Hur Testar Man Äkta Honung?


Hur Testar Man Äkta Honung
Kolla om din honung är äkta – En bra start är att läsa på etiketten. Den enda ingrediensen ska vara honung, och välj svenskt och närodlat så gott det går. Genom att stötta svenska biodlare gör vi den svenska naturen en tjänst, och fusket är mer utbrett bland stora varumärken som köper in honung från underleverantörer och inte kan garantera honungens ursprung och äkthet.

Men tänk på att etiketten inte avslöjar alla sätt som honungen kan vara manipulerad. Flera socker- och stärkelsetillsatser kan bara upptäckas med särskilda verktyg i ett lab. Några tecken på att din honung inte är äkta vara är om den skummar, skiktar sig, har klumpar i sig (att honung kristalliserar sig är däremot normalt) eller är väldigt rinnig.

Källa: Testafakta, Times of India, Ica, Kurera, Allt om honung Foto: Thinkstock
Visa hela svaret

Hur vet man om honung är opastöriserad?

Hur Testar Man Äkta Honung Rå honung eller Raw honung kallas ibland honung som inte värms över kupvärme (värmen som är i bikupan ), cirka 35°C. Men man ska vara medveten om att så produceras merparten av svensk honung. Det är främst inom den storskaliga “honungsförädlingen” som pastörisering av honung förekommer.

Skonsam behandling utan värmning” är ett begrepp som Sveriges biodlare sedan länge använt sig av. Rå, raw, kallslungad och kallrörd är trendiga begrepp som lånats från andra delar av livsmedelsindustrin. Biodlare nöjer sig ofta med att kalla sin honung skonsamt eller varsamt behandlad. För extra råhet kan honungen tappas direkt på burk (som nyslungad honung ) där den får självkristallisera utan ympning och rörning,

Kakhonung är dock alltid den den råaste, mest oprocessade formen av honung. För hundra år sedan var ympning och rörning inte lika vanligt så “rå honung” kan också kallas “gammaldags honung”. När honungen får självkristallisera bildas grova kristaller som påverkar smakupplevelsen.

 1. En del föredrar den gryniga, sockriga konsistensen medan andra gillar den rörda, smöriga konsistensen.
 2. Vill man som konsument köpa honung som hanterats skonsamt och inte hettats upp över 35°C (opastöriserad honung) kan det vara bra att välja lokal honung med tydligt ursprung.
 3. Välj inte honung märkt med ursprung EU/Icke EU som sannorlikt har transporterats, blandats och processats runt om i världen.

Köp istället svensk honung från lokala biodlare som med stolthet kan berätta var honungen skördas och hur den hanteras. Film om rå / raw honung.
Visa hela svaret

Vad ska man tänka på när man köper honung?

Köpa honung – egenskaper att tänka på – Bland biodlare görs honungsbedömningar, dels för att kvalitetssäkra produkterna som ska säljas men också av ren passion och intresse bland honungsälskare. Här bedöms färger, som varierar allt från vitt, gult, brunt och svart, till smaken som kan beskrivas som mild, skarp eller aromatisk.

 1. Ofta kan olika växter och blommor identifieras.
 2. Detta gäller även för doften som kan vara nog så viktig för upplevelsen.
 3. Nyslungad honung är naturligt flytande men efter tid kristalliseras honungen och blir sockrig.
 4. Detta kan kontrolleras genom ympning eller omrörning vilket leder till olika resultat.
 5. Onsistensen brukar beskrivas som “bredbar”, “hård” eller “flytande”.

SORTHONUNG kallas den honung som till mer än hälften kommer från en specifik växt eller blomma. Detta sker genom att mäta pollenhalten. Vanliga sorter i Sverige är ljunghonung, klöverhonung, lindhonung, hallonhonung och kanske den vanligaste – rapshonungen.

 • Smakerna och karaktären skiljer sig åt mellan sorterna.
 • Allt från rapshonungen som har en mjuk och mild sötma till ljunghonungens kraftfulla aromatiska mustiga smak.
 • Om du söker efter sorthonung när du planerar att köpa honung är gårdsbutiker, marknader eller välsorterade livsmedelsbutiker att rekommendera eller naturligtvis den lokala biodlare.
You might be interested:  Vad Gör En Sås När Den Reducerar?

Massor av mer matnyttig information om honung finns på Honungskollen
Visa hela svaret

Hur mycket kostar äkta honung?

Hur Testar Man Äkta Honung Honungspriser varierar på honungens ursprung och honungssorten, Biodlare som sköter sin egen honungsförsäljning direkt till kund kan bestämma sina egna priser. Om vi utgår från år 2021 bör en 500 gram burk svensk honung kosta minst 70-90 SEK inklusive moms.

 • En sällsynt svensk sorthonung kan kosta 100-200 SEK för 500 gram.
 • Vare sig biodlingen bedrivs som hobby eller företag skall dess kostnader för arbetstid, material och förpackningar täckas i priset på honung.
 • Importerad honung i affären har ofta mycket lägre priser på grund av att honungen produceras under andra villkor än i Sverige och/eller för att det är fuskhonung, är det för bra för att vara sant så är det så.

Biodlaren måste i viss mån anpassa sig till vad kunderna är beredda att betala men gör samtidigt bäst i att låda kunderna anpassa sig till honungens faktiska kostnad. Många konsumenter är medvetna att lokalproducerad mat har ett högre värde, miljömässigt, näringsmässigt och samhällsmässigt, och är beredda att betala rätt pris för det.
Visa hela svaret

Hur fuskas det med honung?

Honung är den produkt som bin framställer av pollen och nektar. För att få kallas honung får inget ha tillförts eller tagits bort. Trots det är fusket med honung omfattande. Honung är det sjätte vanligaste livsmedlet som det fuskas med inom EU. Bland annat handlar det om att tillverkarna har spätt ut honungen med billigare sockerarter, som fruktos- eller majssirap, eller att man skriver att honungen är exempelvis svensk istället för importerad. All honung är i färskt tillstånd rinnande, men med tiden kristalliseras den, vilket innebär att den blir fast och inte längre genomskinlig. Akaciahonung, som huvudsakligen kommer från Ungern, har dock en sammansättning av sockerarter som gör att den förblir flytande. Eftersom den flytande honungen är eftertraktad försöker vissa tillverkare förhindra kristalliseringen. Det kan man bland annat göra genom att värma upp den till 85 grader under en längre tid, vilket dock förändrar smaken och förstör mycket av nyttigheterna i honungen. Ett annat sätt är att blanda ut den med exempelvis fruktossirap. Se upp för billig importhonung. Här framgår det ofta inte varifrån råvaran kommer. Står det bara att det är en “blandning av EU-honung och icke EU-honung” eller liknande kan man gissa att tillverkaren inte har varit lika noga med vad som har hamnat i burken. Ursprunget kan dessutom variera kraftigt, beroende på priser och tillgång från olika länder. Undvik också processad industrihonung som har värmebehandlats. Leta efter honung där ursprunget framgår, helst lokalproducerad sådan där biodlaren namnges. Mer småskalig honung värms oftast inte mer än obetydligt och man kan i större utsträckning lita på att man verkligen får vad man betalar för. Den smakar dessutom ofta betydligt mer och aromen kan även skilja sig åt betydligt beroende på från vilka blommor som bina har hämtat sin nektar, jämfört med utslätade blandningar av bulkhonung. Svenskt sigill har också startat en certifiering av svensk honung som ska garantera god kvalitet och frånvaro av fusk. Ekologiskt Det finns numera många EU-ekologiska sorter. Fler är också Krav-märkta, bland annat av varumärkena Änglamark, Favorit, I love eco, Lune de miel och Urtekram. Läs mer Ny märkning mot honungsfusk >> Misstänkt honungsfusk utreds >> Falsk honung stoppad >>
Visa hela svaret

You might be interested:  How Long Does Bacon Last In The Freezer?

Vilken är den nyttigaste honungen?

Vilken honung är nyttig? – – Om honung är nyttigt eller inte? Det beror helt på vilken honung man pratar om. Honung från en naturlig och varierad flora, exempelvis skogshonung, innehåller generellt mer nyttigheter än honung från odlad och icke-varierad flora, exempelvis rapshonung.
Visa hela svaret

Varför blir det skum på honung?

HONUNG SOM JÄSER – Det vanliga problemet som man stöter på är att honungen har jäst. En honung som jäser kan man om den är förpackad i en plastburk redan känna igen på att locket buktar. Honungen luktar sött och fruktigt och dess yta kan bubbla. Jäsningen gör att smaken på honungen ändrar, men honungen blir inte giftig eller ohälsosam.

Man kan skumma bort ytan på honungen och använda resten i till exempel bakning. Det är ett kvalitetsfel att honungen har jäst. Orsaken är oftast att honungen har för hög fukthalt, vilket gör att det eventuellt har kommit jästsporer i honungen som sedan kan försöka sig i honungen. Speciellt regniga somrar utgör en risk, men också lagringsförhållandena inverkar på hållbarheten.

Om du misstänker att du köpt en honung som jäser, så tag kontakt med producenten. Honung som jäser borde inte finnas till försäljning. För att undvika att honungen börjar jäsa skall man förvara honungen torrt och svalt. Kylskåpet är vanligtvis för kallt och fuktigt för honungen.
Visa hela svaret

Vad är falsk honung?

Exempel på fusk med honung –

Importerad honung märks om med falskt ursprung. Honung blandas ut med andra substanser som till exempel socker eller olika sirap framställda t.ex. från majs, rörsocker, sockerbetor, ris, vete, etc. Det är blandningar och får inte kallas honung. Honung säljs som honung fastän den endast innehåller fruktos, glukos och honungsarom. Utfodring av bin med sockerlösningar och smaksatser under ett nektarflöde, vilket skapar en honungsliknande substans som saknar pollen. Det är inte äkta honung. Under biodlares resor har det t.ex. observerats att matare, som normalt bara ska användas vid invintring eller stödfodring, istället används storskaligt på bikupor under fel säsong. Honungen ultrafiltreras för att dölja pollenrester och därmed honungens ursprung. Honungen skördas tidigt, innan den är mogen. Därefter torkas honungen, filtreras och späs ut, i “honungsfabriker” för att öka volymen och förtjänsten. Recept på t.ex. maskroshonung rekommenderas som vegansk honung på diverse webbplatser. Men det är såklart inte honung utan bara smaksatt sirap.

Visa hela svaret

Vilken är den bästa honungen att köpa?

Högst samlat betyg får Bellafonde Honung från Netto och Maribel Squeezy Blossom Honey från Lidl, som båda utses till Bäst i test. Sämst är Törsleffs Ekologisk honung som inte uppfyller kraven för att säljas som honung.
Visa hela svaret

Vad kostar honung 2022?

Finns eventuellt att köpa i slutet av augusti 2022 beroende på väder och vind. Vi uppdaterar här när det finns tillgängligt igen. Priser: 250g 50kr (6-kantig burk)
Visa hela svaret

Vad kostar 1 kg svensk honung?

Skogshonung Svensk Jfr-pris 194:44kr/ kg.
Visa hela svaret

Hur länge står sig hemmagjord honung?

Honungens hållbarhet – Honung köpt i affären har en hållbarhet på ca 2-3 år, från tappdatum, i oöppnad förpackning. Men sannolikt håller den sig mycket längre om den försvaras på rätt sätt. Ibland märks honung med bäst-före datum men det betyder alltså “bäst” före.
Visa hela svaret

Varför rör man honung?

Rör honungen fin – Suomen Mehiläishoitajain Liitto ©Tarja Ollikka/SML I första hand vill konsumenterna som köper honung ha en honung som är slät och fin, och som är lätt att använda. Om honungen tappas direkt på burk efter slungningen blir den orörda honungen sockrig i konsistensen till skillnad mot rörd honung som får slät konsistens.
Visa hela svaret

Är det farligt socker i honung?

Är honung nyttigare än annat socker? – Honung kan skryta med att ha bäst rykte bland sockertyperna. Den skiljer sig från de andra typerna – inte minst för att den produceras av bin som bearbetar blommornas nektar. Den gyllene vätskan har också andra fördelar.

Den är sötare än vanligt socker eftersom den innehåller mer fruktsocker som har en sötare smak. Det gör att du kan använda lite mindre och ändå få samma sötma Honung består också – liksom sirap – av mer vatten än klassiskt socker, vilket därmed betyder lite färre kalorier. Honung innehåller cirka 327 kalorier per 100 gram mot 400 kalorier i vitt socker.

Både honung och sirap är dock fortfarande cirka 80 procent socker. Det flytande sötningsmedlet har ett lite lägre glykemiskt index än den kritvita kusinen, vilket betyder att det inte får upp ditt blodsocker lika mycket, men i praktiken är skillnaden liten.
Visa hela svaret

You might be interested:  Lägger Vattensnoken Hårda Eller Mjuka Ägg?

Varför ruttnar inte honung?

Kan honung hålla sig för evigt? Om honung förvaras i en kruka med tättslutande lock, så att fukt inte kan tränga in, kan den i princip hålla sig för evigt. Den obegränsade hållbarheten beror på en kombination av högt sockerinnehåll, låg vattenhalt och speciella enzymer. Hur Testar Man Äkta Honung Da arkæologer i 1920’erne udgravede Tutankhamons grav, fandt de bl.a. en krukke med stadig spiselig honning. © Shutterstock & The New York Times/Scanpix Honungens höga koncentration av socker är en annan väsentlig orsak till den långa hållbarheten. Honung innehåller omkring 80 procent socker, som binder vätska – även från eventuella bakterier.

Sockret suger ut vätskan ur bakterierna så att de torkar ut och dör. Dessutom är honung relativt sur med ett pH-värde på mellan cirka 3 och 4,5, där 7 är neutralt. Bakterier och svampar klarar inte att överleva i en så pass sur miljö. För att honung ska hålla sig är det viktigt att den förvaras i tättslutande behållare.

Om locket inte är ordentligt åtdraget, kommer honungen nämligen att suga fukt från luften. Därigenom ökar vattenhalten, så att bakterier får goda tillväxtbetingelser. Man bör dessutom avstå från att stoppa ned ett finger eller en smutsig smörkniv i honungen – det kan tillföra bakterier och fukt.

 1. Balsamering: Enligt sägen lades Alexander den store vid sin död 323 f.Kr.
 2. I en guldkista fylld med honung, så att hans lik inte skulle ruttna under den långa hemfärden från Babylon.
 3. Desinfektion: Honung har i tusentals år använts för behandling av sår.
 4. Till exempel smorde egyptierna honung på sår eftersom det fick såren att vätska mindre och läka snabbare.

Gravgåvor: När Howard Carter öppnade Tutankhamuns grav 1922 fann han en förseglad kruka med honung som efter 3?000 år fortfarande var ätlig. : Kan honung hålla sig för evigt?
Visa hela svaret

Hur ska honung se ut?

Fast honung – – All honung är flytande när den är nyslungad. Den håller sig flytande i några månader innan den kristalliseras och blir fast. Denna fasta honungen har en ljus färg och grövre sockerkristaller än den flytande honungen. Fast honung passar bra att använda som sötningsmedel i te, till bakning och griljering.
Visa hela svaret

Kan man äta honung när man är gravid?

Ja, gravida kan äta honung. Det går bra. Barn under 1 år ska däremot inte äta honung.
Visa hela svaret

Är opastöriserad farligt?

Är det farligt att dricka opastöriserad mjölk? – Ja, det kan vara farligt. Sjukdomsframkallande bakterier som Ehec, Campylobakter och Listeria kan finnas i opastöriserad mjölk. Pastörisering är ett effektivt sätt att oskadliggör bakterierna. År 1937 infördes pastöriseringskrav på mjölk i Sverige. Hur Testar Man Äkta Honung
Visa hela svaret

Var kan jag köpa äkta honung?

Svensk äkta honung – Hos Matkompaniet hittar du ett stort sortiment av svensk honung, smaksatt av naturen! Genom alla tider har människor älskat detta naturliga livsmedel och användningsområderna har varit många. Honung är även ett perfekt naturläkemedel som dämpar exempelvis hosta. Den kan även med fördel ersätta socker i både matlagning och bakning.
Visa hela svaret