Hur Länge Pannkakor I Kylen?
Tillaga pannkaka så här: –
- Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Blanda.
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa sedan i resten av mjölken.
- 6 dl mjölk
- Vispa i äggen. Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter, så håller pannkakssmeten ihop bättre.
- 3 st ägg
- Lägg på en smörklick i stekpannan (en smörklick för varje pannkaka). Hetta upp stekpannan på medelhög effekt. När smöret slutar bubbla är det dags att hälla på pannkakssmeten.
- ca 50 g smör
Stekpanna med smör.
- För varje pannkaka: Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten). Häll på pannkakssmet i stekpannan, ca 0.5-1 dl, mängden beror på hur tjocka pannkakor du vill ha. Lyft upp stekpannan och luta den åt olika håll så att smeten rinner ut och fördelar sig jämnt över stekpannan. Häll på pannkakssmet.
- När ytan stelnat och blivit matt (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft försiktigt med en stekspade och vänd snabbt. Den andra sidan går fortare (ca 30 sek – 1 min). Pannkakan är färdig när den fått fin färg på båda sidor utan att bli bränd. Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka. Glöm inte röra om i botten av smeten för varje pannkaka. Justera ev. värmen på spisen så att pannkakorna får fin färg utan att bli brända. Om dina pannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge.
- Servera pannkakorna med goda tillbehör som t.ex. jordgubbssylt, vispad grädde eller hallon.
- Ev: Servering:
- jordgubbssylt
- eller hallonsylt och annan sylt
- vispad vispgrädde
- bär t.ex. hallon, blåbär, jordgubbar
- jordgubbssylt
Pannkaka serverad med hallon.
- Ev: Servering:
Serveringstips: Servera med sylt t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt eller blåbärssylt. Tips: Använd två stekpannor så går gräddningen fortare. GI Tips: Byt ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få lite nyttigare pannkakor med fibrer. Tänk också på tillbehören. Se recept på fullkornspannkakor, Variationstips: Tillsätt 1 tsk vaniljsocker för lite vaniljsmak på pannkakorna. Hållbarhet och förvaring: Pannkakorna kan förvaras i kylskåp ca 5 dagar. De kan också frysas 3-6 månader. Varken efter förvaring i kylskåp eller frysen blir de lika frasiga och goda som nygräddade. | Lunch | Vegetariskt | E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
- skicka svar till dig
- visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. ✏️ Skrivet av 2021-10-30 19:13 Svar till Martin: Du måste ha glömt att vispa smeten inför varje stekning. /mvh ✏️ Skrivet av Martin 2021-10-29 13:06 Det där med att låta jäsa var inget bra. Jag gjorde dubbel sats som fick jäsa i 30 minuter. Varenda pannkaka gick sönder när dom skulle vändas.
Och då lät jag pannkakan ligga 5 minuter innan jag skulle vända! Däremot göra smeten och stek med en gång är det enda som får pannkakorna att hålla när man vänder dom! ✏️ Skrivet av Mira Nylund 2021-10-02 13:49 Älskar pannkakor!! Röker en fet och så lite pankakor med sylt och grädde så är man i himlen ❤️ ✏️ Skrivet av Sandra 2021-07-16 14:32 Bästa pannkakorna 👍👍👍👍 ✏️ Skrivet av C.K 2017-10-24 18:49 Älskar alla dina recept.
Ska jag baka/ laga mat så kollar jag här först. Enkla goda och lyckade recept, såna man faktiskt lyckas följa och lyckas med själv. 😊
Visa hela svaret
Contents
Hur länge håller sig Stekta pannkakor?
Förvara pannkakor i rumstemperatur? Hur länge håller sig pannkakor i rumstemperatur? Går de att äta efter tre dagar? – t Hej! Jag skulle inte rekommendera dig att äta pannkakor som legat tre dagar i rumstemperatur. Om de legat i ett kylskåp, däremot, går det bra. Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad. Cocos passar fint i en mängd olika rätter, från grytor och soppor till drinkar eller kakor. Smaken är lite sötaktig och går bra att kombinera med olika typer av smaker.
Visa hela svaret
Hur länge kan pannkakor stå framme?
Generellt klarar en färdig maträtt att stå framme i ett rum som är 20 grader i ca 4-6 timmar utan att det tillväxer skadliga bakterier.
Visa hela svaret
Hur länge kan man ha pannkakor i frysen?
Brukar du också göra för många pannkakor så att det blir över? Släng inte resterna utan frys in dem istället – vi lär dig hur du gör för att undvika att pannkakorna blir torra och tråkiga! Älskade pannkakor – dessa goda, lättlagade och mättande favoriter som uppskattas av både barn och vuxna.
- Det klassiska receptet på stekta pannkakor består av så enkla saker som ägg, vetemjöl, mjölk, salt och matfett.
- Här i Sverige äter vi gärna pannkakor med sylt, glas, vispad grädde, färska bär eller strösocker, men bara fantasin sätter gränserna för hur man kan servera dem.
- I svensk mattradition är torsdagar den typiska dagen för att äta pannkakor; då som efterrätt till ärtsoppa.
Se också : Crêpes med krämig svamp- och spenatfyllning Det finns ett antal variationer på de klassiska pannkakorna, till de mest välbekanta hör de franska crêpesen, riktigt tunna pannkakor som finns i både mat- och dessertmodeller. De kända amerikanska pannkakorna är lite tjockare i konsistensen och de svenska plättarna mindre än klassiska pannkakor.
- Fråga: Jag undrar om det går att frysa överblivna stekta pannkakor.
- Funkar det eller blir de torra och tråkiga? Läs också: Går majonnäs att frysa? Svar: Det går utmärkt att frysa pannkakorna och de håller sig i frysen i 3-6 månader, och i kylskåp ungefär i 5 dagar.
- Vid nedfrysning är det viktigt att förpacka pannkakorna väl i exempelvis aluminiumfolie och försluta, så riskerar du inte att de torkar.
De tätslutande förpackningen av aluminium gör även att du lätt och bekväm kan värma de tinade pannkakorna direkt i folieförpackningen i ugnen i 175 C graders värme. Se också: Varför blir sockerkakan torr? Beräkna att det tar 10-15 minuter för ett foliepaket om cirka 5-8 pannkakor.
Visa hela svaret
Hur länge klarar sig Fläskpannkaka i kylen?
Gör fläskpannkaka så här: –
- Ta fram en långpanna/ugnsform, 30×40 cm, om du har en ugnsform med bra non-stick-egenskaper så behöver den inte smörjas, men gör annars det. Man kan även använda bakplåtspapper. Strö ut fläsket och ställ in långpannan i ugnen samtidigt som du sätter på ugnen på 225°C. Ta ut fläsket från ugnen när ugnen nått 225°C eller när fläsket ser tillagat ut. Det brukar vara lagom när ugnen nått rätt temperatur men var gärna uppmärksam på att det kan gå fortare. (Om man använder kassler som ju är färdiglagat kött så kan man istället bara smörja långpannan med smör (behövs ej om formen har väldigt bra non-stick-egenskaper) och strö ut kasslerbitarna utan att ställa in den i ugnen förrän pannkakssmeten är påhälld.)
- 200-300 g bacontärningar eller rimmat eller rökt fläsk i tärningar
- eller kassler
- 200-300 g bacontärningar eller rimmat eller rökt fläsk i tärningar
- Häll mjöl och salt i en bunke. Blanda.
- 3 dl vetemjöl
- eller 3 dl vetemjöl med fullkorn
- eller 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
- 0,5 tsk salt
- 3 dl vetemjöl
- Häll på hälften av mjölken och vispa till en jämn smet, häll sedan på resten av mjölken, lite i taget, under vispning och vispa till en jämn smet. Om man vill kan man använda elvisp.
- 6 dl mjölk
- Knäck i äggen och vispa tills det blivit blandat.
- 3 st ägg
- Ta ut fläsket från ugnen när ugnen nått 225°C eller när fläsket ser tillagat ut. Det brukar vara lagom när ugnen nått rätt temperatur men var gärna uppmärksam på att det kan gå fortare. Fördela fläsket och fettet som sipprat ut från fläsket över hela plåten, använd gärna en stekspade och dra ut fettet med, för att inte pannkakan ska fastna så den blir svår att få loss vid servering. (Har man en form med bra non-stick-egenskaper behöver detta inte göras). Stekt fläsk.
- Vispa lite (så att det blir blandat ifall mjölet sjunkit till botten) och häll därefter pannkakssmeten över fläsket. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 min tills den stelnat och fått gyllengul färg. OBS! Om din långpanna har mindre yta än 30×40 cm så tar det längre tid att grädda din fläskpannkaka, kanske ca 25 minuter. Tänk på att inte ta ut den innan den stelnat och fått gyllengul färg (se bilderna) för då är risken att den smakar deg.
- När fläskpannkakan kommer ut ur ugnen sjunker den ihop lite grann. Skär fläskpannkakan i bitar och servera, gärna med lingonsylt och kanske någon sallad.
- ev. lingonsylt
En bit fläskpannkaka med lingonsylt.
Serveringstips: Servera med lingonsylt och rårivna morötter eller en sallad. Tips: Om man steker bacon eller fläsk i stekpannan först så minskar risken att det bränner fast i långpannan eftersom när man steker så rinner en del salt ur och det är saltet som gör att det lätt fastnar i långpannan. GI Tips: Tag siktat dinkelmjöl istället för vetemjöl. Vill man göra nyttigare tar man 1 dl fullkornsdinkel och 2 dl siktat dinkelmjöl. Variationstips: Tag kassler eller rökt kalkonkött istället för fläsk. Kassler och rökt kalkonkött är rökt och behöver ej tillagas. Då får man smörja plåten med smör för att inte pannkakan ska fastna. Följ instruktionerna för kassler i receptet. Planeringstips: Jag vill verkligen rekommendera min långpanna, inget fastnar, diskas ren på nolltid. Man kan även använda bakplåtspapper. Hållbarhet och förvaring: Håller sig minst 5 dagar i kylen. Går att frysa. | Fläskkött | Lunch | E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
- skicka svar till dig
- visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. ✏️ Skrivet av 2021-05-19 16:54 Detta enkla recept tillsammans med en fantastisk logistikbeskrivning gör vem som helst salig. Har genomfört detta recept flera ggr. Förutom att pannkakan är otroligt god, så har det även fått en novis änkling som mig, att våga mig på andra av dina pedagogiska recept-genomföranden.
- Ett stort tack till dig! ✏️ Skrivet av Dacke 2021-05-15 10:57 Supergott och enkelt.
- Jag föredrar att själv hacka baconskivor och då blir det riktigt krispigt.
- Madelene: om du inte äter griskött, varför klicka på ett recept som heter FLÄSKpannkaka? Det är som att vara vegan och klicka på ett recept på oxfilé.
✏️ Skrivet av Madelene 2021-02-15 14:44 Jag saknar kyckling bacon istället för gris bacon och jag som inte äter griskött kan inte välja dina recept pga allt innehåll griskött. ⭐ webmaster 💬 Svar till Simi ✏️ Skrivet av Susanne 2021-01-07 14:02 Kul att du tycker om mina recept! 🙂 ✏️ Skrivet av Simi 2021-01-02 18:49 Dina recept är så himla bra!
Visa hela svaret
Kan pannkakor bli dåliga?
Så länge håller den tillagade maten i kylskåp – Kött: Upp till en vecka. Fisk: 2–3 dagar, Kokta ägg: 3–4 dagar. Ris och potatis: 4–5 dagar. Kyckling: Ca 5 dagar. Pannkakor/plättar: Upp till en vecka. Stekt eller grillad ost: 2–3 dagar Mjölkbaserade såser (t ex bechamel och ostsås): Upp till en vecka.
Visa hela svaret
Hur länge håller sig banan pannkakor i kylen?
Gör så här: –
- Skala bananerna och lägg i en bunke. Mosa bananerna med en gaffel. (Tag det mindre antalet bananer, 2 st för en sats smet om de är stora.)
- 2-3 st bananer
- Tillsätt äggen. Rör/vispa till en jämn smet med gaffeln.
- 4 st ägg
- Tillsätt vaniljsocker (eller vaniljpulver) och salt. Rör så det blir blandat med gaffeln. Nu är smeten klar. (Välj den mindre mängden salt om du kommer steka i en klick normalsaltat smör och välj den större mängden salt om du kommer att steka i osaltat smör eller om du använder väldigt lite smör när du steker.)
- 2 tsk vaniljsocker
- eller 1 tsk vaniljpulver
- 0,5-1 tsk salt
- 2 tsk vaniljsocker
- Hetta upp en stekpanna på medelvärme med en klick smör. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.
- ca 15 g smör att steka i
Dags att börja steka.
- Häll på bananpannkakssmet så det täcker ungefär halva stekpannan. Vinkla stekpannan lite så att smeten rinner ut och blir jämntjock utan att för den skull bli alltför tunn. (Gör man bananpannkakorna alltför stora och tunna går de lättare sönder när man vänder, gräddningstiden blir också kortare om de är tunnare, man får prova sig fram.) Bananpannkakssmet i stekpanna.
- Stek ca 1-2 minuter på medelvärme och vänd sedan och stek ca 30 sek – 1 minut på andra sidan (precis som man steker vanliga pannkakor ). Första bananpannkakan tar oftast längre tid. (Exakt vilken effekt på spisen och hur lång tid det tar får man prova sig fram. Lyft med en stekspade och kolla hur det ser ut under. Man kan även se att pannkakssmeten stelnar ovanpå och i kanten att den börjar få gyllene färg, då brukar de vara klara att vända. Om bananpannkakan blir bränd innan den är genomstekt så sänk effekten. Jag steker på 5 av 9.)
- Servera bananpannkakorna med hallon eller andra bär.
- ca 250 g hallon eller andra bär
Bananpannkaka serverad med hallon.
Serveringstips: Servera gärna med t.ex. blåbär, hallon, mandelflarn, jordnötssmör, sylt, kvarg, vispad grädde, glass, keso. Hållbarhet och förvaring: Överbliven bananpannkaka kan försvaras i kylen där de håller sig minst 5 dygn. De kan också frysas och håller sig då minst 3 månader. | Lunch | Mellanmål | E-postadress: Det är frivilligt att ange sin epostadress. Din epostadress visas ej ! Du behöver inte oroa dig för SPAM! Din epostadress används till att:
- skicka svar till dig
- visa din avatar om du har en registrerad avatar på gravatar.com
Kontroll Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar. Vill du ha svar? Prenumerera på svar Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd. Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut. ✏️ Skrivet av 2022-02-19 10:40 Pannkakorna va så ***** goda ✏️ Skrivet av Jossan 2020-05-24 11:36 Dom går ju sönder hur man än gör. tråkigt ⭐ webmaster 💬 Svar till Madeleine ✏️ Skrivet av Susanne 2019-07-05 11:56 Ja man kan frysa bananpannkakor. Jag ska skriva in det i receptet! Tack för en bra fråga! ✏️ Skrivet av Madeleine 2019-07-04 08:20 Kan man frysa banan pannkakorna? ⭐ webmaster 💬 Svar till sarmed ✏️ Skrivet av Susanne 2016-08-31 17:00 Tack så mycket snälla du! ❤
Visa hela svaret
Hur länge kan man ha lagad mat i kylen?
Efter tillagning –
Laga eller förbered inte mer mat än det som ska ätas upp om du inte vill ha rester eller matlåda. Lägg upp lagom mycket mat på tallriken. Det är bättre att ta om än att slänga. Mat som blir över ska in i kylen eller frysen så snabbt som möjligt, annars finns det risk att det bildas bakterier och maten blir dålig. Tänk dock på att varm mat som stoppas direkt i kylen kan höja kylskåpets temperatur, då är det bättre att låta maten svalna lite innan du stoppar resterna i kylen. Om du har balkong eller uteplats så är det ett bra ställe att kyla ner dina matrester innan du stoppar dem i kylskåpet. Får du större mängder över så passar det bäst att dela upp och frysa in. Tillagad mat håller flera dagar, upp till en vecka i kylskåp. +4-5 C° är en bra temperatur. Generellt så håller sig mat i kylskåpet dubbelt så länge om du förvarar den vid +5 C° jämfört med +8 C°. Som vanligt är det sunt förnuft som gäller. Lita på doft och smak. Vissa personer är extra känsliga för bakterien listeria. Det gäller bland annat äldre personer med nedsatt immunförsvar samt gravida. Här gäller det att följa allmänna riktlinjer och läkares rekommendationer.
Hur dåligt är pannkakor?
Pannkakor, fiskpinnar, köttbullar och falukorv. Oavsett hur höga ambitioner man har brukar de flesta småbarnsföräldrar hamna i en loop av några få klassiska vardagsrätter. Särskilt om barnen själva får vara med och bestämma. Så frågan är hur pass dåligt samvete man ska ha.
- Testfakta bad barndietisten Sara Ask titta närmare på innehållet i sju populära måltider.
- Jämförelsen är gjord utifrån rekommenderat dagligt intag för en 4-åring.
- Man behöver absolut inte få panik.
- Innehållet i de här rätterna är helt okej.
- Det man behöver komplettera med är D-vitamin, via till exempel lätt- och mellanmjölk.
Magrare mjölk är berikad med d-vitamin till skillnad från standardmjölk. – Servera också riktig fisk ett par gånger i veckan så att barnet får i sig mer d-vitamin omega 3. Fiskpinnarna utlovar Omega 3, men det är väldigt lite det handlar om, säger hon.
Även om ingen rätt är direkt usel näringsmässigt, så skiljer det ändå en del. Fiskpinnar, falukorv och falafel ger mindre näring än övriga rätter. Men så länge barnen äter bra måltider i övrigt är det här inget problem, enligt Sara Ask. När det gäller korven kan man också välja produkter med hög kötthalt för ett bättre näringsinnehåll.
Den stora överraskningen är pannkakor. Äggen och mjölken ger ett bra tillskott av protein, d-vitamin, kalcium och många andra näringsämnen. – Det är lite kul att just pannkakor sticker ut positivt. Negativt är om det blir stora mängder sylt och att rätten ger snabb energi, men inte mättar så bra.
Barn som riskerar att bli överviktiga bör därför inte äta sig mätta på pannkakor alltför ofta, säger Sara Ask. Mest socker får man via blodpuddingen, så länge man inte väljer en sockerfri variant. Men även med socker rekommenderar Sara Ask att denna rätt dukas fram med jämna mellanrum. Blodpudding är framförallt en fantastisk källa till järn som är viktigt för tillväxten och utvecklingen hos små barn.
– Maträdslan hos barn brukar pika mellan två och fem år, men de flesta kan tänka sig lite blodpudding. Just den utbredda matfobin i den här åldern är en anledning till att låta barnen få vara med och bestämma matsedeln till viss del, enligt Sara Ask.
Att samma rätter dukas fram vecka efter vecka innebär en trygghet. Samtidigt måste man som förälder våga utmana och hjälpa barnet att utveckla sitt smaksinne. – Tänk gärna “varannan barnens” och servera andra rätter däremellan. Så länge barnet är friskt gör det inget att det bara äter en makaron en kväll.
Man kan ju alltid ge dem en kvällsmacka innan sängdags. En omdiskuterad krydda som ingår i de flesta av rätterna är salt. Salthalten finns dock inte med jämförelsen eftersom den är beroende av hur mycket salt man själv använder i matlagningen. Dessutom skiljer sig halten åt mellan olika halvfabrikat.
– Salta med förnuft, använd joderat salt och välj fabrikat med lägre salthalt, säger Sara Ask. I jämförelsen har vi inkluderat morotsstavar, men inga andra grönsaker. Ett barn behöver få i sig cirka 400 gram frukt och grönt per dag. Sara Ask tipsar att man ställer fram flera skålar med grönsaker i olika färger till middagen.
– Det är både roligt och bra att äta färgglatt. Olika färger ger olika antioxidanter som har olika effekt på kroppen. Ställ gärna fram små skålar med ärtor, majs, paprika, kokt broccoli eller blomkål. Även drycken är viktig för näringsinnehållet. Och ska man följa rekommendationerna för sockerintag är det endast mjölk eller vatten som gäller till vardags.
Visa hela svaret
Är det onyttigt med pannkakor?
4 anledningar att servera pannkakor med gott samvete i kväll Publicerad: 16 feb 2015, kl 16:13 Får du dåligt samvete för att barnen äter pannkakor “lite för ofta”? Vi tycker du kan pusta ut! Ingen rätt ska upprepas allt för ofta, men pannkakor är faktiskt mycket bättre än du kanske tror.
- Foto: (c) Burke/Triolo Productions Allvarligt talat.
- En tisdagskväll finns det bra mycket sämre “snabblagad mat” att servera ditt barn.
- Fiskpinnar eller falukorv är båda sämre, rent näringsmässigt.
- Ingredienserna i pannkakor har ett högt värde av till exempel protein, kalcium, B12 och D-vitamin (förutsatt att du använder D-vitaminberikad mjölk, se nedan).
Ps. Här hittar du !
Visa hela svaret
Hur många pannkakor är en normal portion?
* Hur många personer receptet räcker till varierar naturligtvis – alla äter olika mycket! Receptet räcker till att steka cirka 16 stycken tunna pannkakor av normalstorlek (cirka 0,5 dl smet per pannkaka ). Alltså 4 pannkakor per person.
Visa hela svaret
Kan man använda Pannkakssmet dagen efter?
Kan förberedas – Pannkakssmet håller sig någon dag i kylen. Förbered gärna dagen innan till frukost eller lunch.
Visa hela svaret
Är Fläskpannkaka onyttigt?
Näringstäthet Fläskpannkaka Fläskpannkaka är ett skapligt näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 15% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.
Visa hela svaret
Är pannkakor bra för magen?
En del livsmedel kan ha stoppande effekt på mage och tarmar såsom: banan blåbär majsvälling eller risvälling mjölmat som pasta, vitt bröd och pannkakor morotspuré eller kokt morot ris mandel eller nötter te. Probiotika kan hjälpa till att balansera tarmfloran.
Visa hela svaret
Varför ska man inte ha banan i kylen?
1. Bananer – Många lägger bananer i kylen för att de annars blir bruna alldeles för snabbt. Men kylen är faktiskt ingen bra förvaringsplats. Banan är en tropisk frukt som är mycket känslig mot kyla. Den får lätt köldskador och skalet blir mörkt och missfärgat i kylen. Om man nu inte har ett svalt skafferi så finns det tyvärr ingen riktigt bra genväg för att förvara bananer en längre tid. Det bästa är att köpa ett litet antal åt gången – så hinner du äta upp dem innan de blir bruna. Och skulle de hinna bli bruna i alla fall kan du ju alltid använda dem till en mumsig banankaka.
Visa hela svaret
Kan man äta en brun banan?
Men istället för att slänga dem finns det massor av goda grejer du kan göra av dem. Ju brunare banan, desto sötare smak – alltså gör de sig utmärkt i massor av godsaker som pannkakor, glass, smoothie och mjuka kakor.
Visa hela svaret
Kan man ha banan i kylskåp?
Förvaring – Är bananerna gröna när du får hem dem är det bäst att förvara dem i rumstemperatur. Lägg dem gärna i en plastpåse så att de inte torkar ut och så att deras naturliga etengas kan hjälpa till med processen. Det bör inte ta längre än ett par dagar innan de blir gula. Lägg dem inte i kylskåpet, bananer tycker inte om kyla.
Visa hela svaret
Hur länge håller sig tillagad mat?
Ägg På förpackningarna brukar det stå att äggen håller sig i 28 dagar efter värpning, men det är ingenting du ska stirra dig blind på. Om du förvarar dina ägg i kylskåpet med spetsen neråt håller de i upp till tre månader. Ett kokt ägg som förvaras i kylskåp håller i ungefär en vecka.
Är du osäker på hur gamla dina ägg är kan du göra ett smart test. Lägg ägget i en kastrull med vatten. Ett färskt ägg lägger sig i botten, ett ägg som är några veckor gammalt reser sig litegrann och ett gammalt ägg flyter. Mjölk Mjölk är ett relativt känsligt livsmedel och mår bra av att förvaras kallt.
Bäst före-datumet på mjölkpaketen är satt efter förvaring i max +8 grader, men om du förvarar din mjölkförpackning i +4 grader istället håller mjölken nästan dubbelt så länge. Yoghurt Eftersom yoghurt är en syrad mjölkprodukt håller den längre än till exempel grädde och mjölk.
- Har du yoghurten ordentligt kyld kan den hålla upp till 10 dagar efter bäst före-datum.
- Ika bara så det inte bildas mögel kring öppningen, i så fall bör du slänga hela förpackningen.
- Ost Ost har lång hållbarhet så länge du förvarar den i kylen.
- Om du upptäcker mögel är det bara att skära bort, men ta ytterligare någon centimeter för säkerhets skull.
Har du mycket ost över som börjar sjunga på sista refrängen går det utmärkt att riva och frysa in – det är perfekt att ta fram när du gör pizza, lasagne eller paj. Matlådan Har du en matlåda i kylen som du är osäker på om du bör äta eller inte? Tillagad och upphettad mat håller normalt 5–7 dagar i kylskåp.
Visa hela svaret
Hur dåligt är pannkakor?
Pannkakor, fiskpinnar, köttbullar och falukorv. Oavsett hur höga ambitioner man har brukar de flesta småbarnsföräldrar hamna i en loop av några få klassiska vardagsrätter. Särskilt om barnen själva får vara med och bestämma. Så frågan är hur pass dåligt samvete man ska ha.
Testfakta bad barndietisten Sara Ask titta närmare på innehållet i sju populära måltider. Jämförelsen är gjord utifrån rekommenderat dagligt intag för en 4-åring. – Man behöver absolut inte få panik. Innehållet i de här rätterna är helt okej. Det man behöver komplettera med är D-vitamin, via till exempel lätt- och mellanmjölk.
Magrare mjölk är berikad med d-vitamin till skillnad från standardmjölk. – Servera också riktig fisk ett par gånger i veckan så att barnet får i sig mer d-vitamin omega 3. Fiskpinnarna utlovar Omega 3, men det är väldigt lite det handlar om, säger hon.
- Även om ingen rätt är direkt usel näringsmässigt, så skiljer det ändå en del.
- Fiskpinnar, falukorv och falafel ger mindre näring än övriga rätter.
- Men så länge barnen äter bra måltider i övrigt är det här inget problem, enligt Sara Ask.
- När det gäller korven kan man också välja produkter med hög kötthalt för ett bättre näringsinnehåll.
Den stora överraskningen är pannkakor. Äggen och mjölken ger ett bra tillskott av protein, d-vitamin, kalcium och många andra näringsämnen. – Det är lite kul att just pannkakor sticker ut positivt. Negativt är om det blir stora mängder sylt och att rätten ger snabb energi, men inte mättar så bra.
Barn som riskerar att bli överviktiga bör därför inte äta sig mätta på pannkakor alltför ofta, säger Sara Ask. Mest socker får man via blodpuddingen, så länge man inte väljer en sockerfri variant. Men även med socker rekommenderar Sara Ask att denna rätt dukas fram med jämna mellanrum. Blodpudding är framförallt en fantastisk källa till järn som är viktigt för tillväxten och utvecklingen hos små barn.
– Maträdslan hos barn brukar pika mellan två och fem år, men de flesta kan tänka sig lite blodpudding. Just den utbredda matfobin i den här åldern är en anledning till att låta barnen få vara med och bestämma matsedeln till viss del, enligt Sara Ask.
- Att samma rätter dukas fram vecka efter vecka innebär en trygghet.
- Samtidigt måste man som förälder våga utmana och hjälpa barnet att utveckla sitt smaksinne.
- Tänk gärna “varannan barnens” och servera andra rätter däremellan.
- Så länge barnet är friskt gör det inget att det bara äter en makaron en kväll.
Man kan ju alltid ge dem en kvällsmacka innan sängdags. En omdiskuterad krydda som ingår i de flesta av rätterna är salt. Salthalten finns dock inte med jämförelsen eftersom den är beroende av hur mycket salt man själv använder i matlagningen. Dessutom skiljer sig halten åt mellan olika halvfabrikat.
- Salta med förnuft, använd joderat salt och välj fabrikat med lägre salthalt, säger Sara Ask.
- I jämförelsen har vi inkluderat morotsstavar, men inga andra grönsaker.
- Ett barn behöver få i sig cirka 400 gram frukt och grönt per dag.
- Sara Ask tipsar att man ställer fram flera skålar med grönsaker i olika färger till middagen.
– Det är både roligt och bra att äta färgglatt. Olika färger ger olika antioxidanter som har olika effekt på kroppen. Ställ gärna fram små skålar med ärtor, majs, paprika, kokt broccoli eller blomkål. Även drycken är viktig för näringsinnehållet. Och ska man följa rekommendationerna för sockerintag är det endast mjölk eller vatten som gäller till vardags.
Visa hela svaret
Är pannkakor dålig mat?
4 anledningar att servera pannkakor med gott samvete i kväll Publicerad: 16 feb 2015, kl 16:13 Får du dåligt samvete för att barnen äter pannkakor “lite för ofta”? Vi tycker du kan pusta ut! Ingen rätt ska upprepas allt för ofta, men pannkakor är faktiskt mycket bättre än du kanske tror.
- Foto: (c) Burke/Triolo Productions Allvarligt talat.
- En tisdagskväll finns det bra mycket sämre “snabblagad mat” att servera ditt barn.
- Fiskpinnar eller falukorv är båda sämre, rent näringsmässigt.
- Ingredienserna i pannkakor har ett högt värde av till exempel protein, kalcium, B12 och D-vitamin (förutsatt att du använder D-vitaminberikad mjölk, se nedan).
Ps. Här hittar du !
Visa hela svaret