Vad Gör Pasta Med Kroppen?
1. Pasta är bensin för kropp och knopp – Pasta innehåller kolhydrater vilket är vår viktigaste källa till energi. I kroppen bryts kolhydraterna ner till glukos och används som bränsle till kroppens alla celler. Bara hjärnan behöver 100 gram glukos om dagen för att fungera.
Visa hela svaret
Vilken pasta är bäst för magen?
Släng ut pastan och slipp din svullna mage * FODMAP är en diet utvecklad vid Monash universitetet i Australien, som flera läkare har börjat arbeta med. Henry Nyhlin rekommenderar den främst till patienter med så stora problem att det blir handikappande, som de som är drabbade av IBS.* FODMAP står för Fermentable, Oligo-,Di-, Mono-saccharides and Polysols.
- Fermentable: processen då tarmen bryter ned osmälta kolhydrater till gaser.
- Oligosaccharides: bland annat gluten.
- Disaccharides: Laktos, i mjölk, mjuka ostar och yoghurt.
- Monosaccharides: Fruktos i till exempel äpplen och honung.
- Polysols: främst i sötningsmedel.* Dieten går ut på att eliminera de kolhydrater som “jäser” i kroppen.
Dit hör en del frukt och grönsaker, och livsmedel som är rika på olösliga fibrer. Bland annat fibrer från vete tillhör den gruppen och ger mer gaser. Lösliga fibrer som havre har kroppen ofta lättare att klara av.* Dieten går ut på att äta livsmedel med låg FODMAP.
- Exempel på låg FODMAP: gurka, zucchini, banan, apelsin, hårdost, laktosfri mjölk, kött, fisk, kyckling, glutenfritt bröd och mandlar.* Exempel på livsmedel med hög FODMAP: Sparris, kronärtskockor, äpple, päron, komjölk, yoghurt, råg, vete och cashewnötter.
- Ällor: Henry Nyhlin och monashuniversity.com Ofta är den stora boven bakom uppsvälld mage efter mat just gaser.
Enligt Henry Nyhlin producerar kroppen själv egentligen ganska lite gaser. Tarmen och magen producerar bara några deciliter luft.
- – Det är väldigt svårt att tänka sig att det skulle ge speciellt mycket besvär, säger han.
- – Men äter man mycket kolhydrater produceras det lite mer gas.
- En av de största orsakerna bakom uppblåst mage är ofta sättet man äter på.
– De gaser man har i magen är oftast nedsvald luft. Och mat som pasta och pizza har man en tendens att nästan sleva i sig, säger Henry Nyhlin. LÄS OCKSÅ:
Visa hela svaret
Hur mycket tyngre blir pasta?
Har du verkligen koll på vad din mat väger? Publicerad den 21 maj 2016 av MammaFitness Vi kvinnor är bra på att hålla koll på vår egen kroppsvikt och ställer oss gärna på vågen i tid och otid. Men när det gäller att väga maten vi stoppar i oss tenderar många att “höfta” och skarva med dessa mått.
- Då blir det fel när du ska följa rekommenderade kaloriintag/energimängd per dag.
- Att lära sig äta kontrollerat innebär faktiskt att du måste ha stenkoll på dessa bitar.
- Några felmått både uppåt och nedåt kan ställa till helhetsbilden betydligt mer än du tror och du kan gå omkring länge och tro att saker och ting är på ett helt annat sätt än verkligheten.
Till att börja med: Vad har du för hushållsvåg? Om du har köpt en sån där snygg (som jagsorry, Olga) som är dekorativ att ha framme i köket, så är den inte lika perceptiv och känslig för mindre måttenheter som en digital hushållsvåg. Allt under 10 eller 20 gram blir i princip omöjligt att väga.
- Så hur ska du ha koll på vad alla såser, oljor, riven ost mm väger? Eller nötter? Vanliga fel man gör i början: • Tror att 1 dl är samma sak som 100 gram, oavsett vilket livsmedel det har att göra med.
- Det blir fel, eftersom densiteten av maten påverkar mycket.
- Tror att alla ägg är lika stora/väger lika mycket (finns stora skillnader idag med tanke på det breda utbudet av ägg).
• Går på gamla mått och kopierar. Funkar för vissa livsmedel om inget har ändrats, men exempelvis mjöl och gryn har något varierande vikt beroende på hur fuktigt eller torrt det är. • Tänker inte på att många livsmedel väger olika beroende på om de är kokta/tillagade eller råa (couscous väger exempelvis 80 gram per dl men 55 gram per dl i kokt form).
- • Glömmer bort att räkna med sakerna man “proväter” eller äter i smyg
- LITEN LATHUND – så mycket väger olika livsmedel och råvaror
GRYN/KLI/RIS/PASTA • Vetemjöl väger 60-67 gram per dl. • Rågmjöl väger 55 gram per dl. • Durumvetemjöl väger 65 gram per dl • Havregryn väger 35 gram per dl. • Bulgur väger 80 gram per dl. • Couscous väger 80 gram per dl. • Vetekli väger 30 gram per dl. • Vetegroddar väger 35 gram per dl.
Havrekli väger 45 gram per dl. • Vitt ris väger mellan 72-85 gram per dl. • Råris väger mellan 85 gram per dl. • Pasta (Fjärilar, Farfalle, Spiraler, Penne, Fussili) väger ca 35 gram per dl okokt pasta (40-45 gram som kokt pasta). • Bönor: grundregeln är att 100 gram okokta bönor ger ca 3 fl kokta. Räkna ca 80 gram okokta per portion eller 2-2,5 dl färdigkokta.
NÖTTER MM • Skalade jordnötter väger 69 gram per dl. • Cashewnötter väger 50 gram per dl. • Kokosflingor väger 61 gram per dl. • Mandel väger 46 gram per dl. • Hasselnötter (utan skal) väger 65 gram per dl. • Pistagenötter (utan skal) väger 65 gram per dl.
Valnötter (utan skal) väger 40 gram per dl. • Solrosfrön väger 62 gram per dl. • Pinjenötter väger 80 gram per dl. MEJERIPRODUKTER • Som regel gäller att 1 dl flytande mejeriprodukt väger runt 100 gram. • Riven ost väger 40 gram per dl. • Riven parmesan eller grana padano väger 50 gram per dl. • En ostskiva väger runt 10-15 gram.
• Fetaost eller fårost i tärnad form väger runt 60 gram per dl. • Keso väger ca 100 gram per dl. • Riven eller tärnad mozzarella väger 55-70 gram per dl. • Glass väger 55-62 gram per dl. KÖTT, FÅGEL & FISK • Entrecôte väger per 1,5 cm skiva ca 125-150 gram.
Oxfilé, en skiva på 2,5 cm av mittdelen väger ca 150 gram. • Fläskkotlett utan ben väger 100-125 gram per 1,5 cm skiva. • Köttbullar väger mellan 10-15 gram styck. Räkna med 100 gram per portion. • Hamburgare väger 60-150 gram styck. • Hamburgare väger 60-150 gram styck. • Kycklingfilé utan skinn och ben väger 100-150 gram (med skinn och ben 150-175 gram).
• Kycklingklubba väger mellan 180-300 gram styck. • Fisk: räkna ca 150 gram benfri filé per portion. Räkna mellan 30-50% rensförlust om du köper fisk med ben. • Signalkräftor väger mellan 50-70 gram styck, flodkräftor 40-50 gram styck. • Hummer från Sverige väger mellan 350-1000 gram.
Amerikansk hummer mellan 450-800 gram. • Musslor med skal väger 20-30 gram styck. Räkna med 70% i rensförlust. En serveringsportion ligger på cirka 400 gram (15 stycken). • Räkor väger mellan 8-20 gram beroende på storleksklass. Räkna med 60% i rensförlust vid skalning. GRÖNSAKER & ROTFRUKTER • Avokado av medelstorlek väger 150-174 gram.
Räkna med att skal och kärna väger en tredjedel av avokadon. • Broccolibukett av medelstorlek väger 250-400 gram. • Blomkål kan väga allt från 300-1000 gram. • En medelstor rödbeta väger 65-150 gram. • En medelstor potatis väger mellan 85-150 gram. Bakpotatis upp emot 300 gram.
- Skalar du potatisen kan du räkna bort ca 20% av vikten.
- Grön sparris runt 15-40 gram styck.
- Vit, färsk sparris 40-50 gram styck.
- FRUKT & BÄR • Apelsin av medelstorlek ca 175 gram.
- Större apelsiner upp emot 300 gram.
- Banan av medelstorlek ca 150 gram styck.
- Björnbär, färska eller frysta, väger 3-7 gram styck.1 dl björnbär väger ca 50 gram.
• Blåbär, färska eller frysta, väger ca 60 gram per dl. • Hallon och hjortron, färska eller frysta, väger 2-5 gram styck och 50 gram per dl. • Mango väger mellan 300-400 gram styck. • Päron av medelstorlek väger 150 gram. • Vindruvor väger 10-20 gram styck.
- Källor: Livsmedelsverket – Vikttabell 2001, Konsumentverket, Dansukker, Mått om Mat.
- Foto iStockphoto
Uppdaterad 2 februari 2022 : Har du verkligen koll på vad din mat väger?
Visa hela svaret
Är pasta Bra eller dåligt?
4. Pasta är nyttigt – Traditionell pasta gjord på durumvete håller ett lågt eller meddellågt glykemiskt index, eller så kallat GI, och ger tillsammans med en sallad och en pasta sås som den här med kyckling och soltorkade tomater,en komplett och hälsosam måltid som håller dig mätt länge.
Visa hela svaret
Vad är bättre ris eller pasta?
Vad är värst – ris eller pasta? Vår nutritionist svarar! Fråga: Är det bättre att äta ris än pasta? Många som tränar mycket muskler äter ju ris, men däremot inte pasta. Reagerar kroppen olika på dem? Svar: Pasta och ris innehåller ungefär lika mycket energi räknat i kalorier, men typen av stärkelse och kostfibrer varierar.
- De ger därför olika blodsockersvar (GI-värde).
- Men GI-värdets betydelse för hälsa och vikt är mindre än många tror.
- Blodsockersvaret varierar även med portionsstorlek, mängden kostfibrer och fett i den blandade måltiden.
- Till och med hur stora bitar maten består av påverkar GI.
- Snabbmakaroner ger ett högre GI än standardmakaroner, enbart på grund av att snabbmakaroner är mindre till sin storlek.
Det betyder att vi inte behöver lägga så stor vikt vid valet mellan pasta och ris ur det perspektivet. En del upplever dock att ris mättar lite bättre än pasta, vilket kan vara en förklaring till att många föredrar ris. Sedan är ris en aning mer näringsrikt.
Visa hela svaret
Kan man äta pasta om man vill gå ner i vikt?
Åt samtidigt GI-kost – Även om studien endast undersökte personer som åt så kallad GI-kost*, menar forskarna att resultaten är tydliga: Pasta bidrar varken till viktuppgång eller ökat kroppsfett när den äts som en del av en hälsosam kost.
Visa hela svaret
Varför får man ont i magen av pasta?
Celiaki, även kallad glutenintolerans eller glutenallergi, betyder att du inte tål gluten och att du mår dåligt om du äter något med gluten i. Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Om du äter gluten när du är glutenintolerant blir tunntarmen inflammerad och tarmluddet skadas.
Visa hela svaret
Hur får man större lår snabbt?
Övning 1: Djupa knäböj – Knappast förvånande, men enligt mig är knäböj övning numero uno för att bygga stora ben. Och särskilt djupa sådana. Knäböj tränar ett stort antal muskler samtidigt. Vissa muskler tränas genom en stor rörelselängd, andra genom en stabiliserande funktion.
Rätt utfört är knäböj ett säkert sätt att träna både ben, rumpa, och bål. Att knäböja djupt leder till en bättre utveckling av benmuskulaturen än grunda knäböjar, även om du använder en mycket tyngre vikt vid de grunda knäböjarna. Dessutom tränas även rumpan mer vid djupa knäböj. Det viktigaste att tänka på när du knäböjer är att du håller ryggraden neutral, vikten jämnt fördelad över foten, och inte låter knäna falla inåt.
Du kan läsa lite mer om detta i inlägget om hur du undviker de vanligaste träningsskadorna, Det största hindret mot att knäböja djupt är annars ofta en kombination av bristande kroppskontroll och rörlighet. För dig som är ny till knäböj rekommenderar jag att spana in artikeln Lär dig utföra knäböj, som har flera tips på hur du kan lära dig övningen.
Visa hela svaret
Hur mycket ökar kokt pasta i vikt?
Vad väger pasta? –
Fjärilar, farfalle, spiraler, fussili samt penne mm väger ca 35 gram per dl okokt pasta. Kokt pasta väger 40-45 gram per dl. Snabbmakaroner väger 50 gram per dl okokta. Kokta snabbmakaroner väger de 45 gram per dl.
Vad är bra att äta när man tränat?
5 kostråd för dig som tränar för att bli starkare –
Ät regelbundet under dagen. Någon proteinkälla bör ingå till varje måltid. Variera gärna mellan animaliskt och vegetabiliskt protein. Ät ett mellanmål 1-2 timmar innan träningen för att orka lyfta tungt. Måltiden efter träningen får gärna vara dagens största mål. Ät varierat med hög kvalitét på kolhydrater, protein och fett. Välj fiberrika kolhydratkällor som förutom fibrer innehåller mycket vitaminer och mineraler. Ät i huvudsak fettkällor från fisk, avokado, nötter och oljor. Drick vatten till och mellan måltider, 1,5-2 liter per dag. Vid högintensiv träning lägger du till 0,5-1 liter per timme beroende på hur mycket du svettas. Bestäm dagen innan vad du ska äta till samtliga måltider. Gör ordning en proteinrik smoothie eller koka ägg som du kan ta med i väskan.