Varför Är Svensk Honung Fast?


Varför Är Svensk Honung Fast
Munkens – Svensk Honung & KRAV-märkt – Människans kärlek till honungen är tusentals år gammal, historiskt sett har honungen varit en viktig del i både kosten men även som ett naturläkemedel. Ofta användes honungen antingen i dess råa form eller som en ingrediens i en rad olika kurer.

Smaken och egenskaperna på Svensk honung kan variera kraftigt beroende på var i lander vi befinner oss, vilka blommor som bina hämtat sin nektar ifrån och hur man har hanterat honungen under och efter skörden. Honungens lukt, smak och färg beror av de blommor som bina hämtat nektar från. Kemiskt sett innehåller honung ca 75% sockerarter och ca 20% vatten.

Huvuddelen av sockret är de enkla sockerarterna druvsocker och fruktsocker. Svensk honung är i regel fast till konsistensen eftersom svenska blommors nektar innehåller relativt mycket druvsocker.
Visa hela svaret

Varför blir honung fast?

Bakom råvaran – Det finns många tusen slags honungssorter, som härstammar från olika växters nektar som exempelvis lavendel, akacia, eukalyptus, ljung och apelsin. Konsistensen på honung är från början flytande, men kommer efter en tid att börja kristallisera och få en fast konsistens.

 • Förhållandet mellan sockerarterna i honungen avgör hur snabbt honungen blir fast.
 • Honungens färg kan variera från nästan vit till svart beroende på vilka blommor bina har samlat nektar från.
 • Ljusa honungssorter är ofta milda, medan mörka sorter typiskt har en mer kraftfull smak.
 • Nyslungad honung är alltid flytande.

Efter en tid bildas det sockerkristaller i honungen och den stelnar. En del typer av honung är dock bättre lämpad än andra för att göra en honung som håller sig flytande längre. Svensk flytande honung är mörk i färgen, till skillnad från de flesta importerade.

 • Licka på honungstyperna i listan för mer information.
 • Honung smakar gott på brödet och i teet, det är de flesta klara över, men det som många inte vet är att honung också med fördel kan användas i stället för socker, både i bakning, syltning och i matlagning.
 • Honung innehåller heller inget fett.
 • Honungen kan även användas som en smakförstärkare, en krydda som kan användas i det söta, men också i det salta köket, med ett helt fantastiskt resultat.

Honung skulle egentligen stå vid sidan av salt, peppar och ättika, nära till hands i köket. Varför Är Svensk Honung Fast Varför Är Svensk Honung Fast Honung kan användas som en ersättning för socker i de flesta bak- och dessertrecept. Det går åt ca en matsked honung per halvkilo florsocker. Även om det finns naturligt förekommande vatten i honung kan man i de flesta bak- och dessertrecept ersätta sockret i et förhållande 1:1.

Man ska dock vara uppmärksam på att om man jämför honung och socker så innehåller honung naturligt mer vatten än socker, så speciellt till bakning ska man komma ihåg att minska vätskemängden en smula. Genom att använda honung i desserter, bakning och matlagning kommer maten att få en spännande karaktär.

På samma vis kan även honungen användas som en väsentlig ingrediens i exempelvis karameller och öl. Utöver detta kan speciellt den flytande honungen även användas som ett supplement eller en ersättning till kola- och chokladsåsen på glass, fromage mm.

 1. Även som marinad till köttet är honung lämpligt.
 2. Detta beror på att honungen bidrar snabbare till en brunare och mer elegant färg till köttet jämfört med många andra sockerarter.
 3. Utöver detta kommer också smaknyanserna att bli mer framträdande.
 4. Enligt en rapport från ett teknologiskt institut i Danmark kan en marinad med honung skydda köttet mot härskning, både under och efter tillagning beroende på vilken honungstyp som använts i marinaden.
You might be interested:  Kan Katter Äta Rått Ägg?

Honungen bidrar både till kvaliteten på maten samt med smak- och luktintryck. När kött läggs in i kyl eller frys kan det få en härsken smak, men en marinad innehållande antioxidanter minimerar risken för härskning. Klöver- och ljunghonung har visat sig vara några av de mest effektiva honungstyperna för att förhindra härsken smak i köttet.

 • Antioxidanter reducerar oxidation under lagring och minimerar härmed risken för den oönskade smaken av återuppvärmd mat.
 • En analys visade att både smak, lukt och färg på köttet, som var marinerat med 5 % honung, ändrade köttets smakprofil så att köttet både blev mer sött och mindre syrligt.
 • Undersökningen visar att de naturliga antioxidanterna i marinaden som honungen tillförde kan förlänga hållbarheten utan användning av e-nummer.

Därmed utgör honung ett naturligt alternativ till e-nummer. Läs mer om marinad av kött med honung på www.teknologisk.dk. En underbart mjuk och god honung från nektar som bina hämtat antingen från vildmark eller ekologisk mark. Eftersom det inte går att bestämma exakt var bina hämtar nektar så visar KRAV-märkningen framför allt att hanteringen av bina sker enligt KRAV:s och EU:s direktiv, samt att detta kontrolleras av tredje part. Varför Är Svensk Honung Fast : Bakom
Visa hela svaret

Vad är det för skillnad på fast och flytande honung?

Fast honung – – All honung är flytande när den är nyslungad. Den håller sig flytande i några månader innan den kristalliseras och blir fast. Denna fasta honungen har en ljus färg och grövre sockerkristaller än den flytande honungen. Fast honung passar bra att använda som sötningsmedel i te, till bakning och griljering.
Visa hela svaret

Hur få hård honung mjuk?

I mikrovågsugn – Ställ honungsburken utan lock i mikrovågsugnen. Värm på medelvärme i ca 1-5 min. Ta ut honungen, rör om och värm en stund till. Upprepa rörning och värmning tills honungen är helt flytande eller tills har en konsistens som som du gillar. Varför Är Svensk Honung Fast Värm fast honung i en kastrull för att få den flytande.
Visa hela svaret

Varför blir flytande honung fast?

Flytande eller fast honung – I nordisk honung bildas kristaller, Nyslungad honung är alltid flytande. Förr eller senare bildas kristaller i honungen och den får fast konsistens. Hög druvsockerhalt påskyndar den här naturliga processen. En tumregel är: Ljusa honungssorter har hög druvsockerhalt och kristalliserar snabbt. Varför Är Svensk Honung Fast Nyslungad, flytande honung från blomtyp med hög fruktsockerhalt

har i regel mörkare färg kristalliserar långsamt får därför lätt grova kristaller

Fast honung från blomtyp med hög druvsockerhalt

har i regel ljus färg kristalliserar snabbt har finare kristaller

Visa hela svaret

Varför blir honungen Sockrig?

Varför Är Svensk Honung Fast Kristalliserad honung, kanderad honung eller fast honung kallas honung av nektar från växter som med tiden får mer trögflytande, fast, eller hård konsistens, I nästan alla nordiska honungssorter bildas förr eller senare kristaller. Nyslungad /nyskördad honung är alltid flytande.

 1. Efter en tid övergår honungen i fast form, genom att sockret kristalliserar.
 2. Om vattenhalten är låg och andelen druvsocker hög så börjar honungen kristallisera tidigt, i värsta fall redan innan den slungats ur vaxkakan,
 3. Läs mer om honungens konsistens,
 4. Vill man göra kristalliserad honung flytande igen så kan man värma den försiktigt, läs mer,

Läs mer om honung i böckerna Bin till nytta och nöje och Honung,
Visa hela svaret

Är svensk honung nyttigt?

Nyttiga mjölksyrabakterier och antibakteriell verkan – Men trots den höga sockerhalten och trots att nyttigheterna är begränsade, lyfts honung ofta fram som en ren hälsoprodukt. Anledningen är att bina under honungsproduktionen tillsätter levande mjölksyrabakterier, som har antibakteriella egenskaper och därför kan vara ett alternativ till antibiotika.

 1. Men mjölksyrabakterierna dör snabbt och enligt Alejandra Vásquez finns det inga levande mjölksyrabakterier i honungen vi köper i matbutiken.
 2. Det är bara nyproducerad honung som innehåller levande mjölksyrabakterier i varierande mängd.
 3. Sådan honung är näst intill omöjlig att få tag på i Sverige, såvida man inte har direktkontakt med en biodlare.

Alternativet är att man återintroducerar levande mjölksyrebakterier i mogen honung, säger Alejandra Vásquez, som är med och utvecklar sådan honung under produktnamnet Doktor Honung. – Som Alejandra säger, de nyttiga mjölksyrebakterierna dör snabbt. Men innan bakterierna dör så producerar de bakteriehämmande substanser som finns kvar i den mogna honungen.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Gör En Sås När Den Reducerar?

Vad gör man med kristalliserad honung?

Några frågor och svar hittar du nedan, har du andra frågor är du välkommen att höra av dig ! Hur kan jag betala för mina produkter? Jag tar helst betalt via Swish, men kan även lösa kort- och kontant-betalning. Min flytande honung har blivit hård, hur får jag den ur flaskan? Honung kristalliseras naturligt och blir hård efter ett tag.

 • Hur lång tid det tar beror på vilka växter bina har besökt.
 • För att få honung flytande igen kan du försiktigt värma flaskan i ett vattenbad.
 • Men var noga med att honungen inte får en temperatur på över 40 grader, för då förstörs många av nyttigheterna i honungen.
 • Min honung har blivit sockrig i konsistensen, är den dålig? Absolut inte! Honung som är helt obehandlad får ofta stora kristaller när den stelnar.

För att förhindra detta rörs eller ympas fast honung, men ibland kan det gå snett ändå. Honungen är dock lika bra som innan, en del gillar den till och med bättre på det viset, andra föredrar den mjuka lena honungen. Min äppelmarmelad smakar inte likadant som sist, varför inte? Jag utgår från den frukt och de bär som finns tillgänglig när jag producerar mina varor.

 1. Därför det kan bli olika sorter av såväl äpple och päron som hallon och jordgubbar.
 2. Detta gör att produkterna får lite olika smak och du får en unik produkt varje gång.
 3. Hur får jag reda på när du har nya produkter? Följ mig gärna på instagram och facebook för att se senaste nytt.
 4. Via sociala medier uppdaterar jag så fort det händer något kul! Jag har fått en dålig produkt, hur gör jag? Det Bäst före-datum som finns angivet på förpackningarna gäller oöppnade förpackningar.

Har du fått en produkt som inte är fräsch när du öppnar den för första gången så vill jag att du hör av dig så att jag kan spåra vad som gått fel och förhindra att det sker igen. Självklart blir du kompenserad! Jag har massor med frukt över i trädgården, vill du använda den? Så länge du inte har besprutat frukten eller växter i närheten med gift, så tar jag gärna emot överskott av frukt och bär! Antingen så kommer jag och plockar hos dig, eller så plockar du själv och lämnar till mig, det går bra vilket som.
Visa hela svaret

Hur länge håller honung i kylen?

Vår honung – Svensk Landskapshonung Vi levererar alltid svensk honung av hög kvalitet till våra kunder. Men även den mest honungsälskande personen kan ha frågor om våra produkter. Här samlar och svarar vi på vanliga frågor så som: hur förvarar man honung på bästa sätt, varför skiljer sig honung mellan varandra och varför finns det ingen försegling på våra honungsburkar? Svaren finner du nedan.

Vår honung pastöriseras inte. Vi undviker dessutom under honungshanteringen att värma honungen högre än 40°C. Detta för att bevara så mycket som möjligt av smak, doft, enzymer, antioxidanter, vitaminer och antibakteriella ämnen som finns i honungen. Hur hård honungen ska vara beror på vilken man frågar.

För en del ska den vara så mjuk att den går bre på mackan, för andra får honungen inte vara så mjuk att det rinner då man tar en sked till teet. Vi försöker göra så att honungskonsistensen ska passa de flesta men tycker du den är för hård, kan du värma den försiktigt i ett vattenbad eller några sekunder i mikrovågsugnen. Varför Är Svensk Honung Fast

Svensk honung Honung av högsta kvalitet tappad på glasburk. Glasburk, 500 g, Art nr 164297

You might be interested:  Äta Pasta Som Stått Framme Över Natten?

Varför Är Svensk Honung Fast Ftalater är en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast. Men ingen av våra förpackningar innehåller Ftalater. Honungen får färg och smak efter den nektar som bina samlar in och förädlar till honung. Vår honung kommer direkt från biodlaren, som tappar upp den på burk i sin egen tappanläggning.

Slättbygdens honung är oftast ljus och mild i smaken med inslag av många blommor, t.ex. sälg, vitklöver och raps. Skogsbygdens honung är däremot mörkare och har kraftigare smak. Ofta innehåller den en del ljunghonung, vilket ger den karakteristiska smaken och gyllene färgen. Då vi inte blandar honung från olika delar av landet bevaras nyanserna och smakerna i de lokala sorterna ända fram till matbordet.

Förseglingen skall garantera att burken inte har öppnats av någon obehörig. Problemet vi möter är att det inte finns någon försegling som verkligen kan garantera att förpackningen inte öppnats. Klicklock är en metod som främst används på produkter som förpackas uppvärmda, ev.

 1. Vid undertryck.
 2. Sigill i form av en pappersremsa över lockkanten ser prydligt ut, men kostar mycket i vår småskaliga honungshantering, dessutom är det enkelt att öppna och återförsluta ett sådant sigill.
 3. Brytkant på en plastbit över burkens tumgrepp för locköppning är en vanlig metod som vi använder på alla våra plastburkar.

Honung förvaras bäst i mörker vid en jämn och låg temperatur. Skall den lagras upp till ett år så går det bra i kylskåp. Den honung som används varje dag kan gärna vara rumstempererad, vilket gör att smak och aromämnen kommer till sin fulla rätt. Undvik temperaturer över 25°C, då honungskristallerna sakta löses upp och efter en tid blir honungen tunnflytande eller börjar “separera”, se vidare om gammal honung. Varför Är Svensk Honung Fast Svensk honung Gjord av 100 % svensk honung utan att något socker eller annat har tillsatts. Detta gör produkten unik på marknaden. Burk, 500 g, Art nr 164297 Varför Är Svensk Honung Fast Honung innehåller över 80 % naturliga sockerarter, vilket fungerar som en konservering. Det enda som kan hända är att honungen börjar jäsa om vattenhalten skulle stiga över 20 %. Oftast börjar den sakta att “separera”. Det betyder att honungskristallerna sjunker mot botten medan fruktsockret lägger sig överst som en klar vätska.

 1. Genom separeringen ökar vattenhalten något i ytlagret vilket ger ev.
 2. Jästsvampar en chans att utvecklas och honungen kan med tiden börja jäsa.
 3. Jäst honung luktar lite som öl, men den är inte farlig att äta och duger utmärkt till bakning.
 4. Separerad honung som inte börjat jäsa kan utmärkt väl användas.
 5. Rör bara om i burken för att få en jämn blandning, så är den nästan som nytappad igen.

Fenomenet kallas oftast “rimfrost” och beror på att honungen efter tappning dragit ihop sig en aning. Vi säger att honungen “krympt”, vilket medfört att luft trängt ner mellan honungen och burkens insida och genom ljusbrytningen ser luftkanalerna vita ut. Varför Är Svensk Honung Fast Svensk sorthonung Honung som har sorterats ut efter vilken blomma som har gett huvuddelen till honungens innehåll. Beroende på vilken sorthonung som du väljer får du uppleva dess unika smak, lukt och färg. Glasburk, 320 g, Art nr 161371 © Svensk Landskapshonung : Vår honung – Svensk Landskapshonung
Visa hela svaret

Hur ser dålig honung ut?

Honungens hållbarhet – Honung köpt i affären har en hållbarhet på ca 2-3 år, från tappdatum, i oöppnad förpackning. Men sannolikt håller den sig mycket längre om den försvaras på rätt sätt. Ibland märks honung med bäst-före datum men det betyder alltså “bäst” före.
Visa hela svaret

Varför Kanderar honung?

Flytande – Alla sorters honung är flytande och genomskinliga från början. En tid efter skörden börjar druvsocker att kristallisera ut från honungen. Man säger att honungen kanderar. Genom att röra i honungen under kanderingen, påverkar biodlaren den slutgiltiga konsistensen.
Visa hela svaret