Vitt Vin Till Gratinerad Hummer?


Vitt Vin Till Gratinerad Hummer
TOPP 10 | vin till gratinerad hummer

 1. Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay 2018 (2188)
 2. Org de Rac Chardonnay 2020 (2930).
 3. Il Nespolo Arneis 2019 (2712)
 4. Ritual Chardonnay 2018 (92778)
 5. Bourgogne Couvens des Jacobins Blanc 2019 (5798)
 6. Codice 2018 (92986)
 7. Alvamar Albarino 2019 (90133)

Meer items
Visa hela svaret

Vilken champagne passar till hummer?

Hummersoppa Vitt Vin Till Gratinerad Hummer Hummersoppa är en smakrik och krämig klassiker som passar utmärkt som förrätt. Också drycken kan vara smakrik men ändå fräsch. Hummersoppa Torr sherry är det klassiska dryckesvalet till hummersoppa. Det fylliga starkvinter matchar den krämiga soppan fint.

Också ett nyanserat och strukturerat vitt vin passar i glaset, för dess syrlighet fräschar upp helheten. Välj exempelvis Chardonnay, klassikerparen kommer från Bourgogne i Frankrike. Torrt mousserande vin, vid festliga måltider champagne, fungerar väl till hummersoppa. Den friska bubbligheten lättar upp kombinationen av mat och dryck.

Öl som passar till hummersoppa är exempelvis en frisk lager eller pilsner. Den ljusa och rätt så lätta specialölen kölsch är ett intressant val. : Hummersoppa
Visa hela svaret

Vilken öl till hummer?

Hej Anna! Hummer är en populär rätt, bland annat till nyår och det finns olika tillagningssätt där dryckesvalen varierar en del. När det gäller dryckesvalet är det vitt vin eller mousserande som gäller, och även vissa ölsorter. Om du klickar på rubriken kommer du till vår sida ” Vad passar till?” Där får dur dryckestips direkt.

Naturell Den har en liten sötma vid sidan av sältan. Dessutom finns också mycket av grundsmaken umami. Ofta serveras den med någon lite fetare sås som exempelvis aioli. Ett vitt vin med en liten sötma och med syra blir utmärkt till detta. Givetvis blir ett mousserande vin utmärkt till också. Ett veteöl eller ljus lager utan för mycket beska är också en bra kombination.

Gratinerad Här kan det vita vinet vara en lite kraftigare, även med en viss fatkaraktär blir bra till. Ett vin inom smaktypen “fylligt och smakrikt” med en aning fatkaraktär är en härlig kombination. Exempelvis viner från Bourgogne i Frankrike. Mousserande viner bör vara lite mognare, gärna med ord som “brödighet” i beskrivningen.

 • Lite kraftigare öl fungerar bra, gärna under kategorin “blond ale” eller liknande.
 • Hummersoppa Denna soppa kan göras på många sätt, men det är en mustig soppa, som passar med fylligare vita viner, ur “fylligt och smakrikt”.
 • Särskilt om cognac finns i soppan och brödkrutonger serveras till.
 • Lite lättare varianter kan kombineras med friska och fruktiga viner, gärna med lite sötma.

Men glöm inte att de bör ha syra som lättar upp! (klockvärde 9-10) Alkoholfria dryckesval finns till alla dessa. Bra mousserande finns, likaså vita viner och öl.
Visa hela svaret

Vad dricker man till skaldjur?

Vitt Vin Till Gratinerad Hummer Vin till skaldjur, sa du? Vi tipsar om vilka viner som gör sig bäst till havets frukt. Och lär dig lite om deras druvor som bonus. Få saker känns festligare på middagsbordet än skaldjur. Dessa typer av läckerheter innehåller grundsmaken umami, som tyvärr ofta kan ställa till det när gäller matchningen till dryck.

Särskilt om drycken är sträv eller har fatkaraktär. I värsta fall kan det nämligen bli en lite metallisk och oangenäm känsla i munnen. De viner som passar bäst till skaldjur är därför ofta ofatade vita och mousserande (eller lättare rosé och orange) med hög syra. Är det lite sötare skaldjur eller tillbehör (som exempelvis hovmästarsås) gör du klokt i att välja ett vin som dessutom har lite fruktsötma.

Annars är ju det flesta klassiska tillbehör ofta väldigt vinvänliga smakbryggor: rostat bröd med smör och lagrad ost eller kräftskivans västerbottenpaj och feta röror gör det ännu enklare att lyckas matcha skaldjur med vin. Vitt Vin Till Gratinerad Hummer SKALDJURSDRUVAN GRECO DI TUFO Här har vi en antik druvsort från Medelhavets vackraste kust. En druva som är missnöjd med det mesta, trots att den lever i ett ljuvligt landskap i östra Kampanien. Regionen utmärks av urgamla och för regionen unika druvor och viner.

Det krävs en minst sagt omvårdande och mycket tålmodig hand ute i vingården – men den belönas då med fantastiska viner. FÖRSLAG PÅ VIN Greco di Tufo dei Feudi di San Gregorio 2021 Vi är glada att Feudi di San Gregorio kan hantera denna ljuva gnällspik! Vulkanisk jordmån som är rik på kalk samt de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt gör sitt för att du ska få ett vin med mineralitet så att det krasar om det – och en sjungande syra.

Är du sorten som brukar säga att friska viner smakar surt rekommenderar vi dig att dricka något annat. Gillar du däremot att svalka dig med torra, läskande viner med inslag av solmogen stenfrukt, mineralisk havsälta och struktur som får dig att tänka på Amalfiklippor tycker vi du ska kyla en pava och ta fram pasta vongole, grillade skaldjur eller för all del en pizza bianco med syrlig ost. Vitt Vin Till Gratinerad Hummer SKALDJURSDRUVAN RIESLING Riesling är en aromatisk druva som har sitt ursprung i Tyskland, alltid har en omisskännlig syra och som ofta görs sig vansinnigt bra till skaldjur. Druvan dras med ett envist rykte om att vara billig och söt, men vinälskare världen över fortsätter att argumentera för varför riesling är en av världens bästa druvor och den främsta druvan för högklassiga vita viner.

Trots att det är en av de mest lagringsdugliga druvorna går den oftast att njuta redan som ung. DRYCKESFÖRSLAG: The Grape Collective Riesling Returns 2020 Precis så är det med Riesling Returns, från Pfalz. Vinet är ett utmärkt exempel på klassisk, torr riesling med några gram restsocker: lätt, krispigt frisk, med härligt aromatiska toner och inslag av mineral.

Pris: 129 kr Art.nr: 72859 Alk.halt: 12,5 % vol. Vitt Vin Till Gratinerad Hummer SKALDJURSDRUVAN CHENIN BLANC Chenin blanc har faktiskt många likheter med riesling: viner på druvan görs på hela skalan mellan knastertorrt och sockersött, vinerna blir ofta lagringsdugliga och det finns oftast toner somrig stenfrukt och alltid en skinande syra i rampljuset.

Druvan kommer ursprungligen från Frankrike och odlas främst i Loiredalen i den nordvästra delen av landet. Och kanske är vinerna just härifrån landets allra mest skaldjursvänliga. Passande nog löper Loirefloden längs hela regionen. FÖRSLAG PÅ VIN: Pierre Chainier Clos de Nouys Sec 2021 Här hivar vi fram ostron, musslor, kräftor och kanske blir det även en räkfrossa.

Står det skaldjur på bordet passar det helt enkelt väldigt ofta att hiva fram en flaska Pierre Chainier Clos de Nouys Sec! Vinet är torrt och bjuder på friska syror varvat med honungslen krämighet och balanserat, fruktigt avslut. Pris: 149 kr Art.nr: 72189 Alk.halt: 12,5% vol. Vitt Vin Till Gratinerad Hummer SKALDJURSDRUVAN CHARDONNAY Chardonnay odlas i princip i hela vinvärlden, men Frankrike och USA är nog de länder som flest förknippar med druvan. Champagne och Bourgogne är de regioner som bidragit mest till druvans höga status. Det är många som vet att de gillar vin från Chablis, men inte riktigt lika många som vet att det är ett vin som alltid är gjort på chardonnay.

Druvan är anpassningsbar och lättodlad och brukar beskrivas som neutral i karaktären. Det gör den särskilt lämpad som bas för mousserande viner, inte minst för champagne. Druvan genererar nästan alltid torra viner, och passar ypperligt för ekfatslagring – men till skaldjur rekommenderar vi som sagt en ofatad historia.

FÖRSLAG PÅ VIN: Laroche L Chardonnay 2020 Chablisproducenten Laroche kan sin chardonnay. Redan på instegnivå och under hundralappen får vi ett aptitretande och friskt vin med fruktiga toner av gröna äpplen, gul citrus, vit stenfrukt och inslag av mineral och färska örter. Vitt Vin Till Gratinerad Hummer SKALDJURSDRUVAN ALBARIÑO Den spanska druvan albariño (alvarinho i Portugal) vinner allt mer popularitet och brukar nästintill alltid bli ett fantastiskt skaldjursvin. Druvans fruktiga karaktär med sälta och fräschör ackompanjerar exempelvis kräftor perfekt. Vitt Vin Till Gratinerad Hummer SKALDJURSDRUVAN SAUVIGNON BLANC Det är läckert att möta upp skaldjur och inte minst kräftors örtighet från krondillen med ett örtigt och aromatiskt vin – som en klassisk sauvignon blanc. Druvan har sin hemvist i Sancerre i Loire, känt för sina högklassiga, friska och eleganta viner.

Viner gjorda på sauvignon blanc är så gott som alltid torra och friska, med tydligt gröna och aromatiska toner av färska nässlor, svartvinbärsblad, krusbär och en omisskännlig mineralitet. FÖRSLAG PÅ VIN: Domaine La Croix St-Laurent Sancerre 2021 Det här är en perfekt kombination av elegans, mineralitet och utsökt, läskande fruktighet.

Vinet är knastertorrt med en iskall syra och lång, nyanserad och lätt aromatisk eftersmak. Gör sig lika bra till färska och tillagade skaldjur som till tjusigare fiskrätter. Pris: 199 kr Art.nr: 78949 Alk.halt: 13 % vol. Vitt Vin Till Gratinerad Hummer SKALDJURSDRUVAN GRÜNER VELTLINER Grüner veltliner är nästan alltid lika med Österrike. Den har ofta likheter med torra, friska och fruktiga rieslingviner från landet, men har vanligtvis även kryddigare toner, lite mildare syra och krämigare struktur. FÖRSLAG PÅ VIN: Soellner Fumberg Grüner Veltliner Reserve 2021 Weingut Soellner håller till i det kuperade landskapet runt den lilla byn Gösing am Wagram, strax öster om Kamptal.

Egendomens jordbruk bedrivs helt ekologiskt och här görs ett våra favoritexemplar på druvan. Fumberg Grüner Veltliner Reserve får jäsa och vila på stora, gamla ekfat och komplext balanserad karaktär som gör sig ypperligt till grillade pilgrimsmusslor, krämig fisk- och skaldjurssoppa samt till en redig bouillabaisse.

Pris: 189 kr Art.nr: 74660 Alk.halt: 13 % vol. Viner som passar till skaldjur
Visa hela svaret

You might be interested:  Kan Man Färga Ägg Med Karamellfärg?

Hur ska vitt vin drickas?

Vitt vin (8-10 grader) – En bra tumregel för de flesta vita viner är att servera dem runt 8-10 grader. Servera hellre vinet lite för kallt än lite för varmt eftersom temperaturen i glaset alltid kommer att smyga sig uppåt. Ett mycket enkelt vitt vin serveras gärna runt 6 grader eftersom det kommer att förhöja friskheten i vinet.

 1. En bra temperatur uppnår du enklast genom att ställa in vinet i kylskåpet 2-3 timmar innan servering.
 2. Använd gärna ishink om du vill ha det vita vinet framme på bordet.
 3. Ett fylligare vitt vin, eller ett riktigt högkvalitativt vitt vin, exempelvis en vit Bourgogne av bättre snitt, klarar av högre temperaturer (12-14 grader är inga problem) – ofta kan de till och med blomma ut ytterligare eftersom kylan kan dölja många av de komplexa smakerna.

Ett hett sommeliertips är att plocka fram vinet 15-30 minuter innan servering för att få det några grader varmare än kylskåpskallt.
Visa hela svaret

Vad dricker man till gratinerad hummer?

TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val. En färsk nykokt hummer är alltid godast att äta naturell, Men köper man en fryst kokt hummer blir den godare om man gratinerar den.
Visa hela svaret

Hur äter man gratinerad hummer?

Vänd på hummern, vik ut stjärten mot skärbrädan och skär ner genom stjärten så du får två halvor. Ta bort den mörka tarmen i stjärten. Vidare kan man ta bort den skalliknande magsäcken närmast huvudet. Slå sönder klorna på mitten med baksidan av kniven men spara dem sedan så att gästen själv kan pilla ut köttet.
Visa hela svaret

You might be interested:  Is It Illegal To Break Pasta In Italy?

Kan man dricka rött vin till skaldjur?

Dryck till skaldjur. Skaldjur innehåller umami samt sötma och trivs därför bra ihop med friska drycker med lite sötma. Men samma umami krockar med fatkaraktär och strävhet, så rött vin ger sällan bra kombinationer.
Visa hela svaret

Vilket sorts vin passar bäst till fisk och skaldjur?

Som med alla mat- och vinkombinationer så finns det inga regler som säger att man måste bjuda på ett specifikt vin till vissa skaldjur. Det är oftast bättre att bara välja ett vin man tycker om istället för vad som rekommenderas. Men det finns såklart vissa kombinationer som är mer lyckade än andra. Bra att tänka på när man väljer vitt vin till fisk skaldjur :

Mousserade viner, Cavas och Champagner: Är alla utmärkta val till friterade skaldjur, då vinernas krispighet skär igenom rättens flottighet och förbättrar måltiden. Pinot Grigio, Sauvignon Blanc och Chenin Blanc: Passar perfekt till lättare fiskar som hälleflundra, flundra, samt musslor och ostron. Chardonnay, Pinot Gris, Viognier och Fume Blanc: Dessa fylligare viner är det bästa komplementet till oljigare fiskar som tonfisk, makrill och rätter med feta såser.

När man letar efter det bästa vita vinerna att servera till fisk eller skaldjursrätter, måste man tänka på rättens helhet, och inte bara på fisksorten. Det är naturligtvis viktigt att matcha vinet till rättens “kött”, men det måste också passa bra till eventuella såser och andra tillbehör.
Visa hela svaret

Vilken druva passar till skaldjur?

Mer om dryck & skaldjur –

När du ska servera skaldjur som pilgrimsmusslor, havskräftor eller krabba till middag så ska du sikta på ett friskt & fruktigt vin bäst eftersom rätterna ofta är relativt salta. Ett vitt vin som inte lagrats på fat med syrlig smak passar bäst. Sauvignon blanc, riesling och chardonnay är vanliga druvsorter i denna kategori.
Visa hela svaret

Kan en oöppnad flaska vin bli gammal?

Frågor och svar – Hur länge kan man lagra vin? Många viner som säljs idag produceras för att drickas direkt och bör inte lagras längre än några år, vill man lagra vin längre bör man leta efter viner med hög strävhet, syra, alkohol då de har en karaktär som vinner på lagring.

Googla gärna ‘Systembolaget hållbarhet vin’ som an du läsa bolagets rekommendationer. Hur lång hållbarhet har en oöppnad vinflaska? Det är väldigt olika beroende på vilket vin. Ett ungdomligt, fruktigt vin som inte lagrats på fat bör oftast drickas inom 2-3 år för att inte förlora sin fräschör medans ett fatlagrat vin med hög syra och mycket tanniner oftast vinner på lagring och kan hålla i flera decennier.

Hur länge kan man lagra vitt vin? Hur länge kan man lagra vitt vin? Enkla ungdomliga viner bör drickas inom 1-2 år medans vita prestigeviner oftast är bättre efter 2-3 år och vissa klarar även att lagras i upp till 10 år. Kan vin bli gammalt? Är det farligt att dricka gammalt vin? Och vad gäller för rosévin hållbarhet oöppnad? Vin blir inte gammalt på så sätt att det blir dåligt eller farligt att dricka, däremot kan vin som lagrats fel eller för länge smaka dåligt.
Visa hela svaret

Hur länge håller en öppnad flaska vitt vin i kylen?

Öppnade vita viner och roséviner håller i 3-7 dagar – Förvarar man dem svalt och förslutna med kork håller öppnade vita viner och roséviner i cirka tre till sju dagar. Hållbarheten beror till stor del på hur sött och syrligt vinet är: söta vita viner håller något längre än torra vita viner och roséviner, från fem upp till sju dagar.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Räddar Man För Salt Sås?

Hur äter man grillad hummer?

Så delar du hummern rätt – Att få en hel hummer serverad framför sig får det att vattnas i munnen men en del blir osäkra på hur man ska gå till väga för att få i sig det läckra köttet. Så här :

Ta bort benen med klorna från kroppen. Tryck ned kniven mitt i huvudet och klyv hummern ned mot stjärten. Vänd sedan på den och klyv upp mot huvudet. Rensa bort magen och den svarta strängen. Bryt upp klon, det går lättare om man först gör en spricka i skalet med kniven, och ta försiktigt ut det delikata kloköttet. Glöm inte den lilla klodelen som också innehåller mycket kött. Glöm heller inte köttet som sitter i benen. Bryt eller klipp upp benen för att komma åt det. Tips för att få ut köttet ur stjärten: vrid bort stjärtfenan så att det blir en öppning och tryck sedan ut köttet med fingret så att det kommer ut i andra änden. Njut av det saftiga köttet i vilken ordning du vill.

Visa hela svaret

Vilket vin ska man välja?

Vin i mat – allt du behöver veta om vin till matlagning Det vin framförallt bidrar till i matlagning är smak och en angenäm syra. Grundregeln är därför att fylliga och smakrika, liksom kryddiga och mustiga, röda viner oftast passar i mat. När det gäller vita viner bör du i första hand välja torra viner och vara desto försiktigare med söta alternativ som oftast sätter allt för stor prägel på maten.
Visa hela svaret

Vilket vin ska jag välja?

Vi smakar hela tiden på många olika viner. Några gillar vi och tycker att de är jättegoda. Andra tycker vi mindre om. Det är svårt att välja när man står framför hyllan på Systemet och risken för den som är nybörjare när det gäller vin, kan hända att man får beslutsångest eller går hem med fel flaska.

Det är alltid enklare att förstå och börja med vad man faktiskt tycker om för sorts vin. Frågan är ofta hur man kan bestämma vilket vin man faktiskt tycker om. Du får ett hett tips här: det gäller bara att undersöka det hela och gå fram lite systematiskt. Börja med druvan, det är enklast. Prova dig fram mellan olika druvsorter, exempelvis Pinot Noir, Syrah (eller Shiraz), Tempranillo om du föredrar rött vin eller Chardonnay, Riesling eller Muskat om du tycker om vita viner.

Jämför druvorna med varandra och försök att känna skillnader. Bestäm dig för din bästa smakupplevelse. Vad föredrar du? Torra, söta, friska, blommiga, fylliga eller syrliga viner? Får vinet vara strävt med en lång eftersmak eller ska det vara lätt avrundat i smaken? Tycker du att vinet känns tungt eller lätt när du dricker det? Ett bra sätt att pejla detta är att se på smakklockorna på Systemet.

Dessa brukar ge en bra indikation på just smak. Återigen, det bästa är att jämföra viner inom samma smakkategori här och upptäcka vilka skillnaderna är. Vart kommer ditt favoritvin ifrån? Några av oss blir saliga när vi hör ordet Amarone, en vintyp som kommer från trakterna kring italienska Verona eftersom vi vet att vi förmodligen kommer att tycka om den sortens vin.

Andra faller i trans när de får ett Beaujolaisvin från den franska vinregionen Bourgogne. Varje vin har sin särtyp och det finns många regiontypiska viner att smaka på. Det du behöver göra är att komma ihåg vart vinet som du tyckte var gott kommer ifrån.

USA, Sydafrika, Frankrike, Italien eller något annat land? Fundera också kring varför du tyckte om just det vinet. Sist men inte minst – vem har tillverkat vinet? Du kan titta på varumärke eller leta på producent eller vingård för att snäva in det ännu mer. Information hittar på Systemets eller importörens hemsida.

Till slut kommer du att exempelvis kunna konstatera att viner från vingården Chateau Rouselle i Vinregionen Bordeaux i eller vingården Santa Anastasia på Sicilien producerar just det vinet du allra helst dricker. Och då har du kommit långt för att bestämma din egen smak!
Visa hela svaret

Vad passar inte till champagne?

Inspiration Presenteras av: Bubbel till maten – ja, varför inte? Champagne är en fantastisk måltidsdryck som kan matchas med allt ifrån skaldjur till ost och pizza. Champagne är världens mest kända mousserande vin. En klassisk champagne framställs av saft från druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier och kännetecknas av friska och brödiga toner.

I Sverige dricker vi främst champagne som fördrink, vilket är synd. Det är nämligen ett matvänligt vin som kan matchas med salta och syrliga smaker, såväl som med rätter med mycket fett eller umami. Något som du däremot ska undvika är att dricka champagne till en röd köttbit eller till en maträtt med tydlig sötma.

Då kan den upplevas som sur. Matcha med: • Toast Skagen (och andra rätter med skaldjur eller löjrom) • Ostron • Färskost & getost • Krämiga såser • Fet fisk & fläskkött (mogen champagne)
Visa hela svaret