Vad Innehåller Ägg För Näringsämnen?
Näringsvärdet i ägg – Som kan utläsas i tabellen ovan innehåller ett medelstort ägg på ca 55 g (utan skal) strax under 80 kcal, ca 7 g protein, 5 g fett och i princip inga kolhydrater. En äggvita innehåller ca 15 kcal och strax under 4 g protein medan gulan bidrar med strax över 60 kcal, 3 g protein och allt fett.
- Notera att allt protein INTE sitter i vitan vilket är en vanlig missuppfattning.
- Ägg innehåller en rad vitaminer och mineraler varav de flesta finns i just gulan.
- Vitamin E, D-vitamin, B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter vi hittar i riklig mängd i äggula.
- Ägg är en komplett proteinkälla, det innehåller nämligen alla essentiella aminosyror som människan behöver.
Människans proteinbehov kan alltså tillgodoses genom att endast äta ägg. Fettsammansättningen är gynnsam i ägg, 25 E% är enkelomättat fett, 9,4 E% är fleromättat och 18,1 E% kommer från mättat fett. Kolesterolhalten är relativt hög, därav den långlivade myten om att ägg skulle höja LDL-kolesterolhalten i blodet.
Visa hela svaret
Contents
Hur är ägg bra för kroppen?
Därför är ägg nyttigt Därför är ägg nyttigt Fakta Gillar du ägg och så kanske du också är intresserad av att veta hur många ägg du kan äta om dagen och om det är så nyttigt som många kanske tror. Och hur är det med äggvita vs äggula, vad är nyttigast? Vi har frågat en expert om hur bra ägg är för oss.
- Tips! Se våra Petra Lundström är doktorand vid Karolinska Institutet och har en dubbel master i medicinsk fysiologi och nutrition och hon har stenkoll på allt du behöver veta om ägg.
- Är det nyttigt med ägg och i sådana fall varför? – Det är nyttigt för att det innehåller högkvalitativt protein som ofta används som “golden standard” för att mäta kvalitén på proteiner i livsmedel.
I äggvitan finns proteiner och i äggulan finns fetter, kolesterol och karotenoider. Ägg är även en bra källa för vitaminer och mineraler. Ägg är dessutom ett komplett biologiskt system som är designat för att ge fostret näring och att skydda det från bakterier och virus.
Ägg består med andra ord av skyddsmekanismer som har antimikrobiella egenskaper. Läs mer här om, Vad är nyttigast, äggulan eller äggvitan och varför är det så? – Inget är bättre än det andra de har båda sina fördelar. Ägg är ett komplett livsmedel förutom att det saknar kolhydrater. Ett flertal kemiska föreningar i både vitan och gulan har antioxidativa egenskaper.
Några av antioxidanterna motverkar ögats åldrande genom att skydda mot fria radikaler. Ägg innehåller även kolin som behövs för att nervcellers kommunikation ska fungera. Många väljer ju att inte äta äggulan utan istället bara äta vitan. Ur ett hälsoperspektiv, vad tycker du om det? – Det är osmart av flera anledningar.
- Äggulan innehåller LDL som betyder low density lipo protein vilket är känt för att vara det “onda” kolesterolet.
- Ägg innehåller även HDL som betyder high density lipoprotein vilket brukar kallas för det “goda” kolesterolet.
- Det är med andra ord en perfekt balans mellan det “onda” och det “goda” och en bra anledning till att äta gulan.
Varför man inte vill äta äggulan tror jag kommer bland annat från rädsla för kolesterol och kroppsbyggare på 80-talet åt äggvitor men inte gulan för att undvika fettet. Varför ska man äta ägg? – Därför att det innehåller så mycket näring, man blir mätt och ägg är så gott och går att variera i oändlighet.
- Det är dessutom billigt.
- Läs också: Hur många ägg bör man äta i veckan? – Det är svårt att ange en exakt siffra men några studier har visat att det är ofarligt att äta tre ägg om dagen.
- Individer som har familjär hyperkolesterolemi ska däremot undvika ägg.
- Är det farligt att äta för mycket ägg? – Det är ALDRIG bra att äta mycket av något oavsett.
Stor konsumtion av råa ägg är inte bra alls. Finns det några myter om ägg du kan slå hål på? Att det innehåller mycket fett. En äggula innehåller cirka 6 gram fett vilket är väldigt lite i jämförelse med nötter (100 gram hasselnötter innehåller 63 gram fett).
Det och kolesterol är nog de största myterna om ägg och de stämmer verkligen inte. För den som tränar flera gånger i veckan är ägg suveränt som återhämtning, det ger mättnad och det innehåller mängder av ämnen som är bra för oss. Läs också: Energi på menyn Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Bli ett proffs Varför behöver vi protein? Hur mycket behöver vi? Och vilka proteinkällor finns det? Vad får du i dig? Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig. Tips & recept Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept! Välj vego! Kan man drabbas av proteinbrist om man slutar äta kött? Mythbusting Är äggvitan verkligen sååå mycket bättre än gulan? Här slår vi hål på alla äggmyter! Inför långdistansloppet! ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.
Visa hela svaret
Finns det zink i ägg?
ETT OVALT VITAMINPILLER – För att kroppen ska må bra, hålla sig frisk och fungera, behöver vi vitaminer. De essentiella vitaminerna behöver vi tillsätta via maten eftersom kroppen inte själv kan tillverka och producera dem. I ägg finns alla vitaminer vi behöver, förutom C-vitamin.
- Ägg innehåller även järn, kalcium, kalium och magnesium.
- Ägg har både ett högt näringsvärde och dessutom ett lågt klimatavtryck.
- Ägg är ett multivitaminpiller med höga halter av viktiga antioxidanter som E-vitamin och selen, men också riboflavin, vitamin A och zink.
- Även halterna av D-vitamin, folat, niacin och vitamin B12 är höga.
Antioxidanter skyddar kroppen och tar hand om de fria radikaler som kan skada cellerna. Faktum är att ägg är en riktig vitaminbomb. Det enda vitamin som saknas i ägg är vitamin C.
Visa hela svaret
Är de vitaminer i ägg?
Ett enda normalstort ägg ger mer än en tredjedel av vårt dagsbehov av selen, vitamin E och B12. Merparten av alla vitaminer och antioxidanter finns i äggulan. Ett ägg innehåller 12,3 procent protein och något mindre fett än ett glas standardmjölk.
Visa hela svaret
Vad innehåller tre ägg?
Näringsvärdet i ägg – Som kan utläsas i tabellen ovan innehåller ett medelstort ägg på ca 55 g (utan skal) strax under 80 kcal, ca 7 g protein, 5 g fett och i princip inga kolhydrater. En äggvita innehåller ca 15 kcal och strax under 4 g protein medan gulan bidrar med strax över 60 kcal, 3 g protein och allt fett.
Notera att allt protein INTE sitter i vitan vilket är en vanlig missuppfattning. Ägg innehåller en rad vitaminer och mineraler varav de flesta finns i just gulan. Vitamin E, D-vitamin, B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter vi hittar i riklig mängd i äggula. Ägg är en komplett proteinkälla, det innehåller nämligen alla essentiella aminosyror som människan behöver.
Människans proteinbehov kan alltså tillgodoses genom att endast äta ägg. Fettsammansättningen är gynnsam i ägg, 25 E% är enkelomättat fett, 9,4 E% är fleromättat och 18,1 E% kommer från mättat fett. Kolesterolhalten är relativt hög, därav den långlivade myten om att ägg skulle höja LDL-kolesterolhalten i blodet.
Visa hela svaret
Finns det zink i ägg?
✨Top 9 Vitamin K2 Foods | Vitamin K2 | Benefits for Heart Disease & Osteoporosis
ETT OVALT VITAMINPILLER – För att kroppen ska må bra, hålla sig frisk och fungera, behöver vi vitaminer. De essentiella vitaminerna behöver vi tillsätta via maten eftersom kroppen inte själv kan tillverka och producera dem. I ägg finns alla vitaminer vi behöver, förutom C-vitamin.
Ägg innehåller även järn, kalcium, kalium och magnesium. Ägg har både ett högt näringsvärde och dessutom ett lågt klimatavtryck. Ägg är ett multivitaminpiller med höga halter av viktiga antioxidanter som E-vitamin och selen, men också riboflavin, vitamin A och zink. Även halterna av D-vitamin, folat, niacin och vitamin B12 är höga.
Antioxidanter skyddar kroppen och tar hand om de fria radikaler som kan skada cellerna. Faktum är att ägg är en riktig vitaminbomb. Det enda vitamin som saknas i ägg är vitamin C.
Visa hela svaret
Hur mycket E-vitamin i ett ägg?
Ett ägg är mer än 4 morötter! Pressmeddelande – 7 Oktober 2010 07:00 Lagom till Äggets Dag den 8 oktober publiceras en ny sammanställning om näringsinnehållet i ägg som bygger på Livsmedelsverkets analyser. Analyserna visar att halterna av vitaminer och antioxidanter i ägg är högre än i många grönsaker, exempelvis morötter.
- Inte många känner till att ägg är så vitaminrika.
- Det vill vi ändra på, säger Therese Schultz, vd på Svenska Ägg.
- Få livsmedel är så näringsrika som ägg.
- Det konstaterade Livsmedelsverket när man för ett år sedan gjorde nya näringsvärdesanalyser på ägg.
- Analyserna visade att vitamininnehållet i ägg var högre än vad man tidigare känt till.
Halten av E-vitamin i ägg var exempelvis tre gånger så hög jämfört med tidigare data. Därmed förvandlades ägg från en god till en mycket god E-vitaminkälla; ett enda ägg innehåller numera 35 procent av dagsbehovet av E-vitamin. Morötter är bäst när det gäller A-vitamin, spenat när det gäller folat och fet fisk när det gäller D-vitamin.
Men faktum är att ägg utöver bra proteiner och bra fetter innehåller mycket av nästan alla antioxidanter och vitaminer. Det enda vitamin som saknas i ägg är C-vitamin. – Med ett enda, normalstort ägg får en vuxen person i sig en tredjedel av dagsbehovet av E-vitamin, selen och vitamin B12. Dessutom bidrar ett ägg med mer än 10 procent av dagsbehovet av folat och D-vitamin som vi tenderar att få för lite av, säger Therese Schultz.
En konsumentstudie som undersökningsföretaget YouGov gjort på uppdrag av Svenska Ägg visar att bara en av sju (15 procent) är helt säkra på att ägg är vitaminrika. Mer än dubbelt så många kvinnor som män vet att ägg är rika på vitaminer, 21 för kvinnor mot 8 procent för männen.
- Ägg är naturens eget multivitamin.
- Dessutom är ägg klimatsmart i jämförelse med andra animaliska livsmedel.
- Det vill vi lyfta fram i samband med Äggets Dag den 8 oktober, säger Therese Schultz.
- Äggets Dag firas i 25 länder över hela världen och infaller alltid andra fredagen i oktober, i år den 8 oktober.
För ytterligare information, se eller kontakta: Therese Schultz, vd Svenska Ägg, telefon: 073 – 823 08 90 : Ett ägg är mer än 4 morötter!
Visa hela svaret