Hur Mycket Protein I En Hamburgare?
Vad är donken? – Donken är en synonym med Den gyllene måsen och betyder McDonalds. På motsvarande sätt, hur många gram kött är det i en big mac? Näringsinnehåll. Hamburgaren innehåller 26 gram protein, 26 gram fett och 42 gram kolhydrater (av en serveringsportion på totalt 219 gram ), vilket innebär att hamburgaren innehåller ungefär tolv procent fett och 500 kcal när den serveras i Sverige, storleken varierar dock beroende på vilket land den tillverkas i.
Visa hela svaret
Contents
Vilken hamburgare har mest protein?
Burgare
Produkter | Portionsvikt (i gram) | Protein |
---|---|---|
Umami Bacon Burger | ||
Umami Bacon Burger | 291,2 | 12,7 |
Triple Cheese | ||
Triple Cheese | 291,9 | 14,5 |
Vilken färs har mest protein?
Det här innehåller de olika vegofärserna – Sojafärserna baseras på proteinrikt mjöl från sojabönor. Sedan blandas mjölet med vatten, fett, salt, kryddor och ofta något sött som till exempel socker, maltextrakt eller koncentrerad äppeljuice. De tre formbara färserna (Anamma, Naturli’ och Vegme) innehåller stabiliseringsmedlet metylcellulosa, E461.
Quornfärsen är tillverkad av svampprotein, och i Findus färs kommer proteinerna från gröna ärter. Ärtproteinfärsen har högst proteinhalt, 32 gram per 100 gram färs. Minst protein, drygt 14 procent, har Quorn och Vegme. I stekt nötfärs är det cirka 25 procent protein. Förutom protein innehåller köttfärs vitamin B12 och vissa viktiga mineralämnen.
Coops sojafärs är berikad med B12 och järn för att bli mer jämförbar näringsmässigt med köttfärs. En näringsmässig fördel med de vegetabiliska färserna är att de innehåller mer fibrer och har en hälsosammare fettsammansättning.
Visa hela svaret
Hur mycket protein är det i färs?
Protein i produkterna – I träningshetsens tidevarv har det blivit fokus inte bara på proteinets kvalitet, utan också på proteintätheten. Vanlig kyckling har en proteinhalt på strax under 25 procent medan nötfärs och lax har kring 20 procent. Köttsubstituten ligger normalt mellan 10 och 18 procent. Andelen skiljer sig dock mycket åt mellan de olika produkterna.
Den sojabaserade färsen från Anamma har 15 gram protein per 100 gram färs. Beyond Burgers biff innehåller drygt 17 gram protein per 100 gram. Findus Pease naturella strimlor har däremot 33 gram protein per 100 gram.
Det är heller inte rättvisande att jämföra näringstabellen på olika förpackningar rakt av, säger hon – eller att jämföra dem med näringstabellen för en köttprodukt. – Har du en helt växtbaserad produkt har ämnen som järn och zink en lägre tillgänglighet, vi kan alltså inte ta upp det i lika hög grad i kroppen som det järn och zink som finns i animaliska produkter, eller om vi kombinerar växtbaserade produkter med kött eller fisk, säger Marie Alminger.
Men något som kan vara viktigt att titta på är vad resterande andel av köttsubstitutet består av, det som inte är protein. – Hel- och halvfabrik kan ju vara lika näringsmässigt dåligt om det är kött som om det är vego. De innehåller ofta fler tillsatser och mindre ursprungsråvara, säger Sofia Antonsson, som är legitimerad dietist i Stockholm.
I Oumphs bitar, exempelvis, är det 21 procent sojaproteinkoncentrat. Första ingrediensen i innehållsförteckningen, som det alltså är mest av, är vatten. Samma sak i Beyond Burger och flera andra varumärkens produkter. Det är kanske inte näringsmässigt sämre än till exempel en “vanlig” korv av kött – men det är näringsmässigt sämre än att äta sojabönor som de är, poängterar dietist Sofia Antonsson.
Visa hela svaret
Vad är det nyttigaste på Max?
Max nya hamburgare – lika mager som keso | MAX Luleå 2005-03-23 00:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:33) Hamburgare pekas ofta ut som dålig mat. För att visa kritikerna och konkurrenterna att hamburgare kan vara bra mat har norrländska hamburgerkedjan Max de senaste åren genomfört en rad förändringar i sina ordinarie menyer.
Nu gör man ytterligare en förändring och lanserar Sveriges nyttigaste hamburgare, Max Slimburgare, en ny nyckelhålsmärkt hamburgare med mindre än 5 procent fett. Nu har norrländska Max beslutat sig för att ta kål på myten att hamburgare är onyttigt. Den sjunde mars lanserar man en hamburgare med mindre än 5 procent fett, lika mager som än keso.
Max Slimburgare med sallad och lightläsk innehåller 433 kcal varav mindre än 25 procent kommer från fett. – Jag tror inte att man kan äta en nyttigare lunch på någon restaurang än en Slim-måltid hos Max. Måltiden uppfyller de riktlinjer från livsmedelsverket om vad en bra måltid skall innehålla.
Vi vill tvätta bort fördomen att hamburgare är dålig mat och vi ser gärna att våra konkurrenter hjälper till genom att städa upp i sina ordinarie menyer, säger Richard Bergfors, VD för Max Hamburgerrestauranger. Företagets ambition är att man skall kunna äta nyttigare på Max än på någon annan restaurangkedja.
De senaste två åren har man genomfört flera stora förändringar i menyn. Bland annat har man sänkt fetthalten i allt ordinarie nötkött, sänkt fetthalten i ordinarie dressing med över 60 procent och erbjuder mörkt fiberrikt bröd som alternativ till alla hamburgare.
I januari i år lanserade man dessutom den första hamburgaren anpassad för GI och Atkins-anhängare, Low Carb-burgare.Livsmedelsverkets nya regler för symbolen Nyckelhålet kommer att beslutas tidigast i slutet av maj. Men det är redan uttalat från myndigheten att de nya reglerna innebär att max 30 procent av energin (kcal) får komma från fett.
Slimburgaren är anpassad för att uppfylla de nya reglerna. Max är idag ensamma bland kedjorna om att ha en nyckelhålsmärkt hamburgare för vuxna på sin meny.
Visa hela svaret
Hur får män i sig 100 g protein per dag?
Listor över proteinrika livsmedel – Här nedan hittar du listor över bra proteinkällor, från olika typer av livsmedel. Observera att proteininnehållet kan variera mellan till exempel olika delar hos ett djur, eller olika märken av produkter, men jag har försökt välja det mest representativa värdet, med näringsinformation från livsmedelsdatabasen (4).
- Tonfisk: 23 g
- Kyckling: 22 g
- Nötkött: 22 g
- Makrill: 20 g
- Fläskkött: 19 g
- Blandfärs: 19 g
- Nötfärs: 19 g
- Lax: 18 g
- Torsk: 18 g
- Ägg: 12 g
Vegetariska proteinkällor (per 100 g): Avser torkade varor.
- Sojabönor: 34 g
- Linser (gröna/röda): 24 g
- Bönor (kidney/vita/bruna): 22 g
- Ärter (gula/gröna): 22 g
- Kikärter: 21 g
- Quinoa: 14 g
- Quorn: 14 g
- Pasta: 13 g
- Havregryn: 13 g
- Bovete: 11 g
Proteinkällor från nötter och frön (per 100 g):
- Jordnötter: 26 g
- Pumpafrö: 25 g
- Solrosfrö: 23 g
- Jordnötssmör: 23 g
- Chiafrö: 21 g
- Mandel: 20 g
- Linfrö: 18 g
- Cashewnötter: 15 g
- Valnötter: 13 g
- Hasselnötter: 13 g
Proteinkällor från mejerier (per 100 g):
- Parmesanost, 30 % fett: 42 g
- Hushållsost, 17 % fett: 31 g
- Hushållsost, 28 % fett: 27 g
- Kvarg: 12 g
- Keso, 4 % fett: 12 g
- Mjölk: 3,5 g
- Fil/yoghurt: 3,4 g
Till sist finns det förstås även proteinpulver som kan vara till god hjälp för att öka proteinintaget. Här nedan är några olika exempel. Whey- och Gourmet-proteinerna utvinns från mjölk, och Soy Pro kommer från sojabönor. Proteinpulver (per 100 g): (Listade utan inbördes ordning, eftersom de kan fylla olika behov)
- Whey-80 ( mest prisvärt – rekommenderas ): 76 g
- Whey-100 (låg laktoshalt): 85 g
- Gourmet Pro (godast): 78 g
- Soy Pro (vegetariskt): 70 g