Vilka Fröer Ska Sås I Mars?
Vad är det som kan sås under mars? – Växthusets grödor som tomater, paprika, aubergine och chili behöver lång utvecklingstid innan det blir skörd så de måste sås tidigt. Till trädgårdslandet är det främst selleri, kål, majs och purjolök som måste förodlas, det mesta sås annars direkt när det blir varmt i jorden.
Visa hela svaret
Contents
Vilka fröer ska sås i april?
Vad kan du odla i april? – Inomhus är det dags för gurka och squash till exempel. De utvecklas snabbt på fönsterbrädan, men får absolut inte planteras ut förrän all frostrisk är över i början av juni. Utomhus kan du så sallat, spenat, rädisor, morötter och ettåriga sommarblommor direkt i stora krukor eller balkonglådor.
Använd en välgödslad planteringsjord i botten och 2 centimeter såjord överst. Dahlior ger massor av blommor för pengarna. Driv upp dem inomhus så kommer de snabbare i blom. Sätt knölen i en stor kruka med jord, vattna och placera varmt. När skotten tittar upp behöver de ljus. Vänta tills frostrisken är över innan du flyttar ut krukorna.
Vissa grönsaksfröer är tåliga mot kyla och kan sås direkt i kökslandet när temperaturen nått över fem, sex plusgrader. Till dessa tuffingar hör spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter, Optimal groningstemperatur ligger några grader högre, kring 15-20 grader, så att vänta några veckor om det är klibbigt i jorden är inte fel.
- Ta tempen med en jordtermometer om du är osäker.
- Värmeälskande grönsaker behöver en bra start.
- Under april är det smart att så fänkål, gurka, melon, pumpa, broccoli i små krukor för senare utplantering.
- Squash, bönor och sallat kan sås direkt i landet under maj när jorden är uppvärmd, men att förodla dem i småkrukor på fönsterbrädan eller i växthuset från slutet av april skyddar dem från såväl hastigt väderomslag som sniglar och annan ohyra.
Det går fortfarande bra att så egna sommarblommor inomhus för senare utplantering. I början av april är det dags att så bland annat blomstertobak, sommarflox, murbinka, lejongap, zinnia och buskkrasse, Senare halvan av månaden är det dags för rosenskära, lobelia, blåklint, luktärt, solros och jungfrun i det gröna bland andra.
Visa hela svaret
Vad ska sås tidigt?
De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. I februari är det dags att så aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar. Purjolök är också värd att så tidigt.
Visa hela svaret
När kan man börja så frön inne?
Då bör du sätta igång förodlingen – Du kan sätta frön under alla tider på året, men de bästa tiderna är runt januari-februari om du vill ha grönsaker till sommaren. Chili och paprika är de grönsaker som behöver längst utvecklingstid. Vissa blommor som pelargon och heliotrop kräver också tid innan de blommar.
Visa hela svaret
Vilka frön kan Kallsås?
Äntligen är det dags att börja smyga igång sådderna av fröerna som ska bli till sommarens maffiga blomsterbuketter! Att kallså blomsterfrön av tex klint, rosenskära och lejongap i godislådor är mitt absolut bästa odlingsknep. Det är plättlätt, tar ingen plats inomhus och sådden sköter sig nästan helt själv! Dessutom blir plantorna stadiga och fina och redan avhärdade när det är dags för utplantering i rabatt. Rosenskära Purity och Collarette White.
Rosenskära
Blåklint och slöjsila VARFÖR JAG FÖRODLAR Att kallså blomsterfröerna från mitten på mars är perfekt för mig i odlingszon 1, och kanske även för stora delar av vårt avlånga land. Jag förodlar mina sommarblommor av två anledningar, jag behöver ett försprång jämte mot mördarsniglarna som gillar späda små blomsterskott och jag vill ha blommor som ger skörd lite tidigare.
ATT KALLSÅ FRÖER När man kallsår efterliknar man de naturliga omständigheterna med värme och solljus som gör att det lilla fröet vaknar. Det börjar gro och utvecklar sig till en knubbig, välmående planta under kontrollerade former i en godislåda med lock, vilket fungerar som ett litet drivhus för växterna.
GÖR HÅL I GODISLÅDAN Jag borrar hål i botten och i locket. Det är ingen skönhetstävling, dessa hål kan se ut lite hur som helst. Det är ingen fara om plastburken spricker lite, funktionen man vill åt är att det inte blir vatten stående utan att det rinner ut så det inte blir för vått om fötterna för plantan.
FYLL MED JORD Godislådan fyller jag med Hasselfors Garden P-jord och packar jorden lätt genom att jag placerar flera askar i varandra och trycker till en aning. Sedan vattnar jag igenom ordentligt så jorden är riktigt fuktig. Därefter störsslar jag ut ett ca 1 cm tunt lager med Hasselfors Garden S-jord och fördelar fröna jämt (försöker i alla fall) över ytan och ser till så att de har god kontakt med jorden.
BÄSTA JORDEN Hasselfors Garden S-jord som omfamnar det lilla fröet är lätt och lucker och ger fröet de bästa förutsättningarna för en bra start i livet. När sedan det lilla fröet börjar utveckla rötter söker de sig ner till Hasselfors Garden P-jord som är mörk och myllig och ger fröna näring och växtkraft.
PLACERA GODISLÅDAN UTOMHUS Jag märker sedan både godislådan och en etikett med namnet på vad jag har sått och datum och sätter på locket. Sådden placerar jag sedan utomhus i skyddat läge, dvs en plats där solen inte gassar för hårt eller regn kan komma och dränka dem.
- Lådorna kan vara bra att ha lite koll på, den första tiden kanske det räcker med att titta till dem en gång i veckan om det fortfarande är väldigt kallt ute.
- Jag kan villigt erkänna att jag personligen går och kollar dessa sådder både morgon och kväll, man är ju så ivrig att få se det gro, men det fiffiga med detta sätt är att fröna vaknar först när det är rätt tid för dem.
När de första hjärtbladen har börjat kika upp, tar jag av locket, flyttar fram dem i solen och vattnar så att inte sådden torkar ut.
DET FIFFIGA MED ATT KALLSÅ! Lämpliga sommarblommor att kallså är tex blåklint, rosenskära, vallmo, lejongap, vädd för att nämna några. Så fort fröerna har börjat gro behöver man hålla lite koll på lådorna och temperaturen. De små plantorna kan vara lite känsliga för väldigt många minusgrader och då kan det vara bra att antingen ta in dem inomhus över natten eller täcka med en filt eller ett par lager väv.
Det fififiga är också att man kan dra upp väldigt många frön utan att belamra alla möjliga fönster och ljusinsläpp man har inomhus. Men mina absolut dyraste och käraste frön som jag kanske bara har ett fåtal av sår jag hellre i vindruvsaskar inomhus. Då fyller jag botten med Hasselfors Garden P-jord och lägger sedan ungefär en centimeter Hasselfors Garden S-jord som jag sedan sår fröna på.
BREDSÅDD OCH SKOLNING När jag kallsår frön i godislådan har jag en tendens att så hela fröpåsen (man behöver inte göra det har jag hört från någon, men vem är måttfull när det kommer till blomster?) och då kan det bli olika trångt i godislådorna. Att så på detta vis kallas bredsådd och för att varje planta ska utvecklas optimalt mår de bra av att skolas, dvs planteras i en egen kruka, i ny näringsrik P-jord efter ett tag.
Då stjälper jag upp hela godisburkens innehåll på en bricka och petar försiktigt i sär plantorna och flyttar dem till ny näringsrik och mullrik jord genom att försiktig hålla dem i bladen och lyfta ner dem i sin nya kruka. Hos mig i odlingszon 1 planterar jag ut dessa plantor på sin växtplats i rabatt eller blomsterbädd i slutet på maj ungefär, då brukar den värsta frostfaran vara över och dessa blommor kan börja sin tillväxt mot ståtliga blomsterhav.
Jag hoppas att du ska känna dig inspirerad av detta blogginlägg om kallsådd och testa att odla några sommarblommor på detta vis. Berätta gärna för mig hur det går! Ännu en gång vill jag tacka Hasselfors Garden som gör det möjligt för mig att producera dessa långa och informativa blogginlägg.
Visa hela svaret
Vad kan man plantera utomhus i mars?
Gör vårfint på din uteplats eller trappa – Planterade du krokus och andra tidigt vårblommande lökar i kruka i höstas så kan du nu, i södra Sverige, ställa fram dessa på en någorlunda skyddad uteplats eller trappa. Annars kanske du har några extra vårblommor i trädgården som du kan gräva upp och sätta i kruka vid trappen? Borsta undan löv och annat så att det blir riktigt fint.
Visa hela svaret
Är det försent att så tomater i april?
När ska man så tomater? – Frågor & svar Jag undrar när det är dags att så tomatfrön? Något år har jag sått för tidigt så plantorna blev gängliga. Undrar Jonas Hej Jonas! Det beror på flera faktorer. Man får räkna baklänges från det datum när frostrisken är över så att man kan sätta ut tomaterna där de ska växa på sommaren. Men generellt så tidigt som möjligt för att hinna odla fram en fin skörd under sommaren. Det tar nästan två månader från sådd av tomatfrön till utplantering av småplantor. Med kan du starta flera veckor tidigare.
Ska tomaterna odlas i uppvärmt växthus eller uterum kan du så redan i februari men då är det helt nödvändigt att du använder en växtlampa för att resultatet ska bli bra.Utan uppvärmt växthus, inglasad balkong eller uterum kan du vänta till mitten av mars och även där helst låta plantorna stå under växtlampa första tiden.Om du ska odla tomaterna utomhus kan du vänta till slutet av mars/början av april.
Fröna gror oftast på några dagar. Ibland kan äldre frö ta lite längre tid på sig så då kan du börja någon vecka tidigare än vid sådd av färska frön. Läs vidare i om hur du sår tomatfrön. TIPS! I kan du välja ut sorter som passar just för din odling. Lycka till! Hälsar Karin Text av: Karin Elmberg, 2019-01-15 Info : När ska man så tomater? – Frågor & svar
Visa hela svaret
Vilka fröer växer snabbast?
Sorter att odla med barn – För att odlingen ska bli spännande och rolig är det bra att välja fröer som gror och växer snabbt. Solros, ringblomma, pumpa, blomsterböna, krasse och sockerärtor är bra alternativ för otåliga. När intresset väl har väckts kan ni gå vidare med mer tålamodsprövande sorter som tar lite längre tid.
Sår ni pumpa kan du som är vuxen ta och skära av en tom petflaska som barnen sedan får sätta ner i jorden (med den avskruvade korken uppåt) i krukan eller på platsen där ni sått pumpan. Petflaskan fungerar som ett litet minidrivhus och kan vara kvar på platsen tills dess fröet blivit till en planta. Vattna med jämna mellanrum.
Ska ni så sockerärtor kan du visa barnen hur en först sköljer sockerärtorna i natten för att de ska gro ännu snabbare. Därefter sår ni fröerna direkt i trädgårdslandet eller krukan ni vill odla dem i. Så länge ärtorna har något att klättra på och får en skvätt vatten då och då så trivs de bra.
- Ett växtstöd kan ni göra själva genom att sticka ner några pinnar i jorden och knyta ihop dem med ett snöre i toppen.
- Odlar ni sockerärtor i pallkrage så finns det praktiska spaljéer för pallkragar som gör det enkelt att odla både på höjden och nere i pallkragen.
- Uppmuntra barnen att själva gå och plocka och smaka på sockerärtsskidorna med jämna mellanrum.
Då får dessutom ärtorna hjälp på traven med blomningen och fler ärtor utvecklas under flera veckors tid. Vill ni ta odlingen ett steg längre går det också att bygga en koja med hjälp av klättrande växter. Här får ni tips om hur ni går till väga, När ni väntar på att det ska växa kan ni göra fågelskrämmor, skyltar och dekorera pallkragar. Foto tv: Markus Danielsson
Visa hela svaret
Kan man så paprika i april?
Så och plantera paprika – Paprika behöver lång tid på sig för att utveckla frukt. Så inomhus redan i jan-april. Lägg gärna fröna i blöt i ljummet vatten ett dygn före sådd, så gror de snabbare. Täck med 0,5-1 cm jord och håll fuktigt under groning. Paprika vill ha varmt för att gro, ca 22-25 grader.
- När småplantorna tittat upp, behöver de extra ljus för att bli kompakta.
- För att undvika gängliga växter brukar vi dessutom toppa dem precis ovanför ett blad någon gång medan de växer till sig.
- Omplantera plantorna i allt större krukor.
- Vid sista omplanteringen behöver de en rejält stor kruka, gärna 10-20 liter.
Då får rötterna gott om plats att växa och paprikan får kraft till fruktsättning. Efter ett par veckor har plantan ätit upp krukjordens näring. Då börjar vi ge flytande näring ungefär var tredje vecka. Kanske lite mer när de är i färd med att producera frukt.
Visa hela svaret
Vilka frön sås i februari?
Förbered årets första sådd – I februari kan du börja förodla en del av sommarens grönsaker och blommor. Purjolök, selleri, kronärtskocka och chili är några av dem som bör i jorden tidigt för att hinna utvecklas. På blomstersidan är det pelargon, heliotrop och jätteverbena som ska sås först.
Visa hela svaret
Hur många frön i varje kruka?
En liten trädgårdsskola i att så frön. –
Ta fram en sålåda eller odlingskrukor, Du behöver också såjord, frön, en fylld vattenkanna och gärna en sprayflaska med vatten. Fyll botten av sålådan/krukan med 2-4 cm såjord, ju större frö desto mera jord. Tryck till jorden lätt, t ex med undersidan av en kruka eller locket till sålådan. Så 2-4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan (bredsådd). Ju större frön desto färre i varje kruka. Täck med såjord 0,5-1 cm. (Observera att vissa frön är ljusgroende och ska inte täckas, vilket framgår på fröpåsen.) Spraya jordytan med vatten och vattna även på fatet alt. i sålådans botten. Lägg locket på drivhuset eller täck med plast. De flesta frön gror bäst i rumstemperatur (ca 20 grader). När bladen tittar upp måste sådden stå ljust, gärna i fönsterkarmen. Ta av drivhuslocket för att lufta om det bildas kondens. När plantorna fått sina hjärtblad, plus de första karaktärsbladen (dvs. två bladpar) behövs locket inte längre. Vattna noga. Jorden får inte vara för blöt men bör inte heller torka ut för hårt. När plantorna fyller ut såkrukorna ska de omskolas, flyttas över till större krukor.2–3 veckor efter omskolningen kan du börja gödselvattna så smått. Plantor som växer riktigt mycket kan behöva omskolas en andra gång. Avhärda växterna 1–2 veckor innan utplantering när risken för nattfrost är över. Plantera ut dina växter i rabatter, urnor och köksland.
Hur får man frön att växa snabbt?
Från frö till planta – så lyckas du – Bara akta dig för lampor som ger värme, för då växer plantorna för snabbt. Det du vill ha är korta, kraftiga och små plantor med stora rotsystem. Då måste de få växa i lite lagom takt. För det tredje gäller det att vattna, men inte för mycket.
- Fröna vill bara ha det fuktigt, inte blött.
- Är jorden genomvattnad när du sår behöver du bara lyfta på locket och duscha lite lätt medan fröna gror, för att sedan vattna med kanna när andra bladparet kommer.
- Vattnar du oförsiktigt för tidigt, är risken att jorden vispas runt och att du stör fröet så att det inte gror.
När plantorna sedan har vuxit till sig är det dags att skola om dem, det vill säga plantera om dem i en större kruka. Då är det viktigt att aldrig lyfta den lilla plantan i stjälken för då kan den skadas. Lyft istället i ett blad, för bladen kan alltid växa ut på nytt.
Visa hela svaret
Vilka grönsaker tål inte frost?
Frost på hösten – så här tar du reda på när det är troligt att första frosten kommer hos dig För att få en uppfattning om när den första frosten normalt kommer där du bor har bland annat SMHI samlat in data för genomsnittlig första frost på hösten. Läs mer om hur du kan ringa in när det är troligt att första frost kommer inträffa där du under ‘Höst – Första frost’.
Vilka växter ska jag skydda? Vissa växter i trädgården förstörs av minsta köldknäpp. Tomater, squash, pumpor, aubergine och potatis tillhör denna grupp. i övrigt tål de flesta grönsaker lite kyla. All kål, spenat, rädisor, rotfrukter och purjo tål många minusgrader. Läs mer om olika växters frostkänslighet i avsnitt ‘Höst – Växter som tål minusgrader’.
Som tur är finns det metoder du kan använda för att skydda dina växter från frosten. Metoder för att skydda mot frost
Ett sätt att skydda dina växter mot frost är att börja plantera ut eller ställa krukorna på de platser i din trädgård där risken för frost är som minst. Närmast husväggen och i rabatter som ligger i söderläge skyddade från vind brukar i regel vara mindre utsatta.Lägg på en fiberduk över ettåriga växter under frostiga höstnätter så överlever de ett tag till. Är det bara enstaka frostnätter som ligger strax under nollan kan du även känsliga medelhavsväxterna på nätterna också så kan du njuta av växterna lite längre.Precis som att du under våren kan skydda dina övervintrande plantor med löv, fungerar motsvarande även på höstkanten.En fiberdukkan ha flera användningsområden och på våren är den särskilt lämpad som skydd mot frost. Fiberduken fungerar nästan som ett växthus och håller kvar värmen från marken, vilket kan få dina plantor att växa lite snabbare. Om du bara vill skydda din odling mot frost kan du gott lyfta av den på dagen. Då kan både sol och regn nå dina växter
Mer hjälp i Växtbiblioteket I ‘Växter A-Ö’ finns information för varje gröda om när och hur de ska sås. Du kan också filtrera bland växterna och välja ‘Efterkultur’ för att få fram de växter som går att så på hösten. Planeringshjälp för Odla ätbarts medlemmar Som medlem i Odla ätbart app får du en personlig att-göra lista med när det är dags att så dina valda växter för just din plats i Sverige.
Visa hela svaret
Vad kan man plantera utomhus i mars?
Gör vårfint på din uteplats eller trappa – Planterade du krokus och andra tidigt vårblommande lökar i kruka i höstas så kan du nu, i södra Sverige, ställa fram dessa på en någorlunda skyddad uteplats eller trappa. Annars kanske du har några extra vårblommor i trädgården som du kan gräva upp och sätta i kruka vid trappen? Borsta undan löv och annat så att det blir riktigt fint.
Visa hela svaret
Vad kan man Förodla i?
Vår – I mars är det dags att börja plantera grönsaker, till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärter. Deras fröer är nämligen så tåliga mot kyla att de kan sås när temperaturen är över sex grader. Tänk på att inte sätta alla grönsaker för tidigt, många mår bättre av att planteras i april.
För känsliga växter är det bra att förodla, det ger ett försprång av utvecklingen och skyddar från både väderomslag och ohyra. Under april kan man börja förodla gurka, pumpa, fänkål, melon och broccoli i små krukor för senare utplantering. Nu är det även dags för den årliga beskärningen av äppel- och päronträd.
Generellt sätt kan man säga att ju yngre trädet är desto mer ska beskäras. Även bärbuskar kan behöva beskäras under mars-april. Röd- och svartvinbärsbuskar mår bra av att mår bra av att glesas ut lite för att ge lite extra boost. I början av maj är det dags att odla sättpotatis.
Visa hela svaret