill det.
 • Har du inte testat vår sockerpasta än så gör det! Det är definitivt värt ett försök.och vi levererar snabbt! Dessutom smakar vår sockerpasta riktigt gott med en mild vaniljsmak.

Klicka på bilden för att komma direkt till : Bästa sockerpastan hittar du här – Snabba leveranser
Visa hela svaret

Hur får man sockerpasta att stelna?

Att använda utstickare Ett enkelt sätt att skapa snygga detaljer med sockerpasta är att köpa utstickare. De kan liknas med pepparkaksformar som används för att få ut färdiga figurer av den utkavlade sockerpastan. Även om dessa utstickare främst just säljs i samband med sockerpasta eller så går det precis lika bra att använda för just ett lite roligare pepparkaksbak.

Varför inte bjuda på bokstäver och dödskallar till jul istället för hjärtan och pepparkaksgubbar? Ett problem som många stöter på när man jobbar med dessa utstickare är att pastan fastnar i själva mallen. Ett sätt att få ut de färdiga modellerna är att använda och skära loss den. Ett pilljobb men i alla fall säkrare än att slå utstickaren hårt mot bordet i hopp om att det ska lossna.

En lösning som Ulrika Ahlström (blogg.mama.nu/bakverkochfikastunder) skriver om på sin blogg är att ta en liten “paus” och låta sockerpastan stelna efter utbakning. När den är utkavlad (tunt) väntar man ca 10 minuter eftersom pastan då stelnar något. Med tanke på att luften gör att pastan stelnar snabbast på översidan kan man vända på den ibland under dessa minuter.

Därefter är det betydligt enklare att få utstickarna att göra sitt jobb effektivt och snyggt. De som har större bitar utkavlade kan få det lite småknepigt att vända på pastan. Man får komma ihåg att den bara är en knapp millimeter tjock. Ett tips är att använda en stor kockkniv då dessa lätt kan “skäras” in under pastan och sedan har sådan bredd att lite större delar av den utkavlade pastan följer med upp innan den ska vändas.

När alla bokstäver, stjärnor eller gubbar är utstansade kan man lägga dem för att “stelna” ytterligare 20 minuter. De har då stelnat så pass mycket att de är lätta att hantera och kan läggas på tårtan. Om bokstäverna önskas vara riktigt stela och hårda behöver man göra dem ett dygn före så att de hinner stelna rejält.
Visa hela svaret

Hur länge håller sig figurer i sockerpasta?

Hur Förvara och hur lång hållbarhet har sockerpastan? – Den vita sockerpastan håller sig bra i cirka 6-18 månader efter inköpsdatum och färgad sockerpasta i cirka 3-8 månader. Detta gäller även för förpackningar som du redan har öppnat om du plastar in dem ordentligt eller helst vakuumförpacka den.

Sätt sedan ned din sockerpasta i en burk med ett tätt lock. Du kan förvara sockerpastan i rumstemperatur men håll den borta från direkt solljus och platser där temperaturen skiftar mycket. Din färdiga tårta förvarar du i kylen, men täck den ej med plast då det bildas kondens som smälter din sockerpasta.

Se istället till att din tårta står så fritt som möjligt med mycket plats omkring sig i kylskåpet. Problemet med sockerpasta är ofta inte att den blir gammal utan att den torkar. Det bästa när du ska förvara din sockerpasta är att förvara den i lufttätt vakuum, lägg in sockerpastan i en vakuumpåse och använd en vakuummaskin för att se till att påsen är lufttätt.

Du kan också linda in sockerpastan i plastfolie. Om du vill att din sockerpasta ska hålla länge, är det bästa att frysa den. Då kommer den hålla betydligt längre än bäst före datum. I och med att sockerpastan innehåller så mycket socker som är konserveringsmedel i sig självt, kommer den hålla så länge den är mjuk att jobba med och smakar bra.

Om du själv har färgat sockerpastan kommer den vara känsligare eftersom du har knådat in bakterier. Färgad sockerpasta kan hålla 1-2 veckor i rumstemperatur men det är mycket bättre att frysa den för att undvika att den jäser. Ett tips är ett lukta på den innan du använder sockerpastan så den inte luktar dåligt.
Visa hela svaret

Hur förvarar man tårta med sockerpasta?

Hur jag förvarar tårtor När jag täcker tårta med socker pasta förvarar jag den i kylskåpet. Man kan lägga den i en tårtkartong men aldrig täcka den med plastpåse då tårta inte kan andas. Inte heller i en förvaringsbox för tårtor eftersom sugarpaste smälter och kan bli rinning.

 1. Dekoration på tårtan lägger jag direkt i samband med leverans eller direkt innan tårtan ska ätas.
 2. Om tårta står flera dagar i kylskåpet kan sockerpasta också ändra sin utseende då den inte blir lika len och snygg.
 3. Det är kondens som bildas och fukt från tårtfyllningar som påverkar sugarpaste.
 4. Min sons födelsedagstårta hel dekorerad fick stå ute på balkongen en hel natt.

Tårtan fick ingen plats i kylskåpet eftersom den var på ställningen. Det var jätte kalt, ca 0gr och tårtan klarade sig fantastisk. Först när jag kollade på bilder märkte jag att faktiskt Yoda figurer fick skador speciellt i ansiktet. Så ätbara socker figurer förvarar man bäst i rumstemperatur.

 1. Utan fukt klarar dem sig i typ evighet.
 2. Skicka mig jätte järna länkar till liknande poster då kan jag uppdatera den här inlägg gännom att länka till er,
 3. Att förvara tårta i kylskåpet Skära tårta Födelsedagstårta Barnkalas tårta Dem två sista bilder visar två tårtor med olika smaker som kommer att dekoreras med bokstäver och annat och att staplas på varandra,

Min Aladdin eller Prins Ali födelsedagstårta är våningstårta. : Hur jag förvarar tårtor
Visa hela svaret

Hur får man sockerpasta mjuk?

Sugarpaste – Information Denna massa kallas även för sockermassa, dekormassa, rolled fondant och sockerpasta.Bra att täcka tårtan med. Går även att modellera med, men stora figurer kan sjunka ihop! Bäst-före-datum Livsmedel har minst 1 månads hållbarhet räknat från inköpsdatum.

Vid kortare hållbarhet framgår bäst-före datumet både i produktnamnet och produktbeskrivningen. Vid kort hållbarhet säljs produkten till reducerat pris. Tänk på att att bäst-före-datumet endast är en rekommendation. Sugarpaste – Olika konsistenser Olika märken sugarpaste har olika konsistens, det vill säga en del är mycket mjuka och andra kan vara hårdare.

Vissa är även smuliga. Olika nyanser av ett och samma märke kan också ha olika konsistens. Detta beror på att olika sugarpaste består av olika ingredienser. Sugarpaste påverkas även av kyla (är det kallt ute, har du kalla händer), värme (är det soligt ute, har du precis bakat i köket, har du varma händer), luftfuktighet samt torra händer.

Många saker påverkar en sugarpaste konsistens. Detta innebär att olika sorters sugarpaste måste bearbetas olika innan användning, hur man bearbetar sin massa kan vara olika från gång till gång eftersom den påverkas bl.a. av värme och kyla. När det kommer till mörka färger, så är de oftast mjukare i konsistensen eftersom det kräver mer färgämnen för att erhålla den mörka nyansen.

Sugarpaste – Förberedning och bearbetning All sugarpaste påverkas av väder och temperaturer. Vid kyla så blir sugarpaste hård, och i värme blir den mjuk. En sugarpaste som har en mycket stark eller mörk färg, samt sugarpaste som innehåller choklad kan bli extremt mjuka av värme.

Det kan till exempel vara värme som överförs från händerna när man bearbetar produkten, eller värmen i det rum man befinner sig i. Om en sugarpaste blir alldeles för mjuk att jobba med kan man kyla ner den några minuter i ett kylskåp, man kan även tillföra CMC för att göra den mer stabil. En sugarpaste som har en ljus färg kan bli mycket hård när det är kallt, vissa märken kan även bli smuliga.T.ex.

när det är vinter och kyligt ute. Om en sugarpaste blir alldeles för hård att jobba med kan man värma den några sekunder i mikron innan man börja bearbeta den. Det går även att tillföra lite fett i massan (margarin eller smör). Sugarpaste – Förvaring

Väl försluten (gärna dubbla plastpåsar) Rumstemperatur Mörkt

Sugarpaste – Att täcka en tårta Fodra tårtan innan tårtlocket läggs på, annars finns det risk för att tårtan börjar “svettas”. Observera att grädde inte bör komma i direkt kontakt med sugarpaste. Fodra med smörkräm eller liknande. Knåda massan smidig innan den kavlas ut. Täck därefter tårtan. : Sugarpaste – Information
Visa hela svaret

Kan man blanda sockerpasta?

Det används som marsipan, men innehåller ingen mandel. Materialet är mer lätthanterligt och betydligt mer elastiskt jämfört med marsipan. Smaken är dock söt, så är man inte allergiker kan man med fördel blanda ut den med marsipan 50/50.
Visa hela svaret

När ska man lägga ihop tårtan?

Vanligtvis gör man tårtan dagen innan servering. Men det är många som gör den redan två dagar före. Det man bör tänka på är att gräddfyllningen i tårtan håller kortare tid efteråt, helt logiskt. En färdig tårta som hålls kyld kan hålla i 4-5 dagar utan problem. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta
Visa hela svaret

Hur förvarar man figurer i sockerpasta?

Det bästa är att förvara dem mörkt i en plastpåse för att skydda dem från damm och solljus. De skall inte förvaras i kyl då de kan bli fuktiga och kladdiga.
Visa hela svaret

Vad är skillnaden mellan fondant och sockerpasta?

Vad är det för skillnad på marsipan och sugarpaste?

Vad är det för skillnad på marsipan och sugarpaste?

Det korta svaret är att skillnaden är mandeln. Någon har sagt att, eller sockerpasta som vi säger på svenska är fast utan mandel. Och det är nog det man kan beskriva det som. Det är en pasta av socker i olika varianter och fett. Den innehåller också gelatin, vilket marsipan inte gör.

Funktionen är densamma om man jämför sockerpastan med kavlingsmarsipan. Marsipan man köper ute i handeln är vanligtvis inte kavlingsmarsipan utan bara marsipan, rätt och slätt. Kavlingsmarsipan har den egenskapen att den är betydligt mer elastisk än vanlig marsipan, vilket gör att den inte spricker när man kavlar ut den.

Vi får ofta frågan vilken som är lättast att jobba med – sockerpasta eller marsipan. Men om vi jämför sockerpastan med den kavelmarsipan som vi har i butiken så är det ingen skillnad i funktion. Det som avgör ditt beslut vad du skall använda, är dels vad du önskar att det skall smaka.

 • Vill du absolut att det skall smaka marsipan så är ju svaret givet.
 • Är du däremot ute efter något som är mer allergivänligt så är sockerpastan ett bra val eftersom den oftast inte innehåller varken mandel eller nötter, vissa pastor kan dock innehålla spår av mandel.
 • Är helt mandel och nötfri.
 • När det gäller färgåtergivningen så har sockerpastan en klar fördel.

Eftersom den är vit i basen blir färgen bättre om man färgar in den med någon pastafärg. Man kommer alltid att ha kvar gultonerna i marsipan vilket gör att t ex blått inte blir helt blått utan drar något åt det turkosa hållet. Hur Mycket Sockerpasta För Att Täcka En Tårta : Vad är det för skillnad på marsipan och sugarpaste?
Visa hela svaret

Hur får man sockerpasta att stelna?

Att använda utstickare Ett enkelt sätt att skapa snygga detaljer med sockerpasta är att köpa utstickare. De kan liknas med pepparkaksformar som används för att få ut färdiga figurer av den utkavlade sockerpastan. Även om dessa utstickare främst just säljs i samband med sockerpasta eller så går det precis lika bra att använda för just ett lite roligare pepparkaksbak.

 • Varför inte bjuda på bokstäver och dödskallar till jul istället för hjärtan och pepparkaksgubbar? Ett problem som många stöter på när man jobbar med dessa utstickare är att pastan fastnar i själva mallen.
 • Ett sätt att få ut de färdiga modellerna är att använda och skära loss den.
 • Ett pilljobb men i alla fall säkrare än att slå utstickaren hårt mot bordet i hopp om att det ska lossna.

En lösning som Ulrika Ahlström (blogg.mama.nu/bakverkochfikastunder) skriver om på sin blogg är att ta en liten “paus” och låta sockerpastan stelna efter utbakning. När den är utkavlad (tunt) väntar man ca 10 minuter eftersom pastan då stelnar något. Med tanke på att luften gör att pastan stelnar snabbast på översidan kan man vända på den ibland under dessa minuter.

Därefter är det betydligt enklare att få utstickarna att göra sitt jobb effektivt och snyggt. De som har större bitar utkavlade kan få det lite småknepigt att vända på pastan. Man får komma ihåg att den bara är en knapp millimeter tjock. Ett tips är att använda en stor kockkniv då dessa lätt kan “skäras” in under pastan och sedan har sådan bredd att lite större delar av den utkavlade pastan följer med upp innan den ska vändas.

När alla bokstäver, stjärnor eller gubbar är utstansade kan man lägga dem för att “stelna” ytterligare 20 minuter. De har då stelnat så pass mycket att de är lätta att hantera och kan läggas på tårtan. Om bokstäverna önskas vara riktigt stela och hårda behöver man göra dem ett dygn före så att de hinner stelna rejält.
Visa hela svaret

Varför får man sprickor i sockerpasta?

Vad kan jag göra om sockerpastan spricker? – Om man har en sockerpasta som vill spricka så kan man tillsätta lite olja. Viktigt att man inte tar för mycket, arbeta in lite olja åt gången. Använd en olja utan smak. Har man problem med att sockerpastan spricker när den hänger över kanten på tårtan kan detta bero på att man inte kavlat den tillräckligt tunt.
Visa hela svaret

Hur får man sockerpasta mjuk?

Sugarpaste – Information Denna massa kallas även för sockermassa, dekormassa, rolled fondant och sockerpasta.Bra att täcka tårtan med. Går även att modellera med, men stora figurer kan sjunka ihop! Bäst-före-datum Livsmedel har minst 1 månads hållbarhet räknat från inköpsdatum.

Vid kortare hållbarhet framgår bäst-före datumet både i produktnamnet och produktbeskrivningen. Vid kort hållbarhet säljs produkten till reducerat pris. Tänk på att att bäst-före-datumet endast är en rekommendation. Sugarpaste – Olika konsistenser Olika märken sugarpaste har olika konsistens, det vill säga en del är mycket mjuka och andra kan vara hårdare.

Vissa är även smuliga. Olika nyanser av ett och samma märke kan också ha olika konsistens. Detta beror på att olika sugarpaste består av olika ingredienser. Sugarpaste påverkas även av kyla (är det kallt ute, har du kalla händer), värme (är det soligt ute, har du precis bakat i köket, har du varma händer), luftfuktighet samt torra händer.

 1. Många saker påverkar en sugarpaste konsistens.
 2. Detta innebär att olika sorters sugarpaste måste bearbetas olika innan användning, hur man bearbetar sin massa kan vara olika från gång till gång eftersom den påverkas bl.a.
 3. Av värme och kyla.
 4. När det kommer till mörka färger, så är de oftast mjukare i konsistensen eftersom det kräver mer färgämnen för att erhålla den mörka nyansen.

Sugarpaste – Förberedning och bearbetning All sugarpaste påverkas av väder och temperaturer. Vid kyla så blir sugarpaste hård, och i värme blir den mjuk. En sugarpaste som har en mycket stark eller mörk färg, samt sugarpaste som innehåller choklad kan bli extremt mjuka av värme.

 • Det kan till exempel vara värme som överförs från händerna när man bearbetar produkten, eller värmen i det rum man befinner sig i.
 • Om en sugarpaste blir alldeles för mjuk att jobba med kan man kyla ner den några minuter i ett kylskåp, man kan även tillföra CMC för att göra den mer stabil.
 • En sugarpaste som har en ljus färg kan bli mycket hård när det är kallt, vissa märken kan även bli smuliga.T.ex.

när det är vinter och kyligt ute. Om en sugarpaste blir alldeles för hård att jobba med kan man värma den några sekunder i mikron innan man börja bearbeta den. Det går även att tillföra lite fett i massan (margarin eller smör). Sugarpaste – Förvaring

Väl försluten (gärna dubbla plastpåsar) Rumstemperatur Mörkt

Sugarpaste – Att täcka en tårta Fodra tårtan innan tårtlocket läggs på, annars finns det risk för att tårtan börjar “svettas”. Observera att grädde inte bör komma i direkt kontakt med sugarpaste. Fodra med smörkräm eller liknande. Knåda massan smidig innan den kavlas ut. Täck därefter tårtan. : Sugarpaste – Information
Visa hela svaret