Hur Många Ägg Äter Vi Svenskar Under Påskveckan?
I genomsnitt spenderar vi ungefär en femtedel mer i livsmedelsbutikerna under påskveckan. Det innebär flera miljarder extra till livsmedelsbutikerna. Vi äter mer ägg, sill och lax än någonsin under påsken. Under påskafton konsumerar vi cirka 6 miljoner ägg i timmen eller cirka 32 miljoner ägg totalt!
Visa hela svaret
Contents
Hur många ägg köper svenskar under påskveckan?
Under påsken käkar vi 3 000 ton ägg Publicerad: 14 april 2019 Under påsken äter svenskar mängder av ägg. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT Femtio miljoner. Så många ägg förväntas svenskarna sätta i sig under påskledigheten. Samtidigt har äggets hälsoeffekter nyligen ifrågasatts och de veganska alternativen på påskbordet blir allt fler.
Att äta ägg till påsk är en gammal katolsk tradition. Hönsen började värpa på våren men eftersom det inte var tillåtet att äta kött och ägg under fastan så sparades alla ägg till påsken. Än i dag är ägget den viktigaste symbolen för högtiden. Under påskveckan köper vi över 3 000 ton ägg, vilket motsvarar cirka 50 miljoner ägg, enligt branschorganisationen Svenska Ägg.
En vanlig vecka konsumeras runt 30 000. – Det är bråda tider hos packerierna nu. Många jobbar dubbla skift för att hinna med, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg.
Visa hela svaret
Hur många ägg äter vi i Sverige per är?
Hur många ägg äter vi i Sverige under påskveckan? – Under påskveckan äter vi svenskar i runda slängar 70 miljoner ägg, vilket är ungefär dubbelt så mycket som en vanlig vecka.
Visa hela svaret
Hur många ägg har en människa?
Mängden äggceller i äggstocken enligt kvinnans ålder – Mängden äggceller i äggstocken minskar med ökad ålder. När mensen börjar vid 10–15 års ålder har kvinnan i genomsnitt 400 000 äggceller. Vid klimakteriet i 45–55 års ålder har antalet äggceller minskat avsevärt, till ungefär 1 000 äggceller.
Visa hela svaret
I vilket land äter man mest godis som person?
Svenskarna äter mest godis i världen Svenskarnas godisfrossande har ökat under de senaste 20 åren. På tre decennier har vi fördubblat vår godiskonsumtion. Och det är införandet av plockgodis i mitten av 80-talet som drivit på konsumtionsökningen. Det hävdar Thomas Hedlund och André Persson, författare till boken “Godis åt folket” som kommer ut i dagarna.
- När jag växte upp på 70-talet fanns det plockgodis som man fick peka på i tobaksaffären och som handlaren plockade ner i små påsar.
- På 80-talet, när plockgodiset kom med mellan femtio och hundra sorter som man fick plocka av själv, var det som att öppna dammluckorna, säger Thomas Hedlund.
- Billigt godis – Att det finns så många sorter att välja mellan gör att vi plockar på oss ännu mer.
Eftersom vi får plocka själva finns det ingen som stoppar oss. Dessutom är det otroligt billigt med godis, säger André Persson. Inför Halloween lockar handlarna med godis från 3.90 kronor per hekto. Enligt Konsumentprisindex (KPI) har priset på godis faktiskt sjunkit, från att ha legat kring sju kronor per hekto vid mitten av 80-talet, enligt André Persson.
- Befäst godiskultur Enbart plockgodis kan inte förklara svenskarnas kärlek till godis.
- Det fanns en befäst godiskultur i landet redan innan.
- Vid mitten av 1800-talet blev Sverige självförsörjande på sockerbetor.
- Det gjorde att sockret blev billigt och därmed tillgängligt – alla hade råd att köpa godis.
- Vid sekelskiftet hade Sverige över 100 karamellfabriker.
På 50-talet infördes lördagsgodis i Sverige, eftersom barnen hade för dåliga tänder. Myndigheterna ville förbättra det odontologiska hälsoläget och tyckte att man bara skulle äta godis en gång i veckan. – Det är naturligtvis ett lovvärt initiativ men det befäster ju godis som en kulturell faktor på något sätt.
- Det fick godiset att bli ännu mer populärt, säger André Persson.
- Handlar om instinkt Men hur kan det komma sig att svenskar, som är så hälsomedvetna, tränar och äter alger, stoppar i sig så mycket godis? Enligt Thomas Hedlund handlar det instinkt – och kognitiv dissonans.
- Det är som läkare som röker – de är medvetna om att det är farligt, ändå gör de det.
Man struntar helt enkelt i fakta. Att gilla sött är någonting genetiskt nedärvt, ett samlarbeteende från stenåldern. Sött signalerar att det är energirik mat. Det gäller att passa på – i morgon kanske vi svälter. Godis i rymden Sjutton kilo godis per person och år låter kanske mycket.
- Men om du köper 300 gram godis i veckan kommer du på ett år upp i 15 kilo.
- Och de flesta köper mer godis vid födelsedagskalas, påsk eller Halloween.
- Dessutom slåss både barn och vuxna om godisskålen på lördagskvällen.
- Det är intressant att det i Sverige är okej att vuxna äter godis.
- I många andra länder tycker man att det är lite barnsligt.
När Christer Fuglesang, som är doktor i teoretisk fysik och astronaut, åker upp i rymden, vad tar han med sig? Jo, Ahlgrens bilar. Och alla tycker att det är jättekul, det är väldigt folkligt. Det visar att alla gillar godis.
Är du beroende av socker? Så blir du av med Bearbetat av: Freja Salö
: Svenskarna äter mest godis i världen
Visa hela svaret
Vad äter svenskar mest av?
Det här äter vi helst till vardagsmiddag | SvD Svenskarnas vardagsfavorit på middagsbordet är kyckling. Det visar Matrapporten som under fem år kartlagt svenskarnas matvanor och matbeteenden. Det är matkommunikationsbyrån Food & Friends som tillfrågat 1 018 personer i åldrarna 15–74 år om deras vanor och attityder kring måltider.
Undersökningen görs för att se förändringar i svenskarnas sätt att tänka kring mat och vad man äter. Under flera år har spagetti och köttfärssås toppat listan över mat vi helst vill äta på vardagskvällar. Men i år visar alltså rapporten att det slagit om – nu är kyckling det populäraste middagsvalet. För första gången har också vegetariskt tagit sig in på listan över svenskarnas tio i topp-mat.
Visserligen äter svenskar fortfarande mycket kött men 39 procent av de tillfrågade 1 018 personerna säger att de framöver kommer att äta mindre nöt- och fläskkött till förmån för andra livsmedel. Intresset för lokal och närodlad mat ökar också kraftigt, enligt Matrapporten.
- Var hittar då svenskarna inspiration till sin middagsmat.
- Allt fler överger bläddrandet i kokböcker för att i stället få tips via Instagram och Facebook.
- Antalet som aktivt använder sociala medier till hjälp i sin matlagning har ökat från 12 procent 2015 till 21 procent i år.
- Majoriteten av de vi har frågat anger att måltiden är ett tillfälle att umgås med vänner och familj eller att det är dagens höjdpunkt.
Detta kan vara en bidragande orsak att vi lägger ner tid i köket, under helgerna lagar mer än hälften mat längre än 45 minuter, säger Pontus Dahlström, projektledare på Food & Friends. Även om vi spenderar en hel del tid i köket och särskilt på helgerna så är det svårare att få tiden att räcka till på vardagar. Tacos är en populär helgrätt.1. Kyckling 2. Spagetti med köttfärssås 3. Fisk (all annan fisk än lax) 4. Köttbullar 5. Korvstroganoff 6. Lax 7. Biff 8. Vegetariskt 9. Soppa 10. Korv (Källa: Matrapporten) 1. Kyckling 2. Biff 3. Tacos 4. Pizza 5. Fläskfilé 6. Lax 7. Fisk (all annan fisk än lax) 8.
Visa hela svaret