Hur Snurrar Ett Kokt Ägg?
Vad hände? – Märkte du att insidan av ett rått ägg är flytande, medan insidan av ett kokt ägg är fast? Det var förmodligen omöjligt att se skillnaden utan att knäcka skalet förrän du försökte snurra ägget. Även om det är svårt att snurra ett kokt ägg var det förmodligen mycket svårare att snurra ett rått ägg.
- Detta är förväntat.
- När du kokar ett ägg blir insidan fast.
- Det förändrar inte hur ägget ser ut eller dess lukt, så du kan inte se eller lukta på skillnaden.
- När man skakar ett rått ägg uppstår inget skvalpande ljud eftersom vätskan i ägget är innesluten i ett membran och endast en liten luftbubbla förekommer.
Inget av äggen är ihåligt, så att knacka på det ger ingen tydlig hörbar skillnad. Du kan se skillnaden mellan ett kokt och ett rått ägg genom att snurra det: ett kokt ägg är lättare att snurra. Eftersom insidan av ett kokt ägg är fast kan partiklarna inuti inte röra sig i förhållande till varandra eller skalet.
- Hela ägget rör sig i samklang.
- När du snurrar det kokta ägget genom att vrida på skalet rör sig hålet inuti tillsammans med skalet.
- I ett rått ägg är insidan fortfarande flytande.
- Partiklarna som utgör vätskan kan glida och röra sig i förhållande till varandra och skalet.
- När du snurrar skalet på det råa ägget börjar vätskan inuti inte snurra direkt – den behöver lite tid för att “komma ikapp”, och friktionen mellan skalet och vätskan saktar ner snurrandet.
Eftersom det är lättare att balansera ett ägg på spetsen genom att snurra det snabbare, gör detta också att kokta ägg är lättare att balansera än råa ägg. Det underlättar också att insidan av det kokta ägget är mindre vinglig eftersom den inte rör sig (dess masscentrum är fast).
Visa hela svaret
Contents
Hur skalar man ett kokt ägg?
2. Skaka i ett glas vatten – Allt du behöver är ett dricksglas och lite vatten. Koka äggen tills de blivit hårdkokta och lägg dem ett i taget i vattenglaset. Täck toppen av glaset med din hand och skaka så hårt du kan i ett par sekunder. Dra av skalet.
Visa hela svaret
Hur vet man om ägg är Färdigkokta?
Vad hände? – Märkte du att insidan av ett rått ägg är flytande, medan insidan av ett kokt ägg är fast? Det var förmodligen omöjligt att se skillnaden utan att knäcka skalet förrän du försökte snurra ägget. Även om det är svårt att snurra ett kokt ägg var det förmodligen mycket svårare att snurra ett rått ägg.
Detta är förväntat. När du kokar ett ägg blir insidan fast. Det förändrar inte hur ägget ser ut eller dess lukt, så du kan inte se eller lukta på skillnaden. När man skakar ett rått ägg uppstår inget skvalpande ljud eftersom vätskan i ägget är innesluten i ett membran och endast en liten luftbubbla förekommer.
Inget av äggen är ihåligt, så att knacka på det ger ingen tydlig hörbar skillnad. Du kan se skillnaden mellan ett kokt och ett rått ägg genom att snurra det: ett kokt ägg är lättare att snurra. Eftersom insidan av ett kokt ägg är fast kan partiklarna inuti inte röra sig i förhållande till varandra eller skalet.
- Hela ägget rör sig i samklang.
- När du snurrar det kokta ägget genom att vrida på skalet rör sig hålet inuti tillsammans med skalet.
- I ett rått ägg är insidan fortfarande flytande.
- Partiklarna som utgör vätskan kan glida och röra sig i förhållande till varandra och skalet.
- När du snurrar skalet på det råa ägget börjar vätskan inuti inte snurra direkt – den behöver lite tid för att “komma ikapp”, och friktionen mellan skalet och vätskan saktar ner snurrandet.
Eftersom det är lättare att balansera ett ägg på spetsen genom att snurra det snabbare, gör detta också att kokta ägg är lättare att balansera än råa ägg. Det underlättar också att insidan av det kokta ägget är mindre vinglig eftersom den inte rör sig (dess masscentrum är fast).
Visa hela svaret
När är det lättast att skala ägg?
Koka och skala ägg Undvik sprickor vid kokning och få lättskalade ägg
Ett riktigt färskt ägg är svårare att skala än ett ägg som är 7-10 dagar gammalt. Skalningen underlättas om du kyler ägget direkt efter kokning genom att exempelvis spola kallt vatten över det.
Undvik sprickor vid kokning Ta gärna fram äggen en stund innan de ska kokas. Kalla ägg spricker lättare vid uppvärmningen. Ju större ägg, desto skörare skal. Extra stora ägg spricker därför lättare vid kokning än normalstora ägg.
Så skiljer du kokta ägg från råa Det är lätt att se om ägget är kokt eller okokt genom att snurra på det. Om ägget snurrar lätt och jämt är det kokt. Snurrar det långsamt och ojämnt är det okokt. : Koka och skala ägg
Visa hela svaret
Varför har man salt när man kokar ägg?
Det är luften i luftblåsan – I ett ägg finns en liten luftblåsa. Om du tar ett ägg direkt från kylskåpet i en kastrull med kokande vatten, riskerar du att ägget går sönder eftersom luften i luftblåsan expanderar. Du kan undvika detta på tre sätt: 1) Slå ett litet hål på ovansidan och botten av ägget med en vass kniv, eller 2) ta äggen ur kylen en stund innan du ska koka dem.3) Lägg äggen i en skål med ljummet vatten innan du lägger dem i grytan med det kokande vattnet.
Visa hela svaret
Kan man koka ägg i en vattenkokare?
2. Koka ägg i vattenkokare – Inte så snabb metod, men den funkar! Äggvitan blir väldigt lös och liknar den vid ett så kallat “restaurangägg”. Gör så här: Värm en stor skål av keramik eller glas (drygt 2 liter) med hett kranvatten. Häll av vattnet och lägg i 4 jämnstora ägg (storlek M).
Visa hela svaret