Hur Man Skär Upp En Hummer?
Så delar du hummern rätt – Att få en hel hummer serverad framför sig får det att vattnas i munnen men en del blir osäkra på hur man ska gå till väga för att få i sig det läckra köttet. Så här :
Ta bort benen med klorna från kroppen. Tryck ned kniven mitt i huvudet och klyv hummern ned mot stjärten. Vänd sedan på den och klyv upp mot huvudet. Rensa bort magen och den svarta strängen. Bryt upp klon, det går lättare om man först gör en spricka i skalet med kniven, och ta försiktigt ut det delikata kloköttet. Glöm inte den lilla klodelen som också innehåller mycket kött. Glöm heller inte köttet som sitter i benen. Bryt eller klipp upp benen för att komma åt det. Tips för att få ut köttet ur stjärten: vrid bort stjärtfenan så att det blir en öppning och tryck sedan ut köttet med fingret så att det kommer ut i andra änden. Njut av det saftiga köttet i vilken ordning du vill.
Contents
Kan man äta en död hummer?
Humrar skall givetvis hållas kallt, förklarar insändarskribenten. Bild: Lasse Edwartz Fria ord Sjömatsfrämjandet förklarar i en replik hur hanteringen av hummer fungerar. Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren.
Vill du skriva en egen insändare mejla till: Uppdaterad för 3 år sedan 04:59 – 25 apr, 2020 Replik 17/4 Illa berörd av fiskbilen Hej Kalle Konsument! Tråkigt att du känner dig illa berörd av hanteringen av humrarna. Vi vill därför informera dig om hur hantering av levande humrar bör gå till. Humrar klarar sig levande uppe på land runt fyra till fem dagar, ibland längre.
Det beror på hur de hanteras. Deras gälar sitter innanför ryggskölden. Så länge gälarna är fuktiga kan de ta upp syre från luften. Torkar de ut dör de alltså snabbare. Humrar skall givetvis hållas kallt. Däremot bör levande hummer inte ligga på is då det blir för kallt för dem och kortar livslängden.
- Det är enligt lag inte tillåtet att sälja död, rå hummer.
- Gummiband sätts på klorna då humrarna förvaras tillsammans inför försäljning.
- Anledningen är att de är revirtänkande och aggressiva mot andra humrar.
- De kan till och med äta upp varandra.
- Gummibanden är alltså till för att skydda dem mot varandra.
Gummibanden tas av innan hummern kokas. Levande, okokt hummer skall säljas just levande. Det är enligt lag inte tillåtet att sälja död, rå hummer. Anledningen är att det är svårt att se kvalitetsförsämringar på död hummer. Samma sak gäller insjökräftor. Däremot får havskräftor och räkor säljas döda/råa.
Visa hela svaret
Var sitter magen på en hummer?
3. Plocka ur köttet ur hummerstjärten. Ta bort och släng magsäcken från skalhalvorna som sitter längst upp mot huvudet.
Visa hela svaret
Får man ta upp Blå hummer?
Sällsynt i Sverige – men inte på Irland – Han hade läst om blå humrar tidigare och förstod att fångsten var ovanlig. – Men det var först efteråt som jag förstod att den kan vara väldigt sällsynt, kanske en eller två på miljonen. Nu får familjen titulera mig som storfiskare, säger han.
- Och ja, blå humrar är ovanliga, inte minst i våra vatten.
- Annat är det exempelvis på Irland, säger Matz Berggren, forskare i marin biodiversitet på Göteborgs universitet.
- Det är ganska ovanligt i Sverige men på Irland kan man nästan få mer blå hummer än svarta, säger forskaren.
- Det enda som skiljer en svart och en blå hummer är hur färgpigmenteringen är bundet i kräftdjuret.
Skulle man tillaga dem skulle det vara svårt att skilja dem åt. – Precis som för svarta humrar blir blåa humrar också röda när det kokas. Det där om att de kommer en eller två på miljonen tycker Matz Berggren låter lite överdrivet. – Det låter väl lite väl extremt. Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,
Visa hela svaret
Vad kostar en färsk hummer?
235.00 kr – Jfr pris 470.00 kr/kg Innehållsdeklaration: AMERIKANSK HUMMER* (Homarus americanus), vatten, salt, socker. *Fångad med tinor och fällor i Nordvästatlanten, fångstzon 21. Näringsvärde: Energi (kcal) 80 kcal, Energi (kJ) 350 kJ, Fett 0.70 g, Varav mättat fett 0.10 g, Kolhydrater 3.10 g, Varav socker 0.10 g, Protein 15 g, Salt 2.20 g Fler produkter i samma kategori
Visa hela svaret
Hur ska man tina hummer?
Tina skaldjur – Fryst, kokt hummer. Om hummern är fryst utan lag. Gör en hummerlag med hälften så mycket salt som originalrecept, låt den kallna. Lägg i den frysta hummern och låt den tina långsamt i kylskåp. Om hummern är köpt i butik, fryst i lag, låt hummern tina i lagen som den ligger i. Om du önskar en “svensk” dillsmak kan du koka en egen hummerlag med mindre salt, och tina hummern i den.
Visa hela svaret