Skillnad På Kastrull Och Gryta?


Skillnad På Kastrull Och Gryta
Vad är skillnaden mellan kastruller och grytor? – Man brukar säga att kastruller är kokkärl som har ett långt handtag medan grytor har två öron till handtag. Grytor är även större än kastruller och har något bättre stekegenskaper, de kan nästan ses som en kombination av kastrull och stekpanna.
Visa hela svaret

Kan man använda en kastrull istället för gryta?

4. Kastrull – Kastruller är något som finns i de flesta kök och givetvis går det att göra långkok i en vanlig kastrull. Tänk på att använda tjockbottnad kastrull som bättre leder och håller värme. Det går fint att laga långkok i en helt vanlig kastrull. Den har mindre stekyta och leder inte värme lika jämt som de andra. Men å andra sidan är den lätt att diska och väger mindre än de andra grytorna.

Visa hela svaret

Vad använder man en kastrull till?

En kastrull är ett matlagningskärl, ofta tillverkat i aluminium eller rostfritt stål, ibland belagd med teflon eller liknande material, och är avsedd för matlagning på spis, Kastrullen är cylinderformad, det vill säga den har flat botten och lodräta kanter samt ett handtag.
Visa hela svaret

Kan man göra köttfärssås i kastrull?

Tina sojabönorna. Fräs färsen i oljan i en kastrull eller gryta och krydda med salt, peppar och timjan. Tillsätt pastasås, okokt pasta, vatten och smulade buljongtärningar. Sätt på locket och låt koka upp. Rör runt och låt sedan koka på medelvärme ca 15 minuter eller tills pastan är klar.
Visa hela svaret

Kan man använda en vanlig kastrull i ugnen?

Tål även ugnen – En bra kastrull tål att stå ett tag i ugnen. Även handtag och lock ska var av stål – även om dessa, förstås, blir heta i ugnen.
Visa hela svaret

Vad definierar en gryta?

Gryta – Wikipedia

Wiktionary har ordboksartiklar om och,

Gryta kan syfta på:

– ett kokkärl för matlagning – en maträtt – en geologisk bildning

– en socken i Uppland ingick i Hagunda härad

– en tidigare kommun i Uppsala län 1863–1951 – en tidigare församling i Uppsala stift i Enköpings kommun i Uppland –2010

– en medeltida kyrkobyggnad nordost om Örsundsbro

– ett distrikt i Enköpings kommun och Uppsala län 2016–

– en del av ett administrativt bostadsområde i norra Västerås

Visa hela svaret

Varför har man lock på kastrull?

Vanliga lock är gjorda för att täcka över kastrullen när man kokar. Någon annan genomtänkt funktion har de inte. Kastrulltillverkare har inte tänkt på hur locken skall fungera i köket. Mest av slentrian ser locken ut som de gör och vi använder dem till att utföra saker de inte är avsedda att användas till.
Visa hela svaret

Hur stor gryta bör man ha?

| 06 oktober 2021 Även om hösten är grytans absoluta högsäsong finns det många användningsområden för dem året runt. I en stadig gryta kan du göra alltifrån höstens långkok till frasiga bröd och silkeslena soppor. Tar du hand om din gryta kan du ha den många år framöver, och till och med låta den gå i arv.

Men hur ska man tänka när man väljer sin gryta? Börja med att fundera kring storleken. En vanlig storlek på gryta är runt 4 liter, vilket är funkar fint både för köttfärssås och höstgryta. Är ni en stor familj som dessutom vill ha matlåda? Då kan det vara bra att gå upp till 6 liter, medan om du främst lagar till dig och en till kan en mindre gryta runt 2 liter räcka långt.

När du har valt din storlek är det dags att tänka till kring materialet: emaljerat gjutjärn, rågjutjärn eller gjuten aluminium.
Visa hela svaret

Vad händer om man använder fel kastrull på induktion?

Fördelar med matlagning på induktionshäll –

    Energisnålt – Eftersom energin går direkt till kastrullen utan att först värma upp plattan utnyttjas en större andel av energin jämfört med direktverkande el. Skillnaden jämfört med gas är ännu större. Snabb kokning – Att värma vatten till kokpunkten tar ungefär hälften så lång tid som med en elektrisk spis. Enkelt att styra temperaturen – Induktionshällen svarar direkt när du höjer eller sänker temperaturen. Lättare att rengöra – Ytan på en induktionsplatta värms inte upp, vilket betyder att spill och stänk inte bränns fast. Säkrare – Induktionshällar är har varken värmeelement eller öppen låga, utan värms bara upp indirekt och svalnar snabbt. Den enda egentliga nackdelen med induktionshällar är att alla kastruller, grytor och stekpannor inte fungerar. Eftersom induktionstekniken använder magnetism för att värma upp kärlet måste det vara magnetiskt, med en platt botten. Därför går det inte att använda kärl gjorda av exempelvis aluminium, koppar, glas eller keramik om de inte har en magnetisk bottenplatta. Gjutjärn fungerar alltid utmärkt på induktionshällar och detsamma gäller magnetiskt rostfritt stål och titan. Om du funderar på att köpa en induktionshäll och vill ta reda på vilka av dina kastruller som kommer att fungera på din nya häll finns ett sätt att ta reda på det: Håll en magnet, t.ex. en kylskåpsmagnet, mot botten av kärlet. Om magneten fastnar bör kärlet gå att använda, men fastnar den inte är det förmodligen inte induktionskompatibelt.
    Visa hela svaret

    Vad är en bra kastrull?

    Kastruller och grytor kan vara tillverkade i olika material och har då olika egenskaper. Grytor och kastruller i rostfritt: Flera av våra grytor och kastruller har en så kallad sandwichbotten. En extra botten av aluminium, en sandwichbotten, som gör att värmefördelningen blir jämnare och vidbränningsrisken minskar.

    • Olika fabrikat kan ha olika tjocka bottnar och olika många bottnar.
    • Det kan också vara stor skillnad på hur effektiva de är på en induktionsspis.
    • Mer exklusiva kärl har ofta en större magnetisk yta och en del kan tom ha den ingjuten i botten.
    • Dessa kok-kärl är bra att koka i! Det finns också rostfria kok-kärl som har en aluminium-kärna hela vägen upp i kanten (som tex Scanpans Fusion 5 serie).

    Dessa kok-kärl är extra bra att använda till sås, gröt eller tex en risotto. Tex en riktig sauteuse har värmeledning hela vägen upp i kanten. Rostfritt stål kan vara av olika kvalité. Ju renare stål, ju lättare att diska rent. Tex alla Demeyeres kärl är behandlade med Silvinox som är en unik metod för att rena stålet.

    1. Det ger ett stål som är så rent att ytan upplevs vara lika lättdiskad som ett teflonbelagt kärl.
    2. Bra “kok-kastruller” i vårt sortiment är Eva Trio stainless steel, Culimat, Demeyere Apollo, exxent.
    3. Scanpans Fusion 5 serie eller Culimats sauteuser är ett bra val om du vill ha en kastrull till tex sås, gröt, risotto eller liknande.

    Den har aluminiumkärna hela vägen upp i kanten vilket gör att hela kärlet blir varmt. Kärlet är extremt värmetåligt och det “bränner” inte fast. Bra alternativ istället för belagd kastrull. Grytor och kastruller i gjutjärn: Det finns kok-kärl i rå-gjutjärn och emaljerat gjutjärn.

    1. Rå-gjutjärn är helt obehandlat och oftast billigare än emaljerat gjutjärn.
    2. Bör diskas med enbart vatten och ej stå blött då det kan rosta då.
    3. Emaljerat gjutjärn bör värmas upp långsamt.
    4. Hettas kärlet upp för snabbt till hög värme kan emaljen skadas.
    5. Diskas med varmvatten och diskmedel.
    6. Ingen risk att mat missfärgas av tex tomat eller vin som i rå-gjutjärn.

    Använd helst redskap i trä eller plast. Blank emalj är svårare att bryna i än matt emalj. Gjutjärn är ett perfekt material på gryta då du ska göra ett långkok på platta eller i ugn, att göra tex en köttfärssås eller annan gryta i. Det går utmärkt att baka bröd i en gjutjärnsgryta.

    Gjutjärn är ett material som när det väl blivit varmt behåller värmen mycket länge. Vi säljer gjutjärn från svenska Skeppshult (rå-gjutjärn), franska Le Creuset (emaljerat)och franska Staub (emaljerat). De använder enbart kontrollerat gjutjärn i sina produkter! Grytor och kastruller med beläggning Teflon är en typ av beläggning som används i kok-kärl.

    Teflon – är det som gör att det släpper lätt i ett kok-kärl. Kräver inget fett och är lättdiskat. I en gjuten Teflon gryta/kastrull får du en lika fin stekyta som i en gryta av gjutjärn. Keramisk beläggning används också ofta som beläggning. Den är hårdare än Teflon men kan kräva lite fett vid stekning.

    Vi rekommenderar att du handdiskar alla dina belagda kärl då maskindisk sliter i onödan på produkten. Alla belagda kärl slits ut med tiden och bör då bytas ut. Vi säljer Teflonbelagda kok-kärl från AMT Gastroguss, Eva Trio och Ballarini. Vi säljer keramiska kok-kärl från Beka och Eva Trio. De belagda kok-kärl som vi säljer innehåller INTE PFOA.

    Ett kok-kärl som upplevs fungera sämre än tidigare på induktion kan behöva rengöras på undersidan från avlagringar som tex inbränt fett eller sot. Det kan påverka magnetismen med en smutsig undersida. Här nedan ser du några av alla kastruller och grytor vi har i vårt sortiment.
    Visa hela svaret

    Kan man använda bränd kastrull?

    Vidbrända kastruller och grytor Skillnad På Kastrull Och Gryta Glömt en kastrull eller panna på spisen eller bränt dem vid själva matlagningenoch fått en vidbränd kastrull eller en vidbränd gryta?Det spelar ingen roll vilken orsaken är, men det finns hopp för dina kastruller och grytor. Så har du fått bränt i en kastrull eller i en gryta, följ våra husmorsknep för att få bort det inbrända så dina kärl och pannor blir som nya igen.

    Rengör med såpa: 1. Koka upp vatten tillsammans med lite såpa i den vidbrända kastrullen på spisen.2. Låt sedan kastrullen stå med locket på och diska den därefter.3. Nu ska du få bort det vidbrända i kastrullen. Rengör med sockerbit: 1. Fukta med lite vatten det som ska rengöras, till exempel botten i en kastrull eller undersidan av en panna.2.

    Gnugga området med en eller flera sockerbitar, så att det fastbrända börjar lossna.3. Gnugga till allt av det fasbrända är borta. Tips: se till att ha hårda sockerbitar, t ex råsocker och inte s k snabbitsocker. Rengör med bakpulver: 1. Häll lite vatten med bakpulver i den vidbrända kastrullen.2.

    Låt det koka några minuter.3. Tvätta sedan grytan efteråt, så är den som ny igen.Ett annat alternativ är att strö bakpulver i botten på grytan eller kastrullen och sedan hälla på lite vatten och låt den stå över natten. Rengör med bikarbonat och grovsalt: Du kan också blanda bikarbonat och varmt vatten i grytan eller pannan och låta det stå över natten.

    Resterna brukar lossna över natten och du kan då lättare kan skrubba bort dem. För koppargrytor bör du använda grovsalt istället för bikarbonat. Se fler Rengör med ättika: Koka upp lika delar vatten och ättika i den vidbrända kastrullen, så kan du sedan diska bort det vidbrända i grytan eller kastrullen.

    Rengör med Coca-Cola: Koka upp Coca-Cola (låt hela botten täckas av läsken) i någon minut och diska sedan grytan eller kastrullen, s å får du bort det brända. Få bort knäck och kola från din kastrull Har du kokat kola eller knäck och vill göra rent din gryta? Smeten stelnar lätt och det kan kännas som ett svårt uppdrag, men det behöver det inte vara! Gör så här för att få bort knäck eller kola från kastrullen: 1.

    Ställ kastrullen med hett vatten och gärna lite diskmedel i och låt stå över natten.2. Sen brukar det inte vara några problem att bli av med smeten från kastrullen. : Vidbrända kastruller och grytor
    Visa hela svaret

    Vilken gryta kan man ha i ugnen?

    Gjutjärnsgryta – Kökets heliga graal! – Om du inte äger en gjutjärnsgryta så föreslår vi att du skyndar dig att skaffa en. Vi har flera olika att välja på. En bra gjutjärnsgryta är en av de viktigaste och mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök. Den fungerar lika väl på spisen som i ugnen vilket gör att den är perfekt för bräsering, soppkok, grytor, koka såser i, steka kyckling i och till och med baka bröd i. Gjutjärnsgryta 4.5 liter – Stekgryta Röd Heirol
    Visa hela svaret

    Vilka grytor ska man ha?

    Vad behöver du, egentligen? Tycker du att det är svårt att veta vilka kastruller och stekpannor du ska välja? Vad behöver du, egentligen? Och vad ska du tänka på? Här får du (vägledande) svar. Produktkoordinatorn på Kitch’n, Karoline Weibell-Strand, har gett hobbykockar råd i 10 år.

    Varje kock har utan tvivel sina behov. Utrustningen ska passa både maträtten och din kompetens i köket, samt om du brukar ha gott eller ont om tid. Dessutom måste du fundera över om du vill investera i kastruller och stekpannor som håller länge – eller om det duger med billigare utrustning. Snabb matlagning, eller kastruller som håller – Steg ett är att fundera över vad man vill att kastrullerna ska hjälpa till med.

    Vill du tillaga måltider snabbt och lägga lite tid på att diska, bör du välja kastruller med tunnare botten och nonstick-beläggning. Det kräver dock att man är noga med temperaturen och rör om hela tiden, säger Weibell-Strand. Dessa kastruller kräver att du är uppmärksam vid spisen.

    Hon betonar också att de inte håller lika länge som alternativen. Om du hellre vill ha kastruller som inte bränner vid maten – och som du inte behöver byta ut på flera år – rekommenderar experten andra produkter: – Då passar belagda aluminiumkastruller och gjutjärn med tjock botten dig bäst. De kostar mer, men det får du igen.

    De här kastrullerna och stekpannorna har du länge. Om priset inte är en faktor, skulle jag rekommendera Le Creusets Toughened Non-Stick-sortiment (TNS) till allt. De är kraftiga, perfekta till sås, gröt, allt som görs i kastrull. Det enda minuset är att matlagningen tar lite längre tid på grund av den tjocka botten.

    • En liten uppoffring för att få en nästintill garanterad lyckad måltid alltså.
    • Astrullen alla bör ha Produktkoordinatorn berättar att många kunder ber om grytor och kastruller med tunn botten eftersom de är lätta att hantera.
    • Hon rekommenderar dock de tunga med tjock botten: – Tyngd innebär kvalitet.
    • Hon är utan tvekan en anhängare av Le Creuset, och hennes favorit är den här allroundgrytan i Le Creusets TNS-sortiment.

    – Jag rekommenderar alla att ha en 3,8 liters TNS-gryta från Le Creuset i skåpet.3,8 liter är perfekt storlek, både för ett par och en familj på fyra. Det ska mycket till för att matrester ska fastna. Perfekt för fiskbullar i béchamelsås och alla slags grytor.

    • Som Weibell-Strand själv säger passar inte Le Creuset alla plånböcker.
    • Men hon har ett råd: – Som ett billigare alternativ skulle jag varmt rekommendera Rix-kastrullerna från Modern House.
    • Astrullerna har en aluminiumkärna som är bra på att leda värme.
    • De har tunnare botten, men eftersom den är gjord av stål håller sig maten varm längre.

    Nackdelen är att maten lättare bränns vid eftersom det är mindre avstånd mellan plattan och maten. En gjutjärnsgryta är ett måste Alla måste ha en gjutjärnsgryta, anser Weibell-Strand. Hon lyfter fram alla de användningsområden som den passar för: puttrande soppor och grytor, steken som ska stå i ugnen i timmar, brunsås, stekt köttfärs, brödbak. Det finns oändliga möjligheter.

    1. Gjutjärnet har goda värmeledande egenskaper, vilket bidrar till ett bra resultat.
    2. Du förbrukar dessutom mindre el eftersom du inte behöver ha så hög temperatur.
    3. Grytbröd har ju blivit mycket populärt på sistone.
    4. Gjutjärnsgrytan på 4,2 liter har perfekt storlek för det.
    5. Och såvida du inte ska laga mat till 10 personer, är detta en bra storlek för “familjemiddagen”.

    Både Fiskars Norden och Sabor har bra gjutjärnsgrytor, medan Le Creuset är i en liga för sig, säger Weibell-Strand. Le Creusets kastruller och stekpannor är i regel något dyrare, men av en anledning. Var och en av dem är handtillverkade i fabriken i Frankrike, och passerar 40 olika par händer innan de transporteras hit till Kitch’n.

    • Det är utan tvekan en kvalitetsvara.
    • Det räcker inte med en stekpanna – Nej, det räcker inte med bara en stekpanna.
    • Jag har en pannkakspanna, en gjutjärnspanna, en grillpanna – och många fler, radar Weibell-Strand upp.
    • Se hur du tillagar ljuvliga måltider med grillpannan på grillen.
    • Hon småler när hon berättar om utbudet i hennes egna köksskåp.

    Men hon har en poäng. Vi alla använder stekpannan flitigt, många nästan varje dag. Ju fler du har, desto mindre slits var och en. – Om du bara ska ha en stekpanna, rekommenderar jag starkt en gjuten aluminiumpanna från Gastrolux eller Sabor. De är helt fantastiska.

    Om man jämför med choklad, är dessa som helgjuten mjölkchoklad medan andra är som billig choklad. De har enastående värmeegenskaper – utan en enda luftbubbla, säger hon. Luftbubblorna bidrar nämligen till spänning under uppvärmning, som gör att pannan riskerar att slå sig. Om du värmer upp pannan för snabbt, kan den bli skev.

    Det behöver du inte oroa dig för med gjutna aluminiumpannor. Läs om hur du förhindrar att stekpannan utsätts för en temperaturchock. Weibell-Strand understryker att det finns flera bra alternativ, avsedda för specifika användningsområden. – Tänk på att om du väljer ett billigare alternativ med tunn botten, som är perfekt för att steka ägg och grönsaker i, bör du även ha en tjockbottnad stekpanna för att steka biff.
    Visa hela svaret

    Kan man sätta en gryta i ugnen?

    Alla grytor och lock klarar höga temperaturer. Att använda dem i ugnen är inga problem och hur du ställer dem spelar ingen roll. Dock är den rekommenderade maxtemperaturen för glaslocken 220 grader.
    Visa hela svaret

    Varför blir köttet segt i en gryta?

    Tillaga kött som proffsen

    Gör rätt sak med rätt kött.Fett är lika med smak.Använd,Torka av köttet innan du bryner det.Låt alltid, alltid köttet vila före servering.

    ​ Regeln före alla andra när du lagar kött är: Använd rätt till rätt tillagningsmetod. Vissa är så möra att de bara behöver snudda vid en stekpanna, andra måste tillagas i timmar. Ingen kategori är bättre än den andra – båda kan vara fantastiska matupplevelser. Muskler som har jobbat hårt och länge under djurets livstid – på nötdjur kallas det ofta för “framdelskött” – kostar oftast mindre och innehåller stora mängder bindväv, senor och fett. Det är just kollagenet i bindväven och fettet som ger len konsistens och stora smaker åt sådant kött om du bryter ner fibrerna genom att koka det eller bakar det i ugnen i timmar. Möra – och ofta dyra – köttdetaljer som ska du behandla på motsatt sätt. De innehåller minimalt med fett och bindväv och måste därför hanteras varsamt för att inte dra ihop sig till en uttorkad klump med muskelfibrer. Tillagningen ska vara kort, skonsam och kontrollerad och uppnå en exakt innertemperatur (se Du har tio grader på dig nedan). ​ Mindre ädla styckdetaljer får ny smak och karaktär om de hängmöras. Den här processen kan i stor grad påverka köttets egenskaper och hur det bör tillagas.

    table>

    Använd köttermometer För att uppnå exakt : Se till att ha jämnstora portionsbitar, förstek köttet i stekpanna och tillaga därefter i ugnen – med, Låt köttet vila före servering så att värmen och safterna jämnar ut sig. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga (4 procent av ugnsvärmen, sägs det) även när du har tagit ut köttet. Du har tio grader på dig Möra styckdetaljer som du tillagar hastigt är som saftigast och godast mellan 55 och 65 grader Celsius. Att kött blir “tillagat” beror på att den höga temperaturen får proteinerna – aminosyrorna – att koagulera. Det är köttets innertemperatur som avgör köttets saftighet, inte om ytan är brynt och “stängd” eller inte.Vilken innertemperatur på nöt som anses motsvara – till exempel – “medium-rare” varierar från kock till kock, från restaurang till restaurang och från världsdel till världsdel. I Sverige anges ofta (men inte alltid) temperaturen 55°C som den rätta för ett medium-rareresultat. I Australien, ett mer avancerat köttland, anses 45°C motsvara medium-rare. Ett försök att sammanfatta alla läror i en enda tabell kan se ut såhär:

    Bleu: upp till 45°C ().Rare: 45-50°C (nöt, ).Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt,, ).Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).Well done: 65-72°C (nöt,, kalv, lamm, fläsk, )

    ​Fläsk ska enligt rekommendationen upp i 70 grader och fågel i 72 grader, men med båda de här magra köttsorterna får du ett saftigare resultat om du stoppar tillagningen något tidigare och låter köttet gå klart på eftervärme.

    table>

    Om du inte vet vad det är för styckdetalj du har – till exempel ett anonymt men aptitligt stycke från frysen – koka det. Det finns en mängd tillagningstekniker du bör behärska för att lyckas med kött. Här hittar kunskaper, tips och tricks från några av landets duktigaste köttkockar: Först hette det “veggivore” och sedan kom ordet “flexitarian”. Man undrar om det är två olika trendiga begrepp som avlöser varandra, eller om det är något som skiljer dem åt. Och så kanske man misstänker att de båda kommer att vara hopplöst daterade inom kort. Hur som helst: Ur krass matlagningssynpunkt så är båda begreppen inne på rätt spår: Samtidigt som det finns flera fördelar med att minska köttintaget så är det onekligen så att kött och grönsaker trivs i varandras sällskap. Den ena lyfter fram smakerna och texturerna i den andra. Konsten att laga kött kan handla en del om,

    Nötkött kan ätas rått i malen form, men ska då malas av (kallt) kött av hög kvalitet och ätas direkt (men inte kallt, eftersom kallt fett inte smakar gott).Kalv blir snabbt torrt, tillaga hellre i underkant än i överkant.Lammkött kommer från unga djur, men alla styckningsdetaljer är inte möra. Välj kött och tillagningssätt med omsorg.Griskött är magert och blir lätt torrt och ska tillagas varsamt till en rosa kärna.En är klar när saften i tjockaste delen är genomskinlig och när lederna i benen “ger efter” om du drar i dem.

    Det som händer med på molekulär nivå när du lagar kött är att proteinfibrerna koagulerar, de fäster sig i varandra, drar ihop sig och formar en fast massa som även innehåller vattenmolekyler. Allt protein koagulerar mellan 40 och 60 grader. Om värmen fortsätter att stiga över koaguleringspunkten så dras proteinerna ihop mer och mer. Massan blir tätare och hårdare och vatten pressas ut. Köttet blir segt och stumt. Koagulation av proteiner år en “irreversibel” process, när den väl har skett så kan du inte vända den. Det du däremot kan göra är att fortsätta utsätta proteinerna för hög värme så länge att de börjar brytas ner. Det är det som händer vid långkok. Men även här finns skillnader: Ädla med låg fetthalt och lite bindväv tenderar att bli gryniga i konsistensen. Mindre ädla detaljer tenderar däremot att bli lena och saftiga, vilket ger den smakupplevelse och munkänsla man uppskattar i en mustig gryta. Det beror på det högre innehållet av fett, men också på gelatinisering. Gelatin finns framför allt i ben, bindväv och hud och kommer fram vid höga temperaturer. Det blir till vätska när du värmer det och formar en gelé igen när det svalnar, om och om igen. ​ När du steker eller grillar kött så inträffar två saker på köttets yta: Karamellisering och, Kött består till största delen av protein, men små mängder socker karamelliseras på köttets yta och får det att släppa från underlaget. Den kemiska process som är känd som Maillard-reaktionen sker mellan kolhydrater och aminosyror och ger upphov till en brun färg och en mängd smak- och doftnyanser. Om köttbiten i din stekpanna släpper så mycket vätska att den kokar så uppstår inte Maillard-reaktionen. Vatten kokar vid 100 grader, vilket är för lite för att skapa de dofter och smaker som uppstår vid grillning och stekning som sker över 120 grader.

    Tillaga kött som proffsen
    Visa hela svaret

    Vad är skillnad på ragu och gryta?

    Om ragu Ragu (fr. ragoût, ragoûter = “återväcka matlusten”. ofta i bemärkelsen att bli av med matrester) är en rätt på kött, fisk och/eller grönsaker, som skurits i bitar och tillagats i tjockare sås (redd sås, stuvning). Varan kan vara brynt eller inte innan kokning. En “gryta” där mjöl eller annan redning ingår (läs mer > Om stuvning). Enligt Svenska Akademien ” maträtt bestående av en (vanligen starkt kryddad) stuvning vars huvudbeståndsdel utgöres av kött eller fisk (även skaldjur), eller grönsaker och dylikt, förr även ägg”. Enligt Matlexikon A-Ö 1956 “stuvning på kött, vilt eller fågel, vanligen starkt kryddad”. Numera är begreppet “ragu” inte vanligt i det svenska köket, utan brukar inbegripas i den allmängiltiga begreppet “gryta” (gryträtt). Läs mer > Om grytstekning, grytkokning.

    Köttragu är det som vanligen avses när man säger ragu, vilket är kött skuret i bitar tillagat som stuvning med andra ingredienser. Därvid skiljer man på mörk och ljus ragu. Mörk ragu är en stuvning på nöt- och viltkött eller inälvor från äldre djur. Köttet skuret i bitar bryns runtom innan det kokas färdigt i smakrik mörk buljong (läs mer > bräsera). Vanligtvis ingår lök, rotsaker och svamp. Ljus ragu avser ljust kött som kyckling, kalv och lamm, där köttbitarna inte bryns före kokning i ljus buljong. Jämför > Om frikassé. Fiskragu förekommer men fiskköttet måste vara fast, som tål att kokas lite längre, till exempel karp, marulk eller ål. Skillnaden mellan fiskragu, gryta och soppa är främst vätskans konsistens. Grönsaksragu av endiv, selleri, svamp, blandade rotsaker med mera, brukar först brynas och sedan kokas, ofta tillsammans med hackade tomater. Ragu som fyllning i omeletter och krustader kan vara av stuvat kött, inälvor, fisk, skaldjur, sparrisknoppar, tryffel och annan svamp. Ragupulver avsåg förr i tiden curry, vilket var den vanligaste ragukryddan. Ragufat var förr en djup tallrik, eller serveringsfat för uppläggning av ragu.

    Fransk ragoût (“aptitretare” från latinets gustus = smak) avsåg i slutet av 1600-talet något som stimulerade aptiten, eller återuppväckte densamma. På 1700-talet tillagades raguer av kalvbräss, oxgommar, muskelmagar eller “hvad som ä för hand”. Således förekom också ragu på grisöron.

    Civet (fr. cive = vårlök eller chalottenlök) är en viltstuvning på kanin, hare eller vildsvin med rödvin, smålök och späck, samt förtjockad med blod. Även vissa skaldjurs- och fiskrätter benämns ibland civet. Salmis (fr.) är en viltragu av skogsfågel som duva, fasan, and, morkulla och pärlhöna. Fågeln ugnslagas först tills 2/3-dels färdig, för att sedan styckas och färdiglagas i en gryta tillsammans med svamp. Den serveras i salmissås, en slags mörk buljongsås från skrovkok och steksky utspätt med vin. Blanquette är ett diminutiv av franskans blanc, alltså något som är litet och vitt. Vad som avses är vitt kött skuret i bitar som kokas och serveras i ljus sås. Läs mer > blanquette. Potée (fr.) är en kött- och grönsaksgryta, som på klassiskt vis tillagas i en lergryta. Läs mer > Lergrytor.

    Ragù i Italien och Spanien avser ofta kött i tomatsås eller olika köttfärssåser. © Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01

    : Om ragu
    Visa hela svaret

    Hur får jag Grytbitarna möra?

    Hur fungerar ett långkok? – Det är när bindvävsrikt kött långsamt kokas tills innertemperaturen överstiger 70 grader som det blir så mört att det nästan faller sönder. I processen omvandlas bindväven till gelatin som binder den vätska som pressas ur köttet när innertemperaturen är cirka 60-65 grader.
    Visa hela svaret

    Är högrev mörare än fransyska?

    Tillagning – Fransyskans fetthalt är låg, och den har rätt mycket bindväv och passar utmärkt att tillaga som grytstek i fuktig värme under lång tid, ca 1 timme per kilo. Men den kan även lagas i torr värme som den är i ugnen, men då på låg temperatur.

    Om man lagar till hela fransyskan kan de fyra delarna lätt falla isär. Det är viktigt att steken är nätad eller uppbunden så att köttet håller ihop när man skivar det. Lilla fransyskans kött kan tillredas på samma sätt som klassisk rostbiff, men köttet är inte riktig lika mört. Det passar dock som grytbitar som kan sjudas i mycket eller lite vätska.

    Koktiden är något kortare än för högrev och bog. Stora fransyskan kan stekas eller grillas i skivor, men köttet är inte lika mört som exempelvis innanlår. Bäst passar skivad fransyska att strimlas och bräseras.
    Visa hela svaret

    Varför ska man ha en Gjutjärnsgryta?

    Har du en gjutjärnsgryta nånstans långt inne i skåpet? Då är det hög tid att flytta fram den. Vi har pratat med gjutjärnsspecialisten Charlotte Müller på Le Creuset. Här ger hon dig 9 anledningar till att du alltid bör ha en gryta nära till hands. Några av dem kanske överraskar dig? Müller hamnade inte i gjutjärnsvärlden av en tillfällighet.

    • När butikskedjan hon jobbade på lades ner sökte hon sig snabbt till leverantören av den produkt hon gillade bäst.
    • När man jobbar med gjutjärn vet man nämligen att kunderna alltid blir nöjda.
    • Gjutjärn är så otroligt mångsidigt.
    • Tack vare gjutjärnets egenskaper kan det användas till mycket mer än du tror, hävdar hon hårdnackat.

    Vad är det som är så bra med gjutjärn? Gjutjärnet har egenskaper som man inte hittar hos några annat köksredskap: – För det första fördelar gjutjärnet värmen på ett unikt sätt som gör att det kan användas till.allt! För det andra håller det värmen så otroligt bra.

    Därmed blir användningsområdena betydligt fler än med en stålgryta, säger Müller. Men var försiktig! Gjutjärnet blir ofta varmare än vi tror. – Ett fel som många gör och som resulterar i bränt kött och klumpiga såser är att vara för ivrig med värmen, varnar hon. Som tumregel bör du ställa grytan på spisen på läge 1 eller 2 innan du börjar hacka lök och morötter.

    Då värms gjutjärnet gradvis upp. När du ökar värmen bör du aldrig höja till mer än mitten av skalan. Om du bara ska koka upp vatten kan du ha lite högre värme, men boost-knappen ska du aldrig röra med gjutjärn på spisen. 1. Vit sås i slow motion Vita såser bränner lätt fast, det har du säkert egen erfarenhet av? Om du använder en gjutjärnsgryta får du hjälp att hålla värmen under kontroll. Müller förklarar hur du lyckas med dina såser, utan stress: – Ta bort grytan från värmen när smöret har smält så blir processen lugnare och resultatet nästan garanterat bra.

    Du hinner andas mellan smältningen, spädningen, redningen och vispningen, innan du låter såsen koka upp igen på plattan.2. Baka bröd – Inget bröd blir lika frasigt och saftigt som det du bakar i gryta, påstår Müller, och det har hon god grund för. Degen ska vara klibbig när du häller över den i den varma grytan.

    På så sätt slipper du knåda den. Och eftersom gjutjärnsgrytan gräddar brödet från alla sidor har den nästan samma effekt som en bakugn. Så enkelt, och så otroligt gott! Testa grytbröd – receptet hittar du här 3. Puttrande svärmorsgryta Nejdå, svärmor ska inte ner i grytan. Däremot ska hon bli bjuden på grytans innehåll: – Om du vill slippa stressa för att göra dig själv och barnen iordning 7 minuter innan det ringer på dörren lagar du en gryta som stå och puttra ifred på låg värme.

    1. Du lägger bara alla grönsaker och köttet i grytan och låter middagen laga sig själv, antingen i ugnen eller på spisen.
    2. Sedan kan du släppa ner axlarna, säger Müller.
    3. Hon vet att du gillar det du hör.
    4. Så här hittar du recept på svärmorsgrytor: sök på «varmrätt» och kött, fågel eller vegetariskt i vår receptsamling.4.

    Steka biff, i gryta Har du ingen gjutjärnspanna? Stek biffen i grytan! Resultatet blir precis lika bra som i en stekpanna. En biff behöver tjock botten och bra värmefördelning för att få en fin stekyta och behålla sin goda saftighet. – Glöm inte att värma grytan på medelvärme 5–10 minuter så att den får rätt temperatur.

    • Lägg i en klick smör.
    • När smöret har blivit nötbrunt är grytan redo för biffen.
    • En annan sak som är viktig att tänka på är att inte vända på köttet innan den har fått en fin skorpa.
    • Annars blir halva biffen kvar i grytan.
    • Lägg undan stekspaden några minuter, rekommenderar Müller.5.
    • Håll pastan glansig och varm Kall och klibbig pasta? Du rynkar säkert på näsan vid blotta tanken?! Nej, det är verkligen ingen höjdare.

    Müller argumenterar för att pastan både ska kokas och serveras i gjutjärnsgryta: – Om du kokar pastan i gjutjärnsgrytan håller den sig varm långt efter att den är klar. Ställ bara fram grytan på bordet medan du fixar resten. Och när gästerna äntligen har satt sig till bords får de njuta av rykande varm pasta som glider lätt.

    • Detsamma gäller egentligen alla typer av mat.
    • Om du serverar sås eller ris direkt från gjutjärnsgrytan håller det sig varmt tills alla gäster har tagit en andra portion och är mätta och belåtna.6.
    • Gröt som lagar sig själv Förr i tiden packade man in grytan i täcken och filtar för att gröten skulle laga sig själv medan man var i kyrkan.

    Du kan tillämpa samma princip idag med din gjutjärnsgryta, förklarar Müller. – Koka grötris och vatten tills vattnet har sugits upp och låt sedan riset koka upp en gång med mjölk. Ställ sedan in grytan i ugnen på 50 °C. Efter ett par timmar är den klar att ätas.

    Ingen långtråkig omrörning och ingen smak av bränt. Helt genialt! 7. Lyckad får i kål med jämn värme – Allt som ska stå och puttra länge på spisen kan man med fördel använda gjutjärnsgrytan till, säger experten. Det gäller inte minst får i kål. Den ska stå på plattan i flera timmar, och då gäller det att värmetillförseln är jämn så att kålen och köttet inte bränns.

    – Gjutjärnsgrytan är en mästare på att hålla värmen. Med plattan på låg värme hela tiden blir köttet mjukt och mört. Du kan också långkoka grytan i ugnen. Då snackar vi verkligen kött som smälter på tungan! 8. Fräsch sommarsallad Varma dagar är man ofta sugen på sallad, antingen som huvudrätt eller som tillbehör till någon annan somrig rätt. I värmen blir salladen dock snabbt sladdrig och oaptitlig. Men Müller vet råd: – Lägg in din gryta i frysen medan du hackar grönsakerna och servera salladen direkt från grytan.

    Med en gryta i fin färg blir presentationen extra läcker. En svart gryta duger dock också alldeles utmärkt, försäkrar hon. Med sökordet «sallad» hittar du inspiration till nya, fräscha rätter här 9. Gryta om flaskkylare – Jag gillar att fylla en gryta med isbitar och använda den som flaskkylare, berättar Müller.

    På födelsedagskalas och sommarfester fungerar gjutjärnsgrytan helt perfekt som kylhink. Gjutjärnet förhindrar att värmen snabbt förvandlar isbitarna till en simbassäng för läsk- och proseccoflaskorna. Dessutom blir grytan en oväntad detalj på festen. Nu har du fått 9 smarta tips på hur du kan använda din gjutjärnsgryta. Behöver du en större eller mindre gjutjärnsgryta? Kolla in grytorna från Sabor, Fiskars och Le Creuset, Tillbaka
    Visa hela svaret

    Kan man använda bränd kastrull?

    Vidbrända kastruller och grytor Skillnad På Kastrull Och Gryta Glömt en kastrull eller panna på spisen eller bränt dem vid själva matlagningenoch fått en vidbränd kastrull eller en vidbränd gryta?Det spelar ingen roll vilken orsaken är, men det finns hopp för dina kastruller och grytor. Så har du fått bränt i en kastrull eller i en gryta, följ våra husmorsknep för att få bort det inbrända så dina kärl och pannor blir som nya igen.

    Rengör med såpa: 1. Koka upp vatten tillsammans med lite såpa i den vidbrända kastrullen på spisen.2. Låt sedan kastrullen stå med locket på och diska den därefter.3. Nu ska du få bort det vidbrända i kastrullen. Rengör med sockerbit: 1. Fukta med lite vatten det som ska rengöras, till exempel botten i en kastrull eller undersidan av en panna.2.

    Gnugga området med en eller flera sockerbitar, så att det fastbrända börjar lossna.3. Gnugga till allt av det fasbrända är borta. Tips: se till att ha hårda sockerbitar, t ex råsocker och inte s k snabbitsocker. Rengör med bakpulver: 1. Häll lite vatten med bakpulver i den vidbrända kastrullen.2.

    Låt det koka några minuter.3. Tvätta sedan grytan efteråt, så är den som ny igen.Ett annat alternativ är att strö bakpulver i botten på grytan eller kastrullen och sedan hälla på lite vatten och låt den stå över natten. Rengör med bikarbonat och grovsalt: Du kan också blanda bikarbonat och varmt vatten i grytan eller pannan och låta det stå över natten.

    Resterna brukar lossna över natten och du kan då lättare kan skrubba bort dem. För koppargrytor bör du använda grovsalt istället för bikarbonat. Se fler Rengör med ättika: Koka upp lika delar vatten och ättika i den vidbrända kastrullen, så kan du sedan diska bort det vidbrända i grytan eller kastrullen.

    1. Rengör med Coca-Cola: Koka upp Coca-Cola (låt hela botten täckas av läsken) i någon minut och diska sedan grytan eller kastrullen, s å får du bort det brända.
    2. Få bort knäck och kola från din kastrull Har du kokat kola eller knäck och vill göra rent din gryta? Smeten stelnar lätt och det kan kännas som ett svårt uppdrag, men det behöver det inte vara! Gör så här för att få bort knäck eller kola från kastrullen: 1.

    Ställ kastrullen med hett vatten och gärna lite diskmedel i och låt stå över natten.2. Sen brukar det inte vara några problem att bli av med smeten från kastrullen. : Vidbrända kastruller och grytor
    Visa hela svaret

    Kan man använda vanliga grytor på induktionshäll?

    Vad fungerar på en induktionshäll Alla kokkärl och stekpannor kan inte värmas upp och användas på en induktionshäll. Du kan endast använda magnetiska kokkärl och ibland dem av rostfritt stål. Undvik kokkärl av glas, koppar och aluminium. Kokkärlen ska ha ferromagnetiskt material som är avsett just för induktionshällar.
    Visa hela svaret

    Vad är en kastrull gjord av?

    KASTRULL I ROSTFRITT STÅL – Kastruller i rostfritt stål tål höga temperaturer, kan diskas i maskin och användas på alla typer av spisar. Köksredskap i både metall, plast och trä kan användas i denna typ eftersom de inte har någon beläggning som kan repas eller skadas.

    1. De flesta har en botten bestående av flera lager rostfritt stål och aluminium, en så kallad sandwichbotten.
    2. Stålet är hygieniskt och tåligt medan aluminium påskyndar värmespridningen.
    3. Det är viktigt att använda fett vid stekning för att förhindra maten från att bränna fast.
    4. I början av tillagningen kan maten fastna i kastrullen men efter några minuter lossnar det och du kan vända på maten – ungefär som när man grillar.

    Använd alltid diskmedel vid rengöring och om mat har bränts fast skrubbas det bort med den grova sidan av en rengöringssvamp. Det kan uppstå vita eller grå fläckar i kastruller i rostfritt stål ifall salt använts i den. För att förhindra det bör man aldrig salta vattnet förrän innehållet har kokat upp.
    Visa hela svaret

    Vad är en bra kastrull?

    Kastruller och grytor kan vara tillverkade i olika material och har då olika egenskaper. Grytor och kastruller i rostfritt: Flera av våra grytor och kastruller har en så kallad sandwichbotten. En extra botten av aluminium, en sandwichbotten, som gör att värmefördelningen blir jämnare och vidbränningsrisken minskar.

    • Olika fabrikat kan ha olika tjocka bottnar och olika många bottnar.
    • Det kan också vara stor skillnad på hur effektiva de är på en induktionsspis.
    • Mer exklusiva kärl har ofta en större magnetisk yta och en del kan tom ha den ingjuten i botten.
    • Dessa kok-kärl är bra att koka i! Det finns också rostfria kok-kärl som har en aluminium-kärna hela vägen upp i kanten (som tex Scanpans Fusion 5 serie).

    Dessa kok-kärl är extra bra att använda till sås, gröt eller tex en risotto. Tex en riktig sauteuse har värmeledning hela vägen upp i kanten. Rostfritt stål kan vara av olika kvalité. Ju renare stål, ju lättare att diska rent. Tex alla Demeyeres kärl är behandlade med Silvinox som är en unik metod för att rena stålet.

    Det ger ett stål som är så rent att ytan upplevs vara lika lättdiskad som ett teflonbelagt kärl. Bra “kok-kastruller” i vårt sortiment är Eva Trio stainless steel, Culimat, Demeyere Apollo, exxent. Scanpans Fusion 5 serie eller Culimats sauteuser är ett bra val om du vill ha en kastrull till tex sås, gröt, risotto eller liknande.

    Den har aluminiumkärna hela vägen upp i kanten vilket gör att hela kärlet blir varmt. Kärlet är extremt värmetåligt och det “bränner” inte fast. Bra alternativ istället för belagd kastrull. Grytor och kastruller i gjutjärn: Det finns kok-kärl i rå-gjutjärn och emaljerat gjutjärn.

    • Rå-gjutjärn är helt obehandlat och oftast billigare än emaljerat gjutjärn.
    • Bör diskas med enbart vatten och ej stå blött då det kan rosta då.
    • Emaljerat gjutjärn bör värmas upp långsamt.
    • Hettas kärlet upp för snabbt till hög värme kan emaljen skadas.
    • Diskas med varmvatten och diskmedel.
    • Ingen risk att mat missfärgas av tex tomat eller vin som i rå-gjutjärn.

    Använd helst redskap i trä eller plast. Blank emalj är svårare att bryna i än matt emalj. Gjutjärn är ett perfekt material på gryta då du ska göra ett långkok på platta eller i ugn, att göra tex en köttfärssås eller annan gryta i. Det går utmärkt att baka bröd i en gjutjärnsgryta.

    1. Gjutjärn är ett material som när det väl blivit varmt behåller värmen mycket länge.
    2. Vi säljer gjutjärn från svenska Skeppshult (rå-gjutjärn), franska Le Creuset (emaljerat)och franska Staub (emaljerat).
    3. De använder enbart kontrollerat gjutjärn i sina produkter! Grytor och kastruller med beläggning Teflon är en typ av beläggning som används i kok-kärl.

    Teflon – är det som gör att det släpper lätt i ett kok-kärl. Kräver inget fett och är lättdiskat. I en gjuten Teflon gryta/kastrull får du en lika fin stekyta som i en gryta av gjutjärn. Keramisk beläggning används också ofta som beläggning. Den är hårdare än Teflon men kan kräva lite fett vid stekning.

    1. Vi rekommenderar att du handdiskar alla dina belagda kärl då maskindisk sliter i onödan på produkten.
    2. Alla belagda kärl slits ut med tiden och bör då bytas ut.
    3. Vi säljer Teflonbelagda kok-kärl från AMT Gastroguss, Eva Trio och Ballarini.
    4. Vi säljer keramiska kok-kärl från Beka och Eva Trio.
    5. De belagda kok-kärl som vi säljer innehåller INTE PFOA.

    Ett kok-kärl som upplevs fungera sämre än tidigare på induktion kan behöva rengöras på undersidan från avlagringar som tex inbränt fett eller sot. Det kan påverka magnetismen med en smutsig undersida. Här nedan ser du några av alla kastruller och grytor vi har i vårt sortiment.
    Visa hela svaret