Varför Är Bacon Så Gott?


Varför Är Bacon Så Gott
Förhöjer smaken – Det var också då jag lanserade det i vänskapskretsen numera klassiska citatet: “Bacon är en krydda.” För det var så jag upplevde det i min mun. Riktigt knaperstekt bacon tillför mer smak än köttkänsla. Det förhöjer och gifter ihop smaker.
Visa hela svaret

Är det bra att äta bacon?

De 10 värsta sakerna du kan äta | SvD Dagligen översköljs vi med nyheter om vad vi bör och inte bör äta. Men det finns ett gäng livsmedel som förhoppningsvis aldrig kommer att klassas som nyttiga. Här är några av dem, listade av sajten Mydiet.com. Här är expertisen rörande överens: läsk är något du bör avstå från.

 • Sockerinnehållet, som kan motsvara tio sockerbitar eller mer, är långt över det rekommenderade dagliga intaget.
 • Vill du dricka något, välj hellre vatten – smaksätt gärna med citron eller annan frukt om du vill.
 • Bacon må vara kalorisnålt, men det innehåller höga halter av fett, salter och konserveringsmedlet natriumnitrat.

Om du absolut inte kan vara utan bacon, ät det då i mindre mängd som smaksättare i till exempel sallader. Men ännu bättre är att hoppa över det och knapra på nötter eller grönsaker istället, det är snällare mot ditt hjärta och dina blodkärl. : De 10 värsta sakerna du kan äta | SvD
Visa hela svaret

Vilket land kommer bacon ifrån?

1500 f. Kr. I Kina är man väldigt tidigt ute och gör det som påminner om historiens första bacon. Då hade man redan fött upp grisar i över 3000 år, men nu började man konservera fläskköttet med salt.
Visa hela svaret

Är det farligt att äta bacon rått?

Bacon är en rå produkt och ska genomstekas.
Visa hela svaret

Vad är mest cancerframkallande?

Rökning ger en ökad risk för en rad cancersjukdomar. Framför allt ökar risken för lungcancer, men även för till exempel cancer i matstrupen, urinvägarna och i bukspottkörteln.
Visa hela svaret

Hur smakar bacon?

Vad är bacon? Det är saltat och lätt varmrökt sidfläsk skuret i skivor. Sen finns det många varianter men förenklat kan vi säga att produkten:

Rökt sidfläsk är i regel varmrökt längre tid vilket gör att den är tillagad och kan ätas direkt. Den säljs oftare i större bit. Perfekt att användas som smaksättare i t. ex en hemmagjord hamburgare som steks lite rare. Stekfläsk säljs oftare i tjockare bitar och enbart rimmat (saltat)

Varför tycker vi att BACON är en bra produkt? Riktigt bra bacon är fett och ger mycket smak. Du kan med en relativt liten mängd kött ge en stor mängd mat mycket smak. Kombinationen fett, sälta och rökigt är mycket tacksamma smaker att jobba med. Det är även en tacksam produkt att linda in andra produkter i och den har en lång rad av goda smakkompisar. Varför Är Bacon Så Gott Varför tycker vi inte att BACON är en bra produkt? Allt för många bacon-liknande-produkter som säljs i handeln idag är tyvärr inte bra, och vi verkar ha accepterad det som konsumenter. Det är som att vi har glömt hur den riktiga produkten faktiskt smakar och beter sig.

 1. Det är tradigt att behöva granska innehållsförteckningar.
 2. Ofta behöver vi det inte heller för det visar sig tydligt vid tillagning (även om det är lite för sent då) En bra, redig skiva bacon steker sig själv i pannan.
 3. Den behöver inget extra fett utan den släpper fett och confiterar sig själv, det steker sig alltså i sitt eget fett.

Skillnad mot att tillsätta annat matfett är att det är mycket smak på baconfett. Den bacon vi oftast steker nuförtiden släpper inte mycket fett i pannan, däremot läcker den saltlag och vatten vilket snarare gör att baconet kokar i pannan. Man kan även se mörka sockeravlagringar i stekpannan som man sen får skrapa bort.

Med andra ord, det vi handlar idag är ofta fyllt med salt/sockerlag, nitrit, rökarom och innehåller för mycket vatten och för lite fett. Notera att vi inte diskuterar hälsoaspekten här, varken vad det gäller fett, tillsatser eller kött. Vi spar den till ett eget inlägg:) Vart tog valet vägen? Det här är självklart en effekt av att vi vill att mat skall vara billig, men då brukar det finnas alternativ.

Vi som konsumenter brukar själva kunna göra det valet men vad gäller skivad bacon så verkar det inte finnas mycket till val. Vi kan såklart göra ett aktivt val och gå till charken, saluhallen eller den lokala bonden. Men varför finns det inte ett bättre standardutbud i våra butiker? Rätta mig gärna om jag har fel? Jag kanske har missat massa bra produkter? Men det finns ekologisk! Ja, och det är jättebra! Det har blivit lättare att hitta ekologiskt bacon men fortfarande svårt att hitta KRAV-märkt, eftersom KRAV inte godkänner nitrit. Varför Är Bacon Så Gott Alternativ till bacon. Det finns många produkter på marknaden som presenteras som växtbaserade alternativ till bacon. Huruvida de är bra eller inte beror lite på vad man är ute efter för resultat. Växtbaserade produkter som skall efterlikna/ersätta köttprodukter får ofta ganska mycket kritik.

 1. Både den inbitne köttätaren och den inbitne veganen kan friskt kritisera.
 2. Det kan tyckas märkligt i jämförelse att så få klagar på kvalitet av den bacon som säljs.
 3. Själv tycker jag att det är jättebra om vi kan hitta produkter som är bra och som underlättar för gemensamma måltider.
 4. Dvs där vi fortfarande kan samlas kring bordet, äta tillsammans och dela tillbehör.
You might be interested:  Vad Gör Pasta Med Kroppen?

Det är även en genväg för att få oss invanda konsumenter att förstå hur vi skall använda en ny produkt. Tänk bacon – ok, då förstår jag hur den skall användas. MEN, det är fortfarande en processad produkt där vi skall ställa krav på innehåll, förpackning ursprung ect.

Hasselnötter (eller andra nötter) För att få det knapriga – Stek/rosta/fritera hackade hasselnötter, tillsätt flingsalt och strö över. Rökigheten Liquid smoke är en flytande form av rökarom. Man har gjort den av kondenserad rök från eldning av trä och vatten. Det är alltså som rök på flaska. En otroligt smakrik produkt som skall användas med försiktighet eftersom den gärna tar över. Så börja med några droppar och smaka er fram. Kokosbacon Knaprigt, rökigt och visuellt lite som bacon. Det här är ofta en rätt som imponerar på folk:)

Visa hela svaret

Vad är det för skillnad på fläsk och bacon?

Bacon är tunt skivat sid- eller bogfläsk. Tjockare skivor benämns stekfläsk. Det fläsk som säljs i handeln är vanligtvis lättrimmad (saltad) och lättrökt. Bacon av hög klass anses skall vara utan brosk, svål och ben.
Visa hela svaret

Vilket bacon är godast?

Favorit: Scan ekologiskt. Även om flera bacon fått lika många plus kan de ha fått olika högt sammanlagt betyg av de sex testarna. Här är baconsorterna ordnade från bäst till sämst.
Visa hela svaret

Vad betyder ordet bacon?

Etymologi: Av engelska bacon, av anglo-normandiska bacon, bacun (‘skinka; sidfläsk; ister’), av fornlågfrankiska *bakō (‘skinka, sidfläsk’), av urgermanska *bakô, *bakkô (‘rygg’), av urindoeuropeiska *bhAg- (‘bak, skinka, baksida’).
Visa hela svaret

Vad är svensk bacon?

Tulip Bacon Tulips 125 g bacon tillverkas på svensk råvara genom att köttet först saltas, sedan torkas och röks det över bokved tills smaken är perfekt. Inte undra på att bacon är en utsökt smaksättare i många maträtter. Bacon till äggröra. Bacon till din pastasås – eller om du skall bjuda på lite finare middag – runt din tournedos.

Näringsinnehåll per 100 g
Energi 1274 kJ / 308 kcal
Fett 28 g
Mättat fett 11 g
Kolhydrater < 0.5 g
Sockerarter < 0.5 g
Protein 14 g
Salt 2,6 g

Tulip Bacon
Visa hela svaret

Vad är värst socker eller alkohol?

Publicerades: 3 Feb 2012, 21:34, Uppdaterades: 4 Feb 2012, 14:55 Varför Är Bacon Så Gott 1 av 3 De vill också stoppa barn i en viss ålder att köpa godis och läsk. Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX Varför Är Bacon Så Gott 2 av 3 Sockerkonsumtionen i världen har tredubblats på 50 år. Foto: Ola Rifai/SCANPIX Varför Är Bacon Så Gott 3 av 3 Forskarna vill införa ett förbud mot socker liknande rökförbud på allmänna platser. Foto: Thanassis Stavrakis/SCANPIX Experter vill införa en sockerskatt för att styra över sockerkonsumtionen. De menar att socker är minst lika skadligt och beroendeframkallande som alkohol och tobak.

 1. ALIFORNIEN.
 2. Myndigheterna måste införa sockerskatt för att kontrollera konsumtionen av socker och sötningsmedel.
 3. Det menar forskare vid universitetet i Kalifornien som påpekar att socker är lika skadligt och beroendeframkallande som alkohol och tobak.
 4. Socker uppfyller alla de kriterier som krävs för att samhället ska kunna ingripa, precis som med alkohol och tobak, säger en barnläkare vid universitetet i Kalifornien till BBC,

Forskarna vill också att myndigheterna begränsar försäljningen av söt mat och dryck i skolorna. De menar till och med att man måste stoppa barn i en viss ålder från att köpa godis och läsk. De vill också införa samma regler mot socker som mot alkohol och tobak.
Visa hela svaret

Är det onyttigt med pasta?

Pasta i sig behöver inte vara onyttigt. Men det är ofta portionsstorleken och de fettrika såserna som kommer med pastan som ställer till det. Det är dessutom viktigt att få i sig kolhydrater med fibrer – grönsaker ger både mer näring och mer för tarmen att arbeta med.

 • Gillar du att äta pasta så fortsätt med det, men tänk på mängderna.
 • Fyll istället ut portionerna med grönsaker för att bli mätt.
 • Liten guide till pasta Vit pasta.
 • Här finns det två sorter: den med vanligt vetemjöl blandad med durumvete och den med enbart durumvete.
 • Av dessa två är den senare att föredra.

Ljus fiberpasta. Innehåller inget fullkorn, däremot tillsatt fiber av vete eller havre. Fullkornspasta. Innehåller minst 50% fullkorn, men vissa sorter ända upp till 100%. Dinkelpasta. Dinkelvete eller spelt är en gammal vetesort som innehåller mer protein, mineraler och fibrer än vanligt vete.
Visa hela svaret

Varför bränner bacon fast?

Kan gå i arv i generationer –

Ett vanligt misstag är att ha för varmt i pannan. Om du brassar på för mycket bränner det fast. Mellanvärme är bra. Det tar lite längre tid att få en gjutjärnspanna varm, så ha tålamod och passa den. Det bästa är att steka i både olja och smör, Man ska lägga i köttet när smöret har slutat bubbla. När jag steker vill jag ha plåtspad e, plast kan man ha i teflonpanna. Vräk inte på med diskmedel när du diskar stekpannan, du kan ha en droppe i. Diska med vanlig diskborste. Torka med hushållspapper, och smörj in med vanlig matolja. Om man smörjer in pannan lägger sig kvarblivet vatten utanpå och pannan rostar inte.

Varför Är Bacon Så Gott Foto: David Lundmark.

Om det ändå kommer rost kan man ta bort det med en stålborste eller svinto som du sköljt så att det inte är för mycket skum. Går pannan att sätta in i ugnen kan du smörja med olja och låta den stå i högsta värmen ett par timmar. Då kommer den svarta färgen tillbaka. Fisk ska man steka på svag värme, särskilt om man panerar, annars bränner man den. Om det bubblar mycket så får man sänka. Det ska vara mycket smör när man steker fisk. Då blir det extra gott också.

Varför Är Bacon Så Gott Foto: David Lundmark.
Visa hela svaret

Är allt bacon rökt?

Bacon – Bacon görs precis som rökt sidfläsk av styckdetaljen sida, Det mesta baconet säljs rökt utan värmebehand­ling. Saltningen sker oftast genom injicering, det ger en jämn fördelning av saltet i köttet. Därefter röks köttet. När baconet skivas ska köttet vara riktigt kallt, för att de tunna skivorna ska hålla ihop.
Visa hela svaret

Hur påverkar bacon hälsan?

Varför Är Bacon Så Gott Varför Är Bacon Så Gott 1 AV 2 “Ett livsmedel som man aldrig någonsin ska äta om man vill hålla sig frisk är knaperstekt bacon”, säger onkologiläkaren David Stenholtz till Hälsoliv. Foto: Bit24 – Fotolia 2 AV 2 Även risken för hormonkänsliga cancerformer ökar ju mer mjölk du dricker enligt cancerläkaren.

 • Foto: Joerg Beuge Publicerad: 29 apr 2015, kl 09:30 Skippa charkuterier och rött kött om du vill undvika cancer.
 • Det säger onkologiläkaren David Stenholtz.
 • Han varnar särskilt för knaperstekt sidfläsk: – Att äta bacon är att jämställa med att röka.
 • Om man vill skydda sig mot cancer och andra livshotande sjukdomar bör man tänka över sin kost.

Det är de flesta läkare, forskare och hälsoexperter eniga om. Och lika viktigt som det är att få i sig näringsrik och kalorisnål mat är det att undvika vissa onyttiga livsmedel helt. Köttcancer-varningen – så mycket kan du äta David Stenholtz, specialistläkare i onkologi vid Västmanlands sjukhus, varnar för tre matgrupper som är extra bannlysta i kampen mot elakartade tumörsjukdomar, nämligen charkvaror, rött kött och mejeriprodukter.

Han utmålar en frukost- och LCHF-favorit som den värsta boven i dramat: – Ett livsmedel som man aldrig någonsin ska äta om man vill hålla sig frisk är knaperstekt bacon. Det är rökt, extrasaltat och rikt på mättat fett, samt innehåller nitrosoämnen, hormoner, glykotoxiner, miljögifter och endotoxiner.

Sedan steker man det väldigt hårt, så att det bildas maximalt med heterocykliska aminer och polyaromatiska kolväten. Att äta bacon är att jämställa med att röka, säger han till Hälsoliv. Även små barn mår bra av vegetarisk kost Enligt David Stenholtz råder det ingen tvekan om att cancer, liksom alla andra livsstilssjukdomar, kan förebyggas av att man äter så mycket som möjligt från växtriket och drar ner så mycket som möjligt på animaliska produkter och processade livsmedel med transfetter.

– Om man vill formulera det ännu kortare brukar jag säga: undvik all mat som det görs reklam för. Då brukar man täcka in allt ohälsosamt. Helst ska man låta bli kyckling också, eftersom det innehåller samma sak som rött kött, menar han. Vill man prompt äta någon animalisk produkt nämns ofta fisk som bästa alternativet, men egentligen är baljväxter överlägsna ur hälsosynpunkt,

Mjölk och andra mejerivaror däremot bör man skippa. – Det är inte lika illa som rött kött och charkvaror, men man har satt både prostatacancer och äggstockscancer i samband med mjölkprodukter. Hormonkänsliga cancerformer ökar sannolikt ju mer mjölk man dricker, både när det gäller lätt- och fullmjölk, säger David Stenholtz.
Visa hela svaret

Är det farligt att äta Ostekt bacon?

Den senaste tiden har det förekommit att recept på carpaccio på griskött har dykt upp. I olika forum har det framhållits att det är säkert att äta otillagat griskött eftersom köttet numera är trikinfritt. Det stämmer att köttet är säkert vad gäller trikiner, men det finns andra risker med att äta otillagat griskött.

 1. Livsmedelverket avråder helt från att äta otillagat griskött.
 2. Orsaken till risken med otillagat griskött, är en bakterie som förekommer hos grisar, yersinia eneterocolitica.
 3. Grisarna kan ha bakterien i kroppen utan att själva bli sjuka.
 4. Därför bör griskött bör serveras tillagat till innertemperatur 70°.

Bra hygien i samband med matlagningen är också viktig, så att bakterier inte förs över till andra livsmedel, till exempel grönsaker, som inte ska värmas upp innan de äts. Till skillnad från många andra bakterier förökar sig yersinia eneterocolitica bra i kylskåpstemperatur och kan även bli ett problem i produkter med längre hållbarhet.

Den tål djupfrysning och kan överleva i frysta livsmedel under längre tid. Små barn upp till fyra års ålder är särskilt känsliga för matförgiftning på grund av yersinia enterocolitica. Symtomen hos barn är oftast feber och diarréer som varar i ungefär två till tre veckor. Hos vuxna varierar symtomen mera.

Det kan vara diarréer, kräkningar och magont men också halsont, feber, huvudvärk och ledinflammation. Hos framför allt vuxna kan följdsjukdomar i form av ledsmärtor (reaktiv artrit) eller knölros förekomma. Ledsmärtan kan bestå i över ett år. Denna komplikation är mycket ovanlig och drabbar främst personer med en specifik antigenuppsättning.
Visa hela svaret

Vilket kött ska man undvika?

Fråga dietisten – Sofia Antonsson är dietist och kostrådgivare. Skicka dina frågor till: [email protected] – Rött kött, alltså nöt, fläsk, lamm och vilt, bör vi minska intaget av. Eftersom rekommendationen är max 500 gram per person och vecka gäller det att välja bra kött när man väl äter.

Att satsa på svenskt kött är bra både för djuren, klimatet och för att gynna de svenska bönderna. Sverige är dessutom bäst i världen på att begränsa antibiotikaanvändningen inom djurhållningen, det spelar stor roll för vår hälsa på sikt. – Kyckling och fisk klassas inte som rött kött så ät mer av det.

Att lägga till mycket grönt och minska på snabba kolhydrater är också bra för vikten.
Visa hela svaret