Hur Mycket Marsipan För Att Täcka En Tårta?
Hur mycket marsipan behövs till en prinsesstårta? – Till en normalstor prinsesstårta på ca 24 cm i diameter går det åt ungefär 500 gram marsipan. Kavla ut marsipan gör du enklast med en fondantkavel – en kavel med rundade kanter som inte lämnar märken i tårtlocket.
Pudra underlag och kavel med lite maizena eller florsocker så att marsipanen inte fastnar. Du kan även använda dig av en kavelmatta med markeringar som hjälper dig att se storleken på marsipanlocket när du kavlar ut det. För att enkelt räkna ut vilken diameter ditt marsipanlock behöver ha för att passa just din tårta, kan du använda dig av tårtans diameter + tårtans höjd x4.T.ex.
om tårtan är 24 cm i diameter och 8 cm hög räknar du alltså 24 + 32 = 56 cm. Ditt tårtlock behöver alltså vara omkring 56 cm för att inte bli för litet. Det kommer troligtvis att bli lite för stort, men det är lättare att jobba med lite marginaler och även lättare att få marsipanen slät.
Du skär helt enkelt bort den överflödiga marsipanen efter att du lagt på marsipanlocket på prinsesstårtan. Marsipanen som blir över kan du spara så länge det inte blandats i några smulor eller dylikt. Ett tårtlock bör vara ca 3-4 mm tjockt, är det för tunt så spricker det lättare, samt att fyllningen kan skina igenom om du kavlat det för tunt.
För att få tårtlocket slätt och fint på tårtan kan du använda dig av en smoother – en plastplatta med handtag som du stryker över tårtan för att släta ut marsipanen. Du slipper fula fingeravtryck och får en jämn, slät tårta.
Visa hela svaret
Contents
Hur många personer räcker en 24 cm tårta till?
Beräkna mängd marsipan och antal tårtbitar Funderar du över hur mycket marsipan eller sockerpasta du behöver för att täcka tårtan? Eller hur många personer tårtan kommer att räcka till? Se guiden som en riktlinje för hur mycket marsipan/sockerpasta som behövs till tårtor i olika storlekar. Du får också en indikation för hur många tårtbitar det blir av tårtan.
Storlek tårta | Antal bitar | Mängd |
---|---|---|
10 cm | 4 | 300 g |
15 cm | 8 | 400 g |
20 cm | 12 | 500 g |
25 cm | 20 | 750 g |
30 cm | 28 | 1 kg |
35 cm | 36 | 1,5 kg |
Beräkna bitar och marsipan/sockerpasta till fyrkantiga tårtor
Storlek tårta | Antal bitar | Mängd |
---|---|---|
10 x 10 cm | 5 | 300 g |
15 x 15 cm | 10 | 400 g |
20 x 20 cm | 16 | 600 g |
25 x 25 cm | 24 | 800 g |
30 x 30 cm | 34 | 1,1 kg |
35 x 35 cm | 44 | 1,5 kg |
40 x 30 cm (långpanna) | 45 | 1,7 kg |
Beräkna mängd marsipan och antal tårtbitar
Visa hela svaret
Kan man ha grädde under marsipan?
Kan man lägga marsipan eller sockerpasta direkt på grädde?
Kan man lägga marsipan eller sockerpasta direkt på grädde?
Nej. Man bör undvika att lägga marsipan och sugarpaste direkt på grädde. Faktum är att man bör undvika att pastan kommer i kontakt med grädde överhuvudtaget, eftersom sockret i pastan får vasslen i grädden att släppa vilket gör att tårtan blir fuktig betydligt fortare.
Det bästa är att man lägger tårtbotten högst upp under pastan. Vill man göra en kupol med grädde kan man göra det under tårtbotten. Sen bör man slå en smörkräm runt om tårtan för att undvika att pastan kommer i kontakt med ev. gräddfyllning. Ofta måste man kanske av tidsskäl göra tårtan dagen innan den skall ätas och för att den skall hålla och inte bli fuktig bör man lägga en under /.
Ytterligare ett tips för att inte tårtan skall fukta upp så snabbt är att inte förvara den i alltför kallt kylskåp. Höj temperaturen till ca 8-10 grader istället för 4 grader. En tårta som är väldigt nedkyld och kommer ut i värmen tar väldigt lätt upp fukten från luften (varm luft binder mer fukt). : Kan man lägga marsipan eller sockerpasta direkt på grädde?
Visa hela svaret
Var köper man Tårtdekorationer?
Skapa magiskt vackra tårtor med tårtdekorationer som du hittar här på Leilas General Store. Vi har allt från chokladfärg och strössel till tårtljus och dekorationspinnar med olika motiv. Titta igenom vårt utbud av tårtdekorationer och låt dig inspireras och hitta glädjen i att baka.
Upplev känslan av att ställa fram en tårta du har bakat själv som är omsorgsfullt dekorerad och se hur dina gäster imponeras. Bland Leilas recept finns mängder av goda och vackra tårtor som är både enkla och roliga att baka inför ett födelsedagskalas, någon högtid eller varför inte ett bröllop? Alla tårtdekorationer du hittar hos oss är noga utvalda och producerade för att garantera hög kvalitet.
Dekorationerna har vacker design och de ätbara tårtdekorationerna är goda för att förhöja tårtans smak. Ta din tårta till nästa nivå med våra tårtdekorationer!
Visa hela svaret
Hur får man marsipan att inte fastna?
Så här enkelt gör du marsipan hemma –
1. Sikta florsockret och värm mandelmassan i mikron tills den uppnår en temperatur på 30 grader.
2. Blanda ihop florsocker, mandelmassa och glykos i en matberedare tills det blir en slät massa. Tillsätt sedan färg om du önskar.
3. Rulla in marsipanen i plastfolie och låt den ligga i ett par timmar.
4. Nu är marsipanen klar att användas! Kavla ut med en fondantkavel med distanser för att få perfekt tjocklek på marsipanen. Använd siktat florsocker för att marsipanen inte ska fastna på kaveln eller bakduken.
Marsipanen är enkel att arbeta med. När du ska kavla ut den rekommenderar vi en fondantkavel, gärna med kavelringar, det gör att du lättare kan kavla ut marsipanen jämnt. Tänk på att aldrig använda vetemjöl när du kavlar ut marsipan. Då kan marsipanen börja jäsa.
Visa hela svaret
Hur gör man för att marsipanen inte ska smälta?
Fodra eller inte fodra? Här kommer ytterligare en del av ” Sockerskolan “. Att fodra, eller inte fodra, det är frågan Men låt oss börja med att förklara vad fodra är 🙂 Fodra menas med att du smörjer ditt lock (den sida som läggs mot tårtan) med fett, exempelvis smakfri olja eller smör.
Detta görs för att inte locket ska bli fult, smälta och buckla till sig efter att den stått ett tag. Är verkligen jättehemskt att öppna kylskåpet dagen efter man gjort klart tårtan och locket är alldeles buckligt. Går inte att göra så mycket åt det då. Det hände mig en gång men då på 3 tårtor 😦 När ditt sugarpaste- eller marsipanlock kommer i kontakt med grädde, vaniljkräm (och liknande) så tränger vätan igenom täcket och det smälter och blir buckligt.
Detta tvistas det en del om dock, då bagare säger att det är sockret i grädden och vaniljkrämen som gör att detta händer. Jag är dock inte helt övertygad. Jag hade nämligen inte socker i grädden när mina 3 tårtor förstördes. ♥ Så hur gör man för att undvika att locket blir fult? 1.
Du spacklar tårtan med smörkräm då fettet gör så att ingen vätska från fyllningarna når locket.2. Du penslar locket (eller smörjer med lite papper) med ex rapsolja eller smör innan du lägger på det på den spacklade tårtan. ♥ Jag spacklar alltid mina tårtor med grädde då jag tycker att smörkrämen blir för söt att ha på tårtan och det funkar jättebra så länge jag fodrar locket innan.
Ballinas sugarpaste behöver man dock ej fordra, men jag brukade göra det ändå – Better safe than sorry liksom 😉 Idag använder jag annan SP och tycker inte alls att det är speciellt jobbigt att fodra tårtan. ♥ En tanke som slog mig nu. Om socker gör så att locket smälter, borde det inte smälta då när man använder smörkräm med tanke på att det är fullt av socker? Eller är det skillnad på strösocker och florsocker? Dela gärna med er av tips eller om ni har något att tillägga! 🙂 : Fodra eller inte fodra?
Visa hela svaret
Hur gör man en slät tårta?
Hur man spacklar och täcker en tårta!! Steg-för-steg! Ja kära vänner, jag vet ju att många av er har massor av frågor kring det här med att bygga själva tårta. Och det är klart man har det! Det hade jag med i början och jag kan berätta för er att man upptäcker nya saker att lära sig hela tiden.
- Det finns ingen som är fullärd och det finns alltid nya tekniker, nya dekorationer osv att lära sig.
- Sättet att spackla en tårta på, dvs det sättet ni kommer se nu är inte på något sätt “the one and only way”.
- Det finns massor av sätt att göra det på och jag rekommenderar er att titta på fler då det kanske finns ett annat sätt ni tycker bättre om.
Jag tror att man måste hitta SITT sätt att göra saker på för att det ska funka smidigast. Men se denna lilla manual som ett litet tips på hur man kan göra. Eller så kanske ni tycker om sättet och anammar det, vem vet?! I detta steg-för-steg så handlar det inte om världens snyggaste bilder för tro mig, att göra detta och samtidigt dokumentera när man bara har två händer är banne mig inte lätt.
- 3 dl florsocker
- ca 0,5 dl kokhett vatten
- 1 msk vaniljsocker
Koka upp 1 dl vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.
- Detta behöver du till detta moment:
- -palettknivar
- -tårtskrapa
- -snurrbricka (missade få med den på bild)
När jag fyller mina tårtor så gör jag det alltid i formen tårtbotten gräddats i. Jag lägger i plastfolie i botten och som sedan täcker hela formen och går ut över kanterna. Plastfolien använder jag även till att slå in tårtan med när den är färdigfylld.
- Den delen som ni ser överst ska sedan vara delen som blir botten.
- Tårtan ska alltså vändas upp och ner när den är färdigspacklad.
- Det kommer vi dock till sen.
- Jag rekommenderar att ni lägger tid på underarbetet!!! Är det jobbet dåligt blir tårtan inte lika fin som den kan bli! Titta på den översta delen på denna bilden och den översta delen på den övre bilden.
Visst är det skillnad. Självklart ska vi ha den fina och jämna delen uppåt! Det krävs lite funderande på hur man ska få den undre sidan uppåt när man väl fyllt den men använd dig av tex två tårtunderlägg eller tallrikar så löser det sig. Man hittar sin teknik rätt fort.
- Börja med att lägg ett bakplåtspapper på snurrbrickan.
- Du kan tejpa fast pappret om du vill vara säker på att tårtan inte flyttar sig.
- Nu ska vi börja med att “crumbcoata” tårtan.
- Dvs vi jämnar ut den överflödiga moussen längst med tårtan och ser till att alla lösa smulor binds fast i moussen.
- Detta görs med hjälp av en palettkniv.
Håll dem jämnsmed tårtan och snurra snurrbordet tårtan står på, det är enklast. Då håller du handen still och det blir jämnt och fint nästintill automatiskt. Nu ska vi spackla tårtan med smörkräm. Ta en klick med smörkräm på palettkniven (en större palettkniv är att föredra här).
- Jobba med palettkniven så att den är upprätt och förs längst tårtan.
- Dra INTE palettkniven fram och tillbaka! Då riskerar du att smörkrämen drar med sig en bit av moussen samt tårtbotten och det vill vi inte.
- För istället kniven åt samma håll hela tiden och snurra istället brickan runt runt åt samma håll.
Jobba med kniven så att smörkrämen “förs framåt” med lugna fina drag. Börja med ett tunt lager. Du är nämligen inte färdig här. Detta moment ska göras några gånger tills smörkrämen gjort tårtan rak och fin längst med kanterna. När du applicerat första lagret ska tårtan in i frysen några minuter och stelna till.
Då blir det mycket lättare att sedan applicera lager nummer två. Som du ser nu så ser den fortfarande lite ojämn och knölig ut. Det kommer det bli ändring på snart. Så där, nu har den stått några minuter i frysen. Nu ska du ta nästa lager. Lägg på en stor klick längst med sidan och börja jobba med palettkniven.
Snurra brickan och jämna ut lager nummer två. Se till att du inte missar längst med kanten uppe och nere. Om du bara är noggrann i mitten så kommer det synas i slutet och då blir tårtan inte jämn. Nu är du färdig med lager nummer två. Använd tårtskrapan och håll den mot tårtan i en jämn vinkel.
- Tryck inte FÖR hårt utan ha ett lätt tryck med tårtskrapan mot tårtan, då kommer smörkrämen få en jämn yta när överflödig smörkräm skrapats bort.
- Upprepa proceduren med frysen och ett lager till om det behövs.
- Nu är tårtan redo för att vändas så att rätt sida kommer uppåt.
- Jag brukar lägga på själva tårtbrickan på det som då ska bli bottenplattan.
För in en hand under bakplåtspappret och lyft försiktigt upp tårtan och vänd den. Nu har du alltså bakplåtspappret uppåt och tårtbrickan neråt. Precis så som det ska vara. Dra försiktigt av bakplåtspappret. Här kan du se lagret smörkräm som du blivit jämnt runt tårtan.
Nu ska du börja göra sluttouchen på det hela. Lätt en stor klick med smörkräm på toppen av tårtan och bred ut ett jämnt lager. Kolla så att tårtan är jämn och fin både på toppen och runtom. Ser du ojämnheter så rättar du till dem med hjälp av smörkrämen och palettkniven. Det gäller till att vara lite tålmodig och verkligen studera tårtan från alla håll och kanter så att den är rak och fin.
Nu är tårtan klar och du har jämna kanter och en jämn topp. Tada, RAKA kanter!! Nu kommer vi till nästa moment: TÄCKA tårtan. Och ja, jag vet att det kan verka trixigt just det där med att få marsipanen eller sugarpasten rak och fin samt utan veck. Men tänk på att vi är alla barn i början och man måste låta det ta tid att lära sig tekniken.
- Det du behöver ha för detta moment är:
- -silikonmatta
- -smoother
- -kavel (jag använder marmor vilket jag tycker är väldigt bra)
- -pizzaskärare
- -marsiapn eller sp
Börja med att knåda materialet du ska använda. Här har jag använt marsipan och jag har blandat i lite vitt marsipan i den gula för att få en mer ljusgul färg. Tryck ut materialet så att det blir en plattare klump. Börja kavla ut materialet. Som du ser använder jag inget att pudra med.
- Återigen, hela detta stycke är kavlat UTAN att använda något att pudra med.
- Nu är marsipantäcket färdigkavlat och det ska nu föras över till tårtan.
- Så hur gör man då det på ett enkelt sätt UTAN att spn eller marsipanen går sönder?
Jo, man lyfter över hela kavlingsduken och hjälper till med den så att täcket hamnar rätt över tårtan. På så vis får du över det i ett helt stycke! Du kan enkelt reglera och måtta så att ditt täcke till tårtan hamnar precis så som det ska. Och nu menar jag inte att du ska ta duken och bara hiva den rätt över tårtan (som det ser ut som att jag gjort på bilden vilket jag inte har, det lovar jag).
Här ska du alltså försiktigt lägga över den och hålla koll så att marsipanen/spn räcker till att täcka tårtan runtom. Dra upp duken och se så att det räcker till att täcka. Skulle det vara så att täcket hamnat lite fel så kan du försiktigt lyfta upp det igen och börja om. Dra bort kavlingsduken när du känner att ditt marsipantäcke hamnat rätt.
Använd smoothern till att släta ut och fästa marsipanen mot smörkrämen. Dra smoothern i jämna och lugna drag över tårtan. Nu ska du börja jämna till kanterna på tårtan. Dra försiktigt täcket utåt från tårtan så att marsipanen jämnar ut sig. Använd därefter smoothern till att trycka täcket inåt och nedåt.
- Du jobbar med smoothern nästan som ett strykjärn.
- På samma sätt som du drar i skjortärmen när du stryker och för strykjärnet framåt, på samma sätt gör du med smoothern.
- Jobba dig runt tårtan och ta bit för bit av täcket och släta till.
- Se till att du drar marsipanen/sugarpasten utåt för att få bort vecken och samtidigt så för du smoothern neråt.
Har du kavlat täcket för tunt så kommer det spricka nere i kanten. Är det för tjockt så blir det väldigt otympligt.
- Att kavla det lagom är övning och det tar ett tag innan man lär sig känna hur tjockt täcket ska vara.
- Ju mer du övat, desto tunnare kommer du lyckas kavla täcket och föra över det utan att det spricker.
- Det sägs att dryga 2,5 mm är bra tjocklek.
Nu har du kommit till det där momentet som brukar upplevas som svårast. Sluttampen. Den där sista irriterande biten som man inte riktigt vet hur man ska få bort vecket från. Ta det bara lugnt och jäkta INTE här. Ta tag i täcket längst nere, dra det utåt så att du ser att vecket försvinner.
- Tryck försiktigt med smoothern neråt och jobba försiktigt bort varje veck.
- Dra och tryck, dra och tryck.
- Du kommer troligtvis få dra lite på olika ställen för att få bort det sista vecket men det brukar ge sig till slut.
- Det gäller till att ha lite is i magen samt tålamod och jag råder dig till att inte ge dig för lätt.
Låtsas att du stryker en skjorta och tänk på hur du slätar ut den för att komma åt med strykjärnet. Nu är alla vecken borta och du kan ta några jämnande tag med smoothern runt hela tårtan. Nu ska du skära bort överflödig marsipan/sp. Använd pizzaskäraren och håll den snett vinklad inåt.
Skär efter kanten runt hela tårtan. När du skurit runt hela så avlägsnar du resten av materialet. Så där, nu är den klar!! Om du har några frågor kring detta så får du gärna ställa dem nedan i kommentarsfältet! Hoppas denna manual hjälpt dig något! Du kan även söka på tex Youtube efter videotutorials.
Sök på “How to cover a cake with fondant” så hittar du flera videos som kan vara användbara! Pssst: ni har väl inte missat att Stheavenstreet finns även på FB? Följ mig gärna där och ta del av inspiration, recept och tävlingar! Klicka så kommer du dit.
Visa hela svaret
Hur får man en bild på en tårta?
Tårtbilder gjorda av sugarpaste – Tårtbilden ska förvaras torrt, svalt och mörkt i förpackningen den levererades i. Lägg gärna bilden nära en värmekälla (25-30 grader) innan den ska användas, så att den blir mjuk och flexibel innan du drar av den från underlaget.
- Skulle den ändå vara svår att få loss, lägg in den i frysen i ca 30 sekunder och prova igen.(Observera att alla våra tårtbilder av sugarpaste inte har en underlag av plast som ska tas bort) Vänta aldrig mer än 5-6 timmar innan ni äter tårtan, motivet på tårtbilden kan flyta ihop och bli förstört.
- Om den ska ligga på en tårta med grädde rekommenderar vi att du lägger på bilden högst en timme innan den ska serveras.
Om tårtbilden ser torr ut kan ni spraya ytan med lite vatten innan ni lägger på den på tårtan. För bästa resultat rekommenderar vi att lägga tårtbilden på ett tunt lager grädde, eller ännu hellre ha ett lager gelatin ovanpå och under tårtbilden.På grund av fukten från gelatinet eller grädden på tårtan, kommer tårtbilden att mjukna och bli ett med tårtan.
Visa hela svaret