Vilka Näringsämnen Finns Det I Ägg Förutom Protein?


Vilka Näringsämnen Finns Det I Ägg Förutom Protein
Näringsvärdet i ägg – Som kan utläsas i tabellen ovan innehåller ett medelstort ägg på ca 55 g (utan skal) strax under 80 kcal, ca 7 g protein, 5 g fett och i princip inga kolhydrater. En äggvita innehåller ca 15 kcal och strax under 4 g protein medan gulan bidrar med strax över 60 kcal, 3 g protein och allt fett.

 1. Notera att allt protein INTE sitter i vitan vilket är en vanlig missuppfattning.
 2. Ägg innehåller en rad vitaminer och mineraler varav de flesta finns i just gulan.
 3. Vitamin E, D-vitamin, B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter vi hittar i riklig mängd i äggula.
 4. Ägg är en komplett proteinkälla, det innehåller nämligen alla essentiella aminosyror som människan behöver.

Människans proteinbehov kan alltså tillgodoses genom att endast äta ägg. Fettsammansättningen är gynnsam i ägg, 25 E% är enkelomättat fett, 9,4 E% är fleromättat och 18,1 E% kommer från mättat fett. Kolesterolhalten är relativt hög, därav den långlivade myten om att ägg skulle höja LDL-kolesterolhalten i blodet.
Visa hela svaret

Är det mer protein i rått ägg?

Rå äggvita är en mindre bra proteinkälla – En viktig sak att tänka på om du enbart äter vitan är att tillaga den. Du tar nämligen inte upp så mycket av proteinet i rå äggvita. Am J Physiol.1999 Nov;277(5):G935-43. Amount and fate of egg protein escaping assimilation in the small intestine of humans. “> 18 Att pastörisera äggvitan räcker antagligen inte. Vid pastörisering av äggvita använder man sig av temperaturer på upp till 55 grader. J Food Prot (2004) 67 (6): 1177–1183. Reduction of Salmonella by Two Commercial Egg White Pasteurization Methods. “> 19 För att denaturera äggvita behövs dock en temperatur på 74 grader eller högre. International Conference on Applied Life Sciences (ICALS2012). Effect of Heat on Egg White Proteins. “> 20 Du behöver alltså se till att äggvitan koagulerar för att tillgodogöra dig proteinet ordentligt. Om du äter hela ägg eller bara vitan verkar i alla fall inte påverka dina träningsresultat, så länge ditt proteinintag, både per måltid och totalt, är lika stort. Du får förstås inte gulans alla näringsämnen om du inte äter den. I vilket fall som helst är ägg utmärkt muskelbyggande mat och en perfekt proteinkälla för dig som tränar.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Serverar Man Till Gratinerad Hummer?

Vad är det vita i ägg?

Äggulan – Äggulan är en enda cell som utgör ca 28 % av äggets vikt. Cellens kärna kallas för groddskiva och kan ses som en liten vit fläck utvändigt på äggulan, när ägget har knäckts. Äggulan är omgiven av en skyddshinna, vitellinmembranet, som blir svagare ju äldre ägget är.
Visa hela svaret

Vad är rikt på protein?

Kött, fisk, skaldjur, ägg, bönor och mejeriprodukter är fantastiska proteinkällor. Ta reda på om din favoritmat har ett högt proteininnehåll. Hur kan ett högt proteinintag gynna dig? Du kan gå ner i vikt, förbättra din hälsa och bygga muskler genom att lägga till mer protein till din kost.
Visa hela svaret

Var finns mycket protein?

Finns i annat än kött – De flesta vet att kött är en bra proteinkälla men det finns fler med samma höga proteinkvalitet, till exempel mjölk, ägg, fisk, kyckling, ägg och ost. Av både hälso- och miljöskäl är det en fördel att äta mindre rött kött och i stället välja andra proteinkällor.
Visa hela svaret

Vad finns det protein i?

Livsmedel från djurriket, som kött, fisk, fågel, ägg och mjölkprodukter, innehåller alla essentiella aminosyror i en bra blandning. Man brukar säga att det är livsmedel med bra proteinkvalitet. Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter, som ärtor, bönor och linser.
Visa hela svaret

Varför ska man inte äta råa ägg?

Bättre med kokta ägg – Det är ändå bättre att tillaga äggen än att äta dem råa, eftersom det gör det enklare för kroppen att ta upp alla fina nyttigheter. – Proteinerna i ägget blir betydligt mer tillgängligt för oss om det är tillagat. Det är inte dåligt att äta råa ägg, men en del av det högkvalitativa proteinet går förlorat, säger Kerstin Arvidsson.

 • Anledningen till att det blir ett sämre protein- och näringsvärde av den råa versionen är att den innehåller ämnen som försvårar för kroppen att bryta ner protein, samt att upptaget av B-vitamin hämmas.
 • I dagsläget finns det ett ganska dåligt underlag för att se exakt hur mycket protein som går förlorat av att äta råa kontra tillagade ägg, men enligt uppgift kan det var så mycket som 50 procent, jämföra med cirka 5 procent när man äter tillagade.
You might be interested:  Hur Många Ägg Till Frukost?

Det säger Ola Wallengren som arbetar på enheten för Klinisk Nutrition på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Äter du själv råa ägg? – Nej, nej. Inte i dag. Fast jag har gjort det, innan jag visste om detta, säger han.
Visa hela svaret

När är ägg bra?

Mandelmanns äggtest – så vet du om ägget är färskt Ägg har betydligt längre hållbarhet än vad som anges på förpackningen. Använd Marie Mandelmanns smarta knep för att testa om dina ägg fortfarande är okej att äta.

Släpp ner ägget i en bunke med vatten. Ett färskt ägg sjunker till botten och ett gammalt ägg flyter upp till ytan. Fortfarande osäker? Knäck ägget så känner du på doften om det är färskt. Ett skämt ägg luktar illa.

Ägg som förvaras kallt håller i minst två månader, alltså betydligt längre än vad som anges på förpackningen. Lästips! : Mandelmanns äggtest – så vet du om ägget är färskt
Visa hela svaret

Är det omega-3 i ägg?

Viktklubb.se testar: Ägg! – Ekologiska ägg från Svenska Lantägg – “Så gott som ägg ska vara!” Hönsen går fritt inomhus i stallar. Beläggningen är låg, max sju höns per kvadratmeter golvyta. Hönsen har tillgång till rede, sittpinnar och minst en tredjedel av golvytan är ströbädd.

 • De kan gå ut i gräsbevuxna rastgårdar när vädret tillåter.
 • Minst 85 procent av fodret är ekologiskt odlat.
 • Produktionen av Ekologiska ägg kontrolleras av KRAV, som en garanti för att produktionen sker med hänsyn till KRAVs regelverk.
 • Betyg: 5+/5 Omdöme: Gulan hade en fin djupgul färg och smaken var rund, saftig och god utan konstig eftersmak.
You might be interested:  Varför Är Pasta Bra För Kroppen?

Det var bara sådär gott som ett ägg ska vara. Lantägg från Svenska Lantägg “Äcklig eftersmak” Hönsen går fritt inomhus i stallar med strö på golvet.

 1. De har tillgång till värpreden och sittpinnar.
 2. Hög beläggning, max nio höns per kvadratmeter vistelseyta.
 3. Betyg: 1/5 Omdöme: Blek gula.
 4. Vitan är torr och ser liksom inte fast ut.
 5. Det är svårt att sätta fingret på smaken, men det smakar inte gott.
 6. Ger en äcklig eftersmak.

Ägg med Omega-3 från Stjärnägg “Smakar inte så mycket” Äggen kommer från frigående höns som äter foder med tillskott av fiskolja. Omega-3 från fisk har i flera studier visat en positiv effekt på förebyggandet av hjärt,- och kärlsjukdomar. Äggen innehåller inte fiskprotein men kan innehålla flyktiga doftämnen från fiskoljan.
Visa hela svaret

Varför är det viktigt att få i sig protein?

Proteiner och träning – Vi behöver protein för att bygga upp och upprätthålla kroppens muskelmassa. Överskottet av proteiner vi får från maten kan användas för att skapa energi, eller omvandlas till fett och lagras i kroppen. När du tränar är det viktigt att du får i dig tillräckligt med proteiner.
Visa hela svaret

Vad finns det ägg i?

Exempel på maträtter och livsmedel – Ägg används i en mängd maträtter och livsmedel. I vissa rätter används bara äggulan och ibland bara äggvitan. Som ingrediens fungerar äggulan som en viktig emulgeringsmedel i köket, och används även som förtjockningsmedel, exempelvis i krämer, Ägg är huvudingrediens i exempelvis pannkakor, äggröra, omelett och äggost,

 • I desserter som glass, zabaglione, vaniljsås och äggtoddy används bara äggula.
 • I många rätter används äggstanning, exempelvis i gratänger och pajer, där de senare ibland benämns quiche,
 • En specifik form av äggstanning, där man bara använder äggula är suffléer,
 • I många såser används ägg, antingen bara gula eller hela ägget, exempelvis i majonnäs, hollandaisesås, aioli, bearnaisesås, nobissås och äggsås,

I vissa grytor och såser tillsätter man äggvita mot slutet av kokningen för att klara den. Detta innebär att äggviteämnen kemiskt reagerar och binder vissa av grumligheterna som flyter upp till utan som ett skum och som man sedan kan lyfta bort med en hålslev.
Visa hela svaret